SME

Lečo je letná láska

Z bežne dostupných surovín ako paprika, paradajka a cibuľa vykúzlite pochúťku pre vegetariánov i mäsožravcov.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Zhruba od polovice augusta sa u nás doma na tanieroch čoraz častejšie objavovalo lečo. Ako dieťa som toto jedlo nemala príliš v láske, podobne ako špenátový prívarok alebo uhorkový šalát, no s vekom som mu prišla na chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teraz sa času šťavnatých červených paradajok a chrumkavej papriky zo starkinej záhrady neviem dočkať, pretože práve v tomto období roka chutí lečo najlepšie.

Maďarské korene

Lečo, ako ho poznáme u nás, má korene v maďarskej kuchyni, ale keďže paradajok, paprík, cibule a rôznej inej zeleniny je v lete viac než dosť, pripravujú sa jedlá na podobnom základe hádam v každej južnejšie položenej krajine.

SkryťVypnúť reklamu

Francúzi majú svoje „ratatouille“, v ktorom nesmú chýbať baklažán a cuketa – zeleniny typické pre Stredomorie. Talianska „peperonata“ je síce založená na paprikách, ale nezaobíde sa ani bez paradajok a cibule.

Z regiónu Dona Quijota – španielskej La Manche – pochádza „pisto“, do ktorého sa pridáva i tekvica a podáva sa s vajcom rovnako ako naše lečo.

Takto by sme mohli pokračovať cez Grécko pridaním olív až do Mexika, kde v jedle podobnom leču nemôžu chýbať fazule.

Teplé i studené

Vynikajúce na leče je, hoci ide o úplne triviálne jedlo na prípravu, že sa dá pripraviť na „milión“ spôsobov. Základom sú síce svetlé papriky maďarského typu, paradajky a cibuľa, ale každý si ho môže zdokonaliť podľa seba. Niekto pridáva, cesnak, iný rascu, tymian alebo majoránku...

SkryťVypnúť reklamu

Pri tomto jedle si prídu na svoje nielen vegetariáni, ale i mäsožravci, ak si do leča nakrájajú slaninku, klobásku alebo párok.

Experimentovať sa dá i na záver, keď sa do leča na zahustenie pridáva zvyčajne vajíčko. My robíme verziu leča aj so sladkou smotanou. Vďaka nej získa nádhernú krémovú konzistenciu, je však trochu ťažšie na trávenie.

Perfektne chutí teplé s mäkkým bielym chlebom, ale keď vám v panvici niečo zostane, pochutíte si aj na studenom.

Ak máte bohatú úrodu paprík a paradajok, môžete si pripraviť väčšie množstvo leča a pred pridaním vajíčka naložiť do zaváracích pohárov a krátko sterilizovať. Chuť letnej zeleniny si tak uchováte na celú zimu.

Zavárané lečo potom stačí ohriať, pridať vajíčko a rýchlu večeru máte na stole. Prípadne ho môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo do zeleninového soté.

SkryťVypnúť reklamu

Netradičné lečo so smotanou

  • 2 svetlé papriky maďarského typu

  • 4 až 5 väčších dozretých paradajok

  • 1 stredná cibuľa

  • 1 menšia nožička maďarskej klobásky (vegetariáni môžu vynechať)

  • smotana na šľahanie (stačí 30-percentná)

  • 2 lyžice olivového oleja

  • mleté čierne korenie

  • soľ

  1. Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte do sklovita. Medzitým si umyte papriku, zbavte ju jadierok a nakrájajte na menšie kocky. S tvarom sa nemusíte trápiť, pri leče môžete krájať v podstate halabala. Pridajte papriku do panvice k cibuli, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 10 - 12 minút. Paprika musí ísť do panvice ako prvá, pretože jej trvá dlhšie, kým zmäkne. Nepodlievajte ju vodou, pustí dosť šťavy aj sama.

  2. Kým sa paprika restuje, nakrájajte si paradajky na kocky. Ak vám prekážajú šupky, môžete ich predtým zbaviť kože, ale leču to skôr chuťovo uškodí. Pridajte paradajky do panvice a restujte ďalších 5 - 10 minút podľa veľkosti paradajok.

  3. Keď je paprika mäkká a paradajky sa oddeľujú od kože, pridajte na kolieska nakrájanú polomäkkú maďarskú klobásku. Smažte ešte niekoľko minút, kým sa klobáska zohreje a lečo krásne prevonia. Na záver pridajte sladkú smotanu na šľahanie, chvíľu povarte a môžete odstaviť z plameňa. Smotany nedávajte veľa, maximálne pol deci, aby lečo získalo krásnu krémovú konzistenciu a zachovalo si červenú farbu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  4. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  5. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Čo bude toto leto in?
  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  4. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  5. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  6. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  7. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 565
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 8 180
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 930
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 527
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 037
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 937
  7. Čo bude toto leto in? 2 788
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 675
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 743
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 940
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 858
  4. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 5 791
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 106
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 870
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 632
  8. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 613
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťZatvoriť reklamu