Najbližšie dva mesiace čakajú deti prázdniny a nás ostatných aspoň horúce letné dni. Netreba zabúdať na pitný režim. Využite úrodu v záhradkách, na balkónoch alebo skočte na trh a kúpte si čerstvé voňavé bylinky. Narobte si zásoby ľadu a vyskúšajte osviežujúce limonády podľa našich receptov.
Biely cukor sme nahradili zdravším trstinovým, medom alebo sirupom z agávy. V lete aj tak príliš sladiť nemusíte, aby vás nesmädilo ešte viac. Navyše, aj samotné domáce ovocie je dosť sladké. Recepty berte ako inšpiráciu, môžete ich upravovať podľa vlastnej fantázie a dostupnosti surovín.
Jahody nahraďte malinami, černicami alebo čučoriedkami, či egrešmi, pridajte zázvor, šalátovú uhorku a máte domáce nápoje na celú letnú sezónu.
Citronáda s tymianom
- 1 l vody
- 100 g prírodného trstinového cukru
- 4 vetvičky tymianu plus na ozdobenie
- 4 bio citróny
- ľad
Vodu, cukor a tymian dajte do hrnca a priveďte do varu. Chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup nechajte vychladnúť a dajte do chladničky aspoň na hodinu schladiť. Tymian vyberte a sirup prelejte cez sitko do džbána. Pridajte vytlačenú šťavu z troch citrónov a poriadne premiešajte. Jeden citrón rozkrájajte na mesiačiky alebo kolieska. Do každého pohára dajte kúsok čerstvého tymianu, citrón, doplňte ľadom, zalejte citronádou a môžete podávať. Ak namiesto trstinového cukru použijete klasický biely kryštálový cukor, limonáda bude mať svetlú farbu. Alkoholickú verziu vykúzlite pridaním vodky.
Jahodová limonáda
- 250 g jahôd
- 750 ml vody
- 2 bio citróny
- 2 lyžice medu (alebo sirup z agávy)
- pol hrste lístkov čerstvej bazalky
- ľad
Jahody umyte, odstopkujte, dajte do džbána a rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte lístky čerstvej bazalky a mixujte až na kašu. Pridajte vytlačenú šťavu z dvoch citrónov, med alebo sirup z agávy, dolejte vodou a poriadne rozmiešajte, kým sa med nerozpustí. Do pohárov rozdeľte ľad alebo ešte lepšie ľadovú drvinu a nalejte jahodovú limonádu. Ozdobte pohár celou jahodou a môžete podávať. Ak chcete alkoholickú verziu, prilejte do pohára vodku alebo tequilu.
Domáci ľadový čaj
- 1 l vody
- 4 vrecúška čierneho čaju
- 4 lyžice prírodného trstinového cukru
- 3 bio pomaranče
- 3 bio citróny
- hrsť čerstvých lístkov medovky
- ľad
Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať podľa návodu. Ešte kým je horúci, rozmiešajte v ňom cukor, kým sa úplne nerozpustí a pridajte lístky medovky (nejaké si nechajte na servírovanie). Nechajte ho vychladnúť a dajte aspoň na hodinu do chladničky poriadne vychladiť. Pred podávaním prelejte čaj do džbána, pridajte vytlačenú šťavu z 1,5 pomaranča a 1,5 citróna. Zvyšok ovocia rozkrájajte na mesiačiky a kolieska, polovicu pridajte do džbána a zvyšok rozdeľte do pohárov spolu s niekoľkými lístkami medovky. Pridajte kocky ľadu a zalejte čajom. Alkoholická verzia funguje napríklad s trstinovým rumom.
Perlivá bazovica
- 1 dl bazového sirupu
- 1 l perlivej minerálky
- 3 bio citróny
- hrsť čerstvých lístkov mäty
- ľad
Ak ste si stihli na jar uvariť domáci bazový sirup, vyskúšajte túto osviežujúcu perlivú limonádu. Do džbána nalejte bazový sirup. Množstvo závisí od koncentrácie cukru v sirupe, svoj pomer si namiešajte podľa chuti. Pridajte vytlačenú šťavu z dvoch citrónov, čerstvú mätu a zalejte perlivou minerálkou. Do pohárov nasypte ľad, približne do dvoch tretín, pridajte koliesko citrónu a zalejte bazovicou. Alkoholová verzia výborne chutí s vodkou alebo ginom.