Marhuľové zaváranie

Teplé slnečné dni vám v zime pripomenie marhuľový kompót alebo džem.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ako zistíte, že leto je ozaj v plnom prúde? V záhradách dozrievajú marhule. Okrúhle mäsité plody tmavooranžovej farby sú symbolom leta rovnako ako horúce guľaté slnko na oblohe.

Ak sa kvitnúcim stromom na jar vyhnú mrazy, môže byť bohatá úroda v lete pre gazdinky poriadnym nákladom. Marhule sa totiž dajú spracovať do rôznych pochúťok na zimné obdobie.

A na svoje si prídu aj chlapi. Veď ktorý by sa v zime rád nezahrial štamprlíkom vypálenej domácej marhuľovice.

Najlepšie surové

Rovnako ako hocijaké iné ovocie prospievajú zdraviu najviac marhule v surovom stave. Obsahujú celkom slušnú dávku vitamínov A, C i vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, čo poteší najmä ľudí trpiacich zápchou. Na tento účel sa odporúča konzumovať aj sušené marhule. Vláknina je navyše prospešná aj pri regulácii cholesterolu v krvi.

Čo s marhuľami?
Vyskúšajte čitateľské recepty
Osvedčené recepty na marhuľové koláče nájdete na Nanicmama.sme.sk >>
marhulovy_hotovo2.jpg
Foto: Kamila/Nanicmama.sme.sk

Marhule obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivými látkami a tak zabraňujú ich starnutiu. Antioxidanty sú účinné v prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam i rakovine.

Prítomnosť železa v marhuliach zase podporuje krvotvorbu. Na železo sú pritom bohatšie sušené marhule v porovnaní s čerstvými. Betakarotén, ktorý dáva marhuliam krásnu oranžovú farbu, chráni oči pred degeneratívnym ochorením makuly súvisiacim s vekom.

V neposlednom rade je tu ešte jedna mimoriadne pozitívna vlastnosť marhúľ. Sú nízkokalorické, a preto ich nájdete v mnohých diétach. Niektoré dokonca odporúčajú konzumovať počas troch dní iba marhule, vďaka čomu zaručene „zhodíte“. Keďže ide o jednostrannú, hoci zdravú stravu, netreba to s prejedaním sa marhuľami preháňať.

Do koláča, kompótu i na džem

Marhule sa vynikajúco hodia do koláčov a sladkých dezertov. Tvarohové guľky plnené marhuľami, kysnutý marhuľový koláč s posýpkou či marhuľová bublanina patria ku klasike. Vyskúšať môžete aj menej tradičné recepty, napríklad francúzsku špecialitu – marhuľové galetky alebo americké mafiny s marhuľami. Určite zabodujete aj s naším receptom na nadýchaný marhuľový koláč z krehkého a piškótového cesta.

Po koláčoch prichádza na rad kompótovanie a „džemovanie“, marhule sú totiž vynikajúcou surovinou na konzervovanie. Do klasického džemu môžete prihodiť napríklad škoricu, vanilku alebo levanduľu, prípadne skombinovať marhule s pomarančom alebo malinami.

Vynikajúce je aj marhuľové čatní (alebo džem na sladko-kyslo), ktoré sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanému alebo pečenému mäsu i do receptov indickej či arabskej kuchyne. Aj tu môžete experimentovať s bylinkami či koreninami, pridajte do čatní zázvor, cesnak alebo mandle.

Jemný marhuľový koláč

  • 200 g čerstvých marhúľ marhule5_res.jpg
  • 3 vajcia
  • 75 g masla
  • 25 g práškového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 60 ml sladkej smotany na šľahanie
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • hrsť mandľových lupienkov alebo iných nasekaných orechov na posypanie
  1. Najprv si pripravte krehké cesto. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a jedným žĺtkom dopenista. Pridajte 110 g polohrubej múky s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva a škorice. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke, aby stuhlo a dalo sa dobre vyvaľkať.
  2. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi pol centimetra a valčekom preneste na plech (20 x 25 cm alebo okrúhla forma s priemerom 24 cm). Cesto popichajte vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia približne 10 minút.
  3. Medzitým si umyte, prepoľte a vykôstkujte marhule a pripravte si piškótové cesto. Z troch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne doň zašľahajte jemný kryštálový cukor a nakoniec dva žĺtky. Pridajte sladkú smotanu, ktorú ste predtým vyšľahali na šľahačku a na záver do zmesi jemne vmiešajte zvyšnú polohrubú múku s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva.
  4. Cesto vylejte na upečené krehké cesto, porozkladajte naň marhule reznou plochou smerom nadol a koláč posypte mandľovými lupienkami. Stiahnite teplotu v rúre na 180 stupňov a pečte 30 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 869
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 11 805
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 10 151
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 894
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 714
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 665
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 107
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 098
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 717
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 478

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Pochopí len ten, kto to zažil. Aká je realita s Alzheimerovou chorobou

Nechodia na návštevy a nonstop je v strehu.

DOMOV

Chaos, vojna, blahobyt? Čo by sa dialo, ak by komunistom puč nevyšiel

Ako sa mohol skončiť Víťazný február.

PLUS

Ako sa čínsky drak dostal do Kotlebovho kraja

V Banskej Bystrici študujú stredoškoláci dvojjazyčne.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.