SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Čitateľský recept: Haškov frgál

Využite ovocie naplno a pripravte si chutný koláč tak, ako ho pripravuje pani Erika.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 350 g hladká múka
  • 150 g hrubá múka
  • 20 dl vlažné mlieko
  • 100 g kryštálový cukor
  • 3 ks žĺtok
  • 100 g maslo
  • 40 g (kocka) droždie
  • vanilka
  • soľ
  • citrónová kôra

Hruškovo slivková náplň:

  • 1000 g hrušky
  • 1000 g slivky
  • trošku klinčeka
  • strúhaný badián

Drobenka:

  • 100 g cukor
  • 100 g polohrubá múka
  • 80 g maslo
  • na potretie vajce, maslo a rum

Postup:

Z uvedených surovín si pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme kysnúť zhruba 30 minút, potom cesto rozdelíme na dve časti. Prikryjeme utierkou a necháme znova podkysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým si pripravíme plnku. Ovocie si nakrájame na plátky, vložíme do rozohriatej panvice. Môžeme pridať trochu masla. Dusíme do mäkka, kým plnka nezhustne. Pridáme korenie (klinčeky, škorica, badián) a necháme plnku vychladnúť.

Cesto, ktoré nám podkyslo, si vyvaľkáme do tvaru kruhu, preložíme na vymastený plech, navrstvíme plnku asi centimeter od okraja. Na vrch frgála rozprestrieme drobenku, ktorú sme si pripravili z múky, masla a cukru.

Okraje potrieme žĺtkom, dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov do zlata. Po upečení ešte horúci frgál potrieme zmesou rozpusteného masla a rumu.

Zapojte sa do letnej receptovej súťaže na zena.sme.sk a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 817
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 641
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 131
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 705
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 934
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 493
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 095
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 599
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 506
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Letná receptová súťaž

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.