Potrebujeme:
- 1 väčšia brokolica
- 1 stredne veľký kaleráb
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stonkové zelere (nemusia byť)
- 2-4 lyžice olivového oleja
- lístky petržlenovej vňaťky
- soľ, čierne korenie (bujón na dochutenie, worcesterová omáčka)
Postup:
V hrnci, na rozpálenom olivovom oleji si speníme cibuľku, krátko orestujeme a pridáme na kocky nakrájaný zeler, kaleráb, cesnak a brokolicu nalámanú na menšie časti.
Pridáme vodu. Varíme do zmäknutia. Ak sú brokolica a kaleráb polomäkké pridáme korenie a dochutíme soľou.
Čím menej vody dáme, tým bude krém hustejší a bude mať výraznejšiu- brokolicovú chuť.
Všetko nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom a dozdobíme lístkami petržlenu.
Tento krém je ľahký, je bez múky smotany a mlieka. Len voda a čerstvá zelenina.
Ideálny na teplé letné dni, pretože ho môžeme konzumovať aj studený.