Studená polievka nie je oxymoron

Vyskúšajte tradičné španielske gazpacho a iné chladené polievky zo zeleniny či ovocia.

(Zdroj: Fotolia)

Studená polievka? Čo je to za výmysel, pomyslí si väčšina ľudí žijúcich v našich zemepisných šírkach. Na Pyrenejskom polostrove, kde teploty v lete dosahujú 35 a viac stupňov Celzia, na túto osviežujúcu pochúťku nedajú dopustiť.

Práve z Andalúzie na juhu Španielska pochádza gazpacho – tradičná polievka na paradajkovom základe, ktorá sa vyznačuje tým, že sa podáva vychladená.

Pôvod gazpacha nie je celkom jasný, no pravdepodobne prišlo s Maurmi počas ich nadvlády na juhu Španielska. Studenú polievku pripravovali tak, že starší chlieb rozmočili vo vode s olivovým olejom, cesnakom a octom.

Španieli do polievky neskôr začali pridávať surovú zeleninu – paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a všetky ingrediencie popučili v mažiari. V rôznych regiónoch krajiny sa gazpacho pripravuje inak, líši sa ingredienciami i textúrou a niekde sa dokonca podáva teplé. Obľúbené je aj v Portugalsku.

Názov „gazpacho“ sa stalo synonymom pre studené polievky vo všeobecnosti a kuchári s nimi začali experimentovať. Dnes sa gazpacho pripravuje nielen zo zeleniny, ale i z ovocia. Ak ešte toto leto prinesie niekoľko horúcich dní, vyskúšajte niektorý z našich receptov na osviežujúce studené polievky.

Pošlite nám recept a vyhrajte kávovar
Zapojte sa do súťaže o najlepší letný recept a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.
kavovar.jpg

Andalúzske gazpacho

  • 750 g dozretých mäsitých paradajok
  • 2 menšie uhorky
  • 1 menšia svetlozelená paprika
  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 krajec staršieho bieleho chleba
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Z chleba odkrojte kôrku a na 15 minút ho namočte do misky so studenou vodou, aby ho tesne prekryla. Paradajky zbavte kože a nakrájajte ich na malé kocky. Ak chcete mať polievku bez semienok, vydlabte dužinu z paradajky do misky a prepasírujte ju cez sitko.

Uhorky ošúpte, papriku zbavte vnútrajška a všetko nakrájajte na drobné kocky. Z každého druhu nakrájanej zeleniny si štvrtinu množstva odložte nabok na ozdobenie polievky. Chlieb vyžmýkajte a dajte ho do mixéra spolu s paradajkami, paprikou, uhorkami a cesnakom.

Pridajte vínny ocot, olivový olej a všetko dôkladne rozmixujte na hladké pyré. Ak chcete mať skutočne hladké gazpacho a nechcelo sa vám predtým babrať s paradajkami, môžete teraz všetko prepasírovať cez husté sitko.

Pridajte studenú vodu podľa toho, akú hustotu chcete dosiahnuť. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti a odložte aspoň na dve hodiny do chladničky.

Pred podávaním rozdeľte gazpacho do misiek a do každej pridajte za lyžicu kúskov zeleniny a nadrobno nasekanej cibuľky. Pokvapkajte olivovým olejom ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Uhorková polievka s mätou

  • 1 väčšia šalátová uhorka
  • 1 svetlozelená paprika
  • polovica zrelého avokáda
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 čajové lyžičky šťavy z citróna
  • 4 lyžice bieleho smotanového jogurtu
  • hrsť čerstvých mätových lístkov
  • malá čili paprička
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Uhorku ošúpte a pokrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Cibuľky nakrájajte na kolieska (aj zelenú vňať) a odložte si tretinu bokom na dozdobenie polievky.

Uhorku, papriku (ak ju váš žalúdok dobre neznáša, môžete ju nahradiť zeleným jablkom), cibuľku, očistené strúčiky cesnaku, polovicu mätových lístkov a menšiu čili papričku dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladkú hmotu. Pridajte šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte raz premixujte.

Ak je hmota príliš hustá, pridajte trochu studenej vody. Polievku dajte poriadne vychladiť.

Pred podávaním rozdeľte polievku do misiek, do každej šupnite za lyžicu bieleho smotanového jogurtu, pokvapkajte olivovým olejom, ozdobte nasekanými mätovými lístkami, pokrájanou mladou cibuľkou a nahrubo mletým čiernym korením. Ako bonus môžete navrch pridať grilované krevety.

Broskyňová polievka s kozím syrom

  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • 1 biela bageta (môže byť aj staršia)
  • 4 dozreté mäkké broskyne
  • polovica menšej šalátovej uhorky
  • 1 menšia svetlozelená alebo žltá paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice medu
  • balzamikový ocot
  • čerstvé bazalkové listy
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Stiahnite kožu z broskýň, oddeľte ich od kôstky a nakrájajte na štvrtiny. Ak sú príliš tvrdé, môžete ich na chvíľu obariť a následne ponoriť do studenej vody, koža z nich pôjde dole ľahko.

Uhorku očistite a nakrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Broskyne, uhorku, papriku a cesnak dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladké pyré.

Pridajte med, balzamiková ocot, lyžicu olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte premixujte. Ak je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody alebo šťavu z pomaranča. Polievku dajte aspoň na hodinu vychladiť. Bagetu si nakrájajte na kocky.

Na panvici si rozohrejte tri lyžice olivového oleja, pridajte lyžicu medu a nakrájanú bagetu. Stiahnite plameň a pečivo opekajte do chrumkava. Polievku pred podávaním rozdeľte do misiek, do každej pridajte kozí syr nakrájaný na kocky a opečené kúsky bagety.

Pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom a ozdobte nasekanými lístkami bazalky. Vyskúšajte aj krémovú verziu tejto polievky. Stačí pridať 1,5 dl kokosového mlieka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  2. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  3. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  2. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  6. Zlatá minca 2016 priniesla pre mBank sedem ocenení
  7. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  10. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 24 286
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 302
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 935
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 6 051
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 5 942
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 462
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 503
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 3 385
  9. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 090
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 702

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Všetko, čo potrebujete vedieť o osýpkach (otázky a odpovede)

V štyroch krajoch nefunguje proti ochoreniu kolektívna imunita.

EKONOMIKA

Chorí ľudia sa dostali do pasce. Štát žiada nedostupné papiere

Sociálne zariadenia sa nevedia dostať k príspevkom.

KOMENTÁRE

Danko je stretnutie tretieho druhu

Aj výzva „pustite Danka k maturite“ sa míňa s podstatou situácie.

Neprehliadnite tiež

Ovplyvňuje antikoncepcia duševné zdravie? Vedci naznačili, že áno

Pri skúmaní hormonálnych tabliet sa zamerali na zhoršenú kvalitu života žien.

Titul baby friendly má už len jediná slovenská nemocnica

Ak chcú byť slovenské pôrodnice priateľské k deťom, musia prejsť recertifikáciou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop