Dajte hosťom figu. Nie borovú

Na figy sme zvyknutí skôr v sušenom stave. Čerstvé sa výborne hodia aj na prípravu chuťoviek

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Keď sa rodičia vyhrážajú deťom, že ak nebudú poslúchať, dostanú figu borovú, neveští to nič dobré. Prečo sa práve figa – exotické ovocie v našich končinách známe skôr v sušenom stave – stalo synonymom pre „nič“?

Jazykovedci našli odpoveď v latinskom pôvode slova, ktoré vychádza zo slova ficus označujúceho aj hanlivé gesto – palec strčený medzi ukazovák a prostredník zovretej päste. Toto gesto i výraz prešli aj do slovenčiny a v prenesenom význame sa udomácnili ako synonymum na vyjadrenie, že človek nemá alebo nedostane nič. Nie je však celkom jasné, prečo si Slováci frazeologizmus rozšírili o prídavné meno „borovú“ alebo „drevenú“.

Symbol hanby i cudnosti

Symbolika fíg a najmä figových listov sa v histórii objavuje od nepamäti a špeciálny význam má aj vo viacerých náboženstvách. Napríklad po tom, ako Adam a Eva ochutnali zakázané ovocie zo stromu poznania a boli vyhnaní z raja, mali svoju nahotu zakryť práve listami z figovníka na znak cudnosti a hanby. Práve podľa tohto vzoru sa figové listy neskôr používali na prekrytie nahoty i v umení. Domaľovávali ich na obrazy či dorábali na sochy, aby prekryli obnažené (najmä) mužské genitálie. Dialo sa tak bez vedomia autorov a často až desiatky či stovky rokov po tom, čo bolo dielo dokončené.

Na slano i na sladko

Figovník je teplomilná rastlina a darí sa jej najmä v južnejšie položených krajinách. Na Slovensku sme zvyknutí konzumovať skôr sušené figy (najmä počas Vianoc), no v tomto ročnom období natrafíte v niektorých obchodoch aj na čerstvé plody. Nebudú mať síce takú chuť, ako keď si ich odtrhnete priamo zo stromu na dovolenke v Chorvátsku či Španielsku, ale stoja za vyskúšanie. Plody okrúhleho až hruškovitého tvaru bývajú rôznej farby – od zelenej cez ružovo-červenú až po tmavofialovú, – majú mäkkú vláknitú dužinu s drobnými semiačkami, ktoré praskajú pod zubami.

Hodia sa napríklad do šalátov alebo chuťoviek, výborne sa kombinujú s rukolou, syrmi (s modrou alebo bielou plesňou, kozím i mozzarellou), sušenými šunkami (prosciutto, jamon serrano), vlašskými orechmi a medom. Čerstvé figy sa dajú aj piecť či zapekať, sušené sa zase používajú do koláčov a dezertov. V stredomorských krajinách sa figy, podobne ako u nás marhule, spracúvajú na džem alebo zavárajú ako kompót a robí sa z nich aj sladkokyslé figové čatní.

Zdravé sú i sušené

Figy sa odporúča jesť, ak máte problémy s trávením a trpíte zápchou. Pomôžu vďaka vysokému obsahu vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá reguluje trávenie i obsah cholesterolu v krvi a navyše majú mierne laxatívne účinky. Figy obsahujú aj probiotické látky, ktoré podporujú prirodzene „dobré“ baktérie v črevách a pomáhajú tráveniu. Vláknina navyše vyvolá v tele pocit sýtosti, pričom figy obsahujú aj dostatok prírodných cukrov, ktoré dodajú telu energiu, preto sú vhodným ovocím pri diétach. Okrem toho sú figy bohaté aj na viaceré minerály, napríklad vápnik, draslík, magnézium či železo. Väčšinu prospešných látok si zachovajú aj po vysušení, a to v ešte koncentrovanejšej podobe.

Zapekané chlebíky s figami a plesňovým syrom

  • 2 väčšie krajce bieleho chleba figy1_res.jpg
  • 100 g syra s modrou plesňou (gorgonzola alebo niva)
  • 2 zrelé figy
  • hrsť vlašských orechov
  • svetlý číry med
  • hrubozrnná soľ
  • čierne korenie
  • čerstvý alebo sušený tymian
  1. Rúru rozohrejte na 180 stupňov Celzia (ohrev zhora i zdola). Vlašské orechy vysypte na plech s papierom na pečenie a opekajte 10 - 15 minút, kým nezačnú voňať a hnednúť. Vyberte ich, nechajte vychladnúť a keď sa dá s nimi manipulovať, pošúchajte ich v rukách, aby ste ich zbavili šupky. Nalámte ich na menšie kúsky a odložte bokom.
  2. Rúru prepnite na funkciu gril alebo ohrev iba zhora. Chlieb opečte nasucho v hriankovači, aby získal chrumkavú kôrku, a nechajte ho vychladnúť. Na každý kus chleba dajte plátok syra s modrou plesňou hrubý asi pol centimetra. Chleby preložte na mriežku vyloženú papierom na pečenie, vložte do hornej tretiny rúry a zapekajte pár minút, kým sa syr nezačne roztekať.
  3. Syrové chleby vyberte z rúry, ozdobte ich plátkami čerstvej figy (kožu nemusíte dávať dole), nasekanými opraženými orechmi a pokvapkajte malou lyžičkou číreho medu. Podľa chuti dochuťte hrubozrnnou soľou, nahrubo mletým čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom, prípadne balzamikovým krémom. Podávajte ešte horúce ako predjedlo alebo s rukolovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 869
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 18 956
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 323
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 891
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 116
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 581
  7. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 5 544
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 001
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 472
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 132

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nebuď buzerant, zmláť manželku (píše Michal Havran)

Vy to viete, vy muži z Tvrdošína, čo pochodujete a zneužívate vieru, aby ste ľudí vydesili.

KOMENTÁRE

Kto vlastne môže podpísať Istanbulský dohovor

Súlad dojednaných medzinárodných zmlúv s ústavou posudzuje Ústavný súd.

Neprehliadnite tiež

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.