SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

9 faktov o káve, ktoré vás budú zaujímať

Zvláštny nápoj, ktorý poznáme stáročia a zbožňujeme ho pre jeho vôňu aj chuť. Pitie kávy sa stalo každodenným rituálom aj pre Slovákov. História jej vzniku je o to zaujímavejšia.

(Zdroj: Fotolia.com)

Všetko začalo tancujúcimi kozami

Podľa legendy bola káva objavená etiópskymi pastiermi kôz, ktorí zaznamenali účinky kofeínu, keď videli kozy tancovať a neobvykle svižne pobehovať po lúke po zjedení kávových bobúľ.

Hlavný chod: káva

V minulosti sa nekonzumovala tak, ako to robíme dnes my. V súčasnosti ju považujeme za lahodný nápoj. Africké kmene zrná jedli. Nie však len tak ako arašidy. Rozmixované zrnká zmiešali s tukom a formovali do guľôčok plných energie.

Islamu káva nevadila

Mnohí dnes kávu, respektíve kofeín, považujú za drogu. Islam však bol od počiatkov káve naklonený. Zakázal alkohol, no kávový nápoj bol pre veriacich akceptovateľný a dodnes nerobí žiadne rozdiely medzi náboženstvami.

Rak a Kozorožec držia kávu na uzde

Ak by ste náhodou niekde našli „kávovú mapu sveta“, všimnete si, že sa všetky kávové plantáže nachádzajú v okolí rovníka, alebo presnejšie, medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca. V USA kávu pestujú len na Havaji.

Kávoví konšpirátori

Anglický kráľ Charles II. v roku 1675 zrušil kaviarne v presvedčení, že ľudia, ktorí sa tam stretávajú kujú plány proti jeho veličenstvu a plánujú ho zhodiť z trónu.

Kam na kávu?

Zoznam prevádzok vo vašom okolí >>

kava_02.jpg

Foto: Fotolia.com

Arabica vs. Robusta

Tieto dva druhy sú svetovou populáciou najčastejšie konzumované. Jemnú a aromatickú Arabicu pije 70 % konzumentov kávy, horkejšiu Robustu zas zvyšných 30 %. Robusta je silnejšia a obsahuje o 50 % viac kofeínu.

Káva je strom

Ak si teraz predstavujete plantáže z telenoviel, ktoré sú predsa maximálne tri metre vysoké, máte pravdu. Do tejto výšky sú kávové stromy kultivované, aby bol zber bobúľ jednoduchší. V skutočnosti však môžu narásť až do desiatich metrov.

Červená bobuľa skrýva kofeínové tajomstvo

Ak by ste prechádzali okolo rastliny s kávovými bobuľami, je možné, že by ste si hneď nevšimli, o čo ide. Zrnká kávy, ako ich poznáme sú skryté v bobuľkách červenej farby. Tie sa zbierajú, sušia a šúpu, až kým všetko, čo z nej ostane, nie je len zelené zrnko kávy.

Takto obnažené sú zrnká pražené v teplote 260 stupňov celzia. Po pár minútach zrnko praskne, zdvojnásobí svoju veľkosť a stmavne, niekoľko minút po tom praskne znova. Vtedy je káva upražená.

Tovar na roztrhanie

Káva ako produkt, s ktorým sa najčastejšie obchoduje, je na druhom mieste. Na prvom sa nachádza ropa. Ľudstvo je evidentne zaťažené na tmavé husté tekutiny.

bobule.jpg

Čo prezradil prieskum o slovenských kávičkároch

Výskum agentúry STEM/MARK, ktorý prebehol v mesiaci máj v Slovenskej a Českej republike potvrdil, že viac ako polovica Slovákov a Čechov pije pravidelne kávu, ich dôvody k jej pitiu sú však rozdielne.

Zatiaľ čo Slovák sa chce po prebudení naštartovať šálkou kávy, tak Čech si vychutná kávu najmä pre jej výnimočnú chuť. Prieskumu sa na Slovensku zúčastnilo 631 a v Čechách 556 respondentov od 15 do 60 rokov.

Z výskumu agentúry STEM/MARK, ktorý sa uskutočnil v Čechách a na Slovensku v máji vyplynulo, že káva patrí v oboch republikách k obľúbeným nápojom a že vo vzťahu k pitiu kávy sú si Česi a Slováci ako vo viacerých iných veciach viac podobní, ako rozdielni.

Kávu pravidelne pijú dve tretiny Čechov (64%) a až tri štvrtiny Slovákov (73%). 60% Slovákov pije pravidelne jednu až dve šálky kávy denne, v priemere to predstavuje okolo 15 šálok týždenne. Nezanedbateľné percento (22%) pije až okolo 25 šálok kávy týždenne!

Začiatky s „turkom“

V ohliadnutí do minulosti viacerí respondenti priznávajú, že v počiatkoch kávičkovania pili prevažne zalievanú, tzv. „tureckú kávu.“ Ak ste však žena, neskôr narodená s vyšším dosiahnutým vzdelaním nemusíte na prvý pohľad s výsledkom prieskumu súhlasiť. Pravdepodobne ste začínali s instantnou kávou.

Káva na ráno, alebo ani nie?

Väčšina kávičkárov tvrdí, že kávu považujú za súčasť denného rituálu, akýsi socializačný prvok na porozprávanie sa s priateľmi či kolegami. Avšak aj tu sú rozdiely medzi krajinami. Až 50 % Slovákov, výraznejšie viac ako Čechov (39%), s obľubou pije kávu hneď ráno po prebudení, pri raňajkách alebo po príchode do práce. Ide o súčasť procesu prebúdzania sa, ranného vstávania a naštartovania sa do nového dňa.

Polovica z uvedených preferuje piť prvú kávu dňa v spoločnosti niekoho, druhá polovica si na spoločnosť pri pití rannej kávy nepotrpí. Ranná káva je často spájaná s komunikáciou s okolím, relaxáciou, vychutnaním vône a chute kávy, jej pitie často sprevádza rutinné a pracovné úkony, nevyžadujúce si prebudenú myseľ, ako čítanie elektronickej pošty či novín.

Ďalšie aktivity spájané s rannou kávou sú rovnako rutinné, je to prehliadanie internetu, alebo sledovanie televízie.

V Čechách naopak káva nie je nutne súčasťou ranného rituálu, nemusí byť ani silná, či napomáhať pri sústredení. Česi viac ako Slováci s obľubou využívajú pitie kávy ako príležitosť pri stretnutiach a komunikácii s priateľmi.

Čechov (60%) absencia kávy ovplyvní menej ako Slovákov (44%). Napriek tomu menšia časť z nich priznáva, že keď nemá svoju bežnú šálku kávy, pociťuje nedostatok energie alebo bolesti hlavy.

Pre Slováka vôňa kávy rovná sa vôňa domova

Dobrá káva Slováka poteší, urobí mu radosť, je pre neho pozastavením, príjemnou chvíľkou pre seba. Káva je spätá s domovom (67% ČR a 71% SR) predovšetkým u starších ľudí z menších miest.

Útulné kaviarničky ako z cestopisu po talianskych či španielskych letoviskách by sa u nás neuživili. Z prieskumu vyplynulo, že len 13% respondentov obľubuje piť kávu v kaviarni. V obľube pri pití kávy sú pracoviská, návštevy u priateľov.

Doba viedenskej kávy so šľahačkou pominula spolu s rokmi 90-tymi

Máme radi kávu, len nie čiernu. Iba 11% pije kávu bez ochutenia. V spôsobe dochucovania kávy sú si Česi a Slováci veľmi podobní. Až dve tretiny respondentov najčastejšie kávu prislaďujú cukrom (65%) alebo mliekom (63%), zriedkavješie šlahačkou.

Vôňa kávy takmer pre všetkých Čechov aj Slovákov symbolizuje relax (63% ČR / 62% SR), ale zároveň aj osvieženie či ranné nakopnutie najmä u Slovákov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  5. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 108
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 185
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 607
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 255
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 423
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 131
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


8 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


12 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


14 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 295
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 031
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 295
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 846
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 656
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu