Voňavé džemy, ktorým nik neodolá

Ak máte radi čerstvé pečivo s maslom a džemom, teraz je ten správny čas pripraviť si domáci džem z obľúbeného ovocia a možno i s trochou exotiky.

(Zdroj: Fotolia)

Čerešňový džem s rumom
Suroviny na viac porcií

  • 800 g vykôstkovaných čerešní
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • želírovací cukor 3:1
  • 200 ml vody (alebo višňového džúsu)
  • 6 PL rumu

Odkôstkované čerešne zmiešajte najskôr s cukrom a vodou. Pridajte vanilínový a želírovací cukor. Pomaly priveďte k varu a za stáleho miešania povarte približne 6 - 8 minút. Odstavte a vmiešajte rum. Naplňte džemom fľaše, uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

Tip: Voňavý rum dodá džemu švih, navyše alkohol je dobrým pomocníkom pri konzervovaní. Ešte lepšiu kombináciu dosiahnete, ak si počkáte na zrelé višne.


Malinový džem so škoricou
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg červených malín
  • 500 g želírovacieho cukru (2:1)
  • 1 ČL mletej škorice
  • šťava z jedného citróna

Maliny preberte a podľa potreby zľahka premyte. V hrnci ich popučte vidličkou alebo rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte citrónovú šťavu, želírovací cukor a škoricu. Za stáleho miešania priveďte k varu a dôkladne prevarte minimálne päť minút. Naplňte do umytých fliaš, uzatvorte a nechajte uložené hore dnom približne päť minút. Hotový džem po vychladnutí odložte do špajzy.

Tip: Džemy pripravované so želírovacím cukrom sú jednoduché pre ich krátke varenie. Navyše, ak siahnete po želírovacom cukre vhodnom pre diabetikov, urobíte radosť i blízkym trpiacim cukrovkou.


Dobré rady:

  • Aby sa džemy, marmelády, rôsoly a lekváre vždy podarili, používajte iba zdravé, zrelé, ale nie prezreté ovocie. Ovocie musí byť pri spracovaní dôkladne očistené a umyté.
  • Semienka rôznych plodov zvyšujú v džemoch žiaduci podiel vlákniny. Ak vám však veľmi prekážajú, prepasírujte ich.
  • Penu, ktorá vzniká dlhým varením, odstraňujte. Džemy nebudú mať v pohári kal a vy ju môžete využiť hneď po odobratí na prípravu koláčov.
  • Ak sa snažíte urobiť dobrý hustý džem alebo lekvár poctivým babičkovským dlhým varením a stále ho nemáte dostatočne hustý, pridajte do neho 1 - 2 ČL lyžičky kyseliny citrónovej. Ak vám ani tak dostatočne nestuhnú, využijete ich ako sirup alebo polevu na palacinky.
  • Zaváracie fľaše i s viečkami starostlivo umyte horúcou vodou a saponátom, vypláchnite čistou vodou a nezabudnite ich osušiť. Aby poháre pri plnení nepraskli, môžete ich nahriať v rúre, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.
  • Sterilné poháre naplňte džemom, najlepšie až po okraj tak, aby sa nič nevylialo a nezašpinilo závit. Zatvorené poháre postavte na päť minút hore dnom. Ak používate viečka na zatváraciu hlavu, otáčať ich nemusíte.
  • I tej najdokonalejšej zaváranine svedčí uskladnenie na suchom, tmavom a chladnom mieste.
  • Nebojte sa osvedčené džemy zdokonaľovať pridaním marcipánu, arómy na pečenie, pravou vanilkou, zázvorom, pomarančovou kôrou, ale i bylinkami ako mäta, medovka alebo voňavý tymian.
  • Vyberajte fľaše s dobre dostupným hrdlom. Niet väčšieho nešťastia, ako keď vám ríbezľový sirup stuhol viac, ako ste čakali a neviete ho vydolovať z vínovej fľaše ani za pomoci špajdle. Džemy zavárajte radšej do menších fliaš. Určite ich neminiete naraz a ak ich pri nesprávnom skladovaní napadne pleseň, nebude vám ľúto vyhodiť veľké množstvo džemu. Plesnivý džem vyhoďte celý, neodoberajte lyžičkou iba nakazený povrch, pretože toxíny sú už určite nasiaknuté až po dno a to by vám neprospelo.

Základné receptúry našich babičiek:

na lekvár a marmeládu – na 1 kg ovocia alebo 1 l ovocnej šťavy pripadá 750-800 g cukru
na džem a sirup – na 1 kg ovocia a na 1 l šťavy – 1 kg cukru
na kompót zalievaný sirupom (nálevom) – na 1 l vody - 500-600 g cukru

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 797
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 420
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 083
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 600
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 787
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 204
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 057
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 710

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.