SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Černice sa majú rady so smotanou

Nedajte sa odradiť pichliačmi a zrniečkami, černice sú výborné do mliečnych dezertov i nadýchaných piškótových koláčov

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Černice nepatria medzi vychytených miláčikov letnej sezóny. Ak nie sú úplne dozreté, teda bordovočierne, chutia kyslo a trpko. Farbia ruky i pery a obsahujú drobné zrniečka, ktorých máte plné zuby. Navyše pri ich oberaní z divorozrastených kríkov sa nevhodne oblečený človek môže poriadne popichať a poškriabať. Aj keď dnes sa už v záhradách pestujú skôr beztŕňové odrody.

No ak sa dokážete nad ich „nedostatky“ povzniesť, obrniť sa proti pichliačom a pozbierať ich v správnom čase, odmenia vás sviežou šťavnatou chuťou a množstvom vitamínov. Výborne sa hodia k mliečnym dezertom, jogurtom na raňajky aj do nadýchaných piškótových koláčov. Ak neprídete na chuť čerstvým plodom, černicový sirup či džem si vás určite získajú.

Sestra maliny

Černica ostružinová, ktorej plody sa nazývajú černice i ostružiny, patrí medzi ružovité rastliny. Na jar teda kvitne podobným kvetom ako šípková ruža. Jej „sestrou“ je malina (ostružina malinová), no okrem farby sa tieto dva plody líšia ešte jednou zaujímavosťou. Jadro alebo mäkké lôžko, na ktorom vyrastajú a dozrievajú drobné guľôčky formujúce černicu aj malinu, zostáva po odtrhnutí maliny na rastline. Plod má teda vnútri dieru. Pri černici lôžko odtrhnete a skonzumujete spolu s plodom.

Čerstvé černice sú nabité vitamínom C, ktorý posilňuje imunitu a napomáha vstrebávanie železa v tele, stimuluje tvorbu dôležitých bielych krviniek a prispieva k správnemu vývoju zubov, kostí a chrupaviek. Okrem toho je vitamín C najznámejším antioxidantom, ktorý pomáha chrániť bunky pred škodlivými látkami a tak zabraňuje ich predčasnému starnutiu a mnohým chorobám. Ak zjete za hrsť čerstvých černíc, zabezpečíte svojmu telu tretinu dennej odporúčanej dávky vitamínu C a približne štvrtinu dávky vitamínu K. Ten je zase dôležitý pre zrážanlivosť krvi, rast buniek a mineralizáciu kostí. Okrem vitamínov sú černice bohaté aj na fenolové zlúčeniny, ktoré majú protivírusové a antioxidačné účinky. Čerstvá šťava z černíc sa preto podáva pri nachladnutí a bolestiach hrdla.

Babky korenárky neobchádzajú ani listy ostružiny černicovej, ktoré majú sťahujúce, posilňujúce a mierne močopudné účinky. Vysušené alebo fermentované listy sa pridávajú do čajových zmesí na trávenie, proti hnačke, zápalu močových ciest, ale i do diabetických čajov.

S hruškami aj jablkami

Dozreté plody černice sa vynikajúco kombinujú s mliečnymi a smotanovými dezertmi. Vyskúšajte si pripraviť taliansku panna cottu s černicovou omáčkou podľa nášho receptu. Alebo ich môžete len tak nahádzať do pohára s piškótami, osladenou kyslou smotanou a máte rýchly nepečený dezert pre nečakanú návštevu. Černice výborne chutia v koláčoch s mliečnym vanilkovým krémom, tvarohom (napríklad v cheesecaku), pudingom a vyskúšať môžete aj černicovú zmrzlinu.

Ak vám prekážajú zrniečka, povarte černice krátko s trochou vody a cukrom, prepasírujte zmes cez husté sitko a získate lahodný sirup. Skombinujte ho s čerstvými lístkami mäty alebo medovky, limetkou, pridajte ľad, vodu alebo sódu a máte osviežujúci nápoj. Hustejším sirupom môžete obliať aj lievance alebo palacinky. Ak si chcete pripraviť černicový džem, ovocie takisto radšej prepasírujte.

Do koláčov, či už z piškótového cesta, alebo do klasických pájov, môžete černice použiť ako oživenie k hruškám alebo k jablkám. K tejto kombinácii sa hodia aj mandle a škorica.

Vanilková panna cotta s černicami

  • 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 33-percentnej) cernice4_res.jpg
  • 2 lyžičky jemne mletej želatíny
  • 25 g krupicového cukru (plus 2 lyžice na omáčku)
  • polovica vanilkového struku
  • 150 g čerstvých černíc (mimo sezóny môžu byť aj mrazené)
  • šťava a kôra z polovice bio pomaranča
  • 1 lyžica pomarančového likéru (napríklad Cointreau)
  1. Do malej mištičky dajte dve polievkové lyžice studenej vody a dve zarovnané čajové lyžičky želatíny. Premiešajte a nechajte aspoň päť minút postáť, aby želatína absorbovala vodu a napučala.
  2. Pripravte si štyri menšie keramické alebo silikónové formičky, do ktorých panna cottu nalejete a necháte vychladiť. Dôkladne ich vymažte rastlinným olejom (napríklad slnečnicovým). Aby sa vám s formičkami lepšie manipulovalo, môžete ich umiestniť na tácku alebo rovný tanier.
  3. Smotanu zmiešajte vo vyššom hrnci s krupicovým (jemným kryštálovým) cukrom. Vanilkový struk prekrojte na polovicu, pozdĺžne ho rozrežte a vyškrabte z neho dreň. Pridajte ju k smotane s cukrom, metličkou premiešajte a na miernom plameni začnite zahrievať. Smotanu by ste mali zahriať nie viac ako na 80 stupňov Celzia, nemala by sa variť. Do horúcej smotany pridajte želatínu a na úplne nízkom plameni ju miešajte, až kým sa úplne nerozpustí. Horúcu zmes vylejte do formičiek, nechajte trochu vychladnúť pri izbovej teplote a dajte na 4 až 6 hodín do chladničky stuhnúť.
  4. Šťavu a kôru z polovice pomaranča zmiešajte v panvici s dvomi lyžicami krupicového cukru a pomarančovým likérom. Na miernom ohni priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Do sirupu pridajte černice, niektoré popučte vidličkou a povarte ešte 3 až 5 minút. Stiahnite z plameňa, väčšie kusy ovocia povyberajte a zvyšok prepasírujte cez husté sitko, aby ste sa zbavili zrniečok. Ovocie vráťte do omáčky a nechajte ju mierne vychladnúť.
  5. Vychladenú a stuhnutú panna cottu vyklopte z formičky na tanier poliaty ešte teplou černicovou omáčkou a servírujte. Pôjde vám to ľahšie, ak okraje uvoľníte ostrým nožom alebo formičku na chvíľu ponoríte do teplej vody.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 360
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 348
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 904
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 044
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 740
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 375
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 154
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 508
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 493
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 417
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zákaz vychádzania má výnimky. Na koho sa nevzťahuje?

Vláda predĺžila zákaz vychádzania do ôsmeho novembra.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) s testom na Covid-19 počas tlačovej konferencie.
Komentár Zuzany Kepplovej

Z odkazu Československa sme sa vydedili sami

Čo s novým štátnym sviatkom urobí Matovičova vláda?

Zuzana Kepplová.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková
Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.