Zapekané nápady sa nikdy neminú. Inšpirujte sa aj vy!

Nenáročná večera či sýty obed? Vyskúšajte zapiecť jedlo, ktoré nielen dobre vyzerá, ale i skrotí vašu večne hladnú rodinku...

(Zdroj: Isifa)

Jednoduché cuketové lazane so syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 60 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 750 ml mlieka
  • 500 - 700 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 400 g cukety
  • 150 g syra feta
  • 100 g čedaru
  • 9 predvarených plátkov lazaní (na zapekaciu misu s rozmermi 20x30 cm)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky podľa

Rozpustite maslo v rajnici alebo na panvici. Pridajte múku a za stáleho miešania opekajte do svetlohneda. Odstavte z tepla a za stáleho miešania pridávajte po naberačkách mlieko. Dôležité je dôkladné rozmiešajte bez hrčiek. Omáčku vráťte späť na plameň, dochuťte soľou, muškátovým orieškom a prevarte. Paradajkovú šťavu ochuťte nasekanými bylinkami, korením a soľou podľa chuti. Na dno zapekacej misy naneste polovicu paradajkovej omáčky, uložte tri lazane, pokračujte plátkami cukety, namrvenou fetou, koreninami, bešamelovou omáčku a opäť vrstvite lazane, paradajkovú omáčku, cuketu, nastrúhaný čedar, bešamel. Vrstvenie ukončite zvyškom lazaní a bešamelovou omáčkou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 25 - 30 minút.

Tip: Ak máte osvedčenú značku ochutenej paradajkovej omáčky na cestoviny alebo doma zaváranú zmes paradajok a mletého mäsa, využite ich práve na prípravu lazaní.


Zeleninovo-rybací koláč z lístkového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml suchého bieleho vína alebo zeleninového vývaru
  • 500 g bieleho rybieho mäsa
  • 1 väčšie balenie lístkového cesta
  • 350 g miešanej mrazenej zeleniny (podľa chuti)
  • 1 vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Zeleninu nechajte rozmraziť a zalejte ju vriacou vodou. Polovicu masla rozpustite, pridajte múku, krátko opečte a za stáleho rýchleho miešania prilejte mlieko a víno. Omáčku prevarte a odložte bokom. Na zvyšnom masle opražte na panvici ryby. Po čiastočnom vychladnutí ich zbavte kostí a rozkrájajte na kocky. Lístkové cesto vyvaľkajte a podľa misiek z neho vyrežte kruhy. Ryby, zeleninu, bylinky a omáčku zmiešajte, ochuťte a rozdeľte do misiek. Okraje misiek potrite rozšľahaným vajíčkom, prikryte cestom, povrch cesta potriete tiež vajíčkom a vložte do predhriatej rúry na 190 stupňov. Pečte približne 15 - 20 minút dozlatista.

Tip: K rybám sa najlepšie hodí rozmarín, tymian, oregano, koriander, ale i obyčajný petržlen či aromatický kôpor. Váš koláč môže zakaždým chutiť úplne inak.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 674
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 803
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 749
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 624
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 867
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 751
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 313
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 265
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 198
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 816

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.