Zelené varenie s hráškom

Nielen čerstvý hrášok chutí najlepšie. Vyskúšajte naše recepty a presvedčíte sa o opaku.

(Zdroj: Isifa)

Pečené kuracie prsia s hráškom a slaninou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia
  • 2 hrubšie plátky masla
  • 2 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 6 plátkov slaniny
  • 200 g hrášku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 - 2 PL hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Maslo a olej rozohrejte na panvici a opečte na nich očistené a osušené kuracie prsia. Ak použijete prsia aj s kožou, opečte ju poriadne dozlatista. Zatiahnuté zlatisté prsia preložte na pekáč, osoľte, okoreňte, zalejte polovicou vývaru a vložte do rúry asi na 15 - 20 minút. Medzitým na tej istej panvici s maslom osmažte pokrájanú cibuľu, pridajte na kocky pokrájanú slaninu a pečte dozlatista. Zľahka za stáleho miešania poprášte múkou a zalejte vývarom. Nakoniec pridajte hrášok a krátko povarte. Hotové kuracie prsia vložte späť do panvice aj s výpekom, dochuťte soľou a korením a nechajte odstáť, aby sa chute prepojili, kým nepripravíte prílohu. Servírujte so zemiakovým pyré.

Tip: Toto jedlo výborne chutí nielen so zemiakovým pyré, ale i s mrkvovým, zelerovým alebo paštrnákovým pyré. Nič nepokazíte ani kukuričnou krémovou kašou – polentou.


Falafel s hráškom a jogurtovým dipom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g konzerva cíceru
  • 250 g hrášku
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 PL strúhanky
  • 2 PL sezamových semienok
  • 2-3 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • trošku rímskej rasce
  • soľ
  • kajenské korenie
  • olej na vysmážanie

Na jogurtový dip:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 2 PL nasekaných byliniek (mäta, koriander)

Cícer nechajte v sitku dôkladne odkvapkať. Do robota so sekacím nožom vložte očistenú cibuľu, cesnak, odkvapkaný cícer, hrášok a petržlenovú vňať. Vymixujte dohladka ako pastu hummus. Postupne do hmoty zapracujte múku a polovicu strúhanky. Dochuťte soľou, rascou a korením. Z hmoty vytvarujte rukami guľky, obaľte ich v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami a osmažte v rozpálenom oleji do zlatista. Hotové guľky preložte na papierové obrúsky a zmiešaním surovín pripravte dip. Servírovanie môžete obohatiť o viac druhov dipov.

Tip: Ak neuznávate konzervované suroviny, cícer si pokojne predvarte sami doma. Je to zdĺhavý proces, dôležité je, aby ste pri varení odberali tvoriacu sa penu a uvarili ho naozaj do mäkka.


Zemiakovo-strukovinový šalát s fetou
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g nových zemiakov (varný typ A)
  • 150 g fazuľových strukov
  • 150 g hrášku
  • 70 g zelených sójových bôbov (edamame)
  • 150 g fety
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • štipka cukru
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • nasekané bylinky

Zemiaky dôkladne umyte a uvarte do mäkka. Struky, hrášok aj sóju krátko uvarte, blanšírujte alebo pripravte v pare. Z cukru, soli, korenia, nasekaných byliniek, horčice, citrónovej šťavy a oleja vymiešajte zálievku. Uvarené zemiaky podľa veľkosti pokrájajte alebo ponechajte vcelku, vložte ich do misy spolu s parenou zeleninou a namrveným syrom. Zľahka premiešajte a prelejte zálievkou. Servírujte ako za tepla, tak aj za studena.

Tip: Skúste experimentovať a fetu nahraďte čisto kozím alebo ovčím syrom, poprípade syrom s modrou plesňou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 623
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 940
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 937
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 501
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 493
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 055
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 472
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 541
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 533
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 187

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

EKONOMIKA

Ktorá personálka zamestnala najviac ľudí? Pozrite si grafy

Pravidlá fungovania personálnych agentúr by sa mohli čoskoro zase meniť.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop