SME

Francúzsky pizzový koláč s domácou limonádou

Navoďte si dovolenkovú atmosféru u vás doma. Preneste sa do Francúzska!

(Zdroj: Isifa)

Pissaladiere – francúzska pizza z chrumkavého cesta
Suroviny na 4 porcie

  • Zelenina podľa chuti (zvyčajne sa používa cuketa, paradajky, baklažán, cibuľa, čierne olivy)
  • 1 pohárik ančovičiek (80-90 g)
  • olivový olej
  • provensalská zmes byliniek

Na cesto:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 185 g hladkej múky
  • 75 ml teplej vody
  • 1/2 ČL sušeného droždia
  • 1 vajíčko
  • soľ, štipka čierneho korenia

Vlažnú vodu zmiešajte s droždím a nechajte 5 minút pôsobiť. Postupne pridávajte ostatné suroviny a vymieste hladké, pružné cesto. Nechajte ho chvíľku podkysnúť na telom mieste. Potom ho natenko vyvaľkajte, potrite olivovým olejom, navrstvite pokrájanú zeleninu, scedené ančovičky a posypte sušenými bylinkami. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 190 stupňov, kým nie sú okraje cesta zlatisté a chrumkavé.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na túto pizzu sa zvykne na oleji predpiecť približne pol kila cibule, ktorou sa potom potrie cesto namiesto paradajkovej omáčky ako sme bežne zvyknutí. Prácu si môžete zjednodušiť ak použijete lístkové alebo croissantové cesto.


Letná limonáda
Suroviny na 4 porcie

  • 1 citrón
  • 1 limeta
  • 600 ml vody alebo minerálky
  • 1 PL medu
  • lístky mäty alebo medovky

Do veľkej zaváracej fľaše alebo krčahu vložte lístky mäty a med. Citrón a limetu dôkladne umyte mydlom a potom znova pod tečúcou studenou vodou. Polovicu ovocia nakrájajte na kolieska a druhú polovicu na štvrtinky. Pridajte ich do džbánu a opakom drevenej varechy ich jemným tlakom pritláčajte o dno, aby uvoľnili šťavu. Nerozbite ich však úplne. Zalejte troškou vychladnutej ale stále teplej prevarenej vody, aby sa rozpustil med a sparili bylinky. Dolejte studenou vodou a odložte na 1-2 hodinu do chladničky alebo komory. V chladnejšom počasí môžete servírovať hneď, v teplejšom doplňte poháre o kocky ľadu.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto medu môžete použiť lístky stévie cukrovej. Nič nepokazíte pridaním pomaranča, ktorý nápoj osladí a ešte viac prevonia po citrusoch. Pozor na horkastú chuť citrusových šupiek. Nápoj môžete doplniť o drobné bobuľové ovocie, melón, ananás, ale i uhorku či stonkový zeler.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 644
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 914
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 704
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 792
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 168
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 157
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 937
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 898
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 835
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 589
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu