Domáce müsli s hruškou a čokoládovou polevou
Suroviny na 4 porcie
- 4 hrušky
- 200 ml bieleho vína
- 200 ml vody
- 3 PL cukru
- kúsok citrónovej alebo pomarančovej kôry
- 100 g kvalitnej mliečnej alebo horkej čokolády
- 150 ml plnotučného mlieka
- 1 kopcová PL kyslej smotany
Na müsli:
- 50 g pomletých vlašských orechov
- 240 g ovsených vločiek
- 20 g kakaa
- 60 g nasekaných mandlí alebo lieskovcov
- 100 g detskej výživy alebo ovocného pyré (banánové, jablkové...)
- 80 g javorového sirupu
- 50 g nasekanej čokolády
Rúru predhrejte na 175 stupňov. Všetky suroviny na müsli zmiešajte. Najskôr mokré suroviny a potom vmiešajte sypké. Zmes navrstvite na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 15 minút. Potom môžete müsli premiešať a dopiecť ďalších 10 - 15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. Hrušky ostrúhajte a zospodu im vyrežte jadrovník. Víno s vodou, kôrou a cukrom priveďte k varu. Hrušky namočte do sirupu a na najmenšom plameni prikryte varte asi 8 - 10 minút. Nechajte ich v sirupe trochu vychladnúť. Viac ako polovicu mlieka zahrejte s nalámanou čokoládou, rozmiešajte na hladkú kašu a nakoniec metličkou primiešajte zvyšné mlieko a a kyslú smotanu. Servírujte hrušky preliate čokoládovou polevou, posypané müsli.