Dajte hosťom figu. Nie borovú

Na figy sme zvyknutí skôr v sušenom stave. Čerstvé sa výborne hodia aj na prípravu chuťoviek

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Keď sa rodičia vyhrážajú deťom, že ak nebudú poslúchať, dostanú figu borovú, neveští to nič dobré. Prečo sa práve figa – exotické ovocie v našich končinách známe skôr v sušenom stave – stalo synonymom pre „nič“?

Jazykovedci našli odpoveď v latinskom pôvode slova, ktoré vychádza zo slova ficus označujúceho aj hanlivé gesto – palec strčený medzi ukazovák a prostredník zovretej päste. Toto gesto i výraz prešli aj do slovenčiny a v prenesenom význame sa udomácnili ako synonymum na vyjadrenie, že človek nemá alebo nedostane nič. Nie je však celkom jasné, prečo si Slováci frazeologizmus rozšírili o prídavné meno „borovú“ alebo „drevenú“.

Symbol hanby i cudnosti

Symbolika fíg a najmä figových listov sa v histórii objavuje od nepamäti a špeciálny význam má aj vo viacerých náboženstvách. Napríklad po tom, ako Adam a Eva ochutnali zakázané ovocie zo stromu poznania a boli vyhnaní z raja, mali svoju nahotu zakryť práve listami z figovníka na znak cudnosti a hanby. Práve podľa tohto vzoru sa figové listy neskôr používali na prekrytie nahoty i v umení. Domaľovávali ich na obrazy či dorábali na sochy, aby prekryli obnažené (najmä) mužské genitálie. Dialo sa tak bez vedomia autorov a často až desiatky či stovky rokov po tom, čo bolo dielo dokončené.

Na slano i na sladko

Figovník je teplomilná rastlina a darí sa jej najmä v južnejšie položených krajinách. Na Slovensku sme zvyknutí konzumovať skôr sušené figy (najmä počas Vianoc), no v tomto ročnom období natrafíte v niektorých obchodoch aj na čerstvé plody. Nebudú mať síce takú chuť, ako keď si ich odtrhnete priamo zo stromu na dovolenke v Chorvátsku či Španielsku, ale stoja za vyskúšanie. Plody okrúhleho až hruškovitého tvaru bývajú rôznej farby – od zelenej cez ružovo-červenú až po tmavofialovú, – majú mäkkú vláknitú dužinu s drobnými semiačkami, ktoré praskajú pod zubami.

Hodia sa napríklad do šalátov alebo chuťoviek, výborne sa kombinujú s rukolou, syrmi (s modrou alebo bielou plesňou, kozím i mozzarellou), sušenými šunkami (prosciutto, jamon serrano), vlašskými orechmi a medom. Čerstvé figy sa dajú aj piecť či zapekať, sušené sa zase používajú do koláčov a dezertov. V stredomorských krajinách sa figy, podobne ako u nás marhule, spracúvajú na džem alebo zavárajú ako kompót a robí sa z nich aj sladkokyslé figové čatní.

Zdravé sú i sušené

Figy sa odporúča jesť, ak máte problémy s trávením a trpíte zápchou. Pomôžu vďaka vysokému obsahu vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá reguluje trávenie i obsah cholesterolu v krvi a navyše majú mierne laxatívne účinky. Figy obsahujú aj probiotické látky, ktoré podporujú prirodzene „dobré“ baktérie v črevách a pomáhajú tráveniu. Vláknina navyše vyvolá v tele pocit sýtosti, pričom figy obsahujú aj dostatok prírodných cukrov, ktoré dodajú telu energiu, preto sú vhodným ovocím pri diétach. Okrem toho sú figy bohaté aj na viaceré minerály, napríklad vápnik, draslík, magnézium či železo. Väčšinu prospešných látok si zachovajú aj po vysušení, a to v ešte koncentrovanejšej podobe.

Zapekané chlebíky s figami a plesňovým syrom

  • 2 väčšie krajce bieleho chleba figy1_res.jpg
  • 100 g syra s modrou plesňou (gorgonzola alebo niva)
  • 2 zrelé figy
  • hrsť vlašských orechov
  • svetlý číry med
  • hrubozrnná soľ
  • čierne korenie
  • čerstvý alebo sušený tymian
  1. Rúru rozohrejte na 180 stupňov Celzia (ohrev zhora i zdola). Vlašské orechy vysypte na plech s papierom na pečenie a opekajte 10 - 15 minút, kým nezačnú voňať a hnednúť. Vyberte ich, nechajte vychladnúť a keď sa dá s nimi manipulovať, pošúchajte ich v rukách, aby ste ich zbavili šupky. Nalámte ich na menšie kúsky a odložte bokom.
  2. Rúru prepnite na funkciu gril alebo ohrev iba zhora. Chlieb opečte nasucho v hriankovači, aby získal chrumkavú kôrku, a nechajte ho vychladnúť. Na každý kus chleba dajte plátok syra s modrou plesňou hrubý asi pol centimetra. Chleby preložte na mriežku vyloženú papierom na pečenie, vložte do hornej tretiny rúry a zapekajte pár minút, kým sa syr nezačne roztekať.
  3. Syrové chleby vyberte z rúry, ozdobte ich plátkami čerstvej figy (kožu nemusíte dávať dole), nasekanými opraženými orechmi a pokvapkajte malou lyžičkou číreho medu. Podľa chuti dochuťte hrubozrnnou soľou, nahrubo mletým čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom, prípadne balzamikovým krémom. Podávajte ešte horúce ako predjedlo alebo s rukolovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 302
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 016
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 914
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 248
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 5 459
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 603
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 275
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 484
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 759
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 607

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop