Potrebujeme:
Cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 160 g masla
- 120 g práškového cukru
- 1 vajce
Plnka:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 žĺtok
- 40 g masla
- 400 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 1 a pol vrecka Zlatého klasu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžica mletej škorice
- 2 lyžice hnedého cukru
- 350 g očistených jabĺk alebo hrušiek
Postup:
1. Polohrubú múku premiešame s kypriacim práškom, so zmäknutým maslom, s práškovým cukrom a vajcom. Vypracované cesto odložíme na 30 min. do chladu.
2. Do mlieka dáme Zlatý klas a uvaríme puding. Do teplého pudingu vmiešame žĺtok vymiešaný s maslom a necháme vychladnúť. Potom po častiach vmiešame tvaroh vymiešaný s citrónovou šťavou a s práškovým cukrom.
3. Očistené hrušky alebo jablka pokrájame na plátky, posypeme hnedým cukrom a mletou škoricou.
4. Odstáte cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto sa môže rozpadávať, stačí ho rozkrájať na menšie časti a tie na plechu zlepiť.
5. Na cesto rovnomerne roztrieme tvarohovú plnku, poukladáme ochutené hrušky a povrch posypeme nahrubo postrúhaným zvyšným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 C.