Nehádžte hrach o stenu

V drobných zelených guľôčkach sa ukrýva množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Hrášok osvieži jedlá sladkou chuťou i svetlozelenou farbou. Zelené guľôčky stačí vylúpnuť zo struku a schrúmať surové alebo ich pridať do jarného šalátu, omelety, polievky, cestovín či rizota.

Hrach je pomerne nenáročná rastlina, ktorá rýchlo rastie a dozrieva. Struky plné chrumkavých plodov sa dajú zberať už 50 až 60 dní od vysiatia, preto sa môžete z hrachu tešiť aj viackrát za sezónu.

Odolný voči mrazeniu

V čerstvom, surovom stave sa vo svete predá len päť percent vypestovaného hrachu. Zvyšok vylúpaných guľôčok putuje do mrazničky, konzervy alebo na sušenie. Najlepšie z týchto troch spôsobov spracovania si farbu, chuť i konzistenciu zachová mrazený hrach. Výskumy ukázali, že senzorické vlastnosti hrachu zostávajú rovnaké ešte jeden až tri mesiace po jeho zmrazení.

Ak sa nechystáte čerstvý hrach skonzumovať do jedného-dvoch dní po zbere, radšej plody okamžite zamrazte, lebo stratia sladkastú chuť. Cukor v zrnách sa totiž začne meniť na škrob. To sa stane aj vtedy, ak necháte hrach prezrieť. Pred zmrazením ho môžete krátko blanšírovať alebo upraviť v pare.

Pri niektorých odrodách (napríklad hrach cukrový) sa dajú konzumovať aj celé mladé struky ešte predtým, než v nich dozrejú zrná. Tieto odrody majú tenšiu stenu, pretože struky neobsahujú ochrannú pergamenovú vrstvu a sú tak príjemnejšie na konzumáciu. Sladké struky sa hodia napríklad do rizota a hojne sa používajú v ázijskej kuchyni do jedál pripravovaných vo woku.

Ochranca žalúdka

Hrach patrí medzi strukoviny, no v porovnaní s fazuľou sa len málo štúdií zaoberá výskumom jeho priaznivých vplyvov na zdravie človeka. Nezanedbateľný je obsah polyfenolov v hrachu, ktoré pomáhajú v prevencii proti rakovine žalúdka.

Zelený hrach je bohatým zdrojom vitamínu K a C – vynikajúceho antioxidantu – a obsahuje aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny dôležité pre metabolizmus. Tomu prospieva aj vysoký obsah vlákniny a proteínov v hrachu, ktoré navyše pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Z minerálov vám hrach dodá fosfor, mangán, draslík i železo, ktoré potrebujú krv i nervový systém.

Jarná omeleta s hráškom a bylinkami

  • 2 väčšie mladé zemiaky hrasok1_res.jpg
  • 2 mladé cibuľky
  • 4 vajcia
  • hrsť čerstvého hrášku
  • pol hrste čerstvých byliniek (bazalka, oregano, tymian, mäta, petržlen, pažítka...môžete skombinovať podľa chuti a dostupnosti)
  • plátok masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čierne korenie
  • soľ
  1. Jarné cibuľky nakrájajte nadrobno. Zemiaky umyte, oškrabte z nich kefkou vrchnú kožu a nakrájajte ich na kocky veľkosti približne 1x1 cm. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, plátok masla a pomaly osmažte cibuľku. Pridajte zemiaky, za stáleho miešania ich opekajte tri - štyri minúty, potom stiahnite plameň a zakryte panvicu pokrievkou. Zemiaky pomaly poduste takmer domäkka.
  2. V miske rozšľahajte štyri vajcia so štipkou soli a pridajte bylinky nasekané nadrobno. Do misky prisypte zemiaky s cibuľkou, pridajte čerstvý vylúpaný hrášok a jemne premiešajte. Ak použijete mrazený hrášok, povarte ho (2 - 3 minúty) vo vriacej vode, zlejte do sitka a ochlaďte studenou vodou.
  3. Panvicu jemne pokvapkajte olivovým olejom a zmes vráťte do panvice. Uhlaďte vajíčka, aby na panvici vznikla rovnomerná vrstva, a na miernom plameni pomaly opekajte. Keď sa vajíčka začnú od krajov oddeľovať, musíte omeletu obrátiť pomocou taniera alebo plochej pokrievky. Prikryte panvicu tanierom, opatrne ju obráťte, aby omeleta zostala na tanieri. Potom ju pomocou varešky „zošuchnite“ späť do panvice a dopečte aj z druhej strany.
  4. Hotovú omeletu preložte na tanier alebo tácku, rozdeľte na porcie, posypte nadrobno posekanou pažítkou a kozím alebo slaným syrom feta alebo parmezánom. Podávajte so šalátom alebo čerstvým chlebom. Ak chcete syrovú omeletu, môžete ho pridať priamo do vajíčok. Pre zmenu vyskúšajte vymeniť hrášok za sušené paradajky a keď nemáte čerstvé bylinky, poslúži aj kupované bazalkové pesto.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Týchto päť tipov vám pri podnikaní ušetrí tisíce eur
  4. Dvory aj výhľad: Posledná fáza predaja v Jarabinkách je spustená
  5. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  6. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  7. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  8. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Keď Slováci krotia morský vietor
  1. BILLA rozširuje ponuku lokálnych dodávateľov o ďalšie regióny
  2. Medzi víťazmi súťaže ISOVER aj študenti Stavebnej fakulty STU
  3. More than twenty five years of excellence
  4. Protection of personal rights versus freedom of speech
  5. Týchto päť tipov vám pri podnikaní ušetrí tisíce eur
  6. Dvory aj výhľad: Posledná fáza predaja v Jarabinkách je spustená
  7. Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne
  8. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  9. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  10. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 25 327
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 16 115
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 10 579
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 7 456
  5. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 6 065
  6. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 305
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 983
  8. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 3 873
  9. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 499
  10. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 3 292

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

TECH

Pozemské deti nemajú na Marse šancu

Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja nová priateľka mi snorí vo veciach

Klinická psychologička rieši dva problémy nových vzťahov.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Majiteľka svadobného salónu: Vracia sa trend vydaja veľmi mladých dievčat

Veronika Čermáková vraví, že slovenské nevesty ku konzervatívnosti tlačí najmä rodina.

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.