Pálivé kuracie kúsky so zeleninovým šalátom
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 800 g kuracieho mäsa (prsia alebo vykostené stehná)
- 3 PL bieleho jogurtu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 -2 PL hnedého cukru
- 1/2 ČL čili korenia alebo čili vločiek
- 1 nasekaná čerstvá čili paprička
- soľ
- olej
Na šalát:
- 2 menšie šalátové uhorky
- 2 - 3 väčšie mrkvy
- 1 cibuľa
- hrsť nasekanej koriandrovej vňate
- 2 PL olivového oleja
- 2-3 PL citrónovej alebo limetovej šťavy
- 1 čili paprička
Mäso umyte, osušte a pokrájajte na rovnomerné kúsky. Zmiešajte vo veľkej miske všetky ostatné suroviny na marinádu okrem oleja. Vložte do nej mäso a poriadne viackrát premiešajte. Prikryte fóliou a odložte do chladničky na 30 minút.
Medzitým umyte uhorky a oškrabte mrkvu. Škrabkou na zemiaky ukrajujte zo zeleniny tenké pásy po celej dĺžke. Uložte ich do misy spolu s nasekanou cibuľou, čili papričkou a koriandrovou vňaťou. Šalát dochuťte olejom a citrónovou šťavou a odložte ho do chladničky.
Rozpáľte elektrický gril alebo panvicu, potrite ju troškou oleja a opečte kuracie mäso do zlatista z každej strany. Servírujte horúce mäso so šalátom. Môžete pridať i kyslú smotanu alebo jogurt na namáčanie.
Tip: Zeleninový šalát je osviežujúci, ale pikantný zároveň, ak sa chcete skôr „uhasiť“, môžete mäso servírovať i k pečivu alebo ryži či ryžovým cestovinám.