SME
Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold

Slivky dávajú zbohom letu

Mäsité a šťavnaté plody majú všestranné využitie, vyskúšajte napríklad kysnutý slivkový koláč

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Všetko dozrieva akosi skôr. Prvé slivkové gule s makom sme zvykli ochutnať až tesne pred začiatkom školského roka, no tento rok ich máme už dávno za sebou. Rovnako aj vynikajúci kysnutý slivkový koláč so škoricovou posýpkou, ktorý definitívne navodzuje pocit jesene. Ak si ho chcete vyvolať, vyskúšajte náš recept.

Lekvár je drina

Slivky sú na Slovensku pomerne rozšírené ovocie a spracúvajú sa na mnoho spôsobov. Prepolené a vykôstkované sa zavárajú vo vlastnej šťave, aby sme ich v zime použili práve do zemiakových gulí s makom či strúhankou. Slivkový kompót v cukrovom náleve je zase klasika k nedeľnému pečenému kuraciemu stehnu s ryžou.

Vysušené slivky nechýbajú v zmesiach müsli, ktoré si pridávame do jogurtov či mlieka na raňajky, ale uplatnia sa aj v teplej kuchyni. Napríklad ako plnka do pirohov či mäsa alebo ako základ na slivkovú omáčku.

Najviac práce vyžaduje poctivý slivkový lekvár, ktorý sa varí vonku v kotlíku a treba ho miešať hodiny, niekedy aj celý deň. Takúto „drinu“ v podaní babiek v krojoch si môžete pozrieť napríklad na Hontianskej paráde v obci Hrušov neďaleko Veľkého Krtíša.

Slivkové koláče
Vyskúšajte overené recepty
Viac receptov nájdete na nanicmama.sme.sk.

Slivkové recepty
slivky2_hotovo6.jpg
Nanicmama.sme.sk

No a napokon je tu ešte jedna slivková špecialita – slivovica. Kedysi sa používala ako univerzálna prírodná medicína na bolesť zubov, hrdla, pri prechladnutí si ju pridávali do čaju a štamperlík pred jedlom mal podporiť trávenie.

Staršie ročníky na tento všeliek nedajú dopustiť ani dnes. Odborníci na domácu pálenú slivovicu žijú najmä na myjavských kopaniciach.

Pozor na vodu

Samozrejme, slivky sú prospešné aj v surovom stave. Vláknina a veľké množstvo vody z nich robí pomocníka pri trávení.

Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Slivky radšej nezapíjajte množstvom vody, pretože to urýchli proces kvasenia v tráviacom trakte a môžu spôsobiť kŕče.

Slivky obsahujú ako unikátne fenoly, ktoré pôsobia ako antioxidanty, a teda chránia bunky ľudského tela pred škodlivými látkami.

Vedci skúmali aj účinok sliviek pri vstrebávaní železa v tele a zistili, že v tomto procese sú nápomocné vďaka vitamínu C. Ten zároveň pôsobí aj ako prírodný antioxidant a posilňuje tiež imunitu. Prítomnosť draslíka v slivkách zase pomáha regulovať krvný tlak, čím znižuje riziko infarktu.

Na záver ešte jedna rada. Nebojte sa matného povlaku na slivkách. Ide o prírodný „vosk“, ktorých chráni kožu plodov pred stratou pružnosti a samotné plody pred stratou vlhkosti.

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Na cesto:

  • 150 ml mlieka slivky3_res.jpg
  • 350 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 1 väčšie vajce
  • štipka soli
  • pol kocky droždia (asi 25 g)

Na plnku a posýpku:

  • 500 g dozretých sliviek
  • 50 g masla
  • 50 g jemného kryštálového cukru
  • 80 g hrubej múky
  • lyžička mletej škorice
  1. Všetky suroviny na kysnuté cesto by mali mať izbovú teplotu, preto si ich vopred vyložte z chladničky. Najmä droždie. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky a nechajte na teplom mieste vykysnúť kvások. Trvá to 10 až 15 minút podľa teploty mlieka i prostredia.
  2. Múku preosejte do väčšej misky, pridajte štipku soli, zvyšok cukru, vajce a vykysnutý kvások. Jemne premiešajte a pridajte vlažné rozpustené maslo. Vareškou, rukou alebo mixérom vypracujte hladké a nelepivé cesto. Misku zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 30 až 40 minút.
  3. Kým cesto kysne, pripravte si slivky a posýpku. Slivky umyte, prekrojte na polovice a zbavte kôsttok. V miske zmiešajte hrubú múku s jemným kryštálovým cukrom, pridajte lyžičku mletej škorice, zmäknuté maslo pokrájané na menšie kúsky a prstami spracujte na mrveničku.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne ho pováľajte, rozvaľkajte a preneste na maslom alebo olejom vymastený plech (približne 30x35 cm). Na cesto poukladajte slivky prekrojenou stranou smerom nahor a bohato ich posypte mrveničkou. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým okraje nie sú zlatohnedé. Rovnaký koláč môžete pripraviť aj s drobným ovocím, marhuľami, broskyňami a podobne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  3. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  4. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  6. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  7. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  10. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  1. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  2. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  4. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  5. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  6. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  7. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  8. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  9. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  10. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 696
  2. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 8 205
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 7 840
  4. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 6 631
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 604
  6. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 6 418
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 195
  8. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 883
  9. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 5 491
  10. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu 4 945

Hlavné správy zo Sme.sk

Marián Kuffa.
Nežná revolúcia

Ako sa za tridsať rokov zmenilo Slovensko (November 89 v grafoch)

Viac Slovákov ako Čechov považuje za dobrý vtedajší politický aj ekonomický systém.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Nekliať a nenadávať

Málokde bola transformácia úspešnejšia ako u nás.

Peter Schutz.

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?

Aktualizované

Najlepšie krémové polievky, ktoré zasýtia aj zohrejú

Cviklová, zemiaková aj tekvicová. Krémové polievky sú jednoduché.