Marhuľové zaváranie

Teplé slnečné dni vám v zime pripomenie marhuľový kompót alebo džem.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ako zistíte, že leto je ozaj v plnom prúde? V záhradách dozrievajú marhule. Okrúhle mäsité plody tmavooranžovej farby sú symbolom leta rovnako ako horúce guľaté slnko na oblohe.

Ak sa kvitnúcim stromom na jar vyhnú mrazy, môže byť bohatá úroda v lete pre gazdinky poriadnym nákladom. Marhule sa totiž dajú spracovať do rôznych pochúťok na zimné obdobie.

A na svoje si prídu aj chlapi. Veď ktorý by sa v zime rád nezahrial štamprlíkom vypálenej domácej marhuľovice.

Najlepšie surové

Rovnako ako hocijaké iné ovocie prospievajú zdraviu najviac marhule v surovom stave. Obsahujú celkom slušnú dávku vitamínov A, C i vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, čo poteší najmä ľudí trpiacich zápchou. Na tento účel sa odporúča konzumovať aj sušené marhule. Vláknina je navyše prospešná aj pri regulácii cholesterolu v krvi.

Čo s marhuľami?
Vyskúšajte čitateľské recepty
Osvedčené recepty na marhuľové koláče nájdete na Nanicmama.sme.sk >>
marhulovy_hotovo2.jpg
Foto: Kamila/Nanicmama.sme.sk

Marhule obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivými látkami a tak zabraňujú ich starnutiu. Antioxidanty sú účinné v prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam i rakovine.

Prítomnosť železa v marhuliach zase podporuje krvotvorbu. Na železo sú pritom bohatšie sušené marhule v porovnaní s čerstvými. Betakarotén, ktorý dáva marhuliam krásnu oranžovú farbu, chráni oči pred degeneratívnym ochorením makuly súvisiacim s vekom.

V neposlednom rade je tu ešte jedna mimoriadne pozitívna vlastnosť marhúľ. Sú nízkokalorické, a preto ich nájdete v mnohých diétach. Niektoré dokonca odporúčajú konzumovať počas troch dní iba marhule, vďaka čomu zaručene „zhodíte“. Keďže ide o jednostrannú, hoci zdravú stravu, netreba to s prejedaním sa marhuľami preháňať.

Do koláča, kompótu i na džem

Marhule sa vynikajúco hodia do koláčov a sladkých dezertov. Tvarohové guľky plnené marhuľami, kysnutý marhuľový koláč s posýpkou či marhuľová bublanina patria ku klasike. Vyskúšať môžete aj menej tradičné recepty, napríklad francúzsku špecialitu – marhuľové galetky alebo americké mafiny s marhuľami. Určite zabodujete aj s naším receptom na nadýchaný marhuľový koláč z krehkého a piškótového cesta.

Po koláčoch prichádza na rad kompótovanie a „džemovanie“, marhule sú totiž vynikajúcou surovinou na konzervovanie. Do klasického džemu môžete prihodiť napríklad škoricu, vanilku alebo levanduľu, prípadne skombinovať marhule s pomarančom alebo malinami.

Vynikajúce je aj marhuľové čatní (alebo džem na sladko-kyslo), ktoré sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanému alebo pečenému mäsu i do receptov indickej či arabskej kuchyne. Aj tu môžete experimentovať s bylinkami či koreninami, pridajte do čatní zázvor, cesnak alebo mandle.

Jemný marhuľový koláč

  • 200 g čerstvých marhúľ marhule5_res.jpg
  • 3 vajcia
  • 75 g masla
  • 25 g práškového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 60 ml sladkej smotany na šľahanie
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • hrsť mandľových lupienkov alebo iných nasekaných orechov na posypanie
  1. Najprv si pripravte krehké cesto. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a jedným žĺtkom dopenista. Pridajte 110 g polohrubej múky s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva a škorice. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke, aby stuhlo a dalo sa dobre vyvaľkať.
  2. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi pol centimetra a valčekom preneste na plech (20 x 25 cm alebo okrúhla forma s priemerom 24 cm). Cesto popichajte vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia približne 10 minút.
  3. Medzitým si umyte, prepoľte a vykôstkujte marhule a pripravte si piškótové cesto. Z troch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne doň zašľahajte jemný kryštálový cukor a nakoniec dva žĺtky. Pridajte sladkú smotanu, ktorú ste predtým vyšľahali na šľahačku a na záver do zmesi jemne vmiešajte zvyšnú polohrubú múku s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva.
  4. Cesto vylejte na upečené krehké cesto, porozkladajte naň marhule reznou plochou smerom nadol a koláč posypte mandľovými lupienkami. Stiahnite teplotu v rúre na 180 stupňov a pečte 30 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  8. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  9. Kam do tepla v januári?
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  4. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  5. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  6. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  9. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  10. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 249
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 987
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 779
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 3 372
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 928
  6. Kam do tepla v januári? 2 534
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 309
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 195
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 468
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 430

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.