Kurča s citrónom a cesnakom
Suroviny na 4-6 porcií
- 1 veľké kurča
- 2-3 citróny
- 3-4 hlávky cesnaku
- vetvičky tymianu
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo
Na plnku:
- 250 g nadrobno pokrájaného pečiva alebo strúhanky
- citrónová kôra (nastrúhaná z dvoch citrónov, ktoré použijete na pečenie)
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 2 PL nasekaného čerstvého tymianu
- 2 veľké vajíčka
- 100 g rozpusteného masla
- soľ, mleté čierne korenie
Voliteľne na omáčku:
- 2 PL kukuričného škrobu
- 3 PL vody
- výpek z kurčaťa
- 4 PL vína
- 1-2 PL melasy
- soľ, mleté čierne korenie
Najskôr pripravte plnku zmiešaním všetkých surovín. Kurča odvážte, umyte a plnku do neho napchajte. Umiestnite ho do pekáča a na vrch položte vetvičky tymianu a plátky masla. Trošku ho podlejte. Na kilo mäsa rátajte s 30 minútami prípravy. Pečte prikryté pri teplote 190 stupňov. Po uplynutí stanoveného času kurča vyberte, prelejte výpekom, naokolo naukladajte na kliny pokrájané citróny a na priečne polovice pokrájané hlávky cesnaku. Pečte odokryté ďalších 30 - 45 minút. Po dopečené nechajte krátko odpočinúť. Medzitým môžete pripraviť omáčku, zmiešaním všetkých surovín a prevarením. Servírujte s pečenými zemiakmi.
Tip: Veľmi dôležitá je aj dĺžka „oddychu“ pred rozporciovaním. Ak nechcete, aby prikryté kurča prišlo o svoju chrumkavú kôrku, prikryte ho bavlnenou utierkou, cez ktorú môže unikať para.