SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Lečo je letná láska

Z bežne dostupných surovín ako paprika, paradajka a cibuľa vykúzlite pochúťku pre vegetariánov i mäsožravcov.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Zhruba od polovice augusta sa u nás doma na tanieroch čoraz častejšie objavovalo lečo. Ako dieťa som toto jedlo nemala príliš v láske, podobne ako špenátový prívarok alebo uhorkový šalát, no s vekom som mu prišla na chuť.

Teraz sa času šťavnatých červených paradajok a chrumkavej papriky zo starkinej záhrady neviem dočkať, pretože práve v tomto období roka chutí lečo najlepšie.

Maďarské korene

Lečo, ako ho poznáme u nás, má korene v maďarskej kuchyni, ale keďže paradajok, paprík, cibule a rôznej inej zeleniny je v lete viac než dosť, pripravujú sa jedlá na podobnom základe hádam v každej južnejšie položenej krajine.

Francúzi majú svoje „ratatouille“, v ktorom nesmú chýbať baklažán a cuketa – zeleniny typické pre Stredomorie. Talianska „peperonata“ je síce založená na paprikách, ale nezaobíde sa ani bez paradajok a cibule.

Z regiónu Dona Quijota – španielskej La Manche – pochádza „pisto“, do ktorého sa pridáva i tekvica a podáva sa s vajcom rovnako ako naše lečo.

Takto by sme mohli pokračovať cez Grécko pridaním olív až do Mexika, kde v jedle podobnom leču nemôžu chýbať fazule.

Teplé i studené

Vynikajúce na leče je, hoci ide o úplne triviálne jedlo na prípravu, že sa dá pripraviť na „milión“ spôsobov. Základom sú síce svetlé papriky maďarského typu, paradajky a cibuľa, ale každý si ho môže zdokonaliť podľa seba. Niekto pridáva, cesnak, iný rascu, tymian alebo majoránku...

Pri tomto jedle si prídu na svoje nielen vegetariáni, ale i mäsožravci, ak si do leča nakrájajú slaninku, klobásku alebo párok.

Experimentovať sa dá i na záver, keď sa do leča na zahustenie pridáva zvyčajne vajíčko. My robíme verziu leča aj so sladkou smotanou. Vďaka nej získa nádhernú krémovú konzistenciu, je však trochu ťažšie na trávenie.

Perfektne chutí teplé s mäkkým bielym chlebom, ale keď vám v panvici niečo zostane, pochutíte si aj na studenom.

Ak máte bohatú úrodu paprík a paradajok, môžete si pripraviť väčšie množstvo leča a pred pridaním vajíčka naložiť do zaváracích pohárov a krátko sterilizovať. Chuť letnej zeleniny si tak uchováte na celú zimu.

Zavárané lečo potom stačí ohriať, pridať vajíčko a rýchlu večeru máte na stole. Prípadne ho môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo do zeleninového soté.

Netradičné lečo so smotanou

  • 2 svetlé papriky maďarského typu leco3_res.jpg
  • 4 až 5 väčších dozretých paradajok
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 menšia nožička maďarskej klobásky (vegetariáni môžu vynechať)
  • smotana na šľahanie (stačí 30-percentná)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  1. Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte do sklovita. Medzitým si umyte papriku, zbavte ju jadierok a nakrájajte na menšie kocky. S tvarom sa nemusíte trápiť, pri leče môžete krájať v podstate halabala. Pridajte papriku do panvice k cibuli, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 10 - 12 minút. Paprika musí ísť do panvice ako prvá, pretože jej trvá dlhšie, kým zmäkne. Nepodlievajte ju vodou, pustí dosť šťavy aj sama.
  2. Kým sa paprika restuje, nakrájajte si paradajky na kocky. Ak vám prekážajú šupky, môžete ich predtým zbaviť kože, ale leču to skôr chuťovo uškodí. Pridajte paradajky do panvice a restujte ďalších 5 - 10 minút podľa veľkosti paradajok.
  3. Keď je paprika mäkká a paradajky sa oddeľujú od kože, pridajte na kolieska nakrájanú polomäkkú maďarskú klobásku. Smažte ešte niekoľko minút, kým sa klobáska zohreje a lečo krásne prevonia. Na záver pridajte sladkú smotanu na šľahanie, chvíľu povarte a môžete odstaviť z plameňa. Smotany nedávajte veľa, maximálne pol deci, aby lečo získalo krásnu krémovú konzistenciu a zachovalo si červenú farbu.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 652
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 819
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 512
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 213
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 783
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 215
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 645
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 457
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 219
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 072
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Premiér Igor Matovič.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.