Najsladší recept na šťastie

Chcete byť šťastní a bohatí? Stačí veľa maku. Aspoň tak hovoria staré slovenské tradície.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Makové šúľance, parené buchty s makom, maková štrúdľa, lokše plnené makom či makovník patria medzi obľúbené sladké pochúťky našej kuchyne. Slováci i ďalšie národy strednej a východnej Európy milujú mak od čias, keď boli súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie a možno aj skôr. Drobné modré semienka figurujú v receptoch starých mám a hrajú dôležitú úlohu pri ľudových zvykoch i tradíciách, najmä počas Vianoc či Veľkej noci. Mak spolu s orechmi či medom mal aj symbolický význam a plnili sa nimi napríklad vianočné koláče, ktoré mali rodine zabezpečiť peniaze, zdravie a šťastie na ďalší rok.

Komplikácie s ópiom

Makovice bolo kedysi vidieť hádam v každej záhrade či na dedinskom poli, no ich „temnejšia“ tvár pestovanie obmedzila. Rastliny druhu Papaver somniferum, po latinsky mak siaty, boli v roku 1998 preradené do vyššej skupiny omamných a psychotropných látok, čo ich pestovanie značne skomplikovalo. Na vine sú makovice, z ktorých sa získava ópium, zneužívané na výrobu nelegálneho heroínu. Hoci sa na tento účel hodia iba niektoré odrody maku siateho, pestovanie tejto plodiny sa v civilizovaných krajinách vo všeobecnosti prísne kontroluje.

Podmienky pestovania maku na Slovensku opätovne zmiernili až v roku 2009, no na pole s väčšou rozlohou ako 100 štvorcových metrov treba aj tak špeciálne povolenie. Na potravinárske účely sa pritom používajú odrody s minimálnym obsahom morfínov, ktoré majú sedatívne účinky. Tie sú známe už z dávnej histórie a aj naše babičky používali vývar z makovíc na upokojenie neposedných detí a na dobrý spánok.

Bohatý na vápnik

Chutné semienka pritom za nič nemôžu, hoci aj ony obsahujú nepatrné množstvá ópiových alkaloidov, najmä morfínov a kodeín. Konzumácia maku v normálnych množstvách nemôže spôsobiť závislosť, ale môže mať upokojujúce účinky. Nie nadarmo sa hovorí, že mak je dobrý na nervy.

Čo je však dôležitejšie a pre mnohých možno aj prekvapivé, mak je bohatý na vápnik. Obsahuje ho dokonca 12-násobne viac než mlieko. Vápnik je základnou stavebnou látkou kostí a zubov, preto je mak výborný ako prevencia proti osteoporóze. Nezanedbateľný je aj obsah železa, ktorého je v maku štyrikrát viac ako v hovädzom mäse, i obsah mangánu. Aj ten prispieva k zdravému vývinu kostí.

Tradičná cesta

Napriek byrokratickým obštrukciám pribúdajú v posledných rokoch farmári, ktorí sa vracajú k pestovaniu maku a snažia sa to robiť poctivo. Najlepšie totiž chutí mak získaný z ručne pozbieraných a rozrezaných makovíc. Pri mechanickom zbere sa totiž môžu porušiť semienka, z ktorých sa vytlačí olej. Ten na vzduchu zoxiduje a spôsobí zhorknutie maku. Preto sa pri varení či pečení odporúča zomlieť len toľko maku, koľko spotrebujete. Ak vám zostane, uskladnite ho radšej v mrazničke.

Menší slovenskí pestovatelia predávajú svoj mak väčšinou na farmárskych trhoch, v bioobchodoch alebo na internete. A nielen tradičný modrý. Môžete vyskúšať aj bielu odrodu, ktorá chutí viac ako orechy, či hnedý mak pripomínajúci chuť slnečnicových semien.

Slivkové gule s makom alias gombolce

  • 500 g zemiakov mak1_res.jpg
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 75 g maku
  • 30 g masla
  • čerstvé alebo zavárané
  • slivky vo vlastnej šťave
  • hrsť kryštálového cukru
  • mletá škorica
  • práškový cukor podľa chuti
  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte mierne vychladnúť, ale ešte teplé ich ošúpte a pretlačte na dosku poprášenú polovicou múky. Nechajte ich úplne vychladnúť. Medzitým si pomeľte mak a zmiešajte ho s práškovým cukrom podľa chuti. V malej miske zmiešajte dve hrste jemného kryštálového cukru s mletou škoricou. Postačí jedna čajová lyžička. Ak použijete čerstvé slivky, prekrojte ich na polovice a vykôstkujte. Zavárané slivky vylejte na sitko a nechajte odkvapkať.
  2. Do vychladnutých zemiakov pridajte jedno vajce, štipku soli a za postupného pridávania zvyšnej múky rukami spracujte na hladké mäkké cesto. Nesmie byť veľmi tuhé, inak budú gule tvrdé, ale ani príliš mäkké, aby sa nerozvarili.
  3. Do veľkého hrnca dajte variť vodu. Cesto si rozdeľte na tretiny, postupne ich rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a nakrájajte na štvorce s rozmermi asi 6 x 6 cm podľa veľkosti sliviek. Do stredu každého štvorca položte slivku namočenú v škoricovom cukre, spojte protiľahlé rohy a opatrne spracujte na gule. Po tretinách ich dajte variť do vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch (do 10 minút podľa veľkosti). Uvarené gule vyberte dierovanou naberačkou do misky, posypte makom s cukrom a polejte roztopeným maslom. Ak vám zostane cesto a nemáte už slivky, môžete ho spracovať na šúľance.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Nové bývanie bez murovania
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  3. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  4. Cestou - necestou
  5. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  8. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  9. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  10. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 29 313
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 103
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 7 595
  4. Zábavný aj sebavedomý 4 398
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 295
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 957
  7. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 3 075
  8. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 428
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 411
  10. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 350

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Široký vlastní Váhostav cez majora z ŠtB

Vyšetrovanie ukázalo, že Váhostav pre oligarchu Juraja Širokého vlastní jeho niekdajší nadriadený z americkej misie v ŠtB.

KOMENTÁRE

Prečo Široký skrýva vzťah k firme až na Novom Zélande?

Pýtali sme sa už viackrát, tak len aby sme nevyšli z cviku.

DOMOV

Poznali Gauliedera. Vylučujú, že by spáchal samovraždu

Mal dokumenty, ktoré by boli aktuálne, keby sa zrušili amnestie.

KULTÚRA

Život mníšky: 24 hodín pochybností a jedna minúta nádeje

Poľské mníšky znásilnili cez vojnu.

Neprehliadnite tiež

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.

Žena vyhrala v súťaži plastickú operáciu, zmenila sa na nepoznanie

Wijitpraphorn Punbu sa narodila bez brady a s vyčnievajúcimi zubami.

Štyri známe ženy, ktoré porazili rakovinu

Zákerná choroba sa nevyhýba ani hviezdam, tieto celebrity s ňou zvládli boj.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop