Slivky dávajú zbohom letu

Mäsité a šťavnaté plody majú všestranné využitie, vyskúšajte napríklad kysnutý slivkový koláč

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Všetko dozrieva akosi skôr. Prvé slivkové gule s makom sme zvykli ochutnať až tesne pred začiatkom školského roka, no tento rok ich máme už dávno za sebou. Rovnako aj vynikajúci kysnutý slivkový koláč so škoricovou posýpkou, ktorý definitívne navodzuje pocit jesene. Ak si ho chcete vyvolať, vyskúšajte náš recept.

Lekvár je drina

Slivky sú na Slovensku pomerne rozšírené ovocie a spracúvajú sa na mnoho spôsobov. Prepolené a vykôstkované sa zavárajú vo vlastnej šťave, aby sme ich v zime použili práve do zemiakových gulí s makom či strúhankou. Slivkový kompót v cukrovom náleve je zase klasika k nedeľnému pečenému kuraciemu stehnu s ryžou.

Vysušené slivky nechýbajú v zmesiach müsli, ktoré si pridávame do jogurtov či mlieka na raňajky, ale uplatnia sa aj v teplej kuchyni. Napríklad ako plnka do pirohov či mäsa alebo ako základ na slivkovú omáčku.

Najviac práce vyžaduje poctivý slivkový lekvár, ktorý sa varí vonku v kotlíku a treba ho miešať hodiny, niekedy aj celý deň. Takúto „drinu“ v podaní babiek v krojoch si môžete pozrieť napríklad na Hontianskej paráde v obci Hrušov neďaleko Veľkého Krtíša.

Slivkové koláče
Vyskúšajte overené recepty
Viac receptov nájdete na nanicmama.sme.sk.

Slivkové recepty
slivky2_hotovo6.jpg
Nanicmama.sme.sk

No a napokon je tu ešte jedna slivková špecialita – slivovica. Kedysi sa používala ako univerzálna prírodná medicína na bolesť zubov, hrdla, pri prechladnutí si ju pridávali do čaju a štamperlík pred jedlom mal podporiť trávenie.

Staršie ročníky na tento všeliek nedajú dopustiť ani dnes. Odborníci na domácu pálenú slivovicu žijú najmä na myjavských kopaniciach.

Pozor na vodu

Samozrejme, slivky sú prospešné aj v surovom stave. Vláknina a veľké množstvo vody z nich robí pomocníka pri trávení.

Ak vás niekedy trápila zápcha, iste vám niekto poradil slivky, ktoré pôsobia ako jemné preháňadlo. A to aj v sušenom stave. Slivky radšej nezapíjajte množstvom vody, pretože to urýchli proces kvasenia v tráviacom trakte a môžu spôsobiť kŕče.

Slivky obsahujú ako unikátne fenoly, ktoré pôsobia ako antioxidanty, a teda chránia bunky ľudského tela pred škodlivými látkami.

Vedci skúmali aj účinok sliviek pri vstrebávaní železa v tele a zistili, že v tomto procese sú nápomocné vďaka vitamínu C. Ten zároveň pôsobí aj ako prírodný antioxidant a posilňuje tiež imunitu. Prítomnosť draslíka v slivkách zase pomáha regulovať krvný tlak, čím znižuje riziko infarktu.

Na záver ešte jedna rada. Nebojte sa matného povlaku na slivkách. Ide o prírodný „vosk“, ktorých chráni kožu plodov pred stratou pružnosti a samotné plody pred stratou vlhkosti.

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Na cesto:

  • 150 ml mlieka slivky3_res.jpg
  • 350 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • 1 väčšie vajce
  • štipka soli
  • pol kocky droždia (asi 25 g)

Na plnku a posýpku:

  • 500 g dozretých sliviek
  • 50 g masla
  • 50 g jemného kryštálového cukru
  • 80 g hrubej múky
  • lyžička mletej škorice
  1. Všetky suroviny na kysnuté cesto by mali mať izbovú teplotu, preto si ich vopred vyložte z chladničky. Najmä droždie. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky a nechajte na teplom mieste vykysnúť kvások. Trvá to 10 až 15 minút podľa teploty mlieka i prostredia.
  2. Múku preosejte do väčšej misky, pridajte štipku soli, zvyšok cukru, vajce a vykysnutý kvások. Jemne premiešajte a pridajte vlažné rozpustené maslo. Vareškou, rukou alebo mixérom vypracujte hladké a nelepivé cesto. Misku zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 30 až 40 minút.
  3. Kým cesto kysne, pripravte si slivky a posýpku. Slivky umyte, prekrojte na polovice a zbavte kôsttok. V miske zmiešajte hrubú múku s jemným kryštálovým cukrom, pridajte lyžičku mletej škorice, zmäknuté maslo pokrájané na menšie kúsky a prstami spracujte na mrveničku.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne ho pováľajte, rozvaľkajte a preneste na maslom alebo olejom vymastený plech (približne 30x35 cm). Na cesto poukladajte slivky prekrojenou stranou smerom nahor a bohato ich posypte mrveničkou. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým okraje nie sú zlatohnedé. Rovnaký koláč môžete pripraviť aj s drobným ovocím, marhuľami, broskyňami a podobne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  2. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  4. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  6. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  10. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  1. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  2. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  3. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  4. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  5. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  6. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  8. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  9. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  10. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 12 288
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 683
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 808
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 709
  5. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 3 485
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 436
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 199
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 049
  9. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 981
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 2 007

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Horiaci obklad z londýnskej budovy sa používa aj na Slovensku

Francúzsky výrobca v pondelok oznámil, že obklad, ktorý pravdepodobne významne prispel k tragickému požiaru v Londýne, prestal vyrábať.

DOMOV

Fico sa po futbale vybúril na liste šéfovi UEFA

Pri iných futbalových kauzách mlčal.

KOMENTÁRE

Sprisahanci z jadra: Premiérove konšpiračné predstavy o futbale

Veľké krajiny chcú vybabrať s menšími.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?