Potrebujeme:
Cesto:
- 200 g špaldovej/ hladkej múky
- 130 g masla
- 2 lyžice medu (môžete použiť agáve alebo stéviu)
- 3 žĺtka
- 3 lyžice studenej vody
- štipka soli
Marhuľovo-smotanový krém:
- 15 marhúľ
- 3 kyslé smotany
- 1 šľahačka na šľahanie
- 400 g jemného tvarohu
- 5 plátkov želatíny
- 3-4 lyžice medu (nahradiť môžete agáve alebo stéviou)
Pošlite nám recept a vyhrajte kávovar
Zapojte sa do súťaže o najlepší letný recept a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.
Postup:
Všetky suroviny na cesto spolu poriadne premiešame, pridáme rozpustené maslo a vypracujeme hutné cesto.
Cesto vyformujeme do tvaru guličky, zabalíme do fólie alebo alobalu a dáme do chladničky stuhnúť a chladiť kým si nepripravíme marhuľový krém.
Marhule očistíme a odkôstkujeme. Rozdelíme si marhule na dve časti - 7 a 8 kusov. Zo siedmich kusov urobíme marhuľové pyré tak, že ovocie aj so šupkami rozmixujeme na hustý krém.
Plátky želatíny namočíme do trošky vody a počkáme kým napučia. Marhuľové pyré dáme variť na mierny oheň a pridáme želatínu. Miešame na miernom ohni kým krém nezhustne a nezovrie. Marhuľové pyré dáme schladiť bokom.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme a vystelieme na vymastený a múkou vysypaný pekáč, prepichneme vidličkou a pečieme na 180 stupňoch asi 20-30 minút dozlatista.
Metličkami si v osobitnej miske vyšľaháme šľahačkovú smotanu, kyslé smotany a tvaroh do hustého krému a podľa chute osladíme. Nakoniec pridáme marhuľové pyré vychladnuté na izbovú teplotu a zľahka premiešame.
Na upečený korpus vylejeme marhuľovo-smotanový krém a vrch ozdobíme čerstvými nakrájanými marhuľami. Koláčik dáme schladiť do chladničky, ideálne na celú noc. Ak nevydržíte čakať, tak mu doprajte niekoľko hodín, aby krém stuhol.
Dobrú chuť a sladké maškrtenie!