Zelené varenie s hráškom

Nielen čerstvý hrášok chutí najlepšie. Vyskúšajte naše recepty a presvedčíte sa o opaku.

(Zdroj: Isifa)

Pečené kuracie prsia s hráškom a slaninou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 2 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 6 plátkov slaniny
  • 200 g hrášku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 - 2 PL hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Maslo a olej rozohrejte na panvici a opečte na nich očistené a osušené kuracie prsia. Ak použijete prsia aj s kožou, opečte ju poriadne dozlatista. Zatiahnuté zlatisté prsia preložte na pekáč, osoľte, okoreňte, zalejte polovicou vývaru a vložte do rúry asi na 15 - 20 minút. Medzitým na tej istej panvici s maslom osmažte pokrájanú cibuľu, pridajte na kocky pokrájanú slaninu a pečte dozlatista. Zľahka za stáleho miešania poprášte múkou a zalejte vývarom. Nakoniec pridajte hrášok a krátko povarte. Hotové kuracie prsia vložte späť do panvice aj s výpekom, dochuťte soľou a korením a nechajte odstáť, aby sa chute prepojili, kým nepripravíte prílohu. Servírujte so zemiakovým pyré.

Tip: Toto jedlo výborne chutí nielen so zemiakovým pyré, ale i s mrkvovým, zelerovým alebo paštrnákovým pyré. Nič nepokazíte ani kukuričnou krémovou kašou – polentou.


Falafel s hráškom a jogurtovým dipom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g konzerva cíceru
  • 250 g hrášku
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 PL strúhanky
  • 2 PL sezamových semienok
  • 2-3 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • trošku rímskej rasce
  • soľ
  • kajenské korenie
  • olej na vysmážanie

Na jogurtový dip:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 2 PL nasekaných byliniek (mäta, koriander)

Cícer nechajte v sitku dôkladne odkvapkať. Do robota so sekacím nožom vložte očistenú cibuľu, cesnak, odkvapkaný cícer, hrášok a petržlenovú vňať. Vymixujte dohladka ako pastu hummus. Postupne do hmoty zapracujte múku a polovicu strúhanky. Dochuťte soľou, rascou a korením. Z hmoty vytvarujte rukami guľky, obaľte ich v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami a osmažte v rozpálenom oleji do zlatista. Hotové guľky preložte na papierové obrúsky a zmiešaním surovín pripravte dip. Servírovanie môžete obohatiť o viac druhov dipov.

Tip: Ak neuznávate konzervované suroviny, cícer si pokojne predvarte sami doma. Je to zdĺhavý proces, dôležité je, aby ste pri varení odberali tvoriacu sa penu a uvarili ho naozaj do mäkka.


Zemiakovo-strukovinový šalát s fetou
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g nových zemiakov (varný typ A)
  • 150 g fazuľových strukov
  • 150 g hrášku
  • 70 g zelených sójových bôbov (edamame)
  • 150 g fety
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • štipka cukru
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • nasekané bylinky

Zemiaky dôkladne umyte a uvarte do mäkka. Struky, hrášok aj sóju krátko uvarte, blanšírujte alebo pripravte v pare. Z cukru, soli, korenia, nasekaných byliniek, horčice, citrónovej šťavy a oleja vymiešajte zálievku. Uvarené zemiaky podľa veľkosti pokrájajte alebo ponechajte vcelku, vložte ich do misy spolu s parenou zeleninou a namrveným syrom. Zľahka premiešajte a prelejte zálievkou. Servírujte ako za tepla, tak aj za studena.

Tip: Skúste experimentovať a fetu nahraďte čisto kozím alebo ovčím syrom, poprípade syrom s modrou plesňou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 491
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 094
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 203
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 703
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 629
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 354
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 074
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 056
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 665
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 567

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S Dankom vraj poslanci SNS nehovorili, koaličná rada bude v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.