Voňavé džemy, ktorým nik neodolá

Ak máte radi čerstvé pečivo s maslom a džemom, teraz je ten správny čas pripraviť si domáci džem z obľúbeného ovocia a možno i s trochou exotiky.

(Zdroj: Fotolia)

Čerešňový džem s rumom
Suroviny na viac porcií

  • 800 g vykôstkovaných čerešní
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • želírovací cukor 3:1
  • 200 ml vody (alebo višňového džúsu)
  • 6 PL rumu

Odkôstkované čerešne zmiešajte najskôr s cukrom a vodou. Pridajte vanilínový a želírovací cukor. Pomaly priveďte k varu a za stáleho miešania povarte približne 6 - 8 minút. Odstavte a vmiešajte rum. Naplňte džemom fľaše, uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

Tip: Voňavý rum dodá džemu švih, navyše alkohol je dobrým pomocníkom pri konzervovaní. Ešte lepšiu kombináciu dosiahnete, ak si počkáte na zrelé višne.


Malinový džem so škoricou
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg červených malín
  • 500 g želírovacieho cukru (2:1)
  • 1 ČL mletej škorice
  • šťava z jedného citróna

Maliny preberte a podľa potreby zľahka premyte. V hrnci ich popučte vidličkou alebo rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte citrónovú šťavu, želírovací cukor a škoricu. Za stáleho miešania priveďte k varu a dôkladne prevarte minimálne päť minút. Naplňte do umytých fliaš, uzatvorte a nechajte uložené hore dnom približne päť minút. Hotový džem po vychladnutí odložte do špajzy.

Tip: Džemy pripravované so želírovacím cukrom sú jednoduché pre ich krátke varenie. Navyše, ak siahnete po želírovacom cukre vhodnom pre diabetikov, urobíte radosť i blízkym trpiacim cukrovkou.


Dobré rady:

  • Aby sa džemy, marmelády, rôsoly a lekváre vždy podarili, používajte iba zdravé, zrelé, ale nie prezreté ovocie. Ovocie musí byť pri spracovaní dôkladne očistené a umyté.
  • Semienka rôznych plodov zvyšujú v džemoch žiaduci podiel vlákniny. Ak vám však veľmi prekážajú, prepasírujte ich.
  • Penu, ktorá vzniká dlhým varením, odstraňujte. Džemy nebudú mať v pohári kal a vy ju môžete využiť hneď po odobratí na prípravu koláčov.
  • Ak sa snažíte urobiť dobrý hustý džem alebo lekvár poctivým babičkovským dlhým varením a stále ho nemáte dostatočne hustý, pridajte do neho 1 - 2 ČL lyžičky kyseliny citrónovej. Ak vám ani tak dostatočne nestuhnú, využijete ich ako sirup alebo polevu na palacinky.
  • Zaváracie fľaše i s viečkami starostlivo umyte horúcou vodou a saponátom, vypláchnite čistou vodou a nezabudnite ich osušiť. Aby poháre pri plnení nepraskli, môžete ich nahriať v rúre, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.
  • Sterilné poháre naplňte džemom, najlepšie až po okraj tak, aby sa nič nevylialo a nezašpinilo závit. Zatvorené poháre postavte na päť minút hore dnom. Ak používate viečka na zatváraciu hlavu, otáčať ich nemusíte.
  • I tej najdokonalejšej zaváranine svedčí uskladnenie na suchom, tmavom a chladnom mieste.
  • Nebojte sa osvedčené džemy zdokonaľovať pridaním marcipánu, arómy na pečenie, pravou vanilkou, zázvorom, pomarančovou kôrou, ale i bylinkami ako mäta, medovka alebo voňavý tymian.
  • Vyberajte fľaše s dobre dostupným hrdlom. Niet väčšieho nešťastia, ako keď vám ríbezľový sirup stuhol viac, ako ste čakali a neviete ho vydolovať z vínovej fľaše ani za pomoci špajdle. Džemy zavárajte radšej do menších fliaš. Určite ich neminiete naraz a ak ich pri nesprávnom skladovaní napadne pleseň, nebude vám ľúto vyhodiť veľké množstvo džemu. Plesnivý džem vyhoďte celý, neodoberajte lyžičkou iba nakazený povrch, pretože toxíny sú už určite nasiaknuté až po dno a to by vám neprospelo.

Základné receptúry našich babičiek:

na lekvár a marmeládu – na 1 kg ovocia alebo 1 l ovocnej šťavy pripadá 750-800 g cukru
na džem a sirup – na 1 kg ovocia a na 1 l šťavy – 1 kg cukru
na kompót zalievaný sirupom (nálevom) – na 1 l vody - 500-600 g cukru

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 741
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 783
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 055
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 437
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 424
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 391
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 462
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 716
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 353
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop