SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Najsladší recept na šťastie

Chcete byť šťastní a bohatí? Stačí veľa maku. Aspoň tak hovoria staré slovenské tradície.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Makové šúľance, parené buchty s makom, maková štrúdľa, lokše plnené makom či makovník patria medzi obľúbené sladké pochúťky našej kuchyne. Slováci i ďalšie národy strednej a východnej Európy milujú mak od čias, keď boli súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie a možno aj skôr. Drobné modré semienka figurujú v receptoch starých mám a hrajú dôležitú úlohu pri ľudových zvykoch i tradíciách, najmä počas Vianoc či Veľkej noci. Mak spolu s orechmi či medom mal aj symbolický význam a plnili sa nimi napríklad vianočné koláče, ktoré mali rodine zabezpečiť peniaze, zdravie a šťastie na ďalší rok.

Komplikácie s ópiom

Makovice bolo kedysi vidieť hádam v každej záhrade či na dedinskom poli, no ich „temnejšia“ tvár pestovanie obmedzila. Rastliny druhu Papaver somniferum, po latinsky mak siaty, boli v roku 1998 preradené do vyššej skupiny omamných a psychotropných látok, čo ich pestovanie značne skomplikovalo. Na vine sú makovice, z ktorých sa získava ópium, zneužívané na výrobu nelegálneho heroínu. Hoci sa na tento účel hodia iba niektoré odrody maku siateho, pestovanie tejto plodiny sa v civilizovaných krajinách vo všeobecnosti prísne kontroluje.

Podmienky pestovania maku na Slovensku opätovne zmiernili až v roku 2009, no na pole s väčšou rozlohou ako 100 štvorcových metrov treba aj tak špeciálne povolenie. Na potravinárske účely sa pritom používajú odrody s minimálnym obsahom morfínov, ktoré majú sedatívne účinky. Tie sú známe už z dávnej histórie a aj naše babičky používali vývar z makovíc na upokojenie neposedných detí a na dobrý spánok.

Bohatý na vápnik

Chutné semienka pritom za nič nemôžu, hoci aj ony obsahujú nepatrné množstvá ópiových alkaloidov, najmä morfínov a kodeín. Konzumácia maku v normálnych množstvách nemôže spôsobiť závislosť, ale môže mať upokojujúce účinky. Nie nadarmo sa hovorí, že mak je dobrý na nervy.

Čo je však dôležitejšie a pre mnohých možno aj prekvapivé, mak je bohatý na vápnik. Obsahuje ho dokonca 12-násobne viac než mlieko. Vápnik je základnou stavebnou látkou kostí a zubov, preto je mak výborný ako prevencia proti osteoporóze. Nezanedbateľný je aj obsah železa, ktorého je v maku štyrikrát viac ako v hovädzom mäse, i obsah mangánu. Aj ten prispieva k zdravému vývinu kostí.

Tradičná cesta

Napriek byrokratickým obštrukciám pribúdajú v posledných rokoch farmári, ktorí sa vracajú k pestovaniu maku a snažia sa to robiť poctivo. Najlepšie totiž chutí mak získaný z ručne pozbieraných a rozrezaných makovíc. Pri mechanickom zbere sa totiž môžu porušiť semienka, z ktorých sa vytlačí olej. Ten na vzduchu zoxiduje a spôsobí zhorknutie maku. Preto sa pri varení či pečení odporúča zomlieť len toľko maku, koľko spotrebujete. Ak vám zostane, uskladnite ho radšej v mrazničke.

Menší slovenskí pestovatelia predávajú svoj mak väčšinou na farmárskych trhoch, v bioobchodoch alebo na internete. A nielen tradičný modrý. Môžete vyskúšať aj bielu odrodu, ktorá chutí viac ako orechy, či hnedý mak pripomínajúci chuť slnečnicových semien.

Slivkové gule s makom alias gombolce

  • 500 g zemiakov mak1_res.jpg
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 75 g maku
  • 30 g masla
  • čerstvé alebo zavárané
  • slivky vo vlastnej šťave
  • hrsť kryštálového cukru
  • mletá škorica
  • práškový cukor podľa chuti
  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte mierne vychladnúť, ale ešte teplé ich ošúpte a pretlačte na dosku poprášenú polovicou múky. Nechajte ich úplne vychladnúť. Medzitým si pomeľte mak a zmiešajte ho s práškovým cukrom podľa chuti. V malej miske zmiešajte dve hrste jemného kryštálového cukru s mletou škoricou. Postačí jedna čajová lyžička. Ak použijete čerstvé slivky, prekrojte ich na polovice a vykôstkujte. Zavárané slivky vylejte na sitko a nechajte odkvapkať.
  2. Do vychladnutých zemiakov pridajte jedno vajce, štipku soli a za postupného pridávania zvyšnej múky rukami spracujte na hladké mäkké cesto. Nesmie byť veľmi tuhé, inak budú gule tvrdé, ale ani príliš mäkké, aby sa nerozvarili.
  3. Do veľkého hrnca dajte variť vodu. Cesto si rozdeľte na tretiny, postupne ich rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a nakrájajte na štvorce s rozmermi asi 6 x 6 cm podľa veľkosti sliviek. Do stredu každého štvorca položte slivku namočenú v škoricovom cukre, spojte protiľahlé rohy a opatrne spracujte na gule. Po tretinách ich dajte variť do vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch (do 10 minút podľa veľkosti). Uvarené gule vyberte dierovanou naberačkou do misky, posypte makom s cukrom a polejte roztopeným maslom. Ak vám zostane cesto a nemáte už slivky, môžete ho spracovať na šúľance.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia