SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Lečo je letná láska

Z bežne dostupných surovín ako paprika, paradajka a cibuľa vykúzlite pochúťku pre vegetariánov i mäsožravcov.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Zhruba od polovice augusta sa u nás doma na tanieroch čoraz častejšie objavovalo lečo. Ako dieťa som toto jedlo nemala príliš v láske, podobne ako špenátový prívarok alebo uhorkový šalát, no s vekom som mu prišla na chuť.

Teraz sa času šťavnatých červených paradajok a chrumkavej papriky zo starkinej záhrady neviem dočkať, pretože práve v tomto období roka chutí lečo najlepšie.

Maďarské korene

Lečo, ako ho poznáme u nás, má korene v maďarskej kuchyni, ale keďže paradajok, paprík, cibule a rôznej inej zeleniny je v lete viac než dosť, pripravujú sa jedlá na podobnom základe hádam v každej južnejšie položenej krajine.

Francúzi majú svoje „ratatouille“, v ktorom nesmú chýbať baklažán a cuketa – zeleniny typické pre Stredomorie. Talianska „peperonata“ je síce založená na paprikách, ale nezaobíde sa ani bez paradajok a cibule.

Z regiónu Dona Quijota – španielskej La Manche – pochádza „pisto“, do ktorého sa pridáva i tekvica a podáva sa s vajcom rovnako ako naše lečo.

Takto by sme mohli pokračovať cez Grécko pridaním olív až do Mexika, kde v jedle podobnom leču nemôžu chýbať fazule.

Teplé i studené

Vynikajúce na leče je, hoci ide o úplne triviálne jedlo na prípravu, že sa dá pripraviť na „milión“ spôsobov. Základom sú síce svetlé papriky maďarského typu, paradajky a cibuľa, ale každý si ho môže zdokonaliť podľa seba. Niekto pridáva, cesnak, iný rascu, tymian alebo majoránku...

Pri tomto jedle si prídu na svoje nielen vegetariáni, ale i mäsožravci, ak si do leča nakrájajú slaninku, klobásku alebo párok.

Experimentovať sa dá i na záver, keď sa do leča na zahustenie pridáva zvyčajne vajíčko. My robíme verziu leča aj so sladkou smotanou. Vďaka nej získa nádhernú krémovú konzistenciu, je však trochu ťažšie na trávenie.

Perfektne chutí teplé s mäkkým bielym chlebom, ale keď vám v panvici niečo zostane, pochutíte si aj na studenom.

Ak máte bohatú úrodu paprík a paradajok, môžete si pripraviť väčšie množstvo leča a pred pridaním vajíčka naložiť do zaváracích pohárov a krátko sterilizovať. Chuť letnej zeleniny si tak uchováte na celú zimu.

Zavárané lečo potom stačí ohriať, pridať vajíčko a rýchlu večeru máte na stole. Prípadne ho môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo do zeleninového soté.

Netradičné lečo so smotanou

  • 2 svetlé papriky maďarského typu leco3_res.jpg
  • 4 až 5 väčších dozretých paradajok
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 menšia nožička maďarskej klobásky (vegetariáni môžu vynechať)
  • smotana na šľahanie (stačí 30-percentná)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  1. Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte do sklovita. Medzitým si umyte papriku, zbavte ju jadierok a nakrájajte na menšie kocky. S tvarom sa nemusíte trápiť, pri leče môžete krájať v podstate halabala. Pridajte papriku do panvice k cibuli, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 10 - 12 minút. Paprika musí ísť do panvice ako prvá, pretože jej trvá dlhšie, kým zmäkne. Nepodlievajte ju vodou, pustí dosť šťavy aj sama.
  2. Kým sa paprika restuje, nakrájajte si paradajky na kocky. Ak vám prekážajú šupky, môžete ich predtým zbaviť kože, ale leču to skôr chuťovo uškodí. Pridajte paradajky do panvice a restujte ďalších 5 - 10 minút podľa veľkosti paradajok.
  3. Keď je paprika mäkká a paradajky sa oddeľujú od kože, pridajte na kolieska nakrájanú polomäkkú maďarskú klobásku. Smažte ešte niekoľko minút, kým sa klobáska zohreje a lečo krásne prevonia. Na záver pridajte sladkú smotanu na šľahanie, chvíľu povarte a môžete odstaviť z plameňa. Smotany nedávajte veľa, maximálne pol deci, aby lečo získalo krásnu krémovú konzistenciu a zachovalo si červenú farbu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Prestaňme porovnávať „socík“ so slobodou

Diskusia o kvalite života by sa mala skončiť tým, že žijeme o osem rokov dlhšie.

Peter Schutz.

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková