Broskyne ladia s mäsom

Zabudnite však na kuracie prsia zapečené s broskyňou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Má všade jemnučké chĺpky jak broskyňa...začína sa text piesne, v ktorej Elán ospevuje zvodnú Bosorku. Hoci prirovnanie k jemnej ženskej pokožke broskyniam lichotí, ich chĺpky mnohým skôr prekážajú, a preto dávajú prednosť „oholeným“ nektárinkám. Táto neplstnatá forma broskyne vznikla paradoxne ako jej mutácia, aj keď sa zvyčajne nepravdivo hovorieva, že ide o kríženca broskyne s jablkom či slivkou.

Z Číny do Perzie a Grécka

Broskyňa pochádza zo severovýchodnej Číny, kde tento strom s rovnomennými plodmi domestikovali a začali pestovať. Vďaka sladkej chuti a šťavnatej dužine sa z nich stala obľúbená pochúťka cisárov a dodnes je považovaná za symbol nesmrteľnosti a priateľstva. Do Európy sa broskyne dostali cez Perziu a Grécko na víťaznej vlne vojenského ťaženia Alexandra Veľkého.

Toto putovanie zanechalo na územiach stopy až dodnes, pretože najviac broskýň sa vypestuje v Číne. Nasleduje Irán a stredomorské krajiny – Grécko, Taliansko a Španielsko, no na krk im vo veľkom dýchajú USA (najmä Kalifornia a Georgia známa prezývkou „broskyňový štát“), ale aj Austrália.

Broskyne obsahujú pomerne veľa prírodného cukru, vďaka čomu pomôžu zahnať chuť na sladké, ale aj vody a vlákniny, čo z nich zase robí vhodného adepta diétnej stravy. Z vitamínov sú bohaté najmä na céčko, teda antioxidant, ktorý chráni bunky pred škodlivými vplyvmi a starnutím. Vďaka tomu sa výťažky z broskýň používajú aj v kozmetike, napríklad v omladzujúcich krémoch proti vráskam.

Gastronomické peklo

Broskyniam sa darí aj na Slovensku, najmä v južnejších oblastiach. Hoci sa už dajú v obchodoch kúpiť celoročne, najviac z nich vyťažíte, ak si počkáte na sezónu a budete jesť čerstvé dozreté plody vypestované u nás.

Prebytky sa dajú spracovať na sladký kompót. Ak si dáte tú námahu a zbavíte ich pred zaváraním kože, získate lahodnú pochúťku na zimu. Pre južanské krajiny je typický aj broskyňový džem alebo číra marmeláda, u nás sa na džem spracúvajú skôr marhule. Vyskúšajte aj ohriate karamelizované broskyne ako plnku do palaciniek alebo na lievance.

Broskyne sa výborne hodia k mäsu, ale zabudnite na gastronomické peklo à la kuracie prsia zapečené s broskyňou alebo broskyňa plnená kuracím šalátom. Kombináciu kuracie prsia - broskyňa smerujte skôr ázijským smerom (sójová omáčka, koriander, sezamový olej) alebo stredomorským (balsamiko, slaný syr feta, prosciuto, dijonská horčica).

Broskyňový koláč pre lenivé ženy

  • 1 plát hotového lístkového cesta broskyne1_res.jpg
  • 4 broskyne
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 4 hrste mandľových lupienkov
  • 1 vajce
  1. Broskyne poriadne umyte, osušte a nakrájajte na tenké mesiačiky. Od kôstky ich oddeľujte opatrne, aby sa vám nepomliaždili. Najlepšie sú na to polotvrdé, no dozreté broskyne.
  2. Plát lístkového cesta si na papieri na pečenie rozrežte po šírke na dve polovice. Na každej urobte ostrým tenkým nožom zárez asi dva centimetre od okraja. Akoby ste vnútri chceli vyrezať menší obdĺžnik, ale cesto celkom neprerežte. Vzniknutý okraj potrite rozšľahaným vajcom.
  3. Tri hrste mandľových lupienkov posekajte v mixéri nadrobno (alebo použite mleté mandle) a posypte nimi vnútorný priestor oboch ciest. Okraje vynechajte. Na mandle porozkladajte mesiačiky broskýň, tak aby sa prekrývali. Posypte ich trstinovým cukrom (na každú polovicu po dve lyžice) a vrch ozdobte mandľovými lupienkami. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia 15 až 20 minút do zlata. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte. Ak sa niekomu bude zdať koláč málo sladký, môžete ho posypať práškovým cukrom.
  4. Tento koláč máte hotový raz-dva a dá sa urobiť z akéhokoľvek letného ovocia. Namiesto broskýň môžete použiť mäsité slivky – blumy, drobné ovocie – maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, ale pokojne aj jablká či hrušky. Mandle môžete nahradiť vlašskými orechmi alebo makom a chuť ozvláštniť vanilkou, škoricou alebo strúhanou kôrou z citróna. Ako stvorený je pre lenivé ženy alebo ako posledná záchrana pre neohlásenú návštevu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 097
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 17 171
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 8 784
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 056
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 6 552
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 858
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 454
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 147
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 616
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 155

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nebuď buzerant, zmláť manželku (píše Michal Havran)

Vy to viete, vy muži z Tvrdošína, čo pochodujete a zneužívate vieru, aby ste ľudí vydesili.

KOMENTÁRE

Kto vlastne môže podpísať Istanbulský dohovor

Súlad dojednaných medzinárodných zmlúv s ústavou posudzuje Ústavný súd.

Neprehliadnite tiež

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.