Slivky dávajú zbohom letu

Mäsité a šťavnaté plody majú všestranné využitie, vyskúšajte napríklad kysnutý slivkový koláč

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Všetko dozrieva akosi skôr. Prvé slivkové gule s makom sme zvykli ochutnať až tesne pred začiatkom školského roka, no tento rok ich máme už dávno za sebou. Rovnako aj vynikajúci kysnutý slivkový koláč so škoricovou posýpkou, ktorý definitívne navodzuje pocit jesene. Ak si ho chcete vyvolať, vyskúšajte náš recept.

Lekvár je drina

Slivky sú na Slovensku pomerne rozšírené ovocie a spracúvajú sa na mnoho spôsobov. Prepolené a vykôstkované sa zavárajú vo vlastnej šťave, aby sme ich v zime použili práve do zemiakových gulí s makom či strúhankou. Slivkový kompót v cukrovom náleve je zase klasika k nedeľnému pečenému kuraciemu stehnu s ryžou.

Vysušené slivky nechýbajú v zmesiach müsli, ktoré si pridávame do jogurtov či mlieka na raňajky, ale uplatnia sa aj v teplej kuchyni. Napríklad ako plnka do pirohov či mäsa alebo ako základ na slivkovú omáčku.

Najviac práce vyžaduje poctivý slivkový lekvár, ktorý sa varí vonku v kotlíku a treba ho miešať hodiny, niekedy aj celý deň. Takúto „drinu“ v podaní babiek v krojoch si môžete pozrieť napríklad na Hontianskej paráde v obci Hrušov neďaleko Veľkého Krtíša.

Slivkové koláče
Vyskúšajte overené recepty
Viac receptov nájdete na nanicmama.sme.sk.

Slivkové recepty
slivky2_hotovo6.jpg
Nanicmama.sme.sk

No a napokon je tu ešte jedna slivková špecialita – slivovica. Kedysi sa používala ako univerzálna prírodná medicína na bolesť zubov, hrdla, pri prechladnutí si ju pridávali do čaju a štamperlík pred jedlom mal podporiť trávenie.

Staršie ročníky na tento všeliek nedajú dopustiť ani dnes. Odborníci na domácu pálenú slivovicu žijú najmä na myjavských kopaniciach.

Pozor na vodu

Samozrejme, slivky sú prospešné aj v surovom stave. Vláknina a veľké množstvo vody z nich robí pomocníka pri trávení.

Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Slivky radšej nezapíjajte množstvom vody, pretože to urýchli proces kvasenia v tráviacom trakte a môžu spôsobiť kŕče.

Slivky obsahujú ako unikátne fenoly, ktoré pôsobia ako antioxidanty, a teda chránia bunky ľudského tela pred škodlivými látkami.

Vedci skúmali aj účinok sliviek pri vstrebávaní železa v tele a zistili, že v tomto procese sú nápomocné vďaka vitamínu C. Ten zároveň pôsobí aj ako prírodný antioxidant a posilňuje tiež imunitu. Prítomnosť draslíka v slivkách zase pomáha regulovať krvný tlak, čím znižuje riziko infarktu.

Na záver ešte jedna rada. Nebojte sa matného povlaku na slivkách. Ide o prírodný „vosk“, ktorých chráni kožu plodov pred stratou pružnosti a samotné plody pred stratou vlhkosti.

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Na cesto:

  • 150 ml mlieka slivky3_res.jpg
  • 350 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 1 väčšie vajce
  • štipka soli
  • pol kocky droždia (asi 25 g)

Na plnku a posýpku:

  • 500 g dozretých sliviek
  • 50 g masla
  • 50 g jemného kryštálového cukru
  • 80 g hrubej múky
  • lyžička mletej škorice
  1. Všetky suroviny na kysnuté cesto by mali mať izbovú teplotu, preto si ich vopred vyložte z chladničky. Najmä droždie. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky a nechajte na teplom mieste vykysnúť kvások. Trvá to 10 až 15 minút podľa teploty mlieka i prostredia.
  2. Múku preosejte do väčšej misky, pridajte štipku soli, zvyšok cukru, vajce a vykysnutý kvások. Jemne premiešajte a pridajte vlažné rozpustené maslo. Vareškou, rukou alebo mixérom vypracujte hladké a nelepivé cesto. Misku zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 30 až 40 minút.
  3. Kým cesto kysne, pripravte si slivky a posýpku. Slivky umyte, prekrojte na polovice a zbavte kôsttok. V miske zmiešajte hrubú múku s jemným kryštálovým cukrom, pridajte lyžičku mletej škorice, zmäknuté maslo pokrájané na menšie kúsky a prstami spracujte na mrveničku.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne ho pováľajte, rozvaľkajte a preneste na maslom alebo olejom vymastený plech (približne 30x35 cm). Na cesto poukladajte slivky prekrojenou stranou smerom nahor a bohato ich posypte mrveničkou. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým okraje nie sú zlatohnedé. Rovnaký koláč môžete pripraviť aj s drobným ovocím, marhuľami, broskyňami a podobne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Poradňa: Ako používať peniaze banky aj bez pôžičky
  2. Konferencia Fakulty informatiky PEVŠ má rečníkov z celého sveta
  3. Ďalší doktorandský program a strediská praxe Fakulty manažmentu
  4. Špecialisti v Prešove bezplatne poradia, ako ušetriť energiu
  5. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  6. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  7. Dom od ES - bolo to fajn
  8. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  9. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  10. Obnova kaštieľa v Malinove
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 444
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 653
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 651
  4. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál 4 128
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 525
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 298
  7. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 188
  8. Zábavný aj sebavedomý 2 718
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 511
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 2 059

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Od centrály SIS po úkryt v Maďarsku: Navštívili sme miesta spojené s únosom

Pozrite si, ako vyzerajú miesta, kde uniesli Kováča a zavraždili Remiáša.

DOMOV

Ako vyzeral prvý úkryt korunného svedka únosu

Oskar Fegyveres netušil, ako dlho sa zdrží na úteku mimo Slovenska.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť celebritných párov, na ktoré svet zabudol

Na slávnych zaľúbencov si dnes verejnosť spomenie len málokedy, niektoré dvojice sú však prekvapením.

Sedem vecí, na ktoré ženy pri sexe zabúdajú

Prečo by pochopenie vlastného tela a potrieb nemali ísť bokom?

Chutne a zdravo: Desať spôsobov, ako v receptoch použiť cviklu

Vyberte si z našich tipov, ako v kuchyni čarovať s touto zdravou potravinou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop