SME
Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Broskyne ladia s mäsom

Zabudnite však na kuracie prsia zapečené s broskyňou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Má všade jemnučké chĺpky jak broskyňa...začína sa text piesne, v ktorej Elán ospevuje zvodnú Bosorku. Hoci prirovnanie k jemnej ženskej pokožke broskyniam lichotí, ich chĺpky mnohým skôr prekážajú, a preto dávajú prednosť „oholeným“ nektárinkám. Táto neplstnatá forma broskyne vznikla paradoxne ako jej mutácia, aj keď sa zvyčajne nepravdivo hovorieva, že ide o kríženca broskyne s jablkom či slivkou.

Z Číny do Perzie a Grécka

Broskyňa pochádza zo severovýchodnej Číny, kde tento strom s rovnomennými plodmi domestikovali a začali pestovať. Vďaka sladkej chuti a šťavnatej dužine sa z nich stala obľúbená pochúťka cisárov a dodnes je považovaná za symbol nesmrteľnosti a priateľstva. Do Európy sa broskyne dostali cez Perziu a Grécko na víťaznej vlne vojenského ťaženia Alexandra Veľkého.

Toto putovanie zanechalo na územiach stopy až dodnes, pretože najviac broskýň sa vypestuje v Číne. Nasleduje Irán a stredomorské krajiny – Grécko, Taliansko a Španielsko, no na krk im vo veľkom dýchajú USA (najmä Kalifornia a Georgia známa prezývkou „broskyňový štát“), ale aj Austrália.

Broskyne obsahujú pomerne veľa prírodného cukru, vďaka čomu pomôžu zahnať chuť na sladké, ale aj vody a vlákniny, čo z nich zase robí vhodného adepta diétnej stravy. Z vitamínov sú bohaté najmä na céčko, teda antioxidant, ktorý chráni bunky pred škodlivými vplyvmi a starnutím. Vďaka tomu sa výťažky z broskýň používajú aj v kozmetike, napríklad v omladzujúcich krémoch proti vráskam.

Gastronomické peklo

Broskyniam sa darí aj na Slovensku, najmä v južnejších oblastiach. Hoci sa už dajú v obchodoch kúpiť celoročne, najviac z nich vyťažíte, ak si počkáte na sezónu a budete jesť čerstvé dozreté plody vypestované u nás.

Prebytky sa dajú spracovať na sladký kompót. Ak si dáte tú námahu a zbavíte ich pred zaváraním kože, získate lahodnú pochúťku na zimu. Pre južanské krajiny je typický aj broskyňový džem alebo číra marmeláda, u nás sa na džem spracúvajú skôr marhule. Vyskúšajte aj ohriate karamelizované broskyne ako plnku do palaciniek alebo na lievance.

Broskyne sa výborne hodia k mäsu, ale zabudnite na gastronomické peklo à la kuracie prsia zapečené s broskyňou alebo broskyňa plnená kuracím šalátom. Kombináciu kuracie prsia - broskyňa smerujte skôr ázijským smerom (sójová omáčka, koriander, sezamový olej) alebo stredomorským (balsamiko, slaný syr feta, prosciuto, dijonská horčica).

Broskyňový koláč pre lenivé ženy

  • 1 plát hotového lístkového cesta broskyne1_res.jpg
  • 4 broskyne
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 4 hrste mandľových lupienkov
  • 1 vajce
  1. Broskyne poriadne umyte, osušte a nakrájajte na tenké mesiačiky. Od kôstky ich oddeľujte opatrne, aby sa vám nepomliaždili. Najlepšie sú na to polotvrdé, no dozreté broskyne.
  2. Plát lístkového cesta si na papieri na pečenie rozrežte po šírke na dve polovice. Na každej urobte ostrým tenkým nožom zárez asi dva centimetre od okraja. Akoby ste vnútri chceli vyrezať menší obdĺžnik, ale cesto celkom neprerežte. Vzniknutý okraj potrite rozšľahaným vajcom.
  3. Tri hrste mandľových lupienkov posekajte v mixéri nadrobno (alebo použite mleté mandle) a posypte nimi vnútorný priestor oboch ciest. Okraje vynechajte. Na mandle porozkladajte mesiačiky broskýň, tak aby sa prekrývali. Posypte ich trstinovým cukrom (na každú polovicu po dve lyžice) a vrch ozdobte mandľovými lupienkami. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia 15 až 20 minút do zlata. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte. Ak sa niekomu bude zdať koláč málo sladký, môžete ho posypať práškovým cukrom.
  4. Tento koláč máte hotový raz-dva a dá sa urobiť z akéhokoľvek letného ovocia. Namiesto broskýň môžete použiť mäsité slivky – blumy, drobné ovocie – maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, ale pokojne aj jablká či hrušky. Mandle môžete nahradiť vlašskými orechmi alebo makom a chuť ozvláštniť vanilkou, škoricou alebo strúhanou kôrou z citróna. Ako stvorený je pre lenivé ženy alebo ako posledná záchrana pre neohlásenú návštevu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  2. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  3. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  4. Unikát medzi značkami. CUPRA
  5. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  6. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  7. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  10. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  7. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 18 154
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 13 113
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 9 930
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 9 053
  5. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 422
  6. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 6 015
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 016
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 4 819
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 4 681
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 4 666

Hlavné správy zo Sme.sk

Matovič zverejnil celú údajnú komunikáciu Glváča s Kočnerom

Komunikácia mala prebehnúť v období roku 2014 až 2017.

Martin Glváč.

Súdna rada má už dnes rozhodnúť o Jankovskej

Minister Gál žiadal pre bývalú štátnu tajomníčku najprísnejší trest - odchod zo súdnictva.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danka ste mali zastaviť skôr

Voľby by mali byť o odvrátení bankrotu.

Peter Tkačenko

Danko reagoval na neúspech v parlamente, útočil na premiéra

Most-Híd nepodporil tri návrhy zákonov z dielne SNS.

Andrej Danko.
Cynická obluda

Hrozí nám Kollár vo vláde?

Kalkulačka povolebných koalícií bez Smeru je momentálne veľmi krutá. Ale zároveň aj veľmi milosrdná.