SME

Ako chutí najkrajšie slovenské slovo

Čučoriedky u nás preslávil Július Satinský, no najobľúbenejšie sú v Amerike.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie čučoriedka? Lesné ovocie alebo pekné mladé dievča? Ak ste pomysleli skôr na to druhé, potešili by ste nebohého Júliusa Satinského. Práve on nazýval dospievajúce dievčatá medzi 15. až 25. vekom života čučoriedkami. Či už ho k tomu inšpirovala ich podobnosť so sladkými modrými plodmi alebo zvukomalebnosť samotného slova, tento prenesený význam medzi Slovákmi zarezonoval.Na polevu:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V internetovej ankete získala čučoriedka titul najkrajšie slovenské slovo a často ním pre zábavu lámeme jazyky cudzincom, ktorí ho pre prílišnú mäkkosť nedokážu vysloviť.

SkryťVypnúť reklamu

Amerika ich miluje

Ale späť k pôvodnému významu slova čučoriedka, k ovociu. Čučoriedky pochádzajú zo Severnej Ameriky, kde patrili medzi obľúbenú potravu pôvodných obyvateľov. Indiánske kmene najskôr zbierali divoko rastúce čučoriedky, no neskôr ich domestikovali a začali aj pestovali.

Čučoriedky zostali v USA a Kanade populárnym drobným ovocím dodnes. Obe krajiny sa starajú o viac ako dve tretiny svetovej produkcie čučoriedok, pričom najviac sa ich dopestuje na severovýchode Spojených štátov. Čučoriedky sú medzi Američanmi populárne a ich spotreba stále rastie. Dokonca to dotiahli na druhé najobľúbenejšie drobné plody. Viac sa skonzumuje už iba jahôd.

Medzi najpopulárnejšie americké čučoriedkové sladkosti patria „pancakes“ podobné lievancom, pričom ovocie sa pridáva priamo do cesta, alebo čučoriedkový koláč „blueberry pie“ podobný nášmu mriežkovému jablčníku. Američania milujú čučoriedky aj v mafinoch, jogurtoch či mliečnych koktailoch. Za ich popularitou stojí kampaň dlhodobého poukazovania na ich zdravotné benefity pre človeka.

SkryťVypnúť reklamu

Bohaté na antioxidanty

Čerstvé čučoriedky obsahujú veľa vitamínov C a K, ale ich hlavné bohatstvo tkvie v modrej farbe, za ktorú sú zodpovedné farebné pigmenty – antokyaníny. Tieto látky spolu s ďalšími flavonoidmi, ktoré čučoriedky obsahujú, majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Pre ľudské telo sú mimoriadne dôležité, pretože chránia bunky pred škodlivinami a starnutím, čím pomáhajú predchádzať mnohým zákerným chorobám.

Vedecké štúdie napríklad preukázali, že čučoriedky dokážu spomaliť proces starnutia mozgu a zhoršovanie kognitívnych schopností súvisiacich s vekom. Predpokladá sa, že za to môžu práve antioxidanty, ktoré chránia bunky v mozgu pred toxickými látkami a stresom. Antokyaníny majú podobný vplyv aj na sietnicu oka a srdcovo-cievny systém.

SkryťVypnúť reklamu

Americké pancakes s čučoriedkami

Na cesto:

  • 300 ml mlieka

  • 220 g hladkej múky

  • 30 g masla

  • 2 vajcia

  • 1 polievková lyžica jemného kryštálového cukru

  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

  • štipka soli

  • 250 g jemného hladkého tvarohu

  • 200g čerstvých alebo mrazených čučoriedok

  • 3 lyžice práškového cukru

  • 1 lyžička vanilkového cukru

  • kôra z polovice bio citróna

  1. Vo väčšej miske zmiešajte „mokré“ suroviny – mlieko, vajíčka a roztopené vychladnuté maslo. Do druhej misky preosejte hladkú múku s práškom do pečiva, pridajte lyžicu cukru a štipku soli. Zmes postupne pridávajte do mlieka a jemne zašľahajte metličkou. Nemusíte to preháňať, aby cesto nebolo príliš spenené. Nechajte postáť 15 - 20 minút.

  2. Rozohrejte si plochú teflonovú panvicu a nalejte na ňu cesto malou naberačkou. Jej opačnou stranou ho krúživým pohybom jemne rozotrite na želaný priemer. Na panvicu sa vám naraz vojdú aj tri placky. Keď sa na ceste začnú vytvárať dierky a spodok sa dá pohodlne odlepiť od panvice a má zlatohnedú farbu, prevráťte pancake na druhú stranu a opečte do zlatohneda. Vyskúšajte do časti cesta pridať aj čerstvé čučoriedky.

  3. Tvaroh zmiešajte s cukrom a na jemno nastrúhanou kôrou z bio citróna. Na každý pancake dajte lyžicu tvarohu a ozdobte čerstvými čučoriedkami. Ak použijete mrazené, zohrejte ich predtým v kastróle s lyžicou kryštálového cukru do zhustnutia. Pancakes môžete podávať aj s plátkom masla a javorovým sirupom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 007
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 612
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 835
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 655
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 882
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 331
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 174
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 384
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 776
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 566
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu