SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Zelené varenie s hráškom

Nielen čerstvý hrášok chutí najlepšie. Vyskúšajte naše recepty a presvedčíte sa o opaku.

(Zdroj: Isifa)

Pečené kuracie prsia s hráškom a slaninou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 2 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 6 plátkov slaniny
  • 200 g hrášku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 - 2 PL hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Maslo a olej rozohrejte na panvici a opečte na nich očistené a osušené kuracie prsia. Ak použijete prsia aj s kožou, opečte ju poriadne dozlatista. Zatiahnuté zlatisté prsia preložte na pekáč, osoľte, okoreňte, zalejte polovicou vývaru a vložte do rúry asi na 15 - 20 minút. Medzitým na tej istej panvici s maslom osmažte pokrájanú cibuľu, pridajte na kocky pokrájanú slaninu a pečte dozlatista. Zľahka za stáleho miešania poprášte múkou a zalejte vývarom. Nakoniec pridajte hrášok a krátko povarte. Hotové kuracie prsia vložte späť do panvice aj s výpekom, dochuťte soľou a korením a nechajte odstáť, aby sa chute prepojili, kým nepripravíte prílohu. Servírujte so zemiakovým pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Toto jedlo výborne chutí nielen so zemiakovým pyré, ale i s mrkvovým, zelerovým alebo paštrnákovým pyré. Nič nepokazíte ani kukuričnou krémovou kašou – polentou.


Falafel s hráškom a jogurtovým dipom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g konzerva cíceru
  • 250 g hrášku
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 PL strúhanky
  • 2 PL sezamových semienok
  • 2-3 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • trošku rímskej rasce
  • soľ
  • kajenské korenie
  • olej na vysmážanie

Na jogurtový dip:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 2 PL nasekaných byliniek (mäta, koriander)

Cícer nechajte v sitku dôkladne odkvapkať. Do robota so sekacím nožom vložte očistenú cibuľu, cesnak, odkvapkaný cícer, hrášok a petržlenovú vňať. Vymixujte dohladka ako pastu hummus. Postupne do hmoty zapracujte múku a polovicu strúhanky. Dochuťte soľou, rascou a korením. Z hmoty vytvarujte rukami guľky, obaľte ich v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami a osmažte v rozpálenom oleji do zlatista. Hotové guľky preložte na papierové obrúsky a zmiešaním surovín pripravte dip. Servírovanie môžete obohatiť o viac druhov dipov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak neuznávate konzervované suroviny, cícer si pokojne predvarte sami doma. Je to zdĺhavý proces, dôležité je, aby ste pri varení odberali tvoriacu sa penu a uvarili ho naozaj do mäkka.


Zemiakovo-strukovinový šalát s fetou
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g nových zemiakov (varný typ A)
  • 150 g fazuľových strukov
  • 150 g hrášku
  • 70 g zelených sójových bôbov (edamame)
  • 150 g fety
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • štipka cukru
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • nasekané bylinky

Zemiaky dôkladne umyte a uvarte do mäkka. Struky, hrášok aj sóju krátko uvarte, blanšírujte alebo pripravte v pare. Z cukru, soli, korenia, nasekaných byliniek, horčice, citrónovej šťavy a oleja vymiešajte zálievku. Uvarené zemiaky podľa veľkosti pokrájajte alebo ponechajte vcelku, vložte ich do misy spolu s parenou zeleninou a namrveným syrom. Zľahka premiešajte a prelejte zálievkou. Servírujte ako za tepla, tak aj za studena.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Skúste experimentovať a fetu nahraďte čisto kozím alebo ovčím syrom, poprípade syrom s modrou plesňou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 487
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 851
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 196
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 595
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 500
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 143
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 048
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 717
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 829
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


10 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


13 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu