Pravdy a polopravdy o profesionálnej gastronómii

Reštauračný biznis sa nie vždy teší priaznivej verejnej mienke. Niekedy právom, inokedy nie. Najhoršie je však podľahnúť mýtom. Hosť sa tak často pripravuje o zaujímavé zážitky.

Futbalisti sa sťažujú, že sa všetci rozumejú kráľovnej loptových hier. Pivári vzdychajú, že do piva hovorí každý. Ale ani v profesionálnej gastronómii to nevyzerá inak. Stokrát opakovaný názor sa v súčasnosti najmä vinou internetu stáva „pravdou“. Pritom však možno ide len o polopravdu, na ktorú sa treba pozrieť aj objektívnejšími očami.

Univerzálna hnedá omáčka, utekajme!

Na diskusie plné dešpektu ohľadne UHO - univerzálnej hnedej omáčky sa dá na internete natrafiť pomerne často. Hostia jednoduchších reštaurácií, bistier a kantín majú pocit, že vždy ide o akýsi nezáživný „magľajz“ nevábnej farby, ktorým kuchári nahrádzajú poctivé varenie. Táto hnedá omáčka však môže byť skvelým doplnkom jedla – pravda, ak si kuchár dá na jej príprave záležať.

Pre objektívnejší pohľad, čo to vlastne je, sa dá pozrieť takmer štyristo rokov dozadu. Vtedy sa v La CuisineFrancois– kuchárskej knihe Francoisa Pierra La Varenneho, prvýkrát spomenula omáčka bešamel. Názvom ňou autor uctil finančníka a správcu Bretónska Louisa de Bechameila. V kuchyniach celého sveta sa dnes používa postup Louisa Saulniera z roku 1914, uverejnený v La Repertoiredela Cuisine– svetlá zápražka sa zalieva mliekom. Bešamel je základom pre mnohé ďalšie svetové omáčky, napríklad syrovú mornay.

Základná hnedá omáčka sa pripravuje ešte komplikovanejšie, z hnedej zápražky, cibule a vývaru. V jej neprospech hrá aj to, že nikomu nestála za pomenovanie po slávnom maliarovi, kráľovi, skladateľovi. Ak jedlo nemá chuť, názov omáčky nebude na vine. Môže byť hrozná, ale aj výborná.

Soté, fašírky a iné

Výraz z francúzskej gastronómie – sauté, poslovenčili jazykovedci už dávno. V doslovnom preklade znamená „rýchlo zmeniť“ a to aj charakterizuje podstatu tohto spôsobu prípravy. Suroviny sa opečú na malom množstve tuku a potom dodusia. A nie je ani dôležité, aký druh mäsa kuchár použije. Dôkazom je soté Stroganof, ktoré patrí do klenotnice svetovej kuchyne. Niektorí kuchári majú tento spôsob prípravy naozaj radi. Kvalitné soté ale vznikne len z kvalitného mäsa a zeleniny. To isté platí aj fašírkach, sekanej či v sladkej kuchyni o svieženkach, v prípade ktorých tiež - a často oprávnene – vzniká podozrenie, že sú pripravené zo zvyškov. Lenže podozrievať by sme potom mohli aj hociktoré rizoto, paellu, pizzu, guláš či slávne eintopfy. Všade sa dajú skryť menej kvalitné, ba už aj raz spracované potraviny. Takže na túto tému len dve rady: pýtajte sa, čo kuchár do soté dal a objednávajte si ho, rovnako ako ostatné spomínané jedlá, len v zariadení, ktorému dôverujete.

Záleží od prípravy

Na Slovensku existujú aj prevádzky, kde espresso pripravujú zo 100-percentnej robusty. Pre niekoho nepochopiteľné, pre tamojších hostí zrejme lahôdka, alebo iný výber nemajú. Známe úslovie by sme mohli parafrázovať aj na svet kávy – na každý jazýček rastie bobuľka. Niekomu chutí kyslejšia, inému horkejšia. Preto z pražiarní vychádzajú jednodruhové kávy ale aj zmesky, preto ich pražia nasvetlo i natmavo. Za majstrov dobrého espressa sa považujú Taliani. A predsa na svetových súťažiach končia kdesi v polovici rebríčka. Jedno však vedia dokonale – aj z nie veľmi hviezdnej kávy pripraviť hviezdne espresso. Prečo sa teda niektoré značky na našom trhu stali synonymom nedobrej šálky? Pretože sa ich dovozcovia nestarajú o zaškolenie personálu kaviarní a reštaurácií, nekontrolujú výslednú kvalitu a s ohľadom na iný lukratívnejší biznis ich povesť predávanej kávy netrápi. Značka samotná za to však nemôže a v zahraničí vás možno milo prekvapí.

S convenience pracujú aj dobré reštaurácie

Keďže podľa gastronomickej teórie ide v prípade convenience o predpripravené suroviny, zahŕňa táto skupina potravín naozaj všeličo – od očistenej zeleniny až po práškové zmesi, od porciovaného mäsa až po jedlá, čo ich stačí len ohriať. Takže s convenience pracujú vo všetkých reštauráciách sveta. Podľa šéfkuchárov, ktorí sa zamestnali v službách výrobcov convenience, je dôležitejšie to, ako s ňou v kuchyniach ďalej pracujú. Koniec koncov napríklad v dehydrovaných zmesiach sa môžu použiť len stopercentne kvalitné suroviny – inak by sa výrobok pokazil. Reštaurácie zvučného mena prisahajú, že v ich zásobách sa polotovar nenájde. Zvyčajne to nie je pravda. Ani v penzióne Šindľovec na Zverovke, kam hostia chodia na domáce jedlá zo široka-ďaleka, sa netaja zásobou mrazených lokší od známeho výrobcu. Dostanú sa k slovu, keď do chaty zavíta nočný hladoš, alebo keď sa už nekvalitné zemiaky naozaj nedajú do domáceho lokšového cesta použiť.

Hosťa nech internetové teoretizovania netrápia. Najdôležitejšie je kritérium: chutí-nechutí?

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  2. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  3. Dom od ES - bolo to fajn
  4. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  5. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  6. Obnova kaštieľa v Malinove
  7. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  8. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  9. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  10. Nové bývanie bez murovania
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 532
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 266
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 373
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 608
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 354
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 271
  7. Zábavný aj sebavedomý 2 765
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 489
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 135
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 1 964

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Držiteľka Pulizterovej ceny: Jeden článok môže zmeniť svet

Novinárka pomohla vyslobodiť viac ako dvetisíc otrokov thajského krevetového priemyslu.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

DOMOV

Ako naozaj vyzerajú miesta späté s únosom Kováča ml.

Kde sú, čo sa tam stalo a ako sa odlišujú od filmového spracovania?

KOMENTÁRE

Príbeh pokrivených amnestií už nebude mať ďalších hrdinov

Okrem tých, čo sa zachovali hrdinsky v najtemnejších časoch.

Neprehliadnite tiež

Giulietta Masina: Legendárna Perinbaba ožije na filmovom plátne

Aj keď už od smrti Giulietty Masiny uplynulo dvadsaťtri rokov, znovu ju uvidíme.

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop