SME
Piatok, 22. november, 2019 | Meniny má Cecília

Marhuľové zaváranie

Teplé slnečné dni vám v zime pripomenie marhuľový kompót alebo džem.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ako zistíte, že leto je ozaj v plnom prúde? V záhradách dozrievajú marhule. Okrúhle mäsité plody tmavooranžovej farby sú symbolom leta rovnako ako horúce guľaté slnko na oblohe.

Ak sa kvitnúcim stromom na jar vyhnú mrazy, môže byť bohatá úroda v lete pre gazdinky poriadnym nákladom. Marhule sa totiž dajú spracovať do rôznych pochúťok na zimné obdobie.

A na svoje si prídu aj chlapi. Veď ktorý by sa v zime rád nezahrial štamprlíkom vypálenej domácej marhuľovice.

Najlepšie surové

Rovnako ako hocijaké iné ovocie prospievajú zdraviu najviac marhule v surovom stave. Obsahujú celkom slušnú dávku vitamínov A, C i vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, čo poteší najmä ľudí trpiacich zápchou. Na tento účel sa odporúča konzumovať aj sušené marhule. Vláknina je navyše prospešná aj pri regulácii cholesterolu v krvi.

Čo s marhuľami?
Vyskúšajte čitateľské recepty
Osvedčené recepty na marhuľové koláče nájdete na Nanicmama.sme.sk >>
marhulovy_hotovo2.jpg
Foto: Kamila/Nanicmama.sme.sk

Marhule obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivými látkami a tak zabraňujú ich starnutiu. Antioxidanty sú účinné v prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam i rakovine.

Prítomnosť železa v marhuliach zase podporuje krvotvorbu. Na železo sú pritom bohatšie sušené marhule v porovnaní s čerstvými. Betakarotén, ktorý dáva marhuliam krásnu oranžovú farbu, chráni oči pred degeneratívnym ochorením makuly súvisiacim s vekom.

V neposlednom rade je tu ešte jedna mimoriadne pozitívna vlastnosť marhúľ. Sú nízkokalorické, a preto ich nájdete v mnohých diétach. Niektoré dokonca odporúčajú konzumovať počas troch dní iba marhule, vďaka čomu zaručene „zhodíte“. Keďže ide o jednostrannú, hoci zdravú stravu, netreba to s prejedaním sa marhuľami preháňať.

Do koláča, kompótu i na džem

Marhule sa vynikajúco hodia do koláčov a sladkých dezertov. Tvarohové guľky plnené marhuľami, kysnutý marhuľový koláč s posýpkou či marhuľová bublanina patria ku klasike. Vyskúšať môžete aj menej tradičné recepty, napríklad francúzsku špecialitu – marhuľové galetky alebo americké mafiny s marhuľami. Určite zabodujete aj s naším receptom na nadýchaný marhuľový koláč z krehkého a piškótového cesta.

Po koláčoch prichádza na rad kompótovanie a „džemovanie“, marhule sú totiž vynikajúcou surovinou na konzervovanie. Do klasického džemu môžete prihodiť napríklad škoricu, vanilku alebo levanduľu, prípadne skombinovať marhule s pomarančom alebo malinami.

Vynikajúce je aj marhuľové čatní (alebo džem na sladko-kyslo), ktoré sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanému alebo pečenému mäsu i do receptov indickej či arabskej kuchyne. Aj tu môžete experimentovať s bylinkami či koreninami, pridajte do čatní zázvor, cesnak alebo mandle.

Jemný marhuľový koláč

  • 200 g čerstvých marhúľ marhule5_res.jpg
  • 3 vajcia
  • 75 g masla
  • 25 g práškového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 60 ml sladkej smotany na šľahanie
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • hrsť mandľových lupienkov alebo iných nasekaných orechov na posypanie
  1. Najprv si pripravte krehké cesto. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a jedným žĺtkom dopenista. Pridajte 110 g polohrubej múky s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva a škorice. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke, aby stuhlo a dalo sa dobre vyvaľkať.
  2. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi pol centimetra a valčekom preneste na plech (20 x 25 cm alebo okrúhla forma s priemerom 24 cm). Cesto popichajte vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia približne 10 minút.
  3. Medzitým si umyte, prepoľte a vykôstkujte marhule a pripravte si piškótové cesto. Z troch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne doň zašľahajte jemný kryštálový cukor a nakoniec dva žĺtky. Pridajte sladkú smotanu, ktorú ste predtým vyšľahali na šľahačku a na záver do zmesi jemne vmiešajte zvyšnú polohrubú múku s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva.
  4. Cesto vylejte na upečené krehké cesto, porozkladajte naň marhule reznou plochou smerom nadol a koláč posypte mandľovými lupienkami. Stiahnite teplotu v rúre na 180 stupňov a pečte 30 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita v Trnave
  2. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  3. CUPRA si podmanila parížske nebo
  4. Viac ako vzdelanie
  5. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  6. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  7. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  10. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  1. Viac ako vzdelanie
  2. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  3. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  4. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  5. Trnavská univerzita v Trnave
  6. CUPRA si podmanila parížske nebo
  7. Radšej škola ako metla
  8. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  9. Zažite svoj vlastný úspech
  10. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 872
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 746
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 7 862
  4. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 7 165
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 936
  6. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 6 931
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 022
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 203
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 013
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí... 4 321

Hlavné správy zo Sme.sk

Môžu zmeniť výsledky volieb. Prieskumy pred voľbami zažívajú hodinu pravdy

Prečítajte si, ako sa orientovať v údajoch agentúr.

V roku 2012 agentúra MVK namerala Smeru v deň volieb o 7,1 percenta hlasov menej, než reálne získal.
Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Čo hovoria a čo nehovoria prieskumy

Že informácie ovplyvňujú správanie voličov, nie je žiadna chyba.

Peter Tkačenko
Adèle Haenel (vpravo) a Noémie Merlant vo filme Portrét ženy v plameňoch.

Neprehliadnite tiež

Nepečený pudingovo smotanový zákusok

Tipy na ekologické vianočné darčeky pre všetkých

Čo poteší ľudí, ktorí myslia na životné prostredie?