SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Zelené varenie s hráškom

Nielen čerstvý hrášok chutí najlepšie. Vyskúšajte naše recepty a presvedčíte sa o opaku.

(Zdroj: Isifa)

Pečené kuracie prsia s hráškom a slaninou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 2 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 6 plátkov slaniny
  • 200 g hrášku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 - 2 PL hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Maslo a olej rozohrejte na panvici a opečte na nich očistené a osušené kuracie prsia. Ak použijete prsia aj s kožou, opečte ju poriadne dozlatista. Zatiahnuté zlatisté prsia preložte na pekáč, osoľte, okoreňte, zalejte polovicou vývaru a vložte do rúry asi na 15 - 20 minút. Medzitým na tej istej panvici s maslom osmažte pokrájanú cibuľu, pridajte na kocky pokrájanú slaninu a pečte dozlatista. Zľahka za stáleho miešania poprášte múkou a zalejte vývarom. Nakoniec pridajte hrášok a krátko povarte. Hotové kuracie prsia vložte späť do panvice aj s výpekom, dochuťte soľou a korením a nechajte odstáť, aby sa chute prepojili, kým nepripravíte prílohu. Servírujte so zemiakovým pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Toto jedlo výborne chutí nielen so zemiakovým pyré, ale i s mrkvovým, zelerovým alebo paštrnákovým pyré. Nič nepokazíte ani kukuričnou krémovou kašou – polentou.


Falafel s hráškom a jogurtovým dipom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g konzerva cíceru
  • 250 g hrášku
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 PL strúhanky
  • 2 PL sezamových semienok
  • 2-3 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • trošku rímskej rasce
  • soľ
  • kajenské korenie
  • olej na vysmážanie

Na jogurtový dip:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 2 PL nasekaných byliniek (mäta, koriander)

Cícer nechajte v sitku dôkladne odkvapkať. Do robota so sekacím nožom vložte očistenú cibuľu, cesnak, odkvapkaný cícer, hrášok a petržlenovú vňať. Vymixujte dohladka ako pastu hummus. Postupne do hmoty zapracujte múku a polovicu strúhanky. Dochuťte soľou, rascou a korením. Z hmoty vytvarujte rukami guľky, obaľte ich v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami a osmažte v rozpálenom oleji do zlatista. Hotové guľky preložte na papierové obrúsky a zmiešaním surovín pripravte dip. Servírovanie môžete obohatiť o viac druhov dipov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak neuznávate konzervované suroviny, cícer si pokojne predvarte sami doma. Je to zdĺhavý proces, dôležité je, aby ste pri varení odberali tvoriacu sa penu a uvarili ho naozaj do mäkka.


Zemiakovo-strukovinový šalát s fetou
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g nových zemiakov (varný typ A)
  • 150 g fazuľových strukov
  • 150 g hrášku
  • 70 g zelených sójových bôbov (edamame)
  • 150 g fety
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • štipka cukru
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • nasekané bylinky

Zemiaky dôkladne umyte a uvarte do mäkka. Struky, hrášok aj sóju krátko uvarte, blanšírujte alebo pripravte v pare. Z cukru, soli, korenia, nasekaných byliniek, horčice, citrónovej šťavy a oleja vymiešajte zálievku. Uvarené zemiaky podľa veľkosti pokrájajte alebo ponechajte vcelku, vložte ich do misy spolu s parenou zeleninou a namrveným syrom. Zľahka premiešajte a prelejte zálievkou. Servírujte ako za tepla, tak aj za studena.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Skúste experimentovať a fetu nahraďte čisto kozím alebo ovčím syrom, poprípade syrom s modrou plesňou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 487
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 345
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 801
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 777
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 105
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 089
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 420
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 249
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 076
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 968
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dánsky režisér Thomas Vinterberg.

Vyrastal medzi hipisákmi, tí mu dovolili všetko.

22. jan
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

12 h

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

4 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan