Studená polievka nie je oxymoron

Vyskúšajte tradičné španielske gazpacho a iné chladené polievky zo zeleniny či ovocia.

(Zdroj: Fotolia)

Studená polievka? Čo je to za výmysel, pomyslí si väčšina ľudí žijúcich v našich zemepisných šírkach. Na Pyrenejskom polostrove, kde teploty v lete dosahujú 35 a viac stupňov Celzia, na túto osviežujúcu pochúťku nedajú dopustiť.

Práve z Andalúzie na juhu Španielska pochádza gazpacho – tradičná polievka na paradajkovom základe, ktorá sa vyznačuje tým, že sa podáva vychladená.

Pôvod gazpacha nie je celkom jasný, no pravdepodobne prišlo s Maurmi počas ich nadvlády na juhu Španielska. Studenú polievku pripravovali tak, že starší chlieb rozmočili vo vode s olivovým olejom, cesnakom a octom.

Španieli do polievky neskôr začali pridávať surovú zeleninu – paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a všetky ingrediencie popučili v mažiari. V rôznych regiónoch krajiny sa gazpacho pripravuje inak, líši sa ingredienciami i textúrou a niekde sa dokonca podáva teplé. Obľúbené je aj v Portugalsku.

Názov „gazpacho“ sa stalo synonymom pre studené polievky vo všeobecnosti a kuchári s nimi začali experimentovať. Dnes sa gazpacho pripravuje nielen zo zeleniny, ale i z ovocia. Ak ešte toto leto prinesie niekoľko horúcich dní, vyskúšajte niektorý z našich receptov na osviežujúce studené polievky.

Pošlite nám recept a vyhrajte kávovar
Zapojte sa do súťaže o najlepší letný recept a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.
kavovar.jpg

Andalúzske gazpacho

  • 750 g dozretých mäsitých paradajok
  • 2 menšie uhorky
  • 1 menšia svetlozelená paprika
  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 krajec staršieho bieleho chleba
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Z chleba odkrojte kôrku a na 15 minút ho namočte do misky so studenou vodou, aby ho tesne prekryla. Paradajky zbavte kože a nakrájajte ich na malé kocky. Ak chcete mať polievku bez semienok, vydlabte dužinu z paradajky do misky a prepasírujte ju cez sitko.

Uhorky ošúpte, papriku zbavte vnútrajška a všetko nakrájajte na drobné kocky. Z každého druhu nakrájanej zeleniny si štvrtinu množstva odložte nabok na ozdobenie polievky. Chlieb vyžmýkajte a dajte ho do mixéra spolu s paradajkami, paprikou, uhorkami a cesnakom.

Pridajte vínny ocot, olivový olej a všetko dôkladne rozmixujte na hladké pyré. Ak chcete mať skutočne hladké gazpacho a nechcelo sa vám predtým babrať s paradajkami, môžete teraz všetko prepasírovať cez husté sitko.

Pridajte studenú vodu podľa toho, akú hustotu chcete dosiahnuť. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti a odložte aspoň na dve hodiny do chladničky.

Pred podávaním rozdeľte gazpacho do misiek a do každej pridajte za lyžicu kúskov zeleniny a nadrobno nasekanej cibuľky. Pokvapkajte olivovým olejom ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Uhorková polievka s mätou

  • 1 väčšia šalátová uhorka
  • 1 svetlozelená paprika
  • polovica zrelého avokáda
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 čajové lyžičky šťavy z citróna
  • 4 lyžice bieleho smotanového jogurtu
  • hrsť čerstvých mätových lístkov
  • malá čili paprička
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Uhorku ošúpte a pokrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Cibuľky nakrájajte na kolieska (aj zelenú vňať) a odložte si tretinu bokom na dozdobenie polievky.

Uhorku, papriku (ak ju váš žalúdok dobre neznáša, môžete ju nahradiť zeleným jablkom), cibuľku, očistené strúčiky cesnaku, polovicu mätových lístkov a menšiu čili papričku dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladkú hmotu. Pridajte šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte raz premixujte.

Ak je hmota príliš hustá, pridajte trochu studenej vody. Polievku dajte poriadne vychladiť.

Pred podávaním rozdeľte polievku do misiek, do každej šupnite za lyžicu bieleho smotanového jogurtu, pokvapkajte olivovým olejom, ozdobte nasekanými mätovými lístkami, pokrájanou mladou cibuľkou a nahrubo mletým čiernym korením. Ako bonus môžete navrch pridať grilované krevety.

Broskyňová polievka s kozím syrom

  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • 1 biela bageta (môže byť aj staršia)
  • 4 dozreté mäkké broskyne
  • polovica menšej šalátovej uhorky
  • 1 menšia svetlozelená alebo žltá paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice medu
  • balzamikový ocot
  • čerstvé bazalkové listy
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Stiahnite kožu z broskýň, oddeľte ich od kôstky a nakrájajte na štvrtiny. Ak sú príliš tvrdé, môžete ich na chvíľu obariť a následne ponoriť do studenej vody, koža z nich pôjde dole ľahko.

Uhorku očistite a nakrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Broskyne, uhorku, papriku a cesnak dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladké pyré.

Pridajte med, balzamiková ocot, lyžicu olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte premixujte. Ak je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody alebo šťavu z pomaranča. Polievku dajte aspoň na hodinu vychladiť. Bagetu si nakrájajte na kocky.

Na panvici si rozohrejte tri lyžice olivového oleja, pridajte lyžicu medu a nakrájanú bagetu. Stiahnite plameň a pečivo opekajte do chrumkava. Polievku pred podávaním rozdeľte do misiek, do každej pridajte kozí syr nakrájaný na kocky a opečené kúsky bagety.

Pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom a ozdobte nasekanými lístkami bazalky. Vyskúšajte aj krémovú verziu tejto polievky. Stačí pridať 1,5 dl kokosového mlieka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 213
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 625
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 881
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 276
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 102
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 973
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 811
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 703
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 501
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 899

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, slovenské Cargo v súťaži neuspelo

Štátny nákladný prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo o subdodávkach na slovenskom a českom úseku.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Slovenka hľadá startupy v Keni či Vietname

Naša predstava o treťom svete je mylná.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop