SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Pravdy a polopravdy o profesionálnej gastronómii

Reštauračný biznis sa nie vždy teší priaznivej verejnej mienke. Niekedy právom, inokedy nie. Najhoršie je však podľahnúť mýtom. Hosť sa tak často pripravuje o zaujímavé zážitky.

Futbalisti sa sťažujú, že sa všetci rozumejú kráľovnej loptových hier. Pivári vzdychajú, že do piva hovorí každý. Ale ani v profesionálnej gastronómii to nevyzerá inak. Stokrát opakovaný názor sa v súčasnosti najmä vinou internetu stáva „pravdou“. Pritom však možno ide len o polopravdu, na ktorú sa treba pozrieť aj objektívnejšími očami.

Univerzálna hnedá omáčka, utekajme!

Na diskusie plné dešpektu ohľadne UHO - univerzálnej hnedej omáčky sa dá na internete natrafiť pomerne často. Hostia jednoduchších reštaurácií, bistier a kantín majú pocit, že vždy ide o akýsi nezáživný „magľajz“ nevábnej farby, ktorým kuchári nahrádzajú poctivé varenie. Táto hnedá omáčka však môže byť skvelým doplnkom jedla – pravda, ak si kuchár dá na jej príprave záležať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre objektívnejší pohľad, čo to vlastne je, sa dá pozrieť takmer štyristo rokov dozadu. Vtedy sa v La CuisineFrancois– kuchárskej knihe Francoisa Pierra La Varenneho, prvýkrát spomenula omáčka bešamel. Názvom ňou autor uctil finančníka a správcu Bretónska Louisa de Bechameila. V kuchyniach celého sveta sa dnes používa postup Louisa Saulniera z roku 1914, uverejnený v La Repertoiredela Cuisine– svetlá zápražka sa zalieva mliekom. Bešamel je základom pre mnohé ďalšie svetové omáčky, napríklad syrovú mornay.

Základná hnedá omáčka sa pripravuje ešte komplikovanejšie, z hnedej zápražky, cibule a vývaru. V jej neprospech hrá aj to, že nikomu nestála za pomenovanie po slávnom maliarovi, kráľovi, skladateľovi. Ak jedlo nemá chuť, názov omáčky nebude na vine. Môže byť hrozná, ale aj výborná.

Skryť Vypnúť reklamu

Soté, fašírky a iné

Výraz z francúzskej gastronómie – sauté, poslovenčili jazykovedci už dávno. V doslovnom preklade znamená „rýchlo zmeniť“ a to aj charakterizuje podstatu tohto spôsobu prípravy. Suroviny sa opečú na malom množstve tuku a potom dodusia. A nie je ani dôležité, aký druh mäsa kuchár použije. Dôkazom je soté Stroganof, ktoré patrí do klenotnice svetovej kuchyne. Niektorí kuchári majú tento spôsob prípravy naozaj radi. Kvalitné soté ale vznikne len z kvalitného mäsa a zeleniny. To isté platí aj fašírkach, sekanej či v sladkej kuchyni o svieženkach, v prípade ktorých tiež - a často oprávnene – vzniká podozrenie, že sú pripravené zo zvyškov. Lenže podozrievať by sme potom mohli aj hociktoré rizoto, paellu, pizzu, guláš či slávne eintopfy. Všade sa dajú skryť menej kvalitné, ba už aj raz spracované potraviny. Takže na túto tému len dve rady: pýtajte sa, čo kuchár do soté dal a objednávajte si ho, rovnako ako ostatné spomínané jedlá, len v zariadení, ktorému dôverujete.

Skryť Vypnúť reklamu

Záleží od prípravy

Na Slovensku existujú aj prevádzky, kde espresso pripravujú zo 100-percentnej robusty. Pre niekoho nepochopiteľné, pre tamojších hostí zrejme lahôdka, alebo iný výber nemajú. Známe úslovie by sme mohli parafrázovať aj na svet kávy – na každý jazýček rastie bobuľka. Niekomu chutí kyslejšia, inému horkejšia. Preto z pražiarní vychádzajú jednodruhové kávy ale aj zmesky, preto ich pražia nasvetlo i natmavo. Za majstrov dobrého espressa sa považujú Taliani. A predsa na svetových súťažiach končia kdesi v polovici rebríčka. Jedno však vedia dokonale – aj z nie veľmi hviezdnej kávy pripraviť hviezdne espresso. Prečo sa teda niektoré značky na našom trhu stali synonymom nedobrej šálky? Pretože sa ich dovozcovia nestarajú o zaškolenie personálu kaviarní a reštaurácií, nekontrolujú výslednú kvalitu a s ohľadom na iný lukratívnejší biznis ich povesť predávanej kávy netrápi. Značka samotná za to však nemôže a v zahraničí vás možno milo prekvapí.

Skryť Vypnúť reklamu

S convenience pracujú aj dobré reštaurácie

Keďže podľa gastronomickej teórie ide v prípade convenience o predpripravené suroviny, zahŕňa táto skupina potravín naozaj všeličo – od očistenej zeleniny až po práškové zmesi, od porciovaného mäsa až po jedlá, čo ich stačí len ohriať. Takže s convenience pracujú vo všetkých reštauráciách sveta. Podľa šéfkuchárov, ktorí sa zamestnali v službách výrobcov convenience, je dôležitejšie to, ako s ňou v kuchyniach ďalej pracujú. Koniec koncov napríklad v dehydrovaných zmesiach sa môžu použiť len stopercentne kvalitné suroviny – inak by sa výrobok pokazil. Reštaurácie zvučného mena prisahajú, že v ich zásobách sa polotovar nenájde. Zvyčajne to nie je pravda. Ani v penzióne Šindľovec na Zverovke, kam hostia chodia na domáce jedlá zo široka-ďaleka, sa netaja zásobou mrazených lokší od známeho výrobcu. Dostanú sa k slovu, keď do chaty zavíta nočný hladoš, alebo keď sa už nekvalitné zemiaky naozaj nedajú do domáceho lokšového cesta použiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hosťa nech internetové teoretizovania netrápia. Najdôležitejšie je kritérium: chutí-nechutí?

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spánok – základ pevných vzťahov
  2. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  3. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  4. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  8. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 767
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 865
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 932
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 504
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 293
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 186
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 948
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 750
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 403
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 396
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nemocnica  Malacky.

Z prvej ligy akútnych nemocníc môže vypadnúť až 50 zariadení.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Tretia vlna má prvé čierne okresy.


a 2 ďalší 5 h

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  3. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  4. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  8. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 094
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 880
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 082
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 479
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 079
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 512
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 398
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu