Malinovo-snehový koláč
Suroviny na 6 - 8 porcií
- 380 g krehkého sladkého cesta
- 400 g malín
- 150 ml vody
- šťava z jedného citróna
- 125 g kryštálového cukru
- 4 PL kukuričného škrobu
- 3 žĺtky
- 50 g masla
- 3 bielky
- 175 g kryštálového cukru na sneh
- oddeliteľná okrúhla forma s priemerom 20 cm
Na dno a boky formy navrstvite cesto. Môžete ho vyvaľkať a orezať alebo vtlačiť prstami. Vidličkou popritláčajte okraje, aby sa cesto nešmýkalo. Rúru vyhrejte na 190 stupňov, cesto zaťažte papierom na pečenie spolu so suchou fazuľou alebo keramickými guľôčkami na pečenie a pečte približne 15 minút. Nechajte ho vychladnúť. Maliny rozmixujte s polovicou vody, pridajte citrónovú šťavu, cukor a kukuričný škrob rozmiešaný vo zvyšku vody. Zmes začnite za stáleho miešania zahrievať až po bod varu. Odstavte, pridajte maslo a premiešajte. V miske rozmiešajte tri žĺtky, pridajte asi za naberačku horúceho malinového krému a rýchlo rozmiešajte dohladka, aby sa vajíčka varom nezrazili. Na záver vmiešajte vaječnú zmes do malín a celé to ešte raz prevarte. Plnku rozotrite na korpus. Nakoniec vyšľahajte z bielkov tuhý sneh. Postupne do neho zapracujte cukor a navrstvite ho na koláč. Lyžicou alebo príborovým nožom utvorte na povrchu členitú štruktúru, aby sa sneh lepšie zapekal. Dopečte v rúre pri teplote 170 stupňov asi 10 - 15 minút.
Tip: Tento koláčik je obmenou klasického citrusového dezertu s chrumkavým a sladkým snehom na povrchu. Sladkokyslé maliny mu dodávajú úplne iný šmrnc. Ak nechcete v náplni semienka, po rozmixovaní hmotu prepasírujte.