SME

Osviežujúce limonády na horúce letné dni

Pripravte si citronádu s tymianom alebo domáci ľadový čaj s citrusmi.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia

Najbližšie dva mesiace čakajú deti prázdniny a nás ostatných aspoň horúce letné dni. Netreba zabúdať na pitný režim. Využite úrodu v záhradkách, na balkónoch alebo skočte na trh a kúpte si čerstvé voňavé bylinky. Narobte si zásoby ľadu a vyskúšajte osviežujúce limonády podľa našich receptov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Biely cukor sme nahradili zdravším trstinovým, medom alebo sirupom z agávy. V lete aj tak príliš sladiť nemusíte, aby vás nesmädilo ešte viac. Navyše, aj samotné domáce ovocie je dosť sladké. Recepty berte ako inšpiráciu, môžete ich upravovať podľa vlastnej fantázie a dostupnosti surovín.

SkryťVypnúť reklamu

Jahody nahraďte malinami, černicami alebo čučoriedkami, či egrešmi, pridajte zázvor, šalátovú uhorku a máte domáce nápoje na celú letnú sezónu.

Citronáda s tymianoma_r3664.jpg

  • 1 l vody
  • 100 g prírodného trstinového cukru
  • 4 vetvičky tymianu plus na ozdobenie
  • 4 bio citróny
  • ľad

Vodu, cukor a tymian dajte do hrnca a priveďte do varu. Chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup nechajte vychladnúť a dajte do chladničky aspoň na hodinu schladiť. Tymian vyberte a sirup prelejte cez sitko do džbána. Pridajte vytlačenú šťavu z troch citrónov a poriadne premiešajte. Jeden citrón rozkrájajte na mesiačiky alebo kolieska. Do každého pohára dajte kúsok čerstvého tymianu, citrón, doplňte ľadom, zalejte citronádou a môžete podávať. Ak namiesto trstinového cukru použijete klasický biely kryštálový cukor, limonáda bude mať svetlú farbu. Alkoholickú verziu vykúzlite pridaním vodky.

SkryťVypnúť reklamu

Jahodová limonádab_r2750.jpg

  • 250 g jahôd
  • 750 ml vody
  • 2 bio citróny
  • 2 lyžice medu (alebo sirup z agávy)
  • pol hrste lístkov čerstvej bazalky
  • ľad

Jahody umyte, odstopkujte, dajte do džbána a rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte lístky čerstvej bazalky a mixujte až na kašu. Pridajte vytlačenú šťavu z dvoch citrónov, med alebo sirup z agávy, dolejte vodou a poriadne rozmiešajte, kým sa med nerozpustí. Do pohárov rozdeľte ľad alebo ešte lepšie ľadovú drvinu a nalejte jahodovú limonádu. Ozdobte pohár celou jahodou a môžete podávať. Ak chcete alkoholickú verziu, prilejte do pohára vodku alebo tequilu.

Domáci ľadový čajc_r5544.jpg

  • 1 l vody
  • 4 vrecúška čierneho čaju
  • 4 lyžice prírodného trstinového cukru
  • 3 bio pomaranče
  • 3 bio citróny
  • hrsť čerstvých lístkov medovky
  • ľad

Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať podľa návodu. Ešte kým je horúci, rozmiešajte v ňom cukor, kým sa úplne nerozpustí a pridajte lístky medovky (nejaké si nechajte na servírovanie). Nechajte ho vychladnúť a dajte aspoň na hodinu do chladničky poriadne vychladiť. Pred podávaním prelejte čaj do džbána, pridajte vytlačenú šťavu z 1,5 pomaranča a 1,5 citróna. Zvyšok ovocia rozkrájajte na mesiačiky a kolieska, polovicu pridajte do džbána a zvyšok rozdeľte do pohárov spolu s niekoľkými lístkami medovky. Pridajte kocky ľadu a zalejte čajom. Alkoholická verzia funguje napríklad s trstinovým rumom.

SkryťVypnúť reklamu

Perlivá bazovicad_r5292.jpg

  • 1 dl bazového sirupu
  • 1 l perlivej minerálky
  • 3 bio citróny
  • hrsť čerstvých lístkov mäty
  • ľad

Ak ste si stihli na jar uvariť domáci bazový sirup, vyskúšajte túto osviežujúcu perlivú limonádu. Do džbána nalejte bazový sirup. Množstvo závisí od koncentrácie cukru v sirupe, svoj pomer si namiešajte podľa chuti. Pridajte vytlačenú šťavu z dvoch citrónov, čerstvú mätu a zalejte perlivou minerálkou. Do pohárov nasypte ľad, približne do dvoch tretín, pridajte koliesko citrónu a zalejte bazovicou. Alkoholová verzia výborne chutí s vodkou alebo ginom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 627
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 679
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 315
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 069
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 4 531
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 829
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 2 583
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 322
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 104 820
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 64 565
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 47 692
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 488
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 967
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 872
  7. Rado Surovka: Raši dostal padáka 15 080
  8. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 14 214
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťZatvoriť reklamu