Zapekané nápady sa nikdy neminú. Inšpirujte sa aj vy!

Nenáročná večera či sýty obed? Vyskúšajte zapiecť jedlo, ktoré nielen dobre vyzerá, ale i skrotí vašu večne hladnú rodinku...

(Zdroj: Isifa)

Jednoduché cuketové lazane so syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 60 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 750 ml mlieka
  • 500 - 700 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 400 g cukety
  • 150 g syra feta
  • 100 g čedaru
  • 9 predvarených plátkov lazaní (na zapekaciu misu s rozmermi 20x30 cm)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky podľa

Rozpustite maslo v rajnici alebo na panvici. Pridajte múku a za stáleho miešania opekajte do svetlohneda. Odstavte z tepla a za stáleho miešania pridávajte po naberačkách mlieko. Dôležité je dôkladné rozmiešajte bez hrčiek. Omáčku vráťte späť na plameň, dochuťte soľou, muškátovým orieškom a prevarte. Paradajkovú šťavu ochuťte nasekanými bylinkami, korením a soľou podľa chuti. Na dno zapekacej misy naneste polovicu paradajkovej omáčky, uložte tri lazane, pokračujte plátkami cukety, namrvenou fetou, koreninami, bešamelovou omáčku a opäť vrstvite lazane, paradajkovú omáčku, cuketu, nastrúhaný čedar, bešamel. Vrstvenie ukončite zvyškom lazaní a bešamelovou omáčkou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 25 - 30 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak máte osvedčenú značku ochutenej paradajkovej omáčky na cestoviny alebo doma zaváranú zmes paradajok a mletého mäsa, využite ich práve na prípravu lazaní.


Zeleninovo-rybací koláč z lístkového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml suchého bieleho vína alebo zeleninového vývaru
  • 500 g bieleho rybieho mäsa
  • 1 väčšie balenie lístkového cesta
  • 350 g miešanej mrazenej zeleniny (podľa chuti)
  • 1 vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Zeleninu nechajte rozmraziť a zalejte ju vriacou vodou. Polovicu masla rozpustite, pridajte múku, krátko opečte a za stáleho rýchleho miešania prilejte mlieko a víno. Omáčku prevarte a odložte bokom. Na zvyšnom masle opražte na panvici ryby. Po čiastočnom vychladnutí ich zbavte kostí a rozkrájajte na kocky. Lístkové cesto vyvaľkajte a podľa misiek z neho vyrežte kruhy. Ryby, zeleninu, bylinky a omáčku zmiešajte, ochuťte a rozdeľte do misiek. Okraje misiek potrite rozšľahaným vajíčkom, prikryte cestom, povrch cesta potriete tiež vajíčkom a vložte do predhriatej rúry na 190 stupňov. Pečte približne 15 - 20 minút dozlatista.

Tip: K rybám sa najlepšie hodí rozmarín, tymian, oregano, koriander, ale i obyčajný petržlen či aromatický kôpor. Váš koláč môže zakaždým chutiť úplne inak.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 950
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 862
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 903
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 10 443
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 388
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 192
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 805
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 642
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 775
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 280

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.