SME

Dajte hosťom figu. Nie borovú

Na figy sme zvyknutí skôr v sušenom stave. Čerstvé sa výborne hodia aj na prípravu chuťoviek

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Keď sa rodičia vyhrážajú deťom, že ak nebudú poslúchať, dostanú figu borovú, neveští to nič dobré. Prečo sa práve figa – exotické ovocie v našich končinách známe skôr v sušenom stave – stalo synonymom pre „nič“?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jazykovedci našli odpoveď v latinskom pôvode slova, ktoré vychádza zo slova ficus označujúceho aj hanlivé gesto – palec strčený medzi ukazovák a prostredník zovretej päste. Toto gesto i výraz prešli aj do slovenčiny a v prenesenom význame sa udomácnili ako synonymum na vyjadrenie, že človek nemá alebo nedostane nič. Nie je však celkom jasné, prečo si Slováci frazeologizmus rozšírili o prídavné meno „borovú“ alebo „drevenú“.

SkryťVypnúť reklamu

Symbol hanby i cudnosti

Symbolika fíg a najmä figových listov sa v histórii objavuje od nepamäti a špeciálny význam má aj vo viacerých náboženstvách. Napríklad po tom, ako Adam a Eva ochutnali zakázané ovocie zo stromu poznania a boli vyhnaní z raja, mali svoju nahotu zakryť práve listami z figovníka na znak cudnosti a hanby. Práve podľa tohto vzoru sa figové listy neskôr používali na prekrytie nahoty i v umení. Domaľovávali ich na obrazy či dorábali na sochy, aby prekryli obnažené (najmä) mužské genitálie. Dialo sa tak bez vedomia autorov a často až desiatky či stovky rokov po tom, čo bolo dielo dokončené.

Na slano i na sladko

Figovník je teplomilná rastlina a darí sa jej najmä v južnejšie položených krajinách. Na Slovensku sme zvyknutí konzumovať skôr sušené figy (najmä počas Vianoc), no v tomto ročnom období natrafíte v niektorých obchodoch aj na čerstvé plody. Nebudú mať síce takú chuť, ako keď si ich odtrhnete priamo zo stromu na dovolenke v Chorvátsku či Španielsku, ale stoja za vyskúšanie. Plody okrúhleho až hruškovitého tvaru bývajú rôznej farby – od zelenej cez ružovo-červenú až po tmavofialovú, – majú mäkkú vláknitú dužinu s drobnými semiačkami, ktoré praskajú pod zubami.

SkryťVypnúť reklamu

Hodia sa napríklad do šalátov alebo chuťoviek, výborne sa kombinujú s rukolou, syrmi (s modrou alebo bielou plesňou, kozím i mozzarellou), sušenými šunkami (prosciutto, jamon serrano), vlašskými orechmi a medom. Čerstvé figy sa dajú aj piecť či zapekať, sušené sa zase používajú do koláčov a dezertov. V stredomorských krajinách sa figy, podobne ako u nás marhule, spracúvajú na džem alebo zavárajú ako kompót a robí sa z nich aj sladkokyslé figové čatní.

Zdravé sú i sušené

Figy sa odporúča jesť, ak máte problémy s trávením a trpíte zápchou. Pomôžu vďaka vysokému obsahu vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá reguluje trávenie i obsah cholesterolu v krvi a navyše majú mierne laxatívne účinky. Figy obsahujú aj probiotické látky, ktoré podporujú prirodzene „dobré“ baktérie v črevách a pomáhajú tráveniu. Vláknina navyše vyvolá v tele pocit sýtosti, pričom figy obsahujú aj dostatok prírodných cukrov, ktoré dodajú telu energiu, preto sú vhodným ovocím pri diétach. Okrem toho sú figy bohaté aj na viaceré minerály, napríklad vápnik, draslík, magnézium či železo. Väčšinu prospešných látok si zachovajú aj po vysušení, a to v ešte koncentrovanejšej podobe.

SkryťVypnúť reklamu

Zapekané chlebíky s figami a plesňovým syrom

  • 2 väčšie krajce bieleho chleba

  • 100 g syra s modrou plesňou (gorgonzola alebo niva)

  • 2 zrelé figy

  • hrsť vlašských orechov

  • svetlý číry med

  • hrubozrnná soľ

  • čierne korenie

  • čerstvý alebo sušený tymian

  1. Rúru rozohrejte na 180 stupňov Celzia (ohrev zhora i zdola). Vlašské orechy vysypte na plech s papierom na pečenie a opekajte 10 - 15 minút, kým nezačnú voňať a hnednúť. Vyberte ich, nechajte vychladnúť a keď sa dá s nimi manipulovať, pošúchajte ich v rukách, aby ste ich zbavili šupky. Nalámte ich na menšie kúsky a odložte bokom.

  2. Rúru prepnite na funkciu gril alebo ohrev iba zhora. Chlieb opečte nasucho v hriankovači, aby získal chrumkavú kôrku, a nechajte ho vychladnúť. Na každý kus chleba dajte plátok syra s modrou plesňou hrubý asi pol centimetra. Chleby preložte na mriežku vyloženú papierom na pečenie, vložte do hornej tretiny rúry a zapekajte pár minút, kým sa syr nezačne roztekať.

  3. Syrové chleby vyberte z rúry, ozdobte ich plátkami čerstvej figy (kožu nemusíte dávať dole), nasekanými opraženými orechmi a pokvapkajte malou lyžičkou číreho medu. Podľa chuti dochuťte hrubozrnnou soľou, nahrubo mletým čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom, prípadne balzamikovým krémom. Podávajte ešte horúce ako predjedlo alebo s rukolovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  2. Prvý mobil dieťaťa prináša radosť aj veľkú zodpovednosť
  3. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  4. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  2. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  3. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  4. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  5. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  6. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  7. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  8. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 082
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 341
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 5 358
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 5 266
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 874
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 626
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 4 136
  8. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 934
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 65 949
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 447
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 654
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 8 900
  5. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 436
  6. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 4 951
  7. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 444
  8. Ján Valchár: Výbušné noci na východe 3 686
  1. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  2. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  3. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  4. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  5. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  6. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  7. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  8. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
SkryťZatvoriť reklamu