Cuketa je taliansky vynález

Grilovaná, vyprážaná, v plackách i cestovinách. S cuketou sa dá v kuchyni čarovať

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Cuketa sa v slovenskej kuchyni donedávna príliš nepoužívala, známejšie boli skôr iné druhy príbuzných tekvíc. Do hrncov vtrhla až pod vplyvom módnej vlny talianskej kuchyne, najmä v receptoch na cestoviny.

Niet sa čo čudovať, veď práve Taliansko je kolískou tejto sviežej letnej zeleniny, hoci z botanického hľadiska ide o ovocie. Cuketa, podobne ako ostatné plody z čeľade tekvicovitých, má korene v Strednej Amerike.

No druh, ktorý dnes poznáme práve pod názvom cuketa, vyšľachtili až v Taliansku a to oveľa neskôr, ako sa tekvice dostali do Európy.

Taliani jej preto právom vybrali aj meno, ktoré odvodili od slova zucca (tekvica). Keďže ide o malú „tekvicu“, pomenovali ju výstižne zdrobneninou – zucchina.

V Taliansku sa používa v množnom tvare ženského rodu ako zucchine, v iných jazykoch sa ujal skôr mužský rod zucchini pochádzajúci z toskánskeho dialektu. V slovenčine sú prípustné rovnako cukina i cuketa.

Na tisíc spôsobov

Dospelý plod cukety môže dorásť až do dĺžky jedného metra, no zvyčajne sa zbiera, keď má okolo 20 až 25 centimetrov. Skôr, než sa v vnútri začnú tvoriť semiačka. Špecialitou sú úplne mladé plody, na ktorých sú ešte pripojené nerozkvitnuté jasnožlté kvety. Cukety sú vlastne „semenníkom“ samičieho kvetu.

Treba s nimi narábať veľmi opatrne, ale dajú sa napríklad naplniť a vysmažiť v jemnom cestíčku. Takto upravené kvety s malými cuketkami sú chutnou a navyše veľmi estetickou prílohou. Napríklad k bielej rybe.

Mladé cukety môžete použiť aj v surovom stave, napríklad do šalátu, no hoci sa ponášajú na uhorky, podávajú sa skôr v tepelne upravenom stave. Dajú sa pripravovať všetkými možnými technikami – varením, grilovaním, pečením, smažením, vyprážaním, na pare či ako surovina do cesta alebo na polievku.

Vynikajúce sú do cestovín, do zeleninových jedál (tradičné francúzske ratatouille) a skvele chutia aj plnené. Plniť sa dajú jednak väčšie cukety, z ktorých vydlabete stred so semiačkami, ale aj špeciálna malá guľatá odroda. Tá vyzerá na tanieri veľmi efektne, podobne aj žlté odrody.

Zdroj stopového mangánu

Hoci má cuketa trochu nevýraznú chuť, je plná minerálov i vitamínov a obsahuje veľmi málo kalórií, pretože je plná najmä vody a vlákniny. Vďaka tomu je ľahká na trávenie a vláknina navyše pomáha regulovať cholesterol v krvi a zlepšovať vyprázdňovanie. Cuketa je okrem toho bohatá na železo, mangán, horčík, draslík a vitamíny C a skupiny B.

Mangán, podobne ako vitamín C, majú antioxidačné účinky a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Tento stopový produkt navyše podporuje tvorbu pohlavných hormónov a podporuje normálny vývin kostí.

Jedna stredná cuketa pritom telu zabezpečí 17 percent dennej dávky mangánu a približne rovnakú dávku horčíka, ktorá je dôležitá pre správnu činnosť nervov a svalov.

Netreba pripomínať, že telo najviac vyťaží z mladej cukety s ponechanou šupkou v surovom stave. No dostatok živín si zachová aj mierne tepelne upravená (napríklad na pare alebo vo vode).

Cuketové placky s vločkami

  • 500 cukety cuketa3_res.jpg
  • 5 lyžíc ovsených vločiek
  • 5 lyžíc celozrnnej špaldovej múky
  • 2 menšie vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 lyžička kurkumy
  • mleté čierne korenie
  • štipka prášku do pečiva
  • slnečnicový olej
  1. Cuketu umyte, osušte a ak používate väčší a starší plod, zbavte ho vnútornej mäkkej časti so semiačkami. Nastrúhajte ju na hrubšom strúhadle, posoľte a nechajte 10 minút postáť. Zlejte vodu, ktorú cuketa pustí, ale nemusíte ju žmykať.
  2. Pridajte vajíčka, ovsené vločky, múku so štipkou prášku do pečiva a všetko poriadne premiešajte. Pridajte pretlačený cesnak, dochuťte soľou, korením a kurkumou, aby mali placky peknú žltú farbu. Zmes by mala mať hustejšiu konzistenciu, ale nemala by byť suchá.
  3. Na plochej panvici rozohrejte trochu slnečnicového oleja. Cuketovú zmes naberte veľkou lyžicou, naložte na panvicu a utľapkajte placku hrubú asi 5 až 7 milimetrov. Opekajte z obidvoch strán dozlatista. Hotové placky preložte na tanier s papierovou utierkou, aby popila prebytočný olej.
  4. Placky podávajte ešte teplé so zeleným či paradajkovým šalátom, prípadne s čatní alebo dresingom z kyslej smotany s cesnakom alebo plesnivým syrom. Do cesta môžete pridať aj postúhaný syr alebo parmezán.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 378
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 922
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 196
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 721
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 280
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 063
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 021
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 988
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 913
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 625

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.