Toxická zdravá strava

Ovocie a zelenina sú zásobovačmi zdravia. Mnohé však obsahujú neželané látky, ktoré zdraviu škodia. Ako sa im vyhnúť?

Ilustračná fotografia(Zdroj: Fotolia.com)

Ak nenakupujete potraviny od domácich výrobcov a na farmárskych trhoch, je pravdepodobné, že aj vy máte v chladničke na prvý pohľad zdravé potraviny. No ak sa lepšie prizriete, zistíte, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Veľkoobchody ponúkajú na pultoch zeleninu a ovocie ako z katalógu. Plody sú veľké a lesklé, no niečo tu nesedí.

Nedávne výskumy Environmental Working Group prezradili, ktoré druhy zeleniny a ovocia obsahujú najviac toxínov pridaných počas pestovania postrekovaním či hnojením. Pár druhov budete mať určite v zásobách aj vy.

Netreba panikáriť

Odborník na výživu Dušan Plichta tvrdí, že sme na tom v Európe čoraz lepšie ako Američania, od ktorých väčšinou čerpáme zdroje najnovšieho výskumu a hľadáme príčiny našich problémov.

Našťastie, stále máme na výber. „Tu si, tak ako pri všetkom, treba určiť priority a hľadať cestu menšieho zla. Preto by nám malo záležať na kvalite a na tom, akú zeleninu a ovocie si budeme vyberať,“ hovorí Plichta.

Nachádzajú sa v potravinách a škodia nášmu zdraviu:

  • Cukor (spracované potraviny, obsah škrobov)
  • Ťažké kovy (konzervy, ryby obsahujúce ortuť, olovo, arzén) a plesne (pšenica, kukurica, sója, káva)
  • BPA (konzervy, úprava potravín v plastových obaloch v mikrovlnke)
  • Prídavné látky do potravín (éčka, farbivá a umelé sladidlá), dioxíny a akrylamidy (hranolčeky, čipsy)
  • Antibiotiká a hormóny (veľkochovy, veľkoprodukcia mäsa)

Nezanedbávajte umývanie

Každý kúsok zeleniny či ovocia, kde konzumujeme aj šupku, by sme mali starostlivo poumývať. Ak si nie ste istí účinkom čistej vody, existujú ďalšie ráznejšie riešenia.

„Môžeme si pomôcť, ak zeleninu umyjeme vo vode, do ktorej pridáme polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a jablčného octu. Organofosfáty pesticídov sa rýchlo rozkladajú v alkalickom prostredí. Všetku zeleninu nakoniec umyte pod tečúcou vodou,“ opisuje odborník.

Toxíny z našej chladničky

Rezíduá pesticídov

Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa používajú na zamedzenie strát na kultúrnych rastlinách, zásobách potravín a krmív. Za najnebezpečnejší z pesticídov sa považuje stále DDT, difenyl dichlór trifenyletan.

Dlho sa používal, pretože mal veľmi dobré vlastnosti a dokonale ničil hmyz. Jeho používanie však bolo zakázané. Aj keď dnes sa už nepoužíva, tak jeho následky pretrvávajú.

Ich nebezpečenstvo plynie z toho, že sa v potravinovom reťazci nemusia dlho prejavovať a až po prekročení určitej hranice sa prejavia dôsledky kontaminácie, ktoré môžu mať veľký dosah na ekosystém a potravinový reťazec.

Radí odborník
Dušan Plichta, tréner výživy, Dusanplichta.com
dusan.jpg

Dusičnany a nitrozamíny

Dusičnany sú soli kyseliny dusičnej, ktoré sa do potravín môžu dostať hlavne z vody a pôdy. Dusičnany a dusitany sa v potravinárstve používajú aj ako prídavné látky, ktorých použitie je uvedené v potravinovom kódexe Slovenskej republiky.

Dusičnany nie sú samy osebe veľmi nebezpečné, pretože sa v organizme rýchlo odbúravajú v obličkách. Ich primárna toxicita je preto zanedbateľná. Toxicita dusičnanov spočíva v ich premene na dusitany. Vznikajú pri chybnom skladovaní alebo pri spracovávaní potravín.

Najtoxickejšie ovocie a zelenina

V nektárinkách dovezených zo zahraničia a v 99 % jabĺk vedci objavili minimálne jeden druh pesticídov. Jediná bobuľa hrozna obsahuje približne 15 druhov pesticídov. Až 13 druhov toxínov sa nachádza v zeleri, cherry rajčinách, hrášku z importu a jahodách.

Patria sem najmä: hrášok z dovozu, zemiaky, cherry rajčiny, letná uhorka, nektárinky z dovozu, sladké farebné papriky, špenát, broskyne, zeler, hrozno, jahody, jablká

1_r5815.jpg

Najčistejšie ovocie a zelenina

Toxicky „najpanenskejším“ ovocím je avokádo. Len jedno percento plodov obsahovalo stopy pesticídov. Stopy po pesticídoch by ste nenašli ani v 89 % ananásov, 82 % kivi, 80 % papáje, 88 % plodov manga či v 61 % žltých melónov. Len 5,5 % plodov z týchto plodín obsahovalo dva alebo viac druhov pesticídov.

Pochutnajte si na nich bez strachu: avokádo, kukurica, ananás, kivi, grep, karfiol, sladké zemiaky, baklažán, žltý melón

2_r6524.jpg

4 otázky pre odborníka

K téme sa vyjadruje Dušan Plichta, tréner výživy, Dusanplichta.com

Čím všetkým sú potraviny v obchodoch ošetrované a hnojené? Čo z toho nášmu zdraviu môže uškodiť?

Pravdou je, že čím ďalej tým viac potravín je ošetrovaných herbicídmi a pesticídmi, no nekreslil by som až taký katastrofický scenár.

Zelenina a ovocie nám nemusia poškodzovať zdravie, ak ich správne umyjeme. Samozrejme, uvedomelý konzument už postrehol rozdiel napríklad v chuti marockých cherry rajčín v porovnaní so slovenskými, ktoré sú o niečo drahšie.

Ak nemáme záhradu a nakupujeme ovocie a zeleninu v bežných obchodoch, ako sa chrániť pred pesticídmi z postrekov?

Prvým krokom by mal byť výber kvalitnej suroviny a nakupovanie u domáceho pestovateľa. Základom je zeleninu a ovocie dobre umyť a prípadne ošúpať.

Tu sa dostávame k dileme využitia vitamínov, no na druhej strane, ak je v ovocí chémia, tak je jej najviac v šupke.

Čo sa týka ovocia, mali by sme preferovať lokálne druhy, alebo také, ktoré majú „hrubú“ šupinu. Napríklad grep, ananás či celkom bezpečné avokádo.

Kde je najideálnejšie nakupovať zeleninu a ovocie, aby skutočne prospievali nášmu zdraviu?

Ideálne je nakupovať zeleninu od miestnych farmárov. Táto zelenina bola vyprodukovaná tradičnými postupmi. Samozrejme, realita je taká, že hnojivá používajú aj oni, ale určite nie nadmerne.

Takáto zelenina nie je zaťažená pesticídmi alebo dokonca mutáciami génov, ako začína byť móda v Amerike pri GMO potravinách.

Čo sa týka bežného priameho nákupu, tak sú to najmä miestne farmárske trhy, kde je dobré opýtať sa predajcu „odkiaľ vietor fúka“ a správnymi otázkami rýchlo zistíte, či človek skutočne doma pestuje zeleninu, alebo len posúva ďalej veľkoskladom nakúpenú.

Ako a podľa čoho dokážeme v obchode rozoznať, čím bolo ovocie a zelenina ošetrované a aký je jeho pôvod? Na čo musíme dbať pri kúpe ovocia a zeleniny?

Z tohto pohľadu by som sa spoľahol na sedliacky rozum. Ťažko rozoznať, čím bolo ovocie ošetrované, ale čitatelia dajú určite za pravdu, že ak niečo vyzerá bezchybne, ovocie či zelenina sú neprirodzene veľké a lesklé, tak tam niečo smrdí.

Treba si však uvedomiť, že ak máme vybudovanú správnu detoxikačnú schopnosť organizmu, tak sa s menším zlom v umytom ovocí a zelenine vieme vyrovnať. To, čo nás oslabuje a niektorých až vnútorne zabíja, sú skôr cukor, konzervanty, farbivá, sladidlá či dochucovadlá...

Vyberajte si teda čo najmenej spracované potraviny a nastavte sa tak, aby ste zvládli tých 20 % toxicity, ktorej sa už len ťažko vyhneme pri súčasnom štýle života.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 593
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 479
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 6 115
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 002
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 126
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 617
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 315
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 289
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 215
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 688

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Titul venoval Sagan manželke a šampiónovi, ktorý zahynul

Využil jedinú šancu, ktorú mal. Má tretí titul majstra sveta.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.