SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Francúzsky pizzový koláč s domácou limonádou

Navoďte si dovolenkovú atmosféru u vás doma. Preneste sa do Francúzska!

(Zdroj: Isifa)

Pissaladiere – francúzska pizza z chrumkavého cesta
Suroviny na 4 porcie

  • Zelenina podľa chuti (zvyčajne sa používa cuketa, paradajky, baklažán, cibuľa, čierne olivy)
  • 1 pohárik ančovičiek (80-90 g)
  • olivový olej
  • provensalská zmes byliniek

Na cesto:

  • 185 g hladkej múky
  • 75 ml teplej vody
  • 1/2 ČL sušeného droždia
  • 1 vajíčko
  • soľ, štipka čierneho korenia

Vlažnú vodu zmiešajte s droždím a nechajte 5 minút pôsobiť. Postupne pridávajte ostatné suroviny a vymieste hladké, pružné cesto. Nechajte ho chvíľku podkysnúť na telom mieste. Potom ho natenko vyvaľkajte, potrite olivovým olejom, navrstvite pokrájanú zeleninu, scedené ančovičky a posypte sušenými bylinkami. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 190 stupňov, kým nie sú okraje cesta zlatisté a chrumkavé.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na túto pizzu sa zvykne na oleji predpiecť približne pol kila cibule, ktorou sa potom potrie cesto namiesto paradajkovej omáčky ako sme bežne zvyknutí. Prácu si môžete zjednodušiť ak použijete lístkové alebo croissantové cesto.


Letná limonáda
Suroviny na 4 porcie

  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 600 ml vody alebo minerálky
  • 1 PL medu
  • lístky mäty alebo medovky

Do veľkej zaváracej fľaše alebo krčahu vložte lístky mäty a med. Citrón a limetu dôkladne umyte mydlom a potom znova pod tečúcou studenou vodou. Polovicu ovocia nakrájajte na kolieska a druhú polovicu na štvrtinky. Pridajte ich do džbánu a opakom drevenej varechy ich jemným tlakom pritláčajte o dno, aby uvoľnili šťavu. Nerozbite ich však úplne. Zalejte troškou vychladnutej ale stále teplej prevarenej vody, aby sa rozpustil med a sparili bylinky. Dolejte studenou vodou a odložte na 1-2 hodinu do chladničky alebo komory. V chladnejšom počasí môžete servírovať hneď, v teplejšom doplňte poháre o kocky ľadu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Namiesto medu môžete použiť lístky stévie cukrovej. Nič nepokazíte pridaním pomaranča, ktorý nápoj osladí a ešte viac prevonia po citrusoch. Pozor na horkastú chuť citrusových šupiek. Nápoj môžete doplniť o drobné bobuľové ovocie, melón, ananás, ale i uhorku či stonkový zeler.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 504
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 570
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 955
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 821
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 717
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 766
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 546
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 426
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 301
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 989
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu