Broskyne ladia s mäsom

Zabudnite však na kuracie prsia zapečené s broskyňou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Má všade jemnučké chĺpky jak broskyňa...začína sa text piesne, v ktorej Elán ospevuje zvodnú Bosorku. Hoci prirovnanie k jemnej ženskej pokožke broskyniam lichotí, ich chĺpky mnohým skôr prekážajú, a preto dávajú prednosť „oholeným“ nektárinkám. Táto neplstnatá forma broskyne vznikla paradoxne ako jej mutácia, aj keď sa zvyčajne nepravdivo hovorieva, že ide o kríženca broskyne s jablkom či slivkou.

Z Číny do Perzie a Grécka

Broskyňa pochádza zo severovýchodnej Číny, kde tento strom s rovnomennými plodmi domestikovali a začali pestovať. Vďaka sladkej chuti a šťavnatej dužine sa z nich stala obľúbená pochúťka cisárov a dodnes je považovaná za symbol nesmrteľnosti a priateľstva. Do Európy sa broskyne dostali cez Perziu a Grécko na víťaznej vlne vojenského ťaženia Alexandra Veľkého.

Toto putovanie zanechalo na územiach stopy až dodnes, pretože najviac broskýň sa vypestuje v Číne. Nasleduje Irán a stredomorské krajiny – Grécko, Taliansko a Španielsko, no na krk im vo veľkom dýchajú USA (najmä Kalifornia a Georgia známa prezývkou „broskyňový štát“), ale aj Austrália.

Broskyne obsahujú pomerne veľa prírodného cukru, vďaka čomu pomôžu zahnať chuť na sladké, ale aj vody a vlákniny, čo z nich zase robí vhodného adepta diétnej stravy. Z vitamínov sú bohaté najmä na céčko, teda antioxidant, ktorý chráni bunky pred škodlivými vplyvmi a starnutím. Vďaka tomu sa výťažky z broskýň používajú aj v kozmetike, napríklad v omladzujúcich krémoch proti vráskam.

Gastronomické peklo

Broskyniam sa darí aj na Slovensku, najmä v južnejších oblastiach. Hoci sa už dajú v obchodoch kúpiť celoročne, najviac z nich vyťažíte, ak si počkáte na sezónu a budete jesť čerstvé dozreté plody vypestované u nás.

Prebytky sa dajú spracovať na sladký kompót. Ak si dáte tú námahu a zbavíte ich pred zaváraním kože, získate lahodnú pochúťku na zimu. Pre južanské krajiny je typický aj broskyňový džem alebo číra marmeláda, u nás sa na džem spracúvajú skôr marhule. Vyskúšajte aj ohriate karamelizované broskyne ako plnku do palaciniek alebo na lievance.

Broskyne sa výborne hodia k mäsu, ale zabudnite na gastronomické peklo à la kuracie prsia zapečené s broskyňou alebo broskyňa plnená kuracím šalátom. Kombináciu kuracie prsia - broskyňa smerujte skôr ázijským smerom (sójová omáčka, koriander, sezamový olej) alebo stredomorským (balsamiko, slaný syr feta, prosciuto, dijonská horčica).

Broskyňový koláč pre lenivé ženy

  • 1 plát hotového lístkového cesta broskyne1_res.jpg
  • 4 broskyne
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 4 hrste mandľových lupienkov
  • 1 vajce
  1. Broskyne poriadne umyte, osušte a nakrájajte na tenké mesiačiky. Od kôstky ich oddeľujte opatrne, aby sa vám nepomliaždili. Najlepšie sú na to polotvrdé, no dozreté broskyne.
  2. Plát lístkového cesta si na papieri na pečenie rozrežte po šírke na dve polovice. Na každej urobte ostrým tenkým nožom zárez asi dva centimetre od okraja. Akoby ste vnútri chceli vyrezať menší obdĺžnik, ale cesto celkom neprerežte. Vzniknutý okraj potrite rozšľahaným vajcom.
  3. Tri hrste mandľových lupienkov posekajte v mixéri nadrobno (alebo použite mleté mandle) a posypte nimi vnútorný priestor oboch ciest. Okraje vynechajte. Na mandle porozkladajte mesiačiky broskýň, tak aby sa prekrývali. Posypte ich trstinovým cukrom (na každú polovicu po dve lyžice) a vrch ozdobte mandľovými lupienkami. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia 15 až 20 minút do zlata. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte. Ak sa niekomu bude zdať koláč málo sladký, môžete ho posypať práškovým cukrom.
  4. Tento koláč máte hotový raz-dva a dá sa urobiť z akéhokoľvek letného ovocia. Namiesto broskýň môžete použiť mäsité slivky – blumy, drobné ovocie – maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, ale pokojne aj jablká či hrušky. Mandle môžete nahradiť vlašskými orechmi alebo makom a chuť ozvláštniť vanilkou, škoricou alebo strúhanou kôrou z citróna. Ako stvorený je pre lenivé ženy alebo ako posledná záchrana pre neohlásenú návštevu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 13 714
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 853
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 5 256
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 857
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 320
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 022
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 942
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 571
  9. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 537
  10. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 477

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

ŠPORT

Dvaja hráči dali hetrik. Diváci v Bratislave videli 22 gólov

Oba tímy delia dve miesta v tabuľke.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?