Slivky dávajú zbohom letu

Mäsité a šťavnaté plody majú všestranné využitie, vyskúšajte napríklad kysnutý slivkový koláč

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Všetko dozrieva akosi skôr. Prvé slivkové gule s makom sme zvykli ochutnať až tesne pred začiatkom školského roka, no tento rok ich máme už dávno za sebou. Rovnako aj vynikajúci kysnutý slivkový koláč so škoricovou posýpkou, ktorý definitívne navodzuje pocit jesene. Ak si ho chcete vyvolať, vyskúšajte náš recept.

Lekvár je drina

Slivky sú na Slovensku pomerne rozšírené ovocie a spracúvajú sa na mnoho spôsobov. Prepolené a vykôstkované sa zavárajú vo vlastnej šťave, aby sme ich v zime použili práve do zemiakových gulí s makom či strúhankou. Slivkový kompót v cukrovom náleve je zase klasika k nedeľnému pečenému kuraciemu stehnu s ryžou.

Vysušené slivky nechýbajú v zmesiach müsli, ktoré si pridávame do jogurtov či mlieka na raňajky, ale uplatnia sa aj v teplej kuchyni. Napríklad ako plnka do pirohov či mäsa alebo ako základ na slivkovú omáčku.

Najviac práce vyžaduje poctivý slivkový lekvár, ktorý sa varí vonku v kotlíku a treba ho miešať hodiny, niekedy aj celý deň. Takúto „drinu“ v podaní babiek v krojoch si môžete pozrieť napríklad na Hontianskej paráde v obci Hrušov neďaleko Veľkého Krtíša.

Slivkové koláče
Vyskúšajte overené recepty
Viac receptov nájdete na nanicmama.sme.sk.

Slivkové recepty
slivky2_hotovo6.jpg
Nanicmama.sme.sk

No a napokon je tu ešte jedna slivková špecialita – slivovica. Kedysi sa používala ako univerzálna prírodná medicína na bolesť zubov, hrdla, pri prechladnutí si ju pridávali do čaju a štamperlík pred jedlom mal podporiť trávenie.

Staršie ročníky na tento všeliek nedajú dopustiť ani dnes. Odborníci na domácu pálenú slivovicu žijú najmä na myjavských kopaniciach.

Pozor na vodu

Samozrejme, slivky sú prospešné aj v surovom stave. Vláknina a veľké množstvo vody z nich robí pomocníka pri trávení.

Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Slivky radšej nezapíjajte množstvom vody, pretože to urýchli proces kvasenia v tráviacom trakte a môžu spôsobiť kŕče.

Slivky obsahujú ako unikátne fenoly, ktoré pôsobia ako antioxidanty, a teda chránia bunky ľudského tela pred škodlivými látkami.

Vedci skúmali aj účinok sliviek pri vstrebávaní železa v tele a zistili, že v tomto procese sú nápomocné vďaka vitamínu C. Ten zároveň pôsobí aj ako prírodný antioxidant a posilňuje tiež imunitu. Prítomnosť draslíka v slivkách zase pomáha regulovať krvný tlak, čím znižuje riziko infarktu.

Na záver ešte jedna rada. Nebojte sa matného povlaku na slivkách. Ide o prírodný „vosk“, ktorých chráni kožu plodov pred stratou pružnosti a samotné plody pred stratou vlhkosti.

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Na cesto:

  • 150 ml mlieka slivky3_res.jpg
  • 350 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 1 väčšie vajce
  • štipka soli
  • pol kocky droždia (asi 25 g)

Na plnku a posýpku:

  • 500 g dozretých sliviek
  • 50 g masla
  • 50 g jemného kryštálového cukru
  • 80 g hrubej múky
  • lyžička mletej škorice
  1. Všetky suroviny na kysnuté cesto by mali mať izbovú teplotu, preto si ich vopred vyložte z chladničky. Najmä droždie. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky a nechajte na teplom mieste vykysnúť kvások. Trvá to 10 až 15 minút podľa teploty mlieka i prostredia.
  2. Múku preosejte do väčšej misky, pridajte štipku soli, zvyšok cukru, vajce a vykysnutý kvások. Jemne premiešajte a pridajte vlažné rozpustené maslo. Vareškou, rukou alebo mixérom vypracujte hladké a nelepivé cesto. Misku zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 30 až 40 minút.
  3. Kým cesto kysne, pripravte si slivky a posýpku. Slivky umyte, prekrojte na polovice a zbavte kôsttok. V miske zmiešajte hrubú múku s jemným kryštálovým cukrom, pridajte lyžičku mletej škorice, zmäknuté maslo pokrájané na menšie kúsky a prstami spracujte na mrveničku.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne ho pováľajte, rozvaľkajte a preneste na maslom alebo olejom vymastený plech (približne 30x35 cm). Na cesto poukladajte slivky prekrojenou stranou smerom nahor a bohato ich posypte mrveničkou. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým okraje nie sú zlatohnedé. Rovnaký koláč môžete pripraviť aj s drobným ovocím, marhuľami, broskyňami a podobne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  2. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  5. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  6. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  7. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  8. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  9. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  10. Ekonomický a účtovný softvér Humanet oslavuje
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 443
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 627
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 595
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 430
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 6 178
  6. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 4 765
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 4 426
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 750
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 931
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 557

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Milan Kňažko: Fico klame, keď tvrdí, že nevedel, kam sa sťahuje

Keď nie ste aktívny v obrane svojich práv, prídete o ne, tvrdí MILAN KŇAŽKO.

DOMOV

Pri kontrole pošty sa Danko môže pozrieť do zahraničia

Preverovanie zásielok robí aj pošta. Obálky však neotvárajú.

KOMENTÁRE

Bez Radičovej, bez Kisku a bez obáv: v čom majú Mihál s Beblavým nevýhodu

Postačia úroveň a normálnosť na úspech v politike? Alebo budú práve naopak, hendikepom?

Neprehliadnite tiež

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na záverečné skúšky do školy?

Maturita či štátnice sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.

Sezóna špargle je v plnom prúde, pripravte si desať chutných receptov

O špargli sa hovorí ako o kráľovskej zelenine. Má jemnú a lahodnú chuť, ale aj dietologické a liečivé vlastnosti.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop