SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Ako chutí najkrajšie slovenské slovo

Čučoriedky u nás preslávil Július Satinský, no najobľúbenejšie sú v Amerike.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie čučoriedka? Lesné ovocie alebo pekné mladé dievča? Ak ste pomysleli skôr na to druhé, potešili by ste nebohého Júliusa Satinského. Práve on nazýval dospievajúce dievčatá medzi 15. až 25. vekom života čučoriedkami. Či už ho k tomu inšpirovala ich podobnosť so sladkými modrými plodmi alebo zvukomalebnosť samotného slova, tento prenesený význam medzi Slovákmi zarezonoval.

V internetovej ankete získala čučoriedka titul najkrajšie slovenské slovo a často ním pre zábavu lámeme jazyky cudzincom, ktorí ho pre prílišnú mäkkosť nedokážu vysloviť.

Amerika ich miluje

Ale späť k pôvodnému významu slova čučoriedka, k ovociu. Čučoriedky pochádzajú zo Severnej Ameriky, kde patrili medzi obľúbenú potravu pôvodných obyvateľov. Indiánske kmene najskôr zbierali divoko rastúce čučoriedky, no neskôr ich domestikovali a začali aj pestovali.

Čučoriedky zostali v USA a Kanade populárnym drobným ovocím dodnes. Obe krajiny sa starajú o viac ako dve tretiny svetovej produkcie čučoriedok, pričom najviac sa ich dopestuje na severovýchode Spojených štátov. Čučoriedky sú medzi Američanmi populárne a ich spotreba stále rastie. Dokonca to dotiahli na druhé najobľúbenejšie drobné plody. Viac sa skonzumuje už iba jahôd.

Medzi najpopulárnejšie americké čučoriedkové sladkosti patria „pancakes“ podobné lievancom, pričom ovocie sa pridáva priamo do cesta, alebo čučoriedkový koláč „blueberry pie“ podobný nášmu mriežkovému jablčníku. Američania milujú čučoriedky aj v mafinoch, jogurtoch či mliečnych koktailoch. Za ich popularitou stojí kampaň dlhodobého poukazovania na ich zdravotné benefity pre človeka.

Bohaté na antioxidanty

Čerstvé čučoriedky obsahujú veľa vitamínov C a K, ale ich hlavné bohatstvo tkvie v modrej farbe, za ktorú sú zodpovedné farebné pigmenty – antokyaníny. Tieto látky spolu s ďalšími flavonoidmi, ktoré čučoriedky obsahujú, majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Pre ľudské telo sú mimoriadne dôležité, pretože chránia bunky pred škodlivinami a starnutím, čím pomáhajú predchádzať mnohým zákerným chorobám.

Vedecké štúdie napríklad preukázali, že čučoriedky dokážu spomaliť proces starnutia mozgu a zhoršovanie kognitívnych schopností súvisiacich s vekom. Predpokladá sa, že za to môžu práve antioxidanty, ktoré chránia bunky v mozgu pred toxickými látkami a stresom. Antokyaníny majú podobný vplyv aj na sietnicu oka a srdcovo-cievny systém.

Americké pancakes s čučoriedkami

Na cesto:

  • 300 ml mlieka cucoriedky2_res.jpg
  • 220 g hladkej múky
  • 30 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica jemného kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
Na polevu:
  • 250 g jemného hladkého tvarohu
  • 200g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • kôra z polovice bio citróna
  1. Vo väčšej miske zmiešajte „mokré“ suroviny – mlieko, vajíčka a roztopené vychladnuté maslo. Do druhej misky preosejte hladkú múku s práškom do pečiva, pridajte lyžicu cukru a štipku soli. Zmes postupne pridávajte do mlieka a jemne zašľahajte metličkou. Nemusíte to preháňať, aby cesto nebolo príliš spenené. Nechajte postáť 15 - 20 minút.
  2. Rozohrejte si plochú teflonovú panvicu a nalejte na ňu cesto malou naberačkou. Jej opačnou stranou ho krúživým pohybom jemne rozotrite na želaný priemer. Na panvicu sa vám naraz vojdú aj tri placky. Keď sa na ceste začnú vytvárať dierky a spodok sa dá pohodlne odlepiť od panvice a má zlatohnedú farbu, prevráťte pancake na druhú stranu a opečte do zlatohneda. Vyskúšajte do časti cesta pridať aj čerstvé čučoriedky.
  3. Tvaroh zmiešajte s cukrom a na jemno nastrúhanou kôrou z bio citróna. Na každý pancake dajte lyžicu tvarohu a ozdobte čerstvými čučoriedkami. Ak použijete mrazené, zohrejte ich predtým v kastróle s lyžicou kryštálového cukru do zhustnutia. Pancakes môžete podávať aj s plátkom masla a javorovým sirupom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Prestaňme porovnávať „socík“ so slobodou

Diskusia o kvalite života by sa mala skončiť tým, že žijeme o osem rokov dlhšie.

Peter Schutz.

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková