SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Voňavé džemy, ktorým nik neodolá

Ak máte radi čerstvé pečivo s maslom a džemom, teraz je ten správny čas pripraviť si domáci džem z obľúbeného ovocia a možno i s trochou exotiky.

(Zdroj: Fotolia)

Čerešňový džem s rumom
Suroviny na viac porcií

  • 800 g vykôstkovaných čerešní
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • želírovací cukor 3:1
  • 200 ml vody (alebo višňového džúsu)
  • 6 PL rumu

Odkôstkované čerešne zmiešajte najskôr s cukrom a vodou. Pridajte vanilínový a želírovací cukor. Pomaly priveďte k varu a za stáleho miešania povarte približne 6 - 8 minút. Odstavte a vmiešajte rum. Naplňte džemom fľaše, uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

Tip: Voňavý rum dodá džemu švih, navyše alkohol je dobrým pomocníkom pri konzervovaní. Ešte lepšiu kombináciu dosiahnete, ak si počkáte na zrelé višne.


Malinový džem so škoricou
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg červených malín
  • 500 g želírovacieho cukru (2:1)
  • 1 ČL mletej škorice
  • šťava z jedného citróna

Maliny preberte a podľa potreby zľahka premyte. V hrnci ich popučte vidličkou alebo rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte citrónovú šťavu, želírovací cukor a škoricu. Za stáleho miešania priveďte k varu a dôkladne prevarte minimálne päť minút. Naplňte do umytých fliaš, uzatvorte a nechajte uložené hore dnom približne päť minút. Hotový džem po vychladnutí odložte do špajzy.

Tip: Džemy pripravované so želírovacím cukrom sú jednoduché pre ich krátke varenie. Navyše, ak siahnete po želírovacom cukre vhodnom pre diabetikov, urobíte radosť i blízkym trpiacim cukrovkou.


Dobré rady:

  • Aby sa džemy, marmelády, rôsoly a lekváre vždy podarili, používajte iba zdravé, zrelé, ale nie prezreté ovocie. Ovocie musí byť pri spracovaní dôkladne očistené a umyté.
  • Semienka rôznych plodov zvyšujú v džemoch žiaduci podiel vlákniny. Ak vám však veľmi prekážajú, prepasírujte ich.
  • Penu, ktorá vzniká dlhým varením, odstraňujte. Džemy nebudú mať v pohári kal a vy ju môžete využiť hneď po odobratí na prípravu koláčov.
  • Ak sa snažíte urobiť dobrý hustý džem alebo lekvár poctivým babičkovským dlhým varením a stále ho nemáte dostatočne hustý, pridajte do neho 1 - 2 ČL lyžičky kyseliny citrónovej. Ak vám ani tak dostatočne nestuhnú, využijete ich ako sirup alebo polevu na palacinky.
  • Zaváracie fľaše i s viečkami starostlivo umyte horúcou vodou a saponátom, vypláchnite čistou vodou a nezabudnite ich osušiť. Aby poháre pri plnení nepraskli, môžete ich nahriať v rúre, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.
  • Sterilné poháre naplňte džemom, najlepšie až po okraj tak, aby sa nič nevylialo a nezašpinilo závit. Zatvorené poháre postavte na päť minút hore dnom. Ak používate viečka na zatváraciu hlavu, otáčať ich nemusíte.
  • I tej najdokonalejšej zaváranine svedčí uskladnenie na suchom, tmavom a chladnom mieste.
  • Nebojte sa osvedčené džemy zdokonaľovať pridaním marcipánu, arómy na pečenie, pravou vanilkou, zázvorom, pomarančovou kôrou, ale i bylinkami ako mäta, medovka alebo voňavý tymian.
  • Vyberajte fľaše s dobre dostupným hrdlom. Niet väčšieho nešťastia, ako keď vám ríbezľový sirup stuhol viac, ako ste čakali a neviete ho vydolovať z vínovej fľaše ani za pomoci špajdle. Džemy zavárajte radšej do menších fliaš. Určite ich neminiete naraz a ak ich pri nesprávnom skladovaní napadne pleseň, nebude vám ľúto vyhodiť veľké množstvo džemu. Plesnivý džem vyhoďte celý, neodoberajte lyžičkou iba nakazený povrch, pretože toxíny sú už určite nasiaknuté až po dno a to by vám neprospelo.

Základné receptúry našich babičiek:

na lekvár a marmeládu – na 1 kg ovocia alebo 1 l ovocnej šťavy pripadá 750-800 g cukru
na džem a sirup – na 1 kg ovocia a na 1 l šťavy – 1 kg cukru
na kompót zalievaný sirupom (nálevom) – na 1 l vody - 500-600 g cukru

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  4. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Nechcela by Jankovská radšej mlčať?

Jankovská vyniká teflónom navonok a odhodlaním dovnútra.

Peter Tkačenko

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková