Hráškovo-fazuľový šalát
Suroviny na 4 porcie
- 500 g hrášku
- 300 g zelených bôbov (sójových bôbov edamame alebo drobných mungo fazuliek)
- 2 jaré cibuľky alebo malý pór
- lístky mäty
- šťava z polovice citróna
- 100 ml olivového oleja
- píniové oriešky
- parmezán
- soľ, mleté čierne korenie

Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu. Do inej misky napustite studenú vodu a pridajte do nej kocky ľadu. Vylúskaný bôb ponorte v sitku do vriacej vody na pár minút a po vybratí ho ihneď ponorte do ľadovej vody. Takto pripravený bôb, zbavte vrchnej tvrdej šupky. Podobne uvarte i hrášok, akurát ho nešúpte. V jeho prípade schladenie v ľadovej vode udrží jeho krásnu farbu a sladšiu chuť. Bôby a hrášok zmiešajte s nasekanými cibuľkami, bylinkami, soľou, korením, olejom a citrónovou šťavou. Premiešajte, dochuťte parmezánom a píniovými orieškami a servírujte.
Hrášková polievka s krevetami
Suroviny na 4 porcie
- 1 šalotka
- 1 strúčiky cesnaku
- 200 g zemiakov (najlepšie varný typ C a D)
- 2 PL oleja
- 300 g čerstvého hrášku
- 600 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenia alebo šľahanie
- hrubší plátok masla
- 100 g malých kreviet
- soľ, mleté čierne korenie

Na dozdobenie:
- kyslá smotana
- lístky mäty
- pažítka
Šalotku, cesnak a zemiaky ošúpte a rozkrájajte na drobné kocky. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom šalotku a cesnak. Pridajte zemiaky a hrášok a zalejte vývarom. Varte na miernom plameni približne 15 minút. Medzitým, kým sa varí polievka, opražte na panvici na masle krevety s troškou soli a korenia. Hotovú polievku rozmixujte dohladka, dochuťte soľou a korením a vmiešajte do nej smotanu na varenie. Prevarte a odstavte. Servírujte polievku s krevetami dozdobenú kyslou smotanou a lístkami mäty.
Tip: Krevety môžete nahradiť hubami alebo vareným či smaženým vajíčkom. Postačia i opekané kocky chleba alebo slaniny.