SME

Voňavé džemy, ktorým nik neodolá

Ak máte radi čerstvé pečivo s maslom a džemom, teraz je ten správny čas pripraviť si domáci džem z obľúbeného ovocia a možno i s trochou exotiky.

(Zdroj: Fotolia)

Čerešňový džem s rumom
Suroviny na viac porcií

  • 800 g vykôstkovaných čerešní
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • želírovací cukor 3:1
  • 200 ml vody (alebo višňového džúsu)
  • 6 PL rumu

Odkôstkované čerešne zmiešajte najskôr s cukrom a vodou. Pridajte vanilínový a želírovací cukor. Pomaly priveďte k varu a za stáleho miešania povarte približne 6 - 8 minút. Odstavte a vmiešajte rum. Naplňte džemom fľaše, uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Voňavý rum dodá džemu švih, navyše alkohol je dobrým pomocníkom pri konzervovaní. Ešte lepšiu kombináciu dosiahnete, ak si počkáte na zrelé višne.

SkryťVypnúť reklamu

Malinový džem so škoricou
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg červených malín
  • 500 g želírovacieho cukru (2:1)
  • 1 ČL mletej škorice
  • šťava z jedného citróna

Maliny preberte a podľa potreby zľahka premyte. V hrnci ich popučte vidličkou alebo rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte citrónovú šťavu, želírovací cukor a škoricu. Za stáleho miešania priveďte k varu a dôkladne prevarte minimálne päť minút. Naplňte do umytých fliaš, uzatvorte a nechajte uložené hore dnom približne päť minút. Hotový džem po vychladnutí odložte do špajzy.

Tip: Džemy pripravované so želírovacím cukrom sú jednoduché pre ich krátke varenie. Navyše, ak siahnete po želírovacom cukre vhodnom pre diabetikov, urobíte radosť i blízkym trpiacim cukrovkou.


Dobré rady:

  • Aby sa džemy, marmelády, rôsoly a lekváre vždy podarili, používajte iba zdravé, zrelé, ale nie prezreté ovocie. Ovocie musí byť pri spracovaní dôkladne očistené a umyté.
  • Semienka rôznych plodov zvyšujú v džemoch žiaduci podiel vlákniny. Ak vám však veľmi prekážajú, prepasírujte ich.
  • Penu, ktorá vzniká dlhým varením, odstraňujte. Džemy nebudú mať v pohári kal a vy ju môžete využiť hneď po odobratí na prípravu koláčov.
  • Ak sa snažíte urobiť dobrý hustý džem alebo lekvár poctivým babičkovským dlhým varením a stále ho nemáte dostatočne hustý, pridajte do neho 1 - 2 ČL lyžičky kyseliny citrónovej. Ak vám ani tak dostatočne nestuhnú, využijete ich ako sirup alebo polevu na palacinky.
  • Zaváracie fľaše i s viečkami starostlivo umyte horúcou vodou a saponátom, vypláchnite čistou vodou a nezabudnite ich osušiť. Aby poháre pri plnení nepraskli, môžete ich nahriať v rúre, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.
  • Sterilné poháre naplňte džemom, najlepšie až po okraj tak, aby sa nič nevylialo a nezašpinilo závit. Zatvorené poháre postavte na päť minút hore dnom. Ak používate viečka na zatváraciu hlavu, otáčať ich nemusíte.
  • I tej najdokonalejšej zaváranine svedčí uskladnenie na suchom, tmavom a chladnom mieste.
  • Nebojte sa osvedčené džemy zdokonaľovať pridaním marcipánu, arómy na pečenie, pravou vanilkou, zázvorom, pomarančovou kôrou, ale i bylinkami ako mäta, medovka alebo voňavý tymian.
  • Vyberajte fľaše s dobre dostupným hrdlom. Niet väčšieho nešťastia, ako keď vám ríbezľový sirup stuhol viac, ako ste čakali a neviete ho vydolovať z vínovej fľaše ani za pomoci špajdle. Džemy zavárajte radšej do menších fliaš. Určite ich neminiete naraz a ak ich pri nesprávnom skladovaní napadne pleseň, nebude vám ľúto vyhodiť veľké množstvo džemu. Plesnivý džem vyhoďte celý, neodoberajte lyžičkou iba nakazený povrch, pretože toxíny sú už určite nasiaknuté až po dno a to by vám neprospelo.

Základné receptúry našich babičiek:

na lekvár a marmeládu – na 1 kg ovocia alebo 1 l ovocnej šťavy pripadá 750-800 g cukru
na džem a sirup – na 1 kg ovocia a na 1 l šťavy – 1 kg cukru
na kompót zalievaný sirupom (nálevom) – na 1 l vody - 500-600 g cukru

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 997
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 603
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 822
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 637
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 919
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 393
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 129
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 652
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 444
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 875
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 758
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 559
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu