Studená polievka nie je oxymoron

Vyskúšajte tradičné španielske gazpacho a iné chladené polievky zo zeleniny či ovocia.

(Zdroj: Fotolia)

Studená polievka? Čo je to za výmysel, pomyslí si väčšina ľudí žijúcich v našich zemepisných šírkach. Na Pyrenejskom polostrove, kde teploty v lete dosahujú 35 a viac stupňov Celzia, na túto osviežujúcu pochúťku nedajú dopustiť.

Práve z Andalúzie na juhu Španielska pochádza gazpacho – tradičná polievka na paradajkovom základe, ktorá sa vyznačuje tým, že sa podáva vychladená.

Pôvod gazpacha nie je celkom jasný, no pravdepodobne prišlo s Maurmi počas ich nadvlády na juhu Španielska. Studenú polievku pripravovali tak, že starší chlieb rozmočili vo vode s olivovým olejom, cesnakom a octom.

Španieli do polievky neskôr začali pridávať surovú zeleninu – paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a všetky ingrediencie popučili v mažiari. V rôznych regiónoch krajiny sa gazpacho pripravuje inak, líši sa ingredienciami i textúrou a niekde sa dokonca podáva teplé. Obľúbené je aj v Portugalsku.

Názov „gazpacho“ sa stalo synonymom pre studené polievky vo všeobecnosti a kuchári s nimi začali experimentovať. Dnes sa gazpacho pripravuje nielen zo zeleniny, ale i z ovocia. Ak ešte toto leto prinesie niekoľko horúcich dní, vyskúšajte niektorý z našich receptov na osviežujúce studené polievky.

Pošlite nám recept a vyhrajte kávovar
Zapojte sa do súťaže o najlepší letný recept a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.
kavovar.jpg

Andalúzske gazpacho

  • 750 g dozretých mäsitých paradajok
  • 2 menšie uhorky
  • 1 menšia svetlozelená paprika
  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 krajec staršieho bieleho chleba
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Z chleba odkrojte kôrku a na 15 minút ho namočte do misky so studenou vodou, aby ho tesne prekryla. Paradajky zbavte kože a nakrájajte ich na malé kocky. Ak chcete mať polievku bez semienok, vydlabte dužinu z paradajky do misky a prepasírujte ju cez sitko.

Uhorky ošúpte, papriku zbavte vnútrajška a všetko nakrájajte na drobné kocky. Z každého druhu nakrájanej zeleniny si štvrtinu množstva odložte nabok na ozdobenie polievky. Chlieb vyžmýkajte a dajte ho do mixéra spolu s paradajkami, paprikou, uhorkami a cesnakom.

Pridajte vínny ocot, olivový olej a všetko dôkladne rozmixujte na hladké pyré. Ak chcete mať skutočne hladké gazpacho a nechcelo sa vám predtým babrať s paradajkami, môžete teraz všetko prepasírovať cez husté sitko.

Pridajte studenú vodu podľa toho, akú hustotu chcete dosiahnuť. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti a odložte aspoň na dve hodiny do chladničky.

Pred podávaním rozdeľte gazpacho do misiek a do každej pridajte za lyžicu kúskov zeleniny a nadrobno nasekanej cibuľky. Pokvapkajte olivovým olejom ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Uhorková polievka s mätou

  • 1 väčšia šalátová uhorka
  • 1 svetlozelená paprika
  • polovica zrelého avokáda
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 čajové lyžičky šťavy z citróna
  • 4 lyžice bieleho smotanového jogurtu
  • hrsť čerstvých mätových lístkov
  • malá čili paprička
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Uhorku ošúpte a pokrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Cibuľky nakrájajte na kolieska (aj zelenú vňať) a odložte si tretinu bokom na dozdobenie polievky.

Uhorku, papriku (ak ju váš žalúdok dobre neznáša, môžete ju nahradiť zeleným jablkom), cibuľku, očistené strúčiky cesnaku, polovicu mätových lístkov a menšiu čili papričku dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladkú hmotu. Pridajte šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte raz premixujte.

Ak je hmota príliš hustá, pridajte trochu studenej vody. Polievku dajte poriadne vychladiť.

Pred podávaním rozdeľte polievku do misiek, do každej šupnite za lyžicu bieleho smotanového jogurtu, pokvapkajte olivovým olejom, ozdobte nasekanými mätovými lístkami, pokrájanou mladou cibuľkou a nahrubo mletým čiernym korením. Ako bonus môžete navrch pridať grilované krevety.

Broskyňová polievka s kozím syrom

  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • 1 biela bageta (môže byť aj staršia)
  • 4 dozreté mäkké broskyne
  • polovica menšej šalátovej uhorky
  • 1 menšia svetlozelená alebo žltá paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice medu
  • balzamikový ocot
  • čerstvé bazalkové listy
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Stiahnite kožu z broskýň, oddeľte ich od kôstky a nakrájajte na štvrtiny. Ak sú príliš tvrdé, môžete ich na chvíľu obariť a následne ponoriť do studenej vody, koža z nich pôjde dole ľahko.

Uhorku očistite a nakrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Broskyne, uhorku, papriku a cesnak dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladké pyré.

Pridajte med, balzamiková ocot, lyžicu olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte premixujte. Ak je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody alebo šťavu z pomaranča. Polievku dajte aspoň na hodinu vychladiť. Bagetu si nakrájajte na kocky.

Na panvici si rozohrejte tri lyžice olivového oleja, pridajte lyžicu medu a nakrájanú bagetu. Stiahnite plameň a pečivo opekajte do chrumkava. Polievku pred podávaním rozdeľte do misiek, do každej pridajte kozí syr nakrájaný na kocky a opečené kúsky bagety.

Pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom a ozdobte nasekanými lístkami bazalky. Vyskúšajte aj krémovú verziu tejto polievky. Stačí pridať 1,5 dl kokosového mlieka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 470
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 762
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 074
  4. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 061
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 170
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 645
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 632
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 432
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 428
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 053

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.