Toxická zdravá strava

Ovocie a zelenina sú zásobovačmi zdravia. Mnohé však obsahujú neželané látky, ktoré zdraviu škodia. Ako sa im vyhnúť?

Ilustračná fotografia(Zdroj: Fotolia.com)

Ak nenakupujete potraviny od domácich výrobcov a na farmárskych trhoch, je pravdepodobné, že aj vy máte v chladničke na prvý pohľad zdravé potraviny. No ak sa lepšie prizriete, zistíte, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Veľkoobchody ponúkajú na pultoch zeleninu a ovocie ako z katalógu. Plody sú veľké a lesklé, no niečo tu nesedí.

Nedávne výskumy Environmental Working Group prezradili, ktoré druhy zeleniny a ovocia obsahujú najviac toxínov pridaných počas pestovania postrekovaním či hnojením. Pár druhov budete mať určite v zásobách aj vy.

Netreba panikáriť

Odborník na výživu Dušan Plichta tvrdí, že sme na tom v Európe čoraz lepšie ako Američania, od ktorých väčšinou čerpáme zdroje najnovšieho výskumu a hľadáme príčiny našich problémov.

Našťastie, stále máme na výber. „Tu si, tak ako pri všetkom, treba určiť priority a hľadať cestu menšieho zla. Preto by nám malo záležať na kvalite a na tom, akú zeleninu a ovocie si budeme vyberať,“ hovorí Plichta.

Nachádzajú sa v potravinách a škodia nášmu zdraviu:

  • Cukor (spracované potraviny, obsah škrobov)
  • Ťažké kovy (konzervy, ryby obsahujúce ortuť, olovo, arzén) a plesne (pšenica, kukurica, sója, káva)
  • BPA (konzervy, úprava potravín v plastových obaloch v mikrovlnke)
  • Prídavné látky do potravín (éčka, farbivá a umelé sladidlá), dioxíny a akrylamidy (hranolčeky, čipsy)
  • Antibiotiká a hormóny (veľkochovy, veľkoprodukcia mäsa)

Nezanedbávajte umývanie

Každý kúsok zeleniny či ovocia, kde konzumujeme aj šupku, by sme mali starostlivo poumývať. Ak si nie ste istí účinkom čistej vody, existujú ďalšie ráznejšie riešenia.

„Môžeme si pomôcť, ak zeleninu umyjeme vo vode, do ktorej pridáme polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a jablčného octu. Organofosfáty pesticídov sa rýchlo rozkladajú v alkalickom prostredí. Všetku zeleninu nakoniec umyte pod tečúcou vodou,“ opisuje odborník.

Toxíny z našej chladničky

Rezíduá pesticídov

Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa používajú na zamedzenie strát na kultúrnych rastlinách, zásobách potravín a krmív. Za najnebezpečnejší z pesticídov sa považuje stále DDT, difenyl dichlór trifenyletan.

Dlho sa používal, pretože mal veľmi dobré vlastnosti a dokonale ničil hmyz. Jeho používanie však bolo zakázané. Aj keď dnes sa už nepoužíva, tak jeho následky pretrvávajú.

Ich nebezpečenstvo plynie z toho, že sa v potravinovom reťazci nemusia dlho prejavovať a až po prekročení určitej hranice sa prejavia dôsledky kontaminácie, ktoré môžu mať veľký dosah na ekosystém a potravinový reťazec.

Radí odborník
Dušan Plichta, tréner výživy, Dusanplichta.com
dusan.jpg

Dusičnany a nitrozamíny

Dusičnany sú soli kyseliny dusičnej, ktoré sa do potravín môžu dostať hlavne z vody a pôdy. Dusičnany a dusitany sa v potravinárstve používajú aj ako prídavné látky, ktorých použitie je uvedené v potravinovom kódexe Slovenskej republiky.

Dusičnany nie sú samy osebe veľmi nebezpečné, pretože sa v organizme rýchlo odbúravajú v obličkách. Ich primárna toxicita je preto zanedbateľná. Toxicita dusičnanov spočíva v ich premene na dusitany. Vznikajú pri chybnom skladovaní alebo pri spracovávaní potravín.

Najtoxickejšie ovocie a zelenina

V nektárinkách dovezených zo zahraničia a v 99 % jabĺk vedci objavili minimálne jeden druh pesticídov. Jediná bobuľa hrozna obsahuje približne 15 druhov pesticídov. Až 13 druhov toxínov sa nachádza v zeleri, cherry rajčinách, hrášku z importu a jahodách.

Patria sem najmä: hrášok z dovozu, zemiaky, cherry rajčiny, letná uhorka, nektárinky z dovozu, sladké farebné papriky, špenát, broskyne, zeler, hrozno, jahody, jablká

1_r5815.jpg

Najčistejšie ovocie a zelenina

Toxicky „najpanenskejším“ ovocím je avokádo. Len jedno percento plodov obsahovalo stopy pesticídov. Stopy po pesticídoch by ste nenašli ani v 89 % ananásov, 82 % kivi, 80 % papáje, 88 % plodov manga či v 61 % žltých melónov. Len 5,5 % plodov z týchto plodín obsahovalo dva alebo viac druhov pesticídov.

Pochutnajte si na nich bez strachu: avokádo, kukurica, ananás, kivi, grep, karfiol, sladké zemiaky, baklažán, žltý melón

2_r6524.jpg

4 otázky pre odborníka

K téme sa vyjadruje Dušan Plichta, tréner výživy, Dusanplichta.com

Čím všetkým sú potraviny v obchodoch ošetrované a hnojené? Čo z toho nášmu zdraviu môže uškodiť?

Pravdou je, že čím ďalej tým viac potravín je ošetrovaných herbicídmi a pesticídmi, no nekreslil by som až taký katastrofický scenár.

Zelenina a ovocie nám nemusia poškodzovať zdravie, ak ich správne umyjeme. Samozrejme, uvedomelý konzument už postrehol rozdiel napríklad v chuti marockých cherry rajčín v porovnaní so slovenskými, ktoré sú o niečo drahšie.

Ak nemáme záhradu a nakupujeme ovocie a zeleninu v bežných obchodoch, ako sa chrániť pred pesticídmi z postrekov?

Prvým krokom by mal byť výber kvalitnej suroviny a nakupovanie u domáceho pestovateľa. Základom je zeleninu a ovocie dobre umyť a prípadne ošúpať.

Tu sa dostávame k dileme využitia vitamínov, no na druhej strane, ak je v ovocí chémia, tak je jej najviac v šupke.

Čo sa týka ovocia, mali by sme preferovať lokálne druhy, alebo také, ktoré majú „hrubú“ šupinu. Napríklad grep, ananás či celkom bezpečné avokádo.

Kde je najideálnejšie nakupovať zeleninu a ovocie, aby skutočne prospievali nášmu zdraviu?

Ideálne je nakupovať zeleninu od miestnych farmárov. Táto zelenina bola vyprodukovaná tradičnými postupmi. Samozrejme, realita je taká, že hnojivá používajú aj oni, ale určite nie nadmerne.

Takáto zelenina nie je zaťažená pesticídmi alebo dokonca mutáciami génov, ako začína byť móda v Amerike pri GMO potravinách.

Čo sa týka bežného priameho nákupu, tak sú to najmä miestne farmárske trhy, kde je dobré opýtať sa predajcu „odkiaľ vietor fúka“ a správnymi otázkami rýchlo zistíte, či človek skutočne doma pestuje zeleninu, alebo len posúva ďalej veľkoskladom nakúpenú.

Ako a podľa čoho dokážeme v obchode rozoznať, čím bolo ovocie a zelenina ošetrované a aký je jeho pôvod? Na čo musíme dbať pri kúpe ovocia a zeleniny?

Z tohto pohľadu by som sa spoľahol na sedliacky rozum. Ťažko rozoznať, čím bolo ovocie ošetrované, ale čitatelia dajú určite za pravdu, že ak niečo vyzerá bezchybne, ovocie či zelenina sú neprirodzene veľké a lesklé, tak tam niečo smrdí.

Treba si však uvedomiť, že ak máme vybudovanú správnu detoxikačnú schopnosť organizmu, tak sa s menším zlom v umytom ovocí a zelenine vieme vyrovnať. To, čo nás oslabuje a niektorých až vnútorne zabíja, sú skôr cukor, konzervanty, farbivá, sladidlá či dochucovadlá...

Vyberajte si teda čo najmenej spracované potraviny a nastavte sa tak, aby ste zvládli tých 20 % toxicity, ktorej sa už len ťažko vyhneme pri súčasnom štýle života.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 064
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 308
  3. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 7 137
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 946
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 094
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 152
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 122
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 4 108
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 129
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 061

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Nevstupovať. Iba ak zháňate hašiš (reportáž)

Boli sme sa pozrieť na miesto, ktoré funguje ako európsky veľkosklad pre drogy.

BRATISLAVA

Podnájom v Bratislave stojí približne toľko ako hypotéka

Najlacnejšie podnájmy sú v Dúbravke a Karlovej Vsi.

ŠPORT

Mladý americký cyklista zomrel následkom pádu

Dvadsaťjedenročný pretekár spadol v záverečnej etape Tour of de Gila.

Neprehliadnite tiež

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop