SME
reklama

Broskyne ladia s mäsom

Zabudnite však na kuracie prsia zapečené s broskyňou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Má všade jemnučké chĺpky jak broskyňa...začína sa text piesne, v ktorej Elán ospevuje zvodnú Bosorku. Hoci prirovnanie k jemnej ženskej pokožke broskyniam lichotí, ich chĺpky mnohým skôr prekážajú, a preto dávajú prednosť „oholeným“ nektárinkám. Táto neplstnatá forma broskyne vznikla paradoxne ako jej mutácia, aj keď sa zvyčajne nepravdivo hovorieva, že ide o kríženca broskyne s jablkom či slivkou.

Z Číny do Perzie a Grécka

Broskyňa pochádza zo severovýchodnej Číny, kde tento strom s rovnomennými plodmi domestikovali a začali pestovať. Vďaka sladkej chuti a šťavnatej dužine sa z nich stala obľúbená pochúťka cisárov a dodnes je považovaná za symbol nesmrteľnosti a priateľstva. Do Európy sa broskyne dostali cez Perziu a Grécko na víťaznej vlne vojenského ťaženia Alexandra Veľkého.

Toto putovanie zanechalo na územiach stopy až dodnes, pretože najviac broskýň sa vypestuje v Číne. Nasleduje Irán a stredomorské krajiny – Grécko, Taliansko a Španielsko, no na krk im vo veľkom dýchajú USA (najmä Kalifornia a Georgia známa prezývkou „broskyňový štát“), ale aj Austrália.

Broskyne obsahujú pomerne veľa prírodného cukru, vďaka čomu pomôžu zahnať chuť na sladké, ale aj vody a vlákniny, čo z nich zase robí vhodného adepta diétnej stravy. Z vitamínov sú bohaté najmä na céčko, teda antioxidant, ktorý chráni bunky pred škodlivými vplyvmi a starnutím. Vďaka tomu sa výťažky z broskýň používajú aj v kozmetike, napríklad v omladzujúcich krémoch proti vráskam.

Gastronomické peklo

Broskyniam sa darí aj na Slovensku, najmä v južnejších oblastiach. Hoci sa už dajú v obchodoch kúpiť celoročne, najviac z nich vyťažíte, ak si počkáte na sezónu a budete jesť čerstvé dozreté plody vypestované u nás.

Prebytky sa dajú spracovať na sladký kompót. Ak si dáte tú námahu a zbavíte ich pred zaváraním kože, získate lahodnú pochúťku na zimu. Pre južanské krajiny je typický aj broskyňový džem alebo číra marmeláda, u nás sa na džem spracúvajú skôr marhule. Vyskúšajte aj ohriate karamelizované broskyne ako plnku do palaciniek alebo na lievance.

Broskyne sa výborne hodia k mäsu, ale zabudnite na gastronomické peklo à la kuracie prsia zapečené s broskyňou alebo broskyňa plnená kuracím šalátom. Kombináciu kuracie prsia - broskyňa smerujte skôr ázijským smerom (sójová omáčka, koriander, sezamový olej) alebo stredomorským (balsamiko, slaný syr feta, prosciuto, dijonská horčica).

Broskyňový koláč pre lenivé ženy

  • 1 plát hotového lístkového cesta broskyne1_res.jpg
  • 4 broskyne
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 4 hrste mandľových lupienkov
  • 1 vajce
  1. Broskyne poriadne umyte, osušte a nakrájajte na tenké mesiačiky. Od kôstky ich oddeľujte opatrne, aby sa vám nepomliaždili. Najlepšie sú na to polotvrdé, no dozreté broskyne.
  2. Plát lístkového cesta si na papieri na pečenie rozrežte po šírke na dve polovice. Na každej urobte ostrým tenkým nožom zárez asi dva centimetre od okraja. Akoby ste vnútri chceli vyrezať menší obdĺžnik, ale cesto celkom neprerežte. Vzniknutý okraj potrite rozšľahaným vajcom.
  3. Tri hrste mandľových lupienkov posekajte v mixéri nadrobno (alebo použite mleté mandle) a posypte nimi vnútorný priestor oboch ciest. Okraje vynechajte. Na mandle porozkladajte mesiačiky broskýň, tak aby sa prekrývali. Posypte ich trstinovým cukrom (na každú polovicu po dve lyžice) a vrch ozdobte mandľovými lupienkami. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia 15 až 20 minút do zlata. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte. Ak sa niekomu bude zdať koláč málo sladký, môžete ho posypať práškovým cukrom.
  4. Tento koláč máte hotový raz-dva a dá sa urobiť z akéhokoľvek letného ovocia. Namiesto broskýň môžete použiť mäsité slivky – blumy, drobné ovocie – maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, ale pokojne aj jablká či hrušky. Mandle môžete nahradiť vlašskými orechmi alebo makom a chuť ozvláštniť vanilkou, škoricou alebo strúhanou kôrou z citróna. Ako stvorený je pre lenivé ženy alebo ako posledná záchrana pre neohlásenú návštevu.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 117
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 296
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 156
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 863
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 726
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 121
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 649
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 722
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 457
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 276
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu