Francúzsky pizzový koláč s domácou limonádou

Navoďte si dovolenkovú atmosféru u vás doma. Preneste sa do Francúzska!

(Zdroj: Isifa)

Pissaladiere – francúzska pizza z chrumkavého cesta
Suroviny na 4 porcie

  • Zelenina podľa chuti (zvyčajne sa používa cuketa, paradajky, baklažán, cibuľa, čierne olivy)
  • 1 pohárik ančovičiek (80-90 g)
  • olivový olej
  • provensalská zmes byliniek

Na cesto:

  • 185 g hladkej múky
  • 75 ml teplej vody
  • 1/2 ČL sušeného droždia
  • 1 vajíčko
  • soľ, štipka čierneho korenia

Vlažnú vodu zmiešajte s droždím a nechajte 5 minút pôsobiť. Postupne pridávajte ostatné suroviny a vymieste hladké, pružné cesto. Nechajte ho chvíľku podkysnúť na telom mieste. Potom ho natenko vyvaľkajte, potrite olivovým olejom, navrstvite pokrájanú zeleninu, scedené ančovičky a posypte sušenými bylinkami. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 190 stupňov, kým nie sú okraje cesta zlatisté a chrumkavé.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Na túto pizzu sa zvykne na oleji predpiecť približne pol kila cibule, ktorou sa potom potrie cesto namiesto paradajkovej omáčky ako sme bežne zvyknutí. Prácu si môžete zjednodušiť ak použijete lístkové alebo croissantové cesto.


Letná limonáda
Suroviny na 4 porcie

  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 600 ml vody alebo minerálky
  • 1 PL medu
  • lístky mäty alebo medovky

Do veľkej zaváracej fľaše alebo krčahu vložte lístky mäty a med. Citrón a limetu dôkladne umyte mydlom a potom znova pod tečúcou studenou vodou. Polovicu ovocia nakrájajte na kolieska a druhú polovicu na štvrtinky. Pridajte ich do džbánu a opakom drevenej varechy ich jemným tlakom pritláčajte o dno, aby uvoľnili šťavu. Nerozbite ich však úplne. Zalejte troškou vychladnutej ale stále teplej prevarenej vody, aby sa rozpustil med a sparili bylinky. Dolejte studenou vodou a odložte na 1-2 hodinu do chladničky alebo komory. V chladnejšom počasí môžete servírovať hneď, v teplejšom doplňte poháre o kocky ľadu.

Tip: Namiesto medu môžete použiť lístky stévie cukrovej. Nič nepokazíte pridaním pomaranča, ktorý nápoj osladí a ešte viac prevonia po citrusoch. Pozor na horkastú chuť citrusových šupiek. Nápoj môžete doplniť o drobné bobuľové ovocie, melón, ananás, ale i uhorku či stonkový zeler.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 841
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 449
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 898
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 717
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 335
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 882
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 900
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 417
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 396
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 698

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Som pôžitkár. Viem, že chuť príde, ale už mi nebude diktovať

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

KULTÚRA

Jana Oľhová: Politický sitkom potrebuje učiteľky zo základnej

Bývajú vystrašené, hovorí o učiteľkách, ktoré navštevujú jej divadelnú dielňu.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.