SME
Piatok, 22. november, 2019 | Meniny má Cecília

Dajte hosťom figu. Nie borovú

Na figy sme zvyknutí skôr v sušenom stave. Čerstvé sa výborne hodia aj na prípravu chuťoviek

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Keď sa rodičia vyhrážajú deťom, že ak nebudú poslúchať, dostanú figu borovú, neveští to nič dobré. Prečo sa práve figa – exotické ovocie v našich končinách známe skôr v sušenom stave – stalo synonymom pre „nič“?

Jazykovedci našli odpoveď v latinskom pôvode slova, ktoré vychádza zo slova ficus označujúceho aj hanlivé gesto – palec strčený medzi ukazovák a prostredník zovretej päste. Toto gesto i výraz prešli aj do slovenčiny a v prenesenom význame sa udomácnili ako synonymum na vyjadrenie, že človek nemá alebo nedostane nič. Nie je však celkom jasné, prečo si Slováci frazeologizmus rozšírili o prídavné meno „borovú“ alebo „drevenú“.

Symbol hanby i cudnosti

Symbolika fíg a najmä figových listov sa v histórii objavuje od nepamäti a špeciálny význam má aj vo viacerých náboženstvách. Napríklad po tom, ako Adam a Eva ochutnali zakázané ovocie zo stromu poznania a boli vyhnaní z raja, mali svoju nahotu zakryť práve listami z figovníka na znak cudnosti a hanby. Práve podľa tohto vzoru sa figové listy neskôr používali na prekrytie nahoty i v umení. Domaľovávali ich na obrazy či dorábali na sochy, aby prekryli obnažené (najmä) mužské genitálie. Dialo sa tak bez vedomia autorov a často až desiatky či stovky rokov po tom, čo bolo dielo dokončené.

Na slano i na sladko

Figovník je teplomilná rastlina a darí sa jej najmä v južnejšie položených krajinách. Na Slovensku sme zvyknutí konzumovať skôr sušené figy (najmä počas Vianoc), no v tomto ročnom období natrafíte v niektorých obchodoch aj na čerstvé plody. Nebudú mať síce takú chuť, ako keď si ich odtrhnete priamo zo stromu na dovolenke v Chorvátsku či Španielsku, ale stoja za vyskúšanie. Plody okrúhleho až hruškovitého tvaru bývajú rôznej farby – od zelenej cez ružovo-červenú až po tmavofialovú, – majú mäkkú vláknitú dužinu s drobnými semiačkami, ktoré praskajú pod zubami.

Hodia sa napríklad do šalátov alebo chuťoviek, výborne sa kombinujú s rukolou, syrmi (s modrou alebo bielou plesňou, kozím i mozzarellou), sušenými šunkami (prosciutto, jamon serrano), vlašskými orechmi a medom. Čerstvé figy sa dajú aj piecť či zapekať, sušené sa zase používajú do koláčov a dezertov. V stredomorských krajinách sa figy, podobne ako u nás marhule, spracúvajú na džem alebo zavárajú ako kompót a robí sa z nich aj sladkokyslé figové čatní.

Zdravé sú i sušené

Figy sa odporúča jesť, ak máte problémy s trávením a trpíte zápchou. Pomôžu vďaka vysokému obsahu vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá reguluje trávenie i obsah cholesterolu v krvi a navyše majú mierne laxatívne účinky. Figy obsahujú aj probiotické látky, ktoré podporujú prirodzene „dobré“ baktérie v črevách a pomáhajú tráveniu. Vláknina navyše vyvolá v tele pocit sýtosti, pričom figy obsahujú aj dostatok prírodných cukrov, ktoré dodajú telu energiu, preto sú vhodným ovocím pri diétach. Okrem toho sú figy bohaté aj na viaceré minerály, napríklad vápnik, draslík, magnézium či železo. Väčšinu prospešných látok si zachovajú aj po vysušení, a to v ešte koncentrovanejšej podobe.

Zapekané chlebíky s figami a plesňovým syrom

  • 2 väčšie krajce bieleho chleba figy1_res.jpg
  • 100 g syra s modrou plesňou (gorgonzola alebo niva)
  • 2 zrelé figy
  • hrsť vlašských orechov
  • svetlý číry med
  • hrubozrnná soľ
  • čierne korenie
  • čerstvý alebo sušený tymian
  1. Rúru rozohrejte na 180 stupňov Celzia (ohrev zhora i zdola). Vlašské orechy vysypte na plech s papierom na pečenie a opekajte 10 - 15 minút, kým nezačnú voňať a hnednúť. Vyberte ich, nechajte vychladnúť a keď sa dá s nimi manipulovať, pošúchajte ich v rukách, aby ste ich zbavili šupky. Nalámte ich na menšie kúsky a odložte bokom.
  2. Rúru prepnite na funkciu gril alebo ohrev iba zhora. Chlieb opečte nasucho v hriankovači, aby získal chrumkavú kôrku, a nechajte ho vychladnúť. Na každý kus chleba dajte plátok syra s modrou plesňou hrubý asi pol centimetra. Chleby preložte na mriežku vyloženú papierom na pečenie, vložte do hornej tretiny rúry a zapekajte pár minút, kým sa syr nezačne roztekať.
  3. Syrové chleby vyberte z rúry, ozdobte ich plátkami čerstvej figy (kožu nemusíte dávať dole), nasekanými opraženými orechmi a pokvapkajte malou lyžičkou číreho medu. Podľa chuti dochuťte hrubozrnnou soľou, nahrubo mletým čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom, prípadne balzamikovým krémom. Podávajte ešte horúce ako predjedlo alebo s rukolovým šalátom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita v Trnave
  2. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  3. CUPRA si podmanila parížske nebo
  4. Viac ako vzdelanie
  5. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  6. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  7. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  10. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  1. Viac ako vzdelanie
  2. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  3. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  4. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  5. Trnavská univerzita v Trnave
  6. CUPRA si podmanila parížske nebo
  7. Radšej škola ako metla
  8. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  9. Zažite svoj vlastný úspech
  10. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 889
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 762
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 7 858
  4. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 7 174
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 936
  6. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 6 927
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 024
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 206
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 020
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí... 4 321

Hlavné správy zo Sme.sk

Môžu zmeniť výsledky volieb. Prieskumy pred voľbami zažívajú hodinu pravdy

Prečítajte si, ako sa orientovať v údajoch agentúr.

V roku 2012 agentúra MVK namerala Smeru v deň volieb o 7,1 percenta hlasov menej, než reálne získal.
Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Čo hovoria a čo nehovoria prieskumy

Že informácie ovplyvňujú správanie voličov, nie je žiadna chyba.

Peter Tkačenko
Adèle Haenel (vpravo) a Noémie Merlant vo filme Portrét ženy v plameňoch.

Neprehliadnite tiež

Nepečený pudingovo smotanový zákusok

Tipy na ekologické vianočné darčeky pre všetkých

Čo poteší ľudí, ktorí myslia na životné prostredie?