SME

Osviežujúce limonády na horúce letné dni

Pripravte si citronádu s tymianom alebo domáci ľadový čaj s citrusmi.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia

Najbližšie dva mesiace čakajú deti prázdniny a nás ostatných aspoň horúce letné dni. Netreba zabúdať na pitný režim. Využite úrodu v záhradkách, na balkónoch alebo skočte na trh a kúpte si čerstvé voňavé bylinky. Narobte si zásoby ľadu a vyskúšajte osviežujúce limonády podľa našich receptov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Biely cukor sme nahradili zdravším trstinovým, medom alebo sirupom z agávy. V lete aj tak príliš sladiť nemusíte, aby vás nesmädilo ešte viac. Navyše, aj samotné domáce ovocie je dosť sladké. Recepty berte ako inšpiráciu, môžete ich upravovať podľa vlastnej fantázie a dostupnosti surovín.

SkryťVypnúť reklamu

Jahody nahraďte malinami, černicami alebo čučoriedkami, či egrešmi, pridajte zázvor, šalátovú uhorku a máte domáce nápoje na celú letnú sezónu.

Citronáda s tymianoma_r3664.jpg

  • 1 l vody
  • 100 g prírodného trstinového cukru
  • 4 vetvičky tymianu plus na ozdobenie
  • 4 bio citróny
  • ľad

Vodu, cukor a tymian dajte do hrnca a priveďte do varu. Chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup nechajte vychladnúť a dajte do chladničky aspoň na hodinu schladiť. Tymian vyberte a sirup prelejte cez sitko do džbána. Pridajte vytlačenú šťavu z troch citrónov a poriadne premiešajte. Jeden citrón rozkrájajte na mesiačiky alebo kolieska. Do každého pohára dajte kúsok čerstvého tymianu, citrón, doplňte ľadom, zalejte citronádou a môžete podávať. Ak namiesto trstinového cukru použijete klasický biely kryštálový cukor, limonáda bude mať svetlú farbu. Alkoholickú verziu vykúzlite pridaním vodky.

SkryťVypnúť reklamu

Jahodová limonádab_r2750.jpg

  • 250 g jahôd
  • 750 ml vody
  • 2 bio citróny
  • 2 lyžice medu (alebo sirup z agávy)
  • pol hrste lístkov čerstvej bazalky
  • ľad

Jahody umyte, odstopkujte, dajte do džbána a rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte lístky čerstvej bazalky a mixujte až na kašu. Pridajte vytlačenú šťavu z dvoch citrónov, med alebo sirup z agávy, dolejte vodou a poriadne rozmiešajte, kým sa med nerozpustí. Do pohárov rozdeľte ľad alebo ešte lepšie ľadovú drvinu a nalejte jahodovú limonádu. Ozdobte pohár celou jahodou a môžete podávať. Ak chcete alkoholickú verziu, prilejte do pohára vodku alebo tequilu.

Domáci ľadový čajc_r5544.jpg

  • 1 l vody
  • 4 vrecúška čierneho čaju
  • 4 lyžice prírodného trstinového cukru
  • 3 bio pomaranče
  • 3 bio citróny
  • hrsť čerstvých lístkov medovky
  • ľad

Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať podľa návodu. Ešte kým je horúci, rozmiešajte v ňom cukor, kým sa úplne nerozpustí a pridajte lístky medovky (nejaké si nechajte na servírovanie). Nechajte ho vychladnúť a dajte aspoň na hodinu do chladničky poriadne vychladiť. Pred podávaním prelejte čaj do džbána, pridajte vytlačenú šťavu z 1,5 pomaranča a 1,5 citróna. Zvyšok ovocia rozkrájajte na mesiačiky a kolieska, polovicu pridajte do džbána a zvyšok rozdeľte do pohárov spolu s niekoľkými lístkami medovky. Pridajte kocky ľadu a zalejte čajom. Alkoholická verzia funguje napríklad s trstinovým rumom.

SkryťVypnúť reklamu

Perlivá bazovicad_r5292.jpg

  • 1 dl bazového sirupu
  • 1 l perlivej minerálky
  • 3 bio citróny
  • hrsť čerstvých lístkov mäty
  • ľad

Ak ste si stihli na jar uvariť domáci bazový sirup, vyskúšajte túto osviežujúcu perlivú limonádu. Do džbána nalejte bazový sirup. Množstvo závisí od koncentrácie cukru v sirupe, svoj pomer si namiešajte podľa chuti. Pridajte vytlačenú šťavu z dvoch citrónov, čerstvú mätu a zalejte perlivou minerálkou. Do pohárov nasypte ľad, približne do dvoch tretín, pridajte koliesko citrónu a zalejte bazovicou. Alkoholová verzia výborne chutí s vodkou alebo ginom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu