SME

Marinované kurča so šalviou, cibuľou a mäsovou plnkou

Zlatisté a chrumkavé na povrchu a pritom neuveriteľne šťavnaté vo vnútri. Upečte si to najlepšie kurča pod slnkom.

(Zdroj: Isifa)

Marinované kurča so šalviou, cibuľou a mäsovou plnkou
Suroviny na 6 porcií

  • 1 ČL sušených borievok (jalovec)
  • 1 ČL celého čierneho korenia
  • 6-8 bobkových listov
  • 400-500 g soli
  • 1 väčšie kurča
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 3 PL olivového oleja

Na plnku a guľôčky:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 400 g mletého bravčového mäsa
  • 1 najemno pokrájaná cibuľa
  • 30 g strúhanky
  • 3 PL čerstvej nasekanej šalvie
  • soľ, mleté čierne korenie

Asi 1 liter vody priveďte v hrnci k varu spolu s bobuľkami korenia, borievky, bobkovými listami a soľou. Po rozpustení soli odstavte a nechajte čiastočne vychladnúť. Dolejte studenou vodou tak, aby ste do nálevu mohli ponoriť celé umyté kurča. Nechajte v chladničke pôsobiť asi 12 - 24 hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhý deň pripravte plnku zmiešaním všetkých surovín. Kurča vyberte z nálevu, nechajte ho odkvapkať a osušte ho utierkou. Môžete ho plnkou naplniť zhora do voľnej kože krku alebo do brušnej dutiny. Krajšie naservírované však vyzerajú mäsové guľôčky pečené zvlášť. Kurča zvonku potrite olivovým olejom, uložte ho do pekáča a zalejte vývarom.

Pečte približne 30 minút. Potom pridajte ku kurčaťu mäsové guľky a dopečte ešte asi 15 - 20 minút. Ak sa rozhodnete urobiť naraz i prílohu, môžete v druhom plechu naraz alebo po bokoch kurčaťa a mäsových guliek upiecť i zemiaky. Servírujte s výrazným dresingom alebo smotanovou omáčkou a šalviou.

Tip: V elektrickom hrnci prichádza horúci vzduch zhora, preto môžete kurča najskôr upiecť prsiami nadol a nakoniec ho nechať zapiecť dochrumkava i zvrchu. Podľa veľkosti, môžete kurča od chrbta nastrihnúť a upiecť ho rozložené. Ak pečiete kurča s dostatočným množstvom vývaru, výpek zlejte a prevarte ho so smotanou. Vznikne vám výborná jemná omáčka.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu