Marhuľové zaváranie

Teplé slnečné dni vám v zime pripomenie marhuľový kompót alebo džem.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ako zistíte, že leto je ozaj v plnom prúde? V záhradách dozrievajú marhule. Okrúhle mäsité plody tmavooranžovej farby sú symbolom leta rovnako ako horúce guľaté slnko na oblohe.

Ak sa kvitnúcim stromom na jar vyhnú mrazy, môže byť bohatá úroda v lete pre gazdinky poriadnym nákladom. Marhule sa totiž dajú spracovať do rôznych pochúťok na zimné obdobie.

A na svoje si prídu aj chlapi. Veď ktorý by sa v zime rád nezahrial štamprlíkom vypálenej domácej marhuľovice.

Najlepšie surové

Rovnako ako hocijaké iné ovocie prospievajú zdraviu najviac marhule v surovom stave. Obsahujú celkom slušnú dávku vitamínov A, C i vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, čo poteší najmä ľudí trpiacich zápchou. Na tento účel sa odporúča konzumovať aj sušené marhule. Vláknina je navyše prospešná aj pri regulácii cholesterolu v krvi.

Čo s marhuľami?
Vyskúšajte čitateľské recepty
Osvedčené recepty na marhuľové koláče nájdete na Nanicmama.sme.sk >>
marhulovy_hotovo2.jpg
Foto: Kamila/Nanicmama.sme.sk

Marhule obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivými látkami a tak zabraňujú ich starnutiu. Antioxidanty sú účinné v prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam i rakovine.

Prítomnosť železa v marhuliach zase podporuje krvotvorbu. Na železo sú pritom bohatšie sušené marhule v porovnaní s čerstvými. Betakarotén, ktorý dáva marhuliam krásnu oranžovú farbu, chráni oči pred degeneratívnym ochorením makuly súvisiacim s vekom.

V neposlednom rade je tu ešte jedna mimoriadne pozitívna vlastnosť marhúľ. Sú nízkokalorické, a preto ich nájdete v mnohých diétach. Niektoré dokonca odporúčajú konzumovať počas troch dní iba marhule, vďaka čomu zaručene „zhodíte“. Keďže ide o jednostrannú, hoci zdravú stravu, netreba to s prejedaním sa marhuľami preháňať.

Do koláča, kompótu i na džem

Marhule sa vynikajúco hodia do koláčov a sladkých dezertov. Tvarohové guľky plnené marhuľami, kysnutý marhuľový koláč s posýpkou či marhuľová bublanina patria ku klasike. Vyskúšať môžete aj menej tradičné recepty, napríklad francúzsku špecialitu – marhuľové galetky alebo americké mafiny s marhuľami. Určite zabodujete aj s naším receptom na nadýchaný marhuľový koláč z krehkého a piškótového cesta.

Po koláčoch prichádza na rad kompótovanie a „džemovanie“, marhule sú totiž vynikajúcou surovinou na konzervovanie. Do klasického džemu môžete prihodiť napríklad škoricu, vanilku alebo levanduľu, prípadne skombinovať marhule s pomarančom alebo malinami.

Vynikajúce je aj marhuľové čatní (alebo džem na sladko-kyslo), ktoré sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanému alebo pečenému mäsu i do receptov indickej či arabskej kuchyne. Aj tu môžete experimentovať s bylinkami či koreninami, pridajte do čatní zázvor, cesnak alebo mandle.

Jemný marhuľový koláč

  • 200 g čerstvých marhúľ marhule5_res.jpg
  • 3 vajcia
  • 75 g masla
  • 25 g práškového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 60 ml sladkej smotany na šľahanie
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • hrsť mandľových lupienkov alebo iných nasekaných orechov na posypanie
  1. Najprv si pripravte krehké cesto. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a jedným žĺtkom dopenista. Pridajte 110 g polohrubej múky s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva a škorice. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke, aby stuhlo a dalo sa dobre vyvaľkať.
  2. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi pol centimetra a valčekom preneste na plech (20 x 25 cm alebo okrúhla forma s priemerom 24 cm). Cesto popichajte vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia približne 10 minút.
  3. Medzitým si umyte, prepoľte a vykôstkujte marhule a pripravte si piškótové cesto. Z troch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne doň zašľahajte jemný kryštálový cukor a nakoniec dva žĺtky. Pridajte sladkú smotanu, ktorú ste predtým vyšľahali na šľahačku a na záver do zmesi jemne vmiešajte zvyšnú polohrubú múku s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva.
  4. Cesto vylejte na upečené krehké cesto, porozkladajte naň marhule reznou plochou smerom nadol a koláč posypte mandľovými lupienkami. Stiahnite teplotu v rúre na 180 stupňov a pečte 30 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 22 129
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 17 291
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 17 039
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 961
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 452
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 7 365
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 674
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 294
  9. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku 4 571
  10. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 770

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ja si tú hodnosť zaslúžim. Fenomén z Danka urobili výložky

Brbty mimo kamery nerobí, tvrdia jeho známi.

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico prosíka Lajčáka... a potom ho zrazu zostrelí

Fico sa pridal ku konšpirátorom.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko škodí – lebo môže

Pri oslabenom Smere sa rozlieva ako jed.

Neprehliadnite tiež

Petra Bernasovská: Ak je môj hosť nervózny, začnem byť aj ja

Moderátorka rozpráva o svojej rozhlasovej práci.

Má nadváhu a precvičuje jogu. Netypickí tréneri lámu stereotypy

Prilákal by vás plus size tréner do fitka?