Najsladší recept na šťastie

Chcete byť šťastní a bohatí? Stačí veľa maku. Aspoň tak hovoria staré slovenské tradície.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Makové šúľance, parené buchty s makom, maková štrúdľa, lokše plnené makom či makovník patria medzi obľúbené sladké pochúťky našej kuchyne. Slováci i ďalšie národy strednej a východnej Európy milujú mak od čias, keď boli súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie a možno aj skôr. Drobné modré semienka figurujú v receptoch starých mám a hrajú dôležitú úlohu pri ľudových zvykoch i tradíciách, najmä počas Vianoc či Veľkej noci. Mak spolu s orechmi či medom mal aj symbolický význam a plnili sa nimi napríklad vianočné koláče, ktoré mali rodine zabezpečiť peniaze, zdravie a šťastie na ďalší rok.

Komplikácie s ópiom

Makovice bolo kedysi vidieť hádam v každej záhrade či na dedinskom poli, no ich „temnejšia“ tvár pestovanie obmedzila. Rastliny druhu Papaver somniferum, po latinsky mak siaty, boli v roku 1998 preradené do vyššej skupiny omamných a psychotropných látok, čo ich pestovanie značne skomplikovalo. Na vine sú makovice, z ktorých sa získava ópium, zneužívané na výrobu nelegálneho heroínu. Hoci sa na tento účel hodia iba niektoré odrody maku siateho, pestovanie tejto plodiny sa v civilizovaných krajinách vo všeobecnosti prísne kontroluje.

Podmienky pestovania maku na Slovensku opätovne zmiernili až v roku 2009, no na pole s väčšou rozlohou ako 100 štvorcových metrov treba aj tak špeciálne povolenie. Na potravinárske účely sa pritom používajú odrody s minimálnym obsahom morfínov, ktoré majú sedatívne účinky. Tie sú známe už z dávnej histórie a aj naše babičky používali vývar z makovíc na upokojenie neposedných detí a na dobrý spánok.

Bohatý na vápnik

Chutné semienka pritom za nič nemôžu, hoci aj ony obsahujú nepatrné množstvá ópiových alkaloidov, najmä morfínov a kodeín. Konzumácia maku v normálnych množstvách nemôže spôsobiť závislosť, ale môže mať upokojujúce účinky. Nie nadarmo sa hovorí, že mak je dobrý na nervy.

Čo je však dôležitejšie a pre mnohých možno aj prekvapivé, mak je bohatý na vápnik. Obsahuje ho dokonca 12-násobne viac než mlieko. Vápnik je základnou stavebnou látkou kostí a zubov, preto je mak výborný ako prevencia proti osteoporóze. Nezanedbateľný je aj obsah železa, ktorého je v maku štyrikrát viac ako v hovädzom mäse, i obsah mangánu. Aj ten prispieva k zdravému vývinu kostí.

Tradičná cesta

Napriek byrokratickým obštrukciám pribúdajú v posledných rokoch farmári, ktorí sa vracajú k pestovaniu maku a snažia sa to robiť poctivo. Najlepšie totiž chutí mak získaný z ručne pozbieraných a rozrezaných makovíc. Pri mechanickom zbere sa totiž môžu porušiť semienka, z ktorých sa vytlačí olej. Ten na vzduchu zoxiduje a spôsobí zhorknutie maku. Preto sa pri varení či pečení odporúča zomlieť len toľko maku, koľko spotrebujete. Ak vám zostane, uskladnite ho radšej v mrazničke.

Menší slovenskí pestovatelia predávajú svoj mak väčšinou na farmárskych trhoch, v bioobchodoch alebo na internete. A nielen tradičný modrý. Môžete vyskúšať aj bielu odrodu, ktorá chutí viac ako orechy, či hnedý mak pripomínajúci chuť slnečnicových semien.

Slivkové gule s makom alias gombolce

  • 500 g zemiakov mak1_res.jpg
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 75 g maku
  • 30 g masla
  • čerstvé alebo zavárané
  • slivky vo vlastnej šťave
  • hrsť kryštálového cukru
  • mletá škorica
  • práškový cukor podľa chuti
  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte mierne vychladnúť, ale ešte teplé ich ošúpte a pretlačte na dosku poprášenú polovicou múky. Nechajte ich úplne vychladnúť. Medzitým si pomeľte mak a zmiešajte ho s práškovým cukrom podľa chuti. V malej miske zmiešajte dve hrste jemného kryštálového cukru s mletou škoricou. Postačí jedna čajová lyžička. Ak použijete čerstvé slivky, prekrojte ich na polovice a vykôstkujte. Zavárané slivky vylejte na sitko a nechajte odkvapkať.
  2. Do vychladnutých zemiakov pridajte jedno vajce, štipku soli a za postupného pridávania zvyšnej múky rukami spracujte na hladké mäkké cesto. Nesmie byť veľmi tuhé, inak budú gule tvrdé, ale ani príliš mäkké, aby sa nerozvarili.
  3. Do veľkého hrnca dajte variť vodu. Cesto si rozdeľte na tretiny, postupne ich rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a nakrájajte na štvorce s rozmermi asi 6 x 6 cm podľa veľkosti sliviek. Do stredu každého štvorca položte slivku namočenú v škoricovom cukre, spojte protiľahlé rohy a opatrne spracujte na gule. Po tretinách ich dajte variť do vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch (do 10 minút podľa veľkosti). Uvarené gule vyberte dierovanou naberačkou do misky, posypte makom s cukrom a polejte roztopeným maslom. Ak vám zostane cesto a nemáte už slivky, môžete ho spracovať na šúľance.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 23 797
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 512
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 474
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 409
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 037
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 931
  7. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 828
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 682
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 675

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.