Lečo je letná láska

Z bežne dostupných surovín ako paprika, paradajka a cibuľa vykúzlite pochúťku pre vegetariánov i mäsožravcov.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Zhruba od polovice augusta sa u nás doma na tanieroch čoraz častejšie objavovalo lečo. Ako dieťa som toto jedlo nemala príliš v láske, podobne ako špenátový prívarok alebo uhorkový šalát, no s vekom som mu prišla na chuť.

Teraz sa času šťavnatých červených paradajok a chrumkavej papriky zo starkinej záhrady neviem dočkať, pretože práve v tomto období roka chutí lečo najlepšie.

Maďarské korene

Lečo, ako ho poznáme u nás, má korene v maďarskej kuchyni, ale keďže paradajok, paprík, cibule a rôznej inej zeleniny je v lete viac než dosť, pripravujú sa jedlá na podobnom základe hádam v každej južnejšie položenej krajine.

Francúzi majú svoje „ratatouille“, v ktorom nesmú chýbať baklažán a cuketa – zeleniny typické pre Stredomorie. Talianska „peperonata“ je síce založená na paprikách, ale nezaobíde sa ani bez paradajok a cibule.

Z regiónu Dona Quijota – španielskej La Manche – pochádza „pisto“, do ktorého sa pridáva i tekvica a podáva sa s vajcom rovnako ako naše lečo.

Takto by sme mohli pokračovať cez Grécko pridaním olív až do Mexika, kde v jedle podobnom leču nemôžu chýbať fazule.

Teplé i studené

Vynikajúce na leče je, hoci ide o úplne triviálne jedlo na prípravu, že sa dá pripraviť na „milión“ spôsobov. Základom sú síce svetlé papriky maďarského typu, paradajky a cibuľa, ale každý si ho môže zdokonaliť podľa seba. Niekto pridáva, cesnak, iný rascu, tymian alebo majoránku...

Pri tomto jedle si prídu na svoje nielen vegetariáni, ale i mäsožravci, ak si do leča nakrájajú slaninku, klobásku alebo párok.

Experimentovať sa dá i na záver, keď sa do leča na zahustenie pridáva zvyčajne vajíčko. My robíme verziu leča aj so sladkou smotanou. Vďaka nej získa nádhernú krémovú konzistenciu, je však trochu ťažšie na trávenie.

Perfektne chutí teplé s mäkkým bielym chlebom, ale keď vám v panvici niečo zostane, pochutíte si aj na studenom.

Ak máte bohatú úrodu paprík a paradajok, môžete si pripraviť väčšie množstvo leča a pred pridaním vajíčka naložiť do zaváracích pohárov a krátko sterilizovať. Chuť letnej zeleniny si tak uchováte na celú zimu.

Zavárané lečo potom stačí ohriať, pridať vajíčko a rýchlu večeru máte na stole. Prípadne ho môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo do zeleninového soté.

Netradičné lečo so smotanou

  • 2 svetlé papriky maďarského typu leco3_res.jpg
  • 4 až 5 väčších dozretých paradajok
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 menšia nožička maďarskej klobásky (vegetariáni môžu vynechať)
  • smotana na šľahanie (stačí 30-percentná)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  1. Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte do sklovita. Medzitým si umyte papriku, zbavte ju jadierok a nakrájajte na menšie kocky. S tvarom sa nemusíte trápiť, pri leče môžete krájať v podstate halabala. Pridajte papriku do panvice k cibuli, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 10 - 12 minút. Paprika musí ísť do panvice ako prvá, pretože jej trvá dlhšie, kým zmäkne. Nepodlievajte ju vodou, pustí dosť šťavy aj sama.
  2. Kým sa paprika restuje, nakrájajte si paradajky na kocky. Ak vám prekážajú šupky, môžete ich predtým zbaviť kože, ale leču to skôr chuťovo uškodí. Pridajte paradajky do panvice a restujte ďalších 5 - 10 minút podľa veľkosti paradajok.
  3. Keď je paprika mäkká a paradajky sa oddeľujú od kože, pridajte na kolieska nakrájanú polomäkkú maďarskú klobásku. Smažte ešte niekoľko minút, kým sa klobáska zohreje a lečo krásne prevonia. Na záver pridajte sladkú smotanu na šľahanie, chvíľu povarte a môžete odstaviť z plameňa. Smotany nedávajte veľa, maximálne pol deci, aby lečo získalo krásnu krémovú konzistenciu a zachovalo si červenú farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  3. Cíťte sa v priestore príjemne
  4. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  7. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  9. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  10. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 802
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 761
  3. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 608
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 561
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 200
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 033
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 857
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 000
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 018
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 871

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Spolupracuje aj s firmou Apple. Peniaze na výskum ale nedostal

Spoločnosť Highchem s pätnástimi zamestnancami a vyše miliónovými tržbami nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

Neprehliadnite tiež

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.