SME
Utorok, 7. apríl, 2020 | Meniny má Zoltán

Studená polievka nie je oxymoron

Vyskúšajte tradičné španielske gazpacho a iné chladené polievky zo zeleniny či ovocia.

(Zdroj: Fotolia)

Studená polievka? Čo je to za výmysel, pomyslí si väčšina ľudí žijúcich v našich zemepisných šírkach. Na Pyrenejskom polostrove, kde teploty v lete dosahujú 35 a viac stupňov Celzia, na túto osviežujúcu pochúťku nedajú dopustiť.

Práve z Andalúzie na juhu Španielska pochádza gazpacho – tradičná polievka na paradajkovom základe, ktorá sa vyznačuje tým, že sa podáva vychladená.

Pôvod gazpacha nie je celkom jasný, no pravdepodobne prišlo s Maurmi počas ich nadvlády na juhu Španielska. Studenú polievku pripravovali tak, že starší chlieb rozmočili vo vode s olivovým olejom, cesnakom a octom.

Španieli do polievky neskôr začali pridávať surovú zeleninu – paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a všetky ingrediencie popučili v mažiari. V rôznych regiónoch krajiny sa gazpacho pripravuje inak, líši sa ingredienciami i textúrou a niekde sa dokonca podáva teplé. Obľúbené je aj v Portugalsku.

Názov „gazpacho“ sa stalo synonymom pre studené polievky vo všeobecnosti a kuchári s nimi začali experimentovať. Dnes sa gazpacho pripravuje nielen zo zeleniny, ale i z ovocia. Ak ešte toto leto prinesie niekoľko horúcich dní, vyskúšajte niektorý z našich receptov na osviežujúce studené polievky.

Pošlite nám recept a vyhrajte kávovar
Zapojte sa do súťaže o najlepší letný recept a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.
kavovar.jpg

Andalúzske gazpacho

  • 750 g dozretých mäsitých paradajok
  • 2 menšie uhorky
  • 1 menšia svetlozelená paprika
  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 krajec staršieho bieleho chleba
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Z chleba odkrojte kôrku a na 15 minút ho namočte do misky so studenou vodou, aby ho tesne prekryla. Paradajky zbavte kože a nakrájajte ich na malé kocky. Ak chcete mať polievku bez semienok, vydlabte dužinu z paradajky do misky a prepasírujte ju cez sitko.

Uhorky ošúpte, papriku zbavte vnútrajška a všetko nakrájajte na drobné kocky. Z každého druhu nakrájanej zeleniny si štvrtinu množstva odložte nabok na ozdobenie polievky. Chlieb vyžmýkajte a dajte ho do mixéra spolu s paradajkami, paprikou, uhorkami a cesnakom.

Pridajte vínny ocot, olivový olej a všetko dôkladne rozmixujte na hladké pyré. Ak chcete mať skutočne hladké gazpacho a nechcelo sa vám predtým babrať s paradajkami, môžete teraz všetko prepasírovať cez husté sitko.

Pridajte studenú vodu podľa toho, akú hustotu chcete dosiahnuť. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti a odložte aspoň na dve hodiny do chladničky.

Pred podávaním rozdeľte gazpacho do misiek a do každej pridajte za lyžicu kúskov zeleniny a nadrobno nasekanej cibuľky. Pokvapkajte olivovým olejom ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Uhorková polievka s mätou

  • 1 väčšia šalátová uhorka
  • 1 svetlozelená paprika
  • polovica zrelého avokáda
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 čajové lyžičky šťavy z citróna
  • 4 lyžice bieleho smotanového jogurtu
  • hrsť čerstvých mätových lístkov
  • malá čili paprička
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Uhorku ošúpte a pokrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Cibuľky nakrájajte na kolieska (aj zelenú vňať) a odložte si tretinu bokom na dozdobenie polievky.

Uhorku, papriku (ak ju váš žalúdok dobre neznáša, môžete ju nahradiť zeleným jablkom), cibuľku, očistené strúčiky cesnaku, polovicu mätových lístkov a menšiu čili papričku dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladkú hmotu. Pridajte šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte raz premixujte.

Ak je hmota príliš hustá, pridajte trochu studenej vody. Polievku dajte poriadne vychladiť.

Pred podávaním rozdeľte polievku do misiek, do každej šupnite za lyžicu bieleho smotanového jogurtu, pokvapkajte olivovým olejom, ozdobte nasekanými mätovými lístkami, pokrájanou mladou cibuľkou a nahrubo mletým čiernym korením. Ako bonus môžete navrch pridať grilované krevety.

Broskyňová polievka s kozím syrom

  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • 1 biela bageta (môže byť aj staršia)
  • 4 dozreté mäkké broskyne
  • polovica menšej šalátovej uhorky
  • 1 menšia svetlozelená alebo žltá paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice medu
  • balzamikový ocot
  • čerstvé bazalkové listy
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Stiahnite kožu z broskýň, oddeľte ich od kôstky a nakrájajte na štvrtiny. Ak sú príliš tvrdé, môžete ich na chvíľu obariť a následne ponoriť do studenej vody, koža z nich pôjde dole ľahko.

Uhorku očistite a nakrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Broskyne, uhorku, papriku a cesnak dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladké pyré.

Pridajte med, balzamiková ocot, lyžicu olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte premixujte. Ak je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody alebo šťavu z pomaranča. Polievku dajte aspoň na hodinu vychladiť. Bagetu si nakrájajte na kocky.

Na panvici si rozohrejte tri lyžice olivového oleja, pridajte lyžicu medu a nakrájanú bagetu. Stiahnite plameň a pečivo opekajte do chrumkava. Polievku pred podávaním rozdeľte do misiek, do každej pridajte kozí syr nakrájaný na kocky a opečené kúsky bagety.

Pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom a ozdobte nasekanými lístkami bazalky. Vyskúšajte aj krémovú verziu tejto polievky. Stačí pridať 1,5 dl kokosového mlieka.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  2. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  3. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  4. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  5. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  6. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  10. Bude dobre!
  1. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  2. Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk
  3. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  4. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  5. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  8. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  9. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  10. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  1. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 40 394
  2. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 35 527
  3. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 21 262
  4. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 19 931
  5. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace 18 963
  6. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT! 17 696
  7. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 17 003
  8. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 13 214
  9. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 12 876
  10. Bude dobre! 11 094

Hlavné správy zo Sme.sk

SME v divadle

Poďte so SME do divadla: Spievajúci dom

SND pripravilo program, ktorý môžete pozerať z domu.

SME v divadle. Pozrite si predstavenia Slovenského národného divadla na SME.sk.
Život v Číne po epidémii očami Pavla Dvořáka.
Ilustračné foto.
Rozprávky SME

Tri priadky (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Neprehliadnite tiež

Plnená sekaná v lístkovom cestíčku
Ilustračné foto.

Čo upiecť na Veľkú noc? Vyberte si z desiatich tradičných receptov

Na sviatočný stôl patria aj sladké koláče, vyberte si svoj obľúbený.

Zmrzačili ich na celý život. Írske ženy pritom chceli iba porodiť

Tisícky žien podstúpili barbarskú procedúru.

Ilustračné foto.