Jahodový džem
Suroviny na viac porcií
- 2 kg jahôd
- 1 kg kryštálového cukru
Jahody prepláchnite studenou vodou, nechajte ich poriadne odkvapkať a zbavte ich lístkov. Veľké jahody prekrojte na polovice alebo štvrtiny. Jahody vložte do hrnca, zasypte cukrom a za občasného premiešania priveďte k varu. Pomaly varte a počas varenia odoberajte z vrchu tvoriacu sa penu. Keď zmes začne hustnúť, za stáleho miešania ju varte na najmenšom plameni až do požadovanej hustoty. Hotový džem naplňte do čistých fliaš, uzatvorte viečkom a otočte hore dnom asi na 5 - 10 minút. Potom fľaše otočte späť a nechajte vychladnúť.
Tip: Do džemu môžete pridať i trošku citrónovej šťavy. Jahody zbavujte lístkových stopiek až po umývaní, inak by do ich dutých stredov zbytočne natiekla voda.
Nevarený džem z čiernych ríbezlí
Suroviny na viac porcií
- 1,5 kg čiernych ríbezlí
- 1 kg kryštálového cukru
Dôkladne umyté ríbezle pomeľte na mlynčeku s nadstavcom na odšťavovanie. Ak máte istotu, že na stopkách neboli vošky, môžete ich pomlieť tiež, pretože dokážu obohatiť chuť. Ak sa však bojíte znehodnotenia alebo ich chcete pomlieť na obyčajnom mäsovom mlynčeku a mať tak v džeme zrniečka, ríbezle pred umytím odstopkujte. Číru šťavu alebo zrniečkovú hmotu zmiešajte s cukrom. Pomôcť si môžete ponorným mixérom, aby bolo premiešanie dokonalé. Hotový džem naplňte do sterilizovaných fliaš, uzatvorte a odložte. Džem sám zhustne do druhého dňa. Skladujte v chladnej komore.
Tip: Takýto džem sa za čias našich babičiek používal v jeseni a v zime ako sirup proti kašľu a na celkové vyliečenie priedušiek. Ak ste pracovali v úplnej čistote, netreba pridávať žiadne konzervanty ani džem variť či sterilizovať. Ak sa obávate znehodnotenia, môžete do zmesi pridať 10 g konzervačného prípravku s obsahom kyseliny sorbovej.