SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Ako chutí Košický kraj

Zapojte do cestovania všetky zmysly, iba tak bude zážitok dokonalý.

Dolný ZemplínDolný Zemplín (Zdroj: OneClick, s.r.o.)

Abov

Čo vidieť: Miklušova väznica v Košiciach

Prečo košickému katovi odťali ruku? Išlo o pracovnú nehodu alebo stredoveké napomenutie za nedostatočnú pracovnú morálku? Odpoveď sa dozviete v Miklušovej väznici v historickom centre Košíc.

Žalár vznikol na začiatku 17. storočia spojením dvoch gotických domov. Vtedajší zlodejíčkovia a lotri zrejme neboli nadšení, keďže dovtedy si vraj odpykávali trest aj vo vyhradených priestoroch nevestinca.

Väzenie poslúžilo mestu až do začiatku 20. storočia, dnes si v ňom môžeme pozrieť mužské a ženské cely s dobovými grafitmi, hladomorňu, nejakú tú mučiareň, záujemcovia si môžu vyskúšať aj repliku katovho najobľúbenejšieho nástroja – klady.

V priestoroch katovho bytu spoznáme životnú úroveň majstrovej rodiny, pozrieme si zbierku popravných mečov, výplatnú listinu kata a zaujímavé dokumenty týkajúce sa trestného a hrdelného práva.

Čo ochutnať: bravčová krv na spôsob mozočku

K zážitku sa ideálne hodí zabíjačková pochúťka, napríklad čerstvá bravčová krv na spôsob mozočku podľa receptu z Ruskova. Na veľkom množstve masti opražíme cibuľku, pridáme dobre odstátu a stuhnutú bravčovú krv. Poriadne miešame, až pokým bude krv rozdrobená a takmer čierna.

Osolíme, okoreníme, podávame s chlebom. Špecialitu môžeme zapiť pivom Mustáž košického kočovného pivovaru Padre Craft Brews, so sviežou obilninovou chuťou a citrusovou vôňou.

abov-miklusova-vaznica_r3216.jpg

Gemer

Čo vidieť: Kostolík svätej Anny v Hrušove

Vo viniciach, necelé tri kilometre od dedinky Hrušov, natrafíte na malý biely gotický kostolík, ktorý pôvodne slúžil mníšskemu rádu benediktínov.

Stavba pochádza zo štrnásteho storočia, prestavaná bola v baroku a neskôr počas socializmu, keď boli odhalené a opäť zatreté vzácne fresky a strecha pokrytá plechom. Dnes je strecha opäť šindľová, v interiéri môžeme obdivovať vzácne gotické vyobrazenia uhorských svätcov.

Kostolík je otvorený iba raz ročne, v nedeľu po sviatku sv. Anny. V iných dňoch si treba návštevu vopred dohodnúť na miestnom úrade obce Hrušov.

Čo ochutnať: gemerské banícke guľky

Postrúhame dve kilá zemiakov, zbavíme prebytočnej vody, zmiešame s hrnčekom múky, dvoma vajciami, čiernym korením, majoránom, nakrájaným údeným bravčovým mäsom a tromi pretlačenými strúčikmi cesnaku.

Vyformujeme guľky, obalíme v hladkej múke, vložíme do vriacej osolenej vody. Podávame s upraženou cibuľkou, slaninkou, prípadne kyslou kapustou alebo kyslou smotanou.

Zapíjame pivom z rožňavského pivovaru Kaltenecker. Ak vás zaujíma proces výroby horkého moku z Gemera, pivovar ponúka aj prehliadky spojené s degustáciou.

Spiš

Čo vidieť: letohrádok Dardanely v Markušovciach

Schyľovalo sa ku koncu 18. storočia a gróf Wolfgang Farkaš Mariássy sa horúčkovito chystal na návštevu Jozefa II. s celou dvorskou perepúťou.

Nestačilo pripraviť len obedové menu a kultúrny program, gróf dal rovno vystavať celý letohrádok. Návšteva panovníka sa napokon nekonala a budova zostala nedokončená, bez bočných krídel.

Centrálna časť však slúži doteraz – návštevníci v nej môžu obdivovať krásne rokokové fresky s výjavmi z gréckej mytológie, na poschodí je múzeum hudobných nástrojov.

Čo ochutnať: spišské pirohy

Panovník mohol ľutovať, na tradičnej pochúťke z Markušoviec by si určite pochutnal. Na zhruba 60 pirohov potrebujeme 600 gramov varených zemiakov, tretinu z nich popučíme v troche vody na zemiakovú kašu, ktorú zahustíme múkou, osolíme a opäť poriadne premiešame.

Pomúčime dosku, cesto rozvaľkáme na tenký plát. Zvyšné zemiaky popučíme a zmiešame s bryndzou, môžeme pridať pažítku alebo mladú cibuľku. Z rozvaľkaného cesta vykrajujeme kolieska, naplníme plnkou, preložíme, okraje zatlačíme vidličkou. Pirohy povaríme vo vriacej vode.

Polejeme kyslou smotanou a praženou slaninkou, prípadne cibuľkou a pažítkou. Ak chcete pochúťku zapiť miestnym mokom, vyskúšajte svetlý nefiltrovaný dvanásťstupňový ležiak Buchwald, ktoré sa varí v stredisku Porač park v Poráčskej doline.

spis-letohradok-dardanely2_r6036.jpg

Dolný Zemplín

Čo vidieť: kaštieľ v Trebišove

Bránou do tokajskej vinohradníckej oblasti je Trebišov. Dominantou mesta je barokový kaštieľ s rozľahlým parkom, ktorý patril rodu Csákyovcov a Andrássyovcov.

Keďže Andrássyovci boli veľkí milovníci vína, v kaštieli nechýba expozícia venovaná tokajskému vinohradníctvu s archívom vzácnych mokov. Ak vám nestačí len pohľad, niekoľko desiatok vín môžete ochutnať aj v miestnej vínotéke a umeleckej kaviarni, či už individuálne, alebo na degustácii s odborným výkladom.

V kaštieli sa nachádza aj vlastivedné múzeum s bohatou zbierkou ľudových odevov. Určite sa oplatí poprechádzať po priľahlom parku, v ktorom natrafíte na mauzóleum rodiny Andrássyovcov s nádhernou sochárskou výzdobou.

dolny-zemplin-kastiel-trebisov_r3232.jpg

Čo ochutnať: prekladané rezance z Veľkej Tŕne

Výber nápoja je jasný – tokajské víno. Najlepšie chutí priamo u vinára v Tokajskej oblasti, teda v dedinkách Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Viničky, Čerhov, Černochov, Bara, alebo Slovenské Nové Mesto. Nápoj je to sladký a výdatný, hodí sa k nemu husacia alebo kačacia pečeň, medovníky a sladké pokrmy, napríklad prekladané rezance so slivkovým lekvárom z Veľkej Tŕne.

Cesto si pripravíme z hrubej múky, vajíčka, soli a vody. Vyvaľkáme natenko, necháme obschnúť, povykrajujeme rezance, dáme variť do osolenej vody. Podávame s lekvárom, posypané mletými vlašskými orechmi.

Podujatia, na ktorých sa dobre najete a napijete

• Koštovka jesene, Kráľovský Chlmec 19. – 21. september

• Ľubovniansky jarmok, Stará Ľubovňa 26. – 28. september

• Grand prix Štós – súťaž vo varení v kotlíkoch, kúpele Štós 27. september

• Deň otvorených tokajských pivníc, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky 27. september

• Pivný festival Porač október fest, Porač PARK 28. september

• Festival vín a vinobrania Moldavy a údolia Bodvy, Moldava nad Bodvou 11. október

• Súťaž vo výrobe klobás, Moldava nad Bodvou 25. október

• Libagaliba – Husacie hody a jarmok domácich výrobkov, Veľké Trakany 26. október

Foto: Košice región, Wikimedia/Maroš Mráz/CC, OneClick, s.r.o.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 308
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 391
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 287
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 159
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 170
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 484
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 788
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 917
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 767
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 739
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je ešte vyšší ako v piatok, celkovo otestovali už takmer 100-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.