Studená polievka nie je oxymoron

Vyskúšajte tradičné španielske gazpacho a iné chladené polievky zo zeleniny či ovocia.

(Zdroj: Fotolia)

Studená polievka? Čo je to za výmysel, pomyslí si väčšina ľudí žijúcich v našich zemepisných šírkach. Na Pyrenejskom polostrove, kde teploty v lete dosahujú 35 a viac stupňov Celzia, na túto osviežujúcu pochúťku nedajú dopustiť.

Práve z Andalúzie na juhu Španielska pochádza gazpacho – tradičná polievka na paradajkovom základe, ktorá sa vyznačuje tým, že sa podáva vychladená.

Pôvod gazpacha nie je celkom jasný, no pravdepodobne prišlo s Maurmi počas ich nadvlády na juhu Španielska. Studenú polievku pripravovali tak, že starší chlieb rozmočili vo vode s olivovým olejom, cesnakom a octom.

Španieli do polievky neskôr začali pridávať surovú zeleninu – paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a všetky ingrediencie popučili v mažiari. V rôznych regiónoch krajiny sa gazpacho pripravuje inak, líši sa ingredienciami i textúrou a niekde sa dokonca podáva teplé. Obľúbené je aj v Portugalsku.

Názov „gazpacho“ sa stalo synonymom pre studené polievky vo všeobecnosti a kuchári s nimi začali experimentovať. Dnes sa gazpacho pripravuje nielen zo zeleniny, ale i z ovocia. Ak ešte toto leto prinesie niekoľko horúcich dní, vyskúšajte niektorý z našich receptov na osviežujúce studené polievky.

Pošlite nám recept a vyhrajte kávovar
Zapojte sa do súťaže o najlepší letný recept a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.
kavovar.jpg

Andalúzske gazpacho

  • 750 g dozretých mäsitých paradajok
  • 2 menšie uhorky
  • 1 menšia svetlozelená paprika
  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 krajec staršieho bieleho chleba
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Z chleba odkrojte kôrku a na 15 minút ho namočte do misky so studenou vodou, aby ho tesne prekryla. Paradajky zbavte kože a nakrájajte ich na malé kocky. Ak chcete mať polievku bez semienok, vydlabte dužinu z paradajky do misky a prepasírujte ju cez sitko.

Uhorky ošúpte, papriku zbavte vnútrajška a všetko nakrájajte na drobné kocky. Z každého druhu nakrájanej zeleniny si štvrtinu množstva odložte nabok na ozdobenie polievky. Chlieb vyžmýkajte a dajte ho do mixéra spolu s paradajkami, paprikou, uhorkami a cesnakom.

Pridajte vínny ocot, olivový olej a všetko dôkladne rozmixujte na hladké pyré. Ak chcete mať skutočne hladké gazpacho a nechcelo sa vám predtým babrať s paradajkami, môžete teraz všetko prepasírovať cez husté sitko.

Pridajte studenú vodu podľa toho, akú hustotu chcete dosiahnuť. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti a odložte aspoň na dve hodiny do chladničky.

Pred podávaním rozdeľte gazpacho do misiek a do každej pridajte za lyžicu kúskov zeleniny a nadrobno nasekanej cibuľky. Pokvapkajte olivovým olejom ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Uhorková polievka s mätou

  • 1 väčšia šalátová uhorka
  • 1 svetlozelená paprika
  • polovica zrelého avokáda
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 čajové lyžičky šťavy z citróna
  • 4 lyžice bieleho smotanového jogurtu
  • hrsť čerstvých mätových lístkov
  • malá čili paprička
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Uhorku ošúpte a pokrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Cibuľky nakrájajte na kolieska (aj zelenú vňať) a odložte si tretinu bokom na dozdobenie polievky.

Uhorku, papriku (ak ju váš žalúdok dobre neznáša, môžete ju nahradiť zeleným jablkom), cibuľku, očistené strúčiky cesnaku, polovicu mätových lístkov a menšiu čili papričku dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladkú hmotu. Pridajte šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte raz premixujte.

Ak je hmota príliš hustá, pridajte trochu studenej vody. Polievku dajte poriadne vychladiť.

Pred podávaním rozdeľte polievku do misiek, do každej šupnite za lyžicu bieleho smotanového jogurtu, pokvapkajte olivovým olejom, ozdobte nasekanými mätovými lístkami, pokrájanou mladou cibuľkou a nahrubo mletým čiernym korením. Ako bonus môžete navrch pridať grilované krevety.

Broskyňová polievka s kozím syrom

  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • 1 biela bageta (môže byť aj staršia)
  • 4 dozreté mäkké broskyne
  • polovica menšej šalátovej uhorky
  • 1 menšia svetlozelená alebo žltá paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice medu
  • balzamikový ocot
  • čerstvé bazalkové listy
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Stiahnite kožu z broskýň, oddeľte ich od kôstky a nakrájajte na štvrtiny. Ak sú príliš tvrdé, môžete ich na chvíľu obariť a následne ponoriť do studenej vody, koža z nich pôjde dole ľahko.

Uhorku očistite a nakrájajte na väčšie kocky. Papriku umyte, vyberte z nej vnútro a semiačka a tiež ju pokrájajte na väčšie kocky. Broskyne, uhorku, papriku a cesnak dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte na hladké pyré.

Pridajte med, balzamiková ocot, lyžicu olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti a ešte premixujte. Ak je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody alebo šťavu z pomaranča. Polievku dajte aspoň na hodinu vychladiť. Bagetu si nakrájajte na kocky.

Na panvici si rozohrejte tri lyžice olivového oleja, pridajte lyžicu medu a nakrájanú bagetu. Stiahnite plameň a pečivo opekajte do chrumkava. Polievku pred podávaním rozdeľte do misiek, do každej pridajte kozí syr nakrájaný na kocky a opečené kúsky bagety.

Pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom a ozdobte nasekanými lístkami bazalky. Vyskúšajte aj krémovú verziu tejto polievky. Stačí pridať 1,5 dl kokosového mlieka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  2. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  3. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  5. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  6. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  7. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  8. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 15 299
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 13 133
  3. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 930
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 812
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 202
  6. Kam do tepla v januári? 2 031
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 803
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 733
  9. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 281
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 098

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kosík rozšíril zoznam Lexových káuz

S bývalým šéfom SIS Ivanom Lexom sa spája viac ako desať káuz. Jeho bývalý podriadený Ľuboš Kosík ich doplnil o ďalšie.

ŠPORT

Sagan skončil v prvej etape v Austrálii tretí, triumfoval Greipel

Nemec oplatil Saganovi prehru z kritéria.

DOMOV

Dobré ráno: Česi si dovolili, čo si u nás ani Fico netrúfol

Ako prebiehajú české prezidentské voľby.

ŠPORT

Narodila sa v USA, no v Pjongčangu pôjde za Slovensko

Krasokorčuliarka zaradila nové prvky.

Neprehliadnite tiež

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.

Čo si mala oblečené? V belgickom múzeu vystavujú šaty znásilnených žien

Výstava má poukázať na fakt, že príčinou násilia nie je to, čo má človek oblečené.

Ples v opere 2018: Ktorá róba bola najkrajšia (galéria)

Plesovú sezónu aj tento rok otvoril Ples v Opere.