Gazdovské kurča so slaninou a rozmarínom
Suroviny na 4-6 porcií
- 1 veľké kurča
- 10 plátkov prerastenej slaniny (pancetta)
- vetvičky rozmarínu
- soľ, mleté čierne korenie
Na plnku:
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 20 g píniových orieškov
- 50 g strúhaného parmezánu
- 2-3 pokrájané krajce ciabatty
- nasekaná petržlenová vňať
- nasekaný rozmarín
- 1-2 vajíčka
- soľ, mleté čierne korenie
Všetky rozkrájané suroviny na plnku zmiešajte a nechajte postáť, aby vajíčkami nasiakli kúsky pečiva. Kurča umyte a osušte. Do brušnej dutiny alebo pod kožu ho naplňte plnkou a uzatvorte. Vložte ho do pekáča a na jeho povrch naukladajte rozprestreté plátky slaniny a vetvičky rozmarínu. Podľa chuti okoreňte. So soľou opatrne. kvôli slanej slanine. Pečte vo vyhriatej rúre dozlatista približne 45 - 50 minút. Servírujte so zeleninovým pyré alebo pečenými zemiakmi.
Tip: Ak sa vám „hnusí“ predstava prípravy plnky v brušnej dutine, pokojne ju upečte v zapekacej miske zvlášť.