Bylinkové pesto
Suroviny na 4 – 6 porcií
- 2 PL nasekanej mäty
- 2 PL nasekanej koriandrovej vňate
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 2 PL nasekanej bazalky
- 1 PL nasekaného kôpru
- 1 PL nasekanej šalvie
- 30 g nasekaných píniových orieškov
- 3 PL olivového oleja
- 120 g masla
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 30 g strúhaného parmezánu
- citrónová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
V miske zmiešajte všetky druhy nasekaných byliniek spolu s píniovými orieškami. V malom hrnci alebo rajnici rozpustite maslo a vložte doň nasekaný cesnak. Krátko opekajte, aby cesnak zmäkol, ale neupiekol sa dohneda. Cesnakové maslo vmiešajte do byliniek. Nakoniec pridajte parmezán, citrónovú šťavu a soľ a korenie podľa chuti. Premiešajte a môžete servírovať s varenou cestovinou alebo s pečenými zemiakmi.
Tip: Ak chcete mať pesto krémovitejšie a jemnejšie, jednoducho ho dohladka rozmixujte.