SME

Nehádžte hrach o stenu

V drobných zelených guľôčkach sa ukrýva množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Hrášok osvieži jedlá sladkou chuťou i svetlozelenou farbou. Zelené guľôčky stačí vylúpnuť zo struku a schrúmať surové alebo ich pridať do jarného šalátu, omelety, polievky, cestovín či rizota.

Hrach je pomerne nenáročná rastlina, ktorá rýchlo rastie a dozrieva. Struky plné chrumkavých plodov sa dajú zberať už 50 až 60 dní od vysiatia, preto sa môžete z hrachu tešiť aj viackrát za sezónu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odolný voči mrazeniu

V čerstvom, surovom stave sa vo svete predá len päť percent vypestovaného hrachu. Zvyšok vylúpaných guľôčok putuje do mrazničky, konzervy alebo na sušenie. Najlepšie z týchto troch spôsobov spracovania si farbu, chuť i konzistenciu zachová mrazený hrach. Výskumy ukázali, že senzorické vlastnosti hrachu zostávajú rovnaké ešte jeden až tri mesiace po jeho zmrazení.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa nechystáte čerstvý hrach skonzumovať do jedného-dvoch dní po zbere, radšej plody okamžite zamrazte, lebo stratia sladkastú chuť. Cukor v zrnách sa totiž začne meniť na škrob. To sa stane aj vtedy, ak necháte hrach prezrieť. Pred zmrazením ho môžete krátko blanšírovať alebo upraviť v pare.

Pri niektorých odrodách (napríklad hrach cukrový) sa dajú konzumovať aj celé mladé struky ešte predtým, než v nich dozrejú zrná. Tieto odrody majú tenšiu stenu, pretože struky neobsahujú ochrannú pergamenovú vrstvu a sú tak príjemnejšie na konzumáciu. Sladké struky sa hodia napríklad do rizota a hojne sa používajú v ázijskej kuchyni do jedál pripravovaných vo woku.

Ochranca žalúdka

Hrach patrí medzi strukoviny, no v porovnaní s fazuľou sa len málo štúdií zaoberá výskumom jeho priaznivých vplyvov na zdravie človeka. Nezanedbateľný je obsah polyfenolov v hrachu, ktoré pomáhajú v prevencii proti rakovine žalúdka.

SkryťVypnúť reklamu

Zelený hrach je bohatým zdrojom vitamínu K a C – vynikajúceho antioxidantu – a obsahuje aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny dôležité pre metabolizmus. Tomu prospieva aj vysoký obsah vlákniny a proteínov v hrachu, ktoré navyše pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Z minerálov vám hrach dodá fosfor, mangán, draslík i železo, ktoré potrebujú krv i nervový systém.

Jarná omeleta s hráškom a bylinkami

  • 2 väčšie mladé zemiaky

  • 2 mladé cibuľky

  • 4 vajcia

  • hrsť čerstvého hrášku

  • pol hrste čerstvých byliniek (bazalka, oregano, tymian, mäta, petržlen, pažítka...môžete skombinovať podľa chuti a dostupnosti)

  • plátok masla

  • 2 lyžice olivového oleja

  • čierne korenie

  • soľ

  1. Jarné cibuľky nakrájajte nadrobno. Zemiaky umyte, oškrabte z nich kefkou vrchnú kožu a nakrájajte ich na kocky veľkosti približne 1x1 cm. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, plátok masla a pomaly osmažte cibuľku. Pridajte zemiaky, za stáleho miešania ich opekajte tri - štyri minúty, potom stiahnite plameň a zakryte panvicu pokrievkou. Zemiaky pomaly poduste takmer domäkka.

  2. V miske rozšľahajte štyri vajcia so štipkou soli a pridajte bylinky nasekané nadrobno. Do misky prisypte zemiaky s cibuľkou, pridajte čerstvý vylúpaný hrášok a jemne premiešajte. Ak použijete mrazený hrášok, povarte ho (2 - 3 minúty) vo vriacej vode, zlejte do sitka a ochlaďte studenou vodou.

  3. Panvicu jemne pokvapkajte olivovým olejom a zmes vráťte do panvice. Uhlaďte vajíčka, aby na panvici vznikla rovnomerná vrstva, a na miernom plameni pomaly opekajte. Keď sa vajíčka začnú od krajov oddeľovať, musíte omeletu obrátiť pomocou taniera alebo plochej pokrievky. Prikryte panvicu tanierom, opatrne ju obráťte, aby omeleta zostala na tanieri. Potom ju pomocou varešky „zošuchnite“ späť do panvice a dopečte aj z druhej strany.

  4. Hotovú omeletu preložte na tanier alebo tácku, rozdeľte na porcie, posypte nadrobno posekanou pažítkou a kozím alebo slaným syrom feta alebo parmezánom. Podávajte so šalátom alebo čerstvým chlebom. Ak chcete syrovú omeletu, môžete ho pridať priamo do vajíčok. Pre zmenu vyskúšajte vymeniť hrášok za sušené paradajky a keď nemáte čerstvé bylinky, poslúži aj kupované bazalkové pesto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie pre TikTok
  2. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  8. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 10 315
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 212
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 7 091
  4. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 629
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 528
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 2 633
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 383
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 1 835
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  2. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  3. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  4. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  7. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  8. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 001
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 18 248
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 13 588
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 8 178
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 557
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 5 958
  7. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 4 902
  8. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 861
  1. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  2. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  3. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  4. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  5. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  6. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  7. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  8. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
SkryťZatvoriť reklamu