Krehký koláč s čučoriedkami a mandľovou mrveničkou
Suroviny na 4 - 6 porcií
Na cesto:
- 1 šálku hladkej múky
- 1 šálku celozrnnej múky
- 1/3 šálky práškového cukru
- 1/2 šálky na kocky pokrájaného masla
- 1/4 šálky mlieka
- štipka soli
- múka na pomúčenie dosky
Na plnku:
- 2 šálky čučoriedok
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
Na mandľovú mrveničku:
- 1/4 šálky hrubej alebo celozrnnej múky
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 2 - 3 plátky masla
- 1/4 šálky lupienkov mandlí
V miske zmiešajte suché prísady na cesto, pridajte k nim maslo a ručne zamiešajte na drobivé cesto. Nakoniec pridajte mlieko vypracujte hladké cesto, to zabaľte do fólie a odložte do chladničky asi na 30 minút. Všetky suroviny na plnku premiešajte tak, aby ste čučoriedky nerozpučili a všetky suroviny na mrveničku tiež zmiešajte na polosypkú zmes. Rúru predhrejte na 180 °C, plech vysteľte papierom na pečenie. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na požadovaný tvar podľa plechu, preneste na plech, popichajte ho vidličkou, navrstvite čučoriedky aj mrveničku a dajte piecť na 30 - 40 minút.