SME
Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Nehádžte hrach o stenu

V drobných zelených guľôčkach sa ukrýva množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Hrášok osvieži jedlá sladkou chuťou i svetlozelenou farbou. Zelené guľôčky stačí vylúpnuť zo struku a schrúmať surové alebo ich pridať do jarného šalátu, omelety, polievky, cestovín či rizota.

Hrach je pomerne nenáročná rastlina, ktorá rýchlo rastie a dozrieva. Struky plné chrumkavých plodov sa dajú zberať už 50 až 60 dní od vysiatia, preto sa môžete z hrachu tešiť aj viackrát za sezónu.

Odolný voči mrazeniu

V čerstvom, surovom stave sa vo svete predá len päť percent vypestovaného hrachu. Zvyšok vylúpaných guľôčok putuje do mrazničky, konzervy alebo na sušenie. Najlepšie z týchto troch spôsobov spracovania si farbu, chuť i konzistenciu zachová mrazený hrach. Výskumy ukázali, že senzorické vlastnosti hrachu zostávajú rovnaké ešte jeden až tri mesiace po jeho zmrazení.

Ak sa nechystáte čerstvý hrach skonzumovať do jedného-dvoch dní po zbere, radšej plody okamžite zamrazte, lebo stratia sladkastú chuť. Cukor v zrnách sa totiž začne meniť na škrob. To sa stane aj vtedy, ak necháte hrach prezrieť. Pred zmrazením ho môžete krátko blanšírovať alebo upraviť v pare.

Pri niektorých odrodách (napríklad hrach cukrový) sa dajú konzumovať aj celé mladé struky ešte predtým, než v nich dozrejú zrná. Tieto odrody majú tenšiu stenu, pretože struky neobsahujú ochrannú pergamenovú vrstvu a sú tak príjemnejšie na konzumáciu. Sladké struky sa hodia napríklad do rizota a hojne sa používajú v ázijskej kuchyni do jedál pripravovaných vo woku.

Ochranca žalúdka

Hrach patrí medzi strukoviny, no v porovnaní s fazuľou sa len málo štúdií zaoberá výskumom jeho priaznivých vplyvov na zdravie človeka. Nezanedbateľný je obsah polyfenolov v hrachu, ktoré pomáhajú v prevencii proti rakovine žalúdka.

Zelený hrach je bohatým zdrojom vitamínu K a C – vynikajúceho antioxidantu – a obsahuje aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny dôležité pre metabolizmus. Tomu prospieva aj vysoký obsah vlákniny a proteínov v hrachu, ktoré navyše pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Z minerálov vám hrach dodá fosfor, mangán, draslík i železo, ktoré potrebujú krv i nervový systém.

Jarná omeleta s hráškom a bylinkami

  • 2 väčšie mladé zemiaky hrasok1_res.jpg
  • 2 mladé cibuľky
  • 4 vajcia
  • hrsť čerstvého hrášku
  • pol hrste čerstvých byliniek (bazalka, oregano, tymian, mäta, petržlen, pažítka...môžete skombinovať podľa chuti a dostupnosti)
  • plátok masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čierne korenie
  • soľ
  1. Jarné cibuľky nakrájajte nadrobno. Zemiaky umyte, oškrabte z nich kefkou vrchnú kožu a nakrájajte ich na kocky veľkosti približne 1x1 cm. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, plátok masla a pomaly osmažte cibuľku. Pridajte zemiaky, za stáleho miešania ich opekajte tri - štyri minúty, potom stiahnite plameň a zakryte panvicu pokrievkou. Zemiaky pomaly poduste takmer domäkka.
  2. V miske rozšľahajte štyri vajcia so štipkou soli a pridajte bylinky nasekané nadrobno. Do misky prisypte zemiaky s cibuľkou, pridajte čerstvý vylúpaný hrášok a jemne premiešajte. Ak použijete mrazený hrášok, povarte ho (2 - 3 minúty) vo vriacej vode, zlejte do sitka a ochlaďte studenou vodou.
  3. Panvicu jemne pokvapkajte olivovým olejom a zmes vráťte do panvice. Uhlaďte vajíčka, aby na panvici vznikla rovnomerná vrstva, a na miernom plameni pomaly opekajte. Keď sa vajíčka začnú od krajov oddeľovať, musíte omeletu obrátiť pomocou taniera alebo plochej pokrievky. Prikryte panvicu tanierom, opatrne ju obráťte, aby omeleta zostala na tanieri. Potom ju pomocou varešky „zošuchnite“ späť do panvice a dopečte aj z druhej strany.
  4. Hotovú omeletu preložte na tanier alebo tácku, rozdeľte na porcie, posypte nadrobno posekanou pažítkou a kozím alebo slaným syrom feta alebo parmezánom. Podávajte so šalátom alebo čerstvým chlebom. Ak chcete syrovú omeletu, môžete ho pridať priamo do vajíčok. Pre zmenu vyskúšajte vymeniť hrášok za sušené paradajky a keď nemáte čerstvé bylinky, poslúži aj kupované bazalkové pesto.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  3. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  3. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  8. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  9. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  10. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 9 729
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 447
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 9 239
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 072
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 304
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 249
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 528
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 5 468
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 804
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 250

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľudia svietia mobilmi počas koncertu Tublatanky.

Chorvátsky hlásateľ Slovákom: Prepáčte za tri góly

Góly padli po hlúpych chybách, tvrdil Škriniar.

Chorvát Bruno Petkovič (uprostred), Denis Vavro (vľavo) a brankár Martin Dúbravka (vpravo) počas kvalifikačného zápasu E-skupiny EURO 2020 Chorvátsko - Slovensko.
PÍŠE MIKULÁŠ DZURINDA

Nie sme spokojní, aj keď to najdôležitejšie z novembra sme dosiahli

Zabudli sme na hodnoty aj na slušnosť.

Mikuláš Dzurinda

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?