SME

Zafarbite svoj organizmus na zeleno, bude zdravší

Chlorofyl je známy najmä tým, že podporuje krvotvorbu. To však nie je všetko. Prospieva aj tráviacemu traktu, pomáha pri detoxikácii organizmu, posilňuje imunitu a urýchľuje hojenie rán.

(Zdroj: Fotolia.com)

O význame chlorofylu, teda zeleného pigmentu obsiahnutého v rastlinách, sa učíme už v základnej škole. Zohráva kľúčovú úlohu pri fotosyntéze, ktorej výsledkom je vznik kyslíka.

Okrem toho má zelený rastlinný pigment veľa pozitívnych účinkov aj na ľudský organizmus. Primárne sa spája najmä s tvorbou krvi. Prečo je to tak?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Hemoglobín, ako jeden z najdôležitejších prvkov ľudskej krvi, je veľmi podobný zložením chlorofylu, preto s ním nemá ľudský organizmus veľa práce a vie ho okamžite použiť na tvorbu hemoglobínu. Veľmi zaujímavé je aj to, že potraviny bohaté na hemoglobín takmer vždy obsahujú aj ostatné potrebné látky na tvorbu krvi,“ vysvetľuje výživový poradca Libor Javro. Zelené farbivo však nie je dôležité len pre krvotvorbu, ale má aj mnoho ďalších pozitívnych účinkov.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudské zdravie a chlorofyl

Chemickou podobnosťou chlorofylu a hemoglobínu sa odborníci začali zaoberať už koncom devätnásteho storočia. S prvými dôkazmi však prišli vedci až v dvadsiatom storočí.

V tridsiatych rokoch minulého storočia sa uskutočnila štúdia na potkanoch, v ktorej zistili, že konzumácia potravín bohatých na chlorofyl má priaznivý vplyv na červené krvinky. Z výskumu bolo zrejmé aj to, že to nebolo kvôli obsahu železa či medi zastúpených v zelených potravinách, ale vďaka chlorofylu.

Radí odborník:

Libor Javro, výživový poradca

Od momentu tohto objavu je zelené farbivo a jeho účinky stále zaujímavou oblasťou skúmania mnohých vedcov a odborníkov. O jeho pozitívnom pôsobení na zdravie človeka dnes už nikto z odborníkov nepochybuje.

Chlorofyl je prospešný najmä pre krvotvorbu, a preto je aj účinným preventívnym prostriedkom proti anémii, ktorá sa prejavuje nedostatkom energie, bledosťou pokožky a búšením srdca.

SkryťVypnúť reklamu

Podporuje činnosť imunitného systému, pomáha hojeniu rán, prospieva tráveniu, je užitočný pri detoxikácii organizmu a v neposlednom rade chráni pred civilizačnými ochoreniami, medzi ktoré patrí napríklad rakovina.

Zaujímavú štúdiu v tejto oblasti uskutočnili odborníci v rámci Nutrition and Health Programme z holandského Wageningen Centre for Food Sciences and NIZO Food Research. Skúmali súvislosť medzi konzumáciou listovej zeleniny, červeného mäsa a rakovinou hrubého čreva.

Dospeli k záveru, že stravovanie zamerané na vysoký príjem červeného mäsa a s malým množstvom zeleniny je spojené so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva. Podľa výskumníkov môže listová zelenina znížiť riziko vzniku rakoviny práve vďaka bohatému zastúpeniu chlorofylu.

SkryťVypnúť reklamu

Zelené potraviny v našom jedálničku

Chlorofyl sa nachádza v mnohých druhoch zeleniny. Podľa čoho si vyberať, ktorú je vhodné zaradiť do jedálneho lístka?

„Veľmi dôležitá je sezónnosť, čerstvá, u nás pestovaná zelenina nám môže odovzdávať najkvalitnejšie látky, kvôli ktorým ju konzumujeme. V jedálnom lístku by nemali chýbať špenát, hlávkový šalát, rukola, žihľava, brokolica, vňate koreňovej zeleniny, kapusta a ďalšie druhy listovej zeleniny,“radí odborník na výživu.

Chcete svojmu organizmu dopriať maximum zeleného farbiva? Potom stavte na tmavú listovú zeleninu, v ktorej je zastúpené v naozaj hojnej miere.

Vo vašom stravovacom režime by teda nemali chýbať špenát, brokolica, mangold či kel. Pravidelná konzumácia zeleniny bohatej na chlorofyl však neprináša organizmu len benefity vyplývajúce z obsahu zeleného pigmentu, pretože sú v nej zastúpené aj vláknina a viaceré dôležité vitamíny, ako sú vitamín C, skupiny B, K, minerály železo, horčík, vápnik, zinok a ďalšie živiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdrojom chlorofylu sú tiež morské riasy, ktoré navyše obsahujú vitamíny C, E, K, skupiny B a rôzne antioxidanty, napríklad luteín, minerály železo, zinok, vápnik, selén, draslík, fosfor, horčík, meď, viaceré aminokyseliny a enzýmy.

Chlorofyl sa tiež nachádza v mladých výhonkoch obilnín, ako je napríklad zelený jačmeň, v zelenom hrášku, pažítke, čakanke i žeruche.

Na čo si treba dať ešte pri konzumácii zelených potravín pozor? Kvôli maximálnemu zachovaniu obsahu chlorofylu je potrebné jesť zelené potraviny čerstvé a z overených zdrojov pre prípadný obsah pesticídov.

5 tipov, ako jesť viac potravín bohatých na chlorofyl:

  1. Zaraďte do svojho jedálneho lístka najmä tie zelené potraviny, ktoré vám najviac chutia a konzumujte ich čerstvé.

  2. Stavte na sezónnosť zeleniny z lokálnych zdrojov.

  3. Zeleninu, ktorú treba tepelne upraviť, ako je brokolica alebo ružičkový kel, pripravujte šetrným spôsobom napríklad v pare.

  4. Pripravte si chutné zeleninové šťavy odšťavovaním.

  5. Aj niektoré bylinky sú výborným zdrojom chlorofylu a hodia sa napríklad do zeleninových šalátov. Patria k nim žihľava, skorocel a púpava.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kedy potrebujeme chlorofylu viac?

Zelenina je dôležitou súčasťou stravovania a mala by byť v dostatočnej miere zastúpená v našom jedálnom lístku každý deň.

Podľa odporúčaní odborníkov by sme mali denne zjesť 500 až 600 gramov ovocia a zeleniny, pričom zhruba tri porcie by mali patriť zelenine a zvyšné dve ovociu. Niektorí ľudia by mali dbať na prísun zelených potravín ešte o niečo viac ako ostatní.

„Zelené potraviny vo zvýšenej miere odporúčam konzumovať najmä ženám, ktoré sa pripravujú na tehotenstvo alebo sú v prvom trimestri, ďalej anemickým ľuďom, profesionálnym športovcom a najmä športovkyniam a, samozrejme, tým, ktorí majú zníženú tvorbu niektorej zo zložiek krvi,“ upozorňuje Libor Javro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako nám pomáhajú potraviny bohaté na chlorofyl:

  • podporujú tvorbu krvi

  • zlepšujú krvný obeh

  • sú prevenciou anémie

  • pomáhajú odstrániť zápach z úst

  • urýchľujú hojenie rán, odrenín a popálenín

  • bojujú proti plesniam a kvasinkám

  • zlepšujú činnosť pečene, a tak urýchľujú odstránenie toxínov z tela

  • posilňujú obranyschopnosť a chránia pred chorobami

  • prospievajú tráviacemu traktu, pomáhajú pri zápche

  • zmierňujú predmenštruačný syndróm

  • spomaľujú proces starnutia

  • vyrovnávajú pH v organizme a bojujú proti prekysleniu organizmu

  • zmierňujú zápalové ochorenia, ako sú rôzne alergie a astma

  • pomáhajú pri kožných problémoch

  • pozitívne ovplyvňujú mužskú potenciu

  • sú prospešné pre zuby a ďasná

Autor: Miroslava Miková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 370
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 517
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 304
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 352
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 956
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 512
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 084
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu