SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Paradajkové čatní

Po vašej dobrej starostlivosti sa vám záhradka odmení v plnej paráde. Využite jej dary naplno!

(Zdroj: Isifa)

Paradajkové čatní
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg paradajok
  • 3 cibule
  • 3 jablká
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 – 2 čili papričky alebo feferónky
  • 200 ml červeného vínneho alebo balzamikového octu
  • 5 PL hnedého cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • celá škorica
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL zeleného korenia
  • 120 g hrozienok
  • nasekaná bazalka alebo iné bylinky podľa chuti (mäta, koriander...)

Paradajky sparte vriacou vodou, prelejte studenou vodou a ošúpte. Jablká a cibule očistite a spolu s paradajkami pokrájajte na kocky. Cesnak, papričky a zázvor očistite a nasekajte nadrobno. Všetky pripravené suroviny zmiešajte v hrnci, zalejte polovicou octu a za občasného premiešania varte približne 50 – 60 minút. Podľa potreby dolievajte ocot. Horúce čatní rozdeľte do horúcich zaváracích fliaš, dobre uzatvorte a otočte hore dnom. Po vychladnutí uložte fľaše na tmavé chladné miesto. Servírujte ako studenú omáčku k pečenému alebo ku grilovanému mäsu a syrom. Niektorým ľuďom však čatní chutí i ako príloha k pečivu, ryži alebo k vegetariánskym jedlám.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby sa vám ľahšie hľadala škorica a korenie, zviažte ich do gázy. Ak máte radšej čatní s väčšími kúskami, paradajky rozkrájajte na väčšie kocky, jablká a cibuľu na osminky alebo krúžky, aby sa celkom nerozvarili.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 493
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 547
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 041
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 838
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 751
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 808
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 557
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 444
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 330
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu