Nehádžte hrach o stenu

V drobných zelených guľôčkach sa ukrýva množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Hrášok osvieži jedlá sladkou chuťou i svetlozelenou farbou. Zelené guľôčky stačí vylúpnuť zo struku a schrúmať surové alebo ich pridať do jarného šalátu, omelety, polievky, cestovín či rizota.

Hrach je pomerne nenáročná rastlina, ktorá rýchlo rastie a dozrieva. Struky plné chrumkavých plodov sa dajú zberať už 50 až 60 dní od vysiatia, preto sa môžete z hrachu tešiť aj viackrát za sezónu.

Odolný voči mrazeniu

V čerstvom, surovom stave sa vo svete predá len päť percent vypestovaného hrachu. Zvyšok vylúpaných guľôčok putuje do mrazničky, konzervy alebo na sušenie. Najlepšie z týchto troch spôsobov spracovania si farbu, chuť i konzistenciu zachová mrazený hrach. Výskumy ukázali, že senzorické vlastnosti hrachu zostávajú rovnaké ešte jeden až tri mesiace po jeho zmrazení.

Ak sa nechystáte čerstvý hrach skonzumovať do jedného-dvoch dní po zbere, radšej plody okamžite zamrazte, lebo stratia sladkastú chuť. Cukor v zrnách sa totiž začne meniť na škrob. To sa stane aj vtedy, ak necháte hrach prezrieť. Pred zmrazením ho môžete krátko blanšírovať alebo upraviť v pare.

Pri niektorých odrodách (napríklad hrach cukrový) sa dajú konzumovať aj celé mladé struky ešte predtým, než v nich dozrejú zrná. Tieto odrody majú tenšiu stenu, pretože struky neobsahujú ochrannú pergamenovú vrstvu a sú tak príjemnejšie na konzumáciu. Sladké struky sa hodia napríklad do rizota a hojne sa používajú v ázijskej kuchyni do jedál pripravovaných vo woku.

Ochranca žalúdka

Hrach patrí medzi strukoviny, no v porovnaní s fazuľou sa len málo štúdií zaoberá výskumom jeho priaznivých vplyvov na zdravie človeka. Nezanedbateľný je obsah polyfenolov v hrachu, ktoré pomáhajú v prevencii proti rakovine žalúdka.

Zelený hrach je bohatým zdrojom vitamínu K a C – vynikajúceho antioxidantu – a obsahuje aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny dôležité pre metabolizmus. Tomu prospieva aj vysoký obsah vlákniny a proteínov v hrachu, ktoré navyše pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Z minerálov vám hrach dodá fosfor, mangán, draslík i železo, ktoré potrebujú krv i nervový systém.

Jarná omeleta s hráškom a bylinkami

  • 2 väčšie mladé zemiaky hrasok1_res.jpg
  • 2 mladé cibuľky
  • 4 vajcia
  • hrsť čerstvého hrášku
  • pol hrste čerstvých byliniek (bazalka, oregano, tymian, mäta, petržlen, pažítka...môžete skombinovať podľa chuti a dostupnosti)
  • plátok masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čierne korenie
  • soľ
  1. Jarné cibuľky nakrájajte nadrobno. Zemiaky umyte, oškrabte z nich kefkou vrchnú kožu a nakrájajte ich na kocky veľkosti približne 1x1 cm. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, plátok masla a pomaly osmažte cibuľku. Pridajte zemiaky, za stáleho miešania ich opekajte tri - štyri minúty, potom stiahnite plameň a zakryte panvicu pokrievkou. Zemiaky pomaly poduste takmer domäkka.
  2. V miske rozšľahajte štyri vajcia so štipkou soli a pridajte bylinky nasekané nadrobno. Do misky prisypte zemiaky s cibuľkou, pridajte čerstvý vylúpaný hrášok a jemne premiešajte. Ak použijete mrazený hrášok, povarte ho (2 - 3 minúty) vo vriacej vode, zlejte do sitka a ochlaďte studenou vodou.
  3. Panvicu jemne pokvapkajte olivovým olejom a zmes vráťte do panvice. Uhlaďte vajíčka, aby na panvici vznikla rovnomerná vrstva, a na miernom plameni pomaly opekajte. Keď sa vajíčka začnú od krajov oddeľovať, musíte omeletu obrátiť pomocou taniera alebo plochej pokrievky. Prikryte panvicu tanierom, opatrne ju obráťte, aby omeleta zostala na tanieri. Potom ju pomocou varešky „zošuchnite“ späť do panvice a dopečte aj z druhej strany.
  4. Hotovú omeletu preložte na tanier alebo tácku, rozdeľte na porcie, posypte nadrobno posekanou pažítkou a kozím alebo slaným syrom feta alebo parmezánom. Podávajte so šalátom alebo čerstvým chlebom. Ak chcete syrovú omeletu, môžete ho pridať priamo do vajíčok. Pre zmenu vyskúšajte vymeniť hrášok za sušené paradajky a keď nemáte čerstvé bylinky, poslúži aj kupované bazalkové pesto.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  8. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Deň detí oslavujeme štyri dni. Iba v Borylande!
  1. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  2. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  3. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  4. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  5. Slováci rozhodli o najlepšom!
  6. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  7. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  8. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  10. Dobrodružstvo s vodou
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 8 371
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 5 660
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 282
  4. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 5 076
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 998
  6. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 996
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 927
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 386
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 312
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 532

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

To, čo predviedli Nemci a Taliani, je veľká hanba futbalu, tvrdil Hapal

Tréner slovenské národného tímu do 21 rokov Pavel Hapal sa takmer rozplakal.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

KULTÚRA

Bol to dobrý žúr, aj striptéra zabili. V čom to hrá Scarlett Johansson?

Pozrite si najdepresívnejší film sezóny.

Neprehliadnite tiež

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Zámky, záhrady, pevnosti. Na Morave si vychutnáte barok všetkými zmyslami

Viaceré moravské barokové skvosty sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Osvedčený návod na prežitie leta

Letné horúčavy sú zaťažkávacou skúškou aj pre zdravých, nehovoriac o senioroch a ľuďoch trpiacich závažnými ochoreniami.