Broskyne ladia s mäsom

Zabudnite však na kuracie prsia zapečené s broskyňou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Má všade jemnučké chĺpky jak broskyňa...začína sa text piesne, v ktorej Elán ospevuje zvodnú Bosorku. Hoci prirovnanie k jemnej ženskej pokožke broskyniam lichotí, ich chĺpky mnohým skôr prekážajú, a preto dávajú prednosť „oholeným“ nektárinkám. Táto neplstnatá forma broskyne vznikla paradoxne ako jej mutácia, aj keď sa zvyčajne nepravdivo hovorieva, že ide o kríženca broskyne s jablkom či slivkou.

Z Číny do Perzie a Grécka

Broskyňa pochádza zo severovýchodnej Číny, kde tento strom s rovnomennými plodmi domestikovali a začali pestovať. Vďaka sladkej chuti a šťavnatej dužine sa z nich stala obľúbená pochúťka cisárov a dodnes je považovaná za symbol nesmrteľnosti a priateľstva. Do Európy sa broskyne dostali cez Perziu a Grécko na víťaznej vlne vojenského ťaženia Alexandra Veľkého.

Toto putovanie zanechalo na územiach stopy až dodnes, pretože najviac broskýň sa vypestuje v Číne. Nasleduje Irán a stredomorské krajiny – Grécko, Taliansko a Španielsko, no na krk im vo veľkom dýchajú USA (najmä Kalifornia a Georgia známa prezývkou „broskyňový štát“), ale aj Austrália.

Broskyne obsahujú pomerne veľa prírodného cukru, vďaka čomu pomôžu zahnať chuť na sladké, ale aj vody a vlákniny, čo z nich zase robí vhodného adepta diétnej stravy. Z vitamínov sú bohaté najmä na céčko, teda antioxidant, ktorý chráni bunky pred škodlivými vplyvmi a starnutím. Vďaka tomu sa výťažky z broskýň používajú aj v kozmetike, napríklad v omladzujúcich krémoch proti vráskam.

Gastronomické peklo

Broskyniam sa darí aj na Slovensku, najmä v južnejších oblastiach. Hoci sa už dajú v obchodoch kúpiť celoročne, najviac z nich vyťažíte, ak si počkáte na sezónu a budete jesť čerstvé dozreté plody vypestované u nás.

Prebytky sa dajú spracovať na sladký kompót. Ak si dáte tú námahu a zbavíte ich pred zaváraním kože, získate lahodnú pochúťku na zimu. Pre južanské krajiny je typický aj broskyňový džem alebo číra marmeláda, u nás sa na džem spracúvajú skôr marhule. Vyskúšajte aj ohriate karamelizované broskyne ako plnku do palaciniek alebo na lievance.

Broskyne sa výborne hodia k mäsu, ale zabudnite na gastronomické peklo à la kuracie prsia zapečené s broskyňou alebo broskyňa plnená kuracím šalátom. Kombináciu kuracie prsia - broskyňa smerujte skôr ázijským smerom (sójová omáčka, koriander, sezamový olej) alebo stredomorským (balsamiko, slaný syr feta, prosciuto, dijonská horčica).

Broskyňový koláč pre lenivé ženy

  • 1 plát hotového lístkového cesta broskyne1_res.jpg
  • 4 broskyne
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 4 hrste mandľových lupienkov
  • 1 vajce
  1. Broskyne poriadne umyte, osušte a nakrájajte na tenké mesiačiky. Od kôstky ich oddeľujte opatrne, aby sa vám nepomliaždili. Najlepšie sú na to polotvrdé, no dozreté broskyne.
  2. Plát lístkového cesta si na papieri na pečenie rozrežte po šírke na dve polovice. Na každej urobte ostrým tenkým nožom zárez asi dva centimetre od okraja. Akoby ste vnútri chceli vyrezať menší obdĺžnik, ale cesto celkom neprerežte. Vzniknutý okraj potrite rozšľahaným vajcom.
  3. Tri hrste mandľových lupienkov posekajte v mixéri nadrobno (alebo použite mleté mandle) a posypte nimi vnútorný priestor oboch ciest. Okraje vynechajte. Na mandle porozkladajte mesiačiky broskýň, tak aby sa prekrývali. Posypte ich trstinovým cukrom (na každú polovicu po dve lyžice) a vrch ozdobte mandľovými lupienkami. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia 15 až 20 minút do zlata. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte. Ak sa niekomu bude zdať koláč málo sladký, môžete ho posypať práškovým cukrom.
  4. Tento koláč máte hotový raz-dva a dá sa urobiť z akéhokoľvek letného ovocia. Namiesto broskýň môžete použiť mäsité slivky – blumy, drobné ovocie – maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, ale pokojne aj jablká či hrušky. Mandle môžete nahradiť vlašskými orechmi alebo makom a chuť ozvláštniť vanilkou, škoricou alebo strúhanou kôrou z citróna. Ako stvorený je pre lenivé ženy alebo ako posledná záchrana pre neohlásenú návštevu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 926
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 069
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 468
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 929
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 542
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 541
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 529
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 153

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.