Marhuľové zaváranie

Teplé slnečné dni vám v zime pripomenie marhuľový kompót alebo džem.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ako zistíte, že leto je ozaj v plnom prúde? V záhradách dozrievajú marhule. Okrúhle mäsité plody tmavooranžovej farby sú symbolom leta rovnako ako horúce guľaté slnko na oblohe.

Ak sa kvitnúcim stromom na jar vyhnú mrazy, môže byť bohatá úroda v lete pre gazdinky poriadnym nákladom. Marhule sa totiž dajú spracovať do rôznych pochúťok na zimné obdobie.

A na svoje si prídu aj chlapi. Veď ktorý by sa v zime rád nezahrial štamprlíkom vypálenej domácej marhuľovice.

Najlepšie surové

Rovnako ako hocijaké iné ovocie prospievajú zdraviu najviac marhule v surovom stave. Obsahujú celkom slušnú dávku vitamínov A, C i vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, čo poteší najmä ľudí trpiacich zápchou. Na tento účel sa odporúča konzumovať aj sušené marhule. Vláknina je navyše prospešná aj pri regulácii cholesterolu v krvi.

Čo s marhuľami?
Vyskúšajte čitateľské recepty
Osvedčené recepty na marhuľové koláče nájdete na Nanicmama.sme.sk >>
marhulovy_hotovo2.jpg
Foto: Kamila/Nanicmama.sme.sk

Marhule obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivými látkami a tak zabraňujú ich starnutiu. Antioxidanty sú účinné v prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam i rakovine.

Prítomnosť železa v marhuliach zase podporuje krvotvorbu. Na železo sú pritom bohatšie sušené marhule v porovnaní s čerstvými. Betakarotén, ktorý dáva marhuliam krásnu oranžovú farbu, chráni oči pred degeneratívnym ochorením makuly súvisiacim s vekom.

V neposlednom rade je tu ešte jedna mimoriadne pozitívna vlastnosť marhúľ. Sú nízkokalorické, a preto ich nájdete v mnohých diétach. Niektoré dokonca odporúčajú konzumovať počas troch dní iba marhule, vďaka čomu zaručene „zhodíte“. Keďže ide o jednostrannú, hoci zdravú stravu, netreba to s prejedaním sa marhuľami preháňať.

Do koláča, kompótu i na džem

Marhule sa vynikajúco hodia do koláčov a sladkých dezertov. Tvarohové guľky plnené marhuľami, kysnutý marhuľový koláč s posýpkou či marhuľová bublanina patria ku klasike. Vyskúšať môžete aj menej tradičné recepty, napríklad francúzsku špecialitu – marhuľové galetky alebo americké mafiny s marhuľami. Určite zabodujete aj s naším receptom na nadýchaný marhuľový koláč z krehkého a piškótového cesta.

Po koláčoch prichádza na rad kompótovanie a „džemovanie“, marhule sú totiž vynikajúcou surovinou na konzervovanie. Do klasického džemu môžete prihodiť napríklad škoricu, vanilku alebo levanduľu, prípadne skombinovať marhule s pomarančom alebo malinami.

Vynikajúce je aj marhuľové čatní (alebo džem na sladko-kyslo), ktoré sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanému alebo pečenému mäsu i do receptov indickej či arabskej kuchyne. Aj tu môžete experimentovať s bylinkami či koreninami, pridajte do čatní zázvor, cesnak alebo mandle.

Jemný marhuľový koláč

  • 200 g čerstvých marhúľ marhule5_res.jpg
  • 3 vajcia
  • 75 g masla
  • 25 g práškového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 60 ml sladkej smotany na šľahanie
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • hrsť mandľových lupienkov alebo iných nasekaných orechov na posypanie
  1. Najprv si pripravte krehké cesto. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a jedným žĺtkom dopenista. Pridajte 110 g polohrubej múky s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva a škorice. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke, aby stuhlo a dalo sa dobre vyvaľkať.
  2. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi pol centimetra a valčekom preneste na plech (20 x 25 cm alebo okrúhla forma s priemerom 24 cm). Cesto popichajte vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia približne 10 minút.
  3. Medzitým si umyte, prepoľte a vykôstkujte marhule a pripravte si piškótové cesto. Z troch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a postupne doň zašľahajte jemný kryštálový cukor a nakoniec dva žĺtky. Pridajte sladkú smotanu, ktorú ste predtým vyšľahali na šľahačku a na záver do zmesi jemne vmiešajte zvyšnú polohrubú múku s jednou čajovou lyžičkou prášku do pečiva.
  4. Cesto vylejte na upečené krehké cesto, porozkladajte naň marhule reznou plochou smerom nadol a koláč posypte mandľovými lupienkami. Stiahnite teplotu v rúre na 180 stupňov a pečte 30 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 685
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 5 132
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 848
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 348
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 582
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 286
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 062
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 902
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 817
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 748

Hlavné správy zo Sme.sk

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

ŠPORT

Expert: Sagan je ako rocková hviezda cyklistiky

MS môže pokojne vyhrať aj sedemkrát, myslí si.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.