Zapekané nápady sa nikdy neminú. Inšpirujte sa aj vy!

Nenáročná večera či sýty obed? Vyskúšajte zapiecť jedlo, ktoré nielen dobre vyzerá, ale i skrotí vašu večne hladnú rodinku...

(Zdroj: Isifa)

Jednoduché cuketové lazane so syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 60 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 750 ml mlieka
  • 500 - 700 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 400 g cukety
  • 150 g syra feta
  • 100 g čedaru
  • 9 predvarených plátkov lazaní (na zapekaciu misu s rozmermi 20x30 cm)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky podľa

Rozpustite maslo v rajnici alebo na panvici. Pridajte múku a za stáleho miešania opekajte do svetlohneda. Odstavte z tepla a za stáleho miešania pridávajte po naberačkách mlieko. Dôležité je dôkladné rozmiešajte bez hrčiek. Omáčku vráťte späť na plameň, dochuťte soľou, muškátovým orieškom a prevarte. Paradajkovú šťavu ochuťte nasekanými bylinkami, korením a soľou podľa chuti. Na dno zapekacej misy naneste polovicu paradajkovej omáčky, uložte tri lazane, pokračujte plátkami cukety, namrvenou fetou, koreninami, bešamelovou omáčku a opäť vrstvite lazane, paradajkovú omáčku, cuketu, nastrúhaný čedar, bešamel. Vrstvenie ukončite zvyškom lazaní a bešamelovou omáčkou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 25 - 30 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak máte osvedčenú značku ochutenej paradajkovej omáčky na cestoviny alebo doma zaváranú zmes paradajok a mletého mäsa, využite ich práve na prípravu lazaní.


Zeleninovo-rybací koláč z lístkového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml suchého bieleho vína alebo zeleninového vývaru
  • 500 g bieleho rybieho mäsa
  • 1 väčšie balenie lístkového cesta
  • 350 g miešanej mrazenej zeleniny (podľa chuti)
  • 1 vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Zeleninu nechajte rozmraziť a zalejte ju vriacou vodou. Polovicu masla rozpustite, pridajte múku, krátko opečte a za stáleho rýchleho miešania prilejte mlieko a víno. Omáčku prevarte a odložte bokom. Na zvyšnom masle opražte na panvici ryby. Po čiastočnom vychladnutí ich zbavte kostí a rozkrájajte na kocky. Lístkové cesto vyvaľkajte a podľa misiek z neho vyrežte kruhy. Ryby, zeleninu, bylinky a omáčku zmiešajte, ochuťte a rozdeľte do misiek. Okraje misiek potrite rozšľahaným vajíčkom, prikryte cestom, povrch cesta potriete tiež vajíčkom a vložte do predhriatej rúry na 190 stupňov. Pečte približne 15 - 20 minút dozlatista.

Tip: K rybám sa najlepšie hodí rozmarín, tymian, oregano, koriander, ale i obyčajný petržlen či aromatický kôpor. Váš koláč môže zakaždým chutiť úplne inak.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  2. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  3. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  4. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  5. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  7. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  9. Zažite elektromobilitu na vlastnej koži v up! city
  10. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  1. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  4. TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  5. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  6. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  7. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  8. Realitná činnosť ako podnikanie
  9. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  10. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 37 529
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 21 722
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 14 114
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 11 970
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 778
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 399
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 089
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 596
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 580
  10. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 311

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchádzajúci generál Macko: Gajdoša zomlela SNS, rezort neriadi on

Je chybou, že ministerstvo obrany odmieta verejnú diskusiu. Tá vnútorná prebieha tiež len formálne, poukazuje dlhoročný dôstojník.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Na Havaji sa prebudila sopka, ľudí vyháňa z domovov

Chrlí skaly s veľkosťou mikrovlniek.

komentár petra tkačenka

So žralokmi z SNS sa koalície nerobia

Žralok hryzie rýchlo, nemilosrdne a efektívne – preto tu stále je.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.

Štýl podľa Emilie Clarke: Ako obliecť drobnú postavu

Herečkin šatník má niekoľko základných pravidiel.