SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Zapekané nápady sa nikdy neminú. Inšpirujte sa aj vy!

Nenáročná večera či sýty obed? Vyskúšajte zapiecť jedlo, ktoré nielen dobre vyzerá, ale i skrotí vašu večne hladnú rodinku...

(Zdroj: Isifa)

Jednoduché cuketové lazane so syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 60 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 750 ml mlieka
  • 500 - 700 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 400 g cukety
  • 150 g syra feta
  • 100 g čedaru
  • 9 predvarených plátkov lazaní (na zapekaciu misu s rozmermi 20x30 cm)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky podľa

Rozpustite maslo v rajnici alebo na panvici. Pridajte múku a za stáleho miešania opekajte do svetlohneda. Odstavte z tepla a za stáleho miešania pridávajte po naberačkách mlieko. Dôležité je dôkladné rozmiešajte bez hrčiek. Omáčku vráťte späť na plameň, dochuťte soľou, muškátovým orieškom a prevarte. Paradajkovú šťavu ochuťte nasekanými bylinkami, korením a soľou podľa chuti. Na dno zapekacej misy naneste polovicu paradajkovej omáčky, uložte tri lazane, pokračujte plátkami cukety, namrvenou fetou, koreninami, bešamelovou omáčku a opäť vrstvite lazane, paradajkovú omáčku, cuketu, nastrúhaný čedar, bešamel. Vrstvenie ukončite zvyškom lazaní a bešamelovou omáčkou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 25 - 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak máte osvedčenú značku ochutenej paradajkovej omáčky na cestoviny alebo doma zaváranú zmes paradajok a mletého mäsa, využite ich práve na prípravu lazaní.


Zeleninovo-rybací koláč z lístkového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml suchého bieleho vína alebo zeleninového vývaru
  • 500 g bieleho rybieho mäsa
  • 1 väčšie balenie lístkového cesta
  • 350 g miešanej mrazenej zeleniny (podľa chuti)
  • 1 vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Zeleninu nechajte rozmraziť a zalejte ju vriacou vodou. Polovicu masla rozpustite, pridajte múku, krátko opečte a za stáleho rýchleho miešania prilejte mlieko a víno. Omáčku prevarte a odložte bokom. Na zvyšnom masle opražte na panvici ryby. Po čiastočnom vychladnutí ich zbavte kostí a rozkrájajte na kocky. Lístkové cesto vyvaľkajte a podľa misiek z neho vyrežte kruhy. Ryby, zeleninu, bylinky a omáčku zmiešajte, ochuťte a rozdeľte do misiek. Okraje misiek potrite rozšľahaným vajíčkom, prikryte cestom, povrch cesta potriete tiež vajíčkom a vložte do predhriatej rúry na 190 stupňov. Pečte približne 15 - 20 minút dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: K rybám sa najlepšie hodí rozmarín, tymian, oregano, koriander, ale i obyčajný petržlen či aromatický kôpor. Váš koláč môže zakaždým chutiť úplne inak.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 390
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 681
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 714
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 293
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 211
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 316
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 283
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 304
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 300
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 480
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.