SME

Lečo je letná láska

Z bežne dostupných surovín ako paprika, paradajka a cibuľa vykúzlite pochúťku pre vegetariánov i mäsožravcov.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Zhruba od polovice augusta sa u nás doma na tanieroch čoraz častejšie objavovalo lečo. Ako dieťa som toto jedlo nemala príliš v láske, podobne ako špenátový prívarok alebo uhorkový šalát, no s vekom som mu prišla na chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teraz sa času šťavnatých červených paradajok a chrumkavej papriky zo starkinej záhrady neviem dočkať, pretože práve v tomto období roka chutí lečo najlepšie.

Maďarské korene

Lečo, ako ho poznáme u nás, má korene v maďarskej kuchyni, ale keďže paradajok, paprík, cibule a rôznej inej zeleniny je v lete viac než dosť, pripravujú sa jedlá na podobnom základe hádam v každej južnejšie položenej krajine.

SkryťVypnúť reklamu

Francúzi majú svoje „ratatouille“, v ktorom nesmú chýbať baklažán a cuketa – zeleniny typické pre Stredomorie. Talianska „peperonata“ je síce založená na paprikách, ale nezaobíde sa ani bez paradajok a cibule.

Z regiónu Dona Quijota – španielskej La Manche – pochádza „pisto“, do ktorého sa pridáva i tekvica a podáva sa s vajcom rovnako ako naše lečo.

Takto by sme mohli pokračovať cez Grécko pridaním olív až do Mexika, kde v jedle podobnom leču nemôžu chýbať fazule.

Teplé i studené

Vynikajúce na leče je, hoci ide o úplne triviálne jedlo na prípravu, že sa dá pripraviť na „milión“ spôsobov. Základom sú síce svetlé papriky maďarského typu, paradajky a cibuľa, ale každý si ho môže zdokonaliť podľa seba. Niekto pridáva, cesnak, iný rascu, tymian alebo majoránku...

SkryťVypnúť reklamu

Pri tomto jedle si prídu na svoje nielen vegetariáni, ale i mäsožravci, ak si do leča nakrájajú slaninku, klobásku alebo párok.

Experimentovať sa dá i na záver, keď sa do leča na zahustenie pridáva zvyčajne vajíčko. My robíme verziu leča aj so sladkou smotanou. Vďaka nej získa nádhernú krémovú konzistenciu, je však trochu ťažšie na trávenie.

Perfektne chutí teplé s mäkkým bielym chlebom, ale keď vám v panvici niečo zostane, pochutíte si aj na studenom.

Ak máte bohatú úrodu paprík a paradajok, môžete si pripraviť väčšie množstvo leča a pred pridaním vajíčka naložiť do zaváracích pohárov a krátko sterilizovať. Chuť letnej zeleniny si tak uchováte na celú zimu.

Zavárané lečo potom stačí ohriať, pridať vajíčko a rýchlu večeru máte na stole. Prípadne ho môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo do zeleninového soté.

SkryťVypnúť reklamu

Netradičné lečo so smotanou

  • 2 svetlé papriky maďarského typu

  • 4 až 5 väčších dozretých paradajok

  • 1 stredná cibuľa

  • 1 menšia nožička maďarskej klobásky (vegetariáni môžu vynechať)

  • smotana na šľahanie (stačí 30-percentná)

  • 2 lyžice olivového oleja

  • mleté čierne korenie

  • soľ

  1. Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte do sklovita. Medzitým si umyte papriku, zbavte ju jadierok a nakrájajte na menšie kocky. S tvarom sa nemusíte trápiť, pri leče môžete krájať v podstate halabala. Pridajte papriku do panvice k cibuli, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 10 - 12 minút. Paprika musí ísť do panvice ako prvá, pretože jej trvá dlhšie, kým zmäkne. Nepodlievajte ju vodou, pustí dosť šťavy aj sama.

  2. Kým sa paprika restuje, nakrájajte si paradajky na kocky. Ak vám prekážajú šupky, môžete ich predtým zbaviť kože, ale leču to skôr chuťovo uškodí. Pridajte paradajky do panvice a restujte ďalších 5 - 10 minút podľa veľkosti paradajok.

  3. Keď je paprika mäkká a paradajky sa oddeľujú od kože, pridajte na kolieska nakrájanú polomäkkú maďarskú klobásku. Smažte ešte niekoľko minút, kým sa klobáska zohreje a lečo krásne prevonia. Na záver pridajte sladkú smotanu na šľahanie, chvíľu povarte a môžete odstaviť z plameňa. Smotany nedávajte veľa, maximálne pol deci, aby lečo získalo krásnu krémovú konzistenciu a zachovalo si červenú farbu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  3. Ľuboš Fellner otvorene
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  5. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  7. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  1. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  3. Ľuboš Fellner otvorene
  4. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  7. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  8. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 21 139
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 293
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 381
  4. Ľuboš Fellner otvorene 5 465
  5. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 888
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 4 798
  7. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 3 838
  8. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 3 608
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 739
  2. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 30 605
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 11 563
  4. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 11 488
  5. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 135
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 750
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 358
  8. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 322
  1. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  2. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
  3. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  4. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  5. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  6. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  7. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  8. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
SkryťZatvoriť reklamu