Čerešňami zaženiete chuť na sladké

Krvavočervená farba plodov je skutočným bohatstvom pre zdravie.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

„Neverte mládencom, keď sa vám zapáčia, vyjedia vám všetky čerešne z koláča,“ odporúča dievčatám Milan Lasica v texte piesne, ktorú v minulosti naspievali Hana Hegerová, Zuzana Kronerová i Emília Vášáryová. Hoci túto radu myslel skôr obrazne, dá sa brať aj doslovne. Najmä ak vyskúšate upiecť nadýchanú bublaninu z nášho receptu. Vyjedia vám nielen všetky čerešne, ale celý koláč zmizne z plechu, len sa tak zapráši.

Do koláčov i k mäsu

Čerešne sú pre mňa symbolom blížiacich sa letných prázdnin a najlepšie chutia priamo zo stromu. Kedysi čerešňové stromy lemovali menej frekventované cesty a chodili sme ich oberať na kilá, no dnes si ich vzhľadom na objem premávky nazbierajte radšej v záhrade alebo kúpte na trhu.

Čerešne
Čitateľské recepty
ceresnovy_sypany.jpg

Sladké, mäsité a chrumkavé plody sa hodia do koláčov z piškótového i kysnutého cesta, ale napríklad aj do guliek zo zemiakového cesta alebo do ryžového nákypu. Ak máte prebytky, zavarte si čerešňový kompót na zimu a veľmi sviežo a netradične chutí aj čerešňový džem. Najlepšie je, že čerešne sa hodia aj k mäsu a dajú sa z nich vyrobiť rôzne druhy likérov a alkoholov.

Červené „zlato“

Napriek tomu, že čerešne sú pomerne sladké, majú málo kalórií. A práve vďaka tomu môžete nimi zahnať chuť na sladké. Prispievajú k čisteniu organizmu, a preto sa ich konzumácia odporúča aj pri diétach zameraných na chudnutie.

Z najväčšej časti tvorí čerešne voda (80 percent), ale nezanedbateľná je aj prítomnosť vlákniny, ktorá je priaznivá na trávenie. Z vitamínov sú bohaté najmä na A a C, z minerálov sú to draslík, železo a jód.

Skutočným bohatstvom čerešní je však ich prenikavá krvavočervená farba. Teda prírodné farbivá – antokyaníny a karotény, ktoré túto farbu plodom dodávajú. Najnovšie štúdie ukázali, že antokyaníny znižujú zlý cholesterol v krvi a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru, čo je dôležité pri cukrovke.

Antokyaníny sú zároveň antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a tým zabraňujú ich predčasnému starnutiu. Vďaka tomu pomáhajú predchádzať rôznym zápalom v tele a mnohým ochoreniam vrátane rakoviny. Antokyaníny zlepšujú aj krvný obeh v tele, čím prispievajú k správnemu fungovaniu srdca i mozgu.

S vodou opatrne

Staré dobré odporúčanie, že po čerešniach sa nesmie piť voda, neberte na ľahkú váhu. V kontakte s vodou začínajú šťavnaté plody rýchlo kvasiť a môžu vám privodiť žalúdočné ťažkosti. Táto výstraha platí najmä pre deti.

A ešte jedna rada na záver. Ak sa vám čerešne hnusia pre biele červíky, ktoré sa do nich zvyknú zavŕtať, môžete ich vyhnať tak, že plody necháte chvíľu namočené v okyslenej vlažnej vode. Pridajte napríklad kyselinu citrónovu alebo vytlačenú šťavu z citróna a počkajte, kým červíky vylezú.

Čerešňová bublanina

  • 180 g kryštálového cukru ceresne5_res.jpg
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 dl studenej vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g čerešní
  • polovica citróna
  • kúsok masla a múku na vymastenie a vysypanie plechu
  1. Čerešne umyte, vykôstkujte a rozdeľte na polovice. Pokvapkajte ich šťavou z citróna a odložte do chladničky.
  2. Oddeľte žĺtky od bielkov do samostatných misiek. K žĺtkom pridajte kryštálový a vanilkový cukor a v mixéri šľahajte aspoň päť minút, kým sa hmota pekne nespojí. Za stáleho šľahania postupne pridávajte studenú vodu a po troške aj olej. Všetko poriadne vyšľahajte do penista.
  3. Umyte si metličky a v druhej miske vyšľahajte tuhý sneh z bielkov. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ju preosejte do žĺtkovej zmesi s cukrom. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver do cesta zľahka zamiešajte sneh z bielkov.
  4. Formu s rozmermi približne 35 x 25 cm vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Cesto nalejte do formy a jemne ho rovnomerne rozotrite. Na cesto poukladajte čerešne a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 10 minút. Potom teplotu stiahnite na 180 stupňov a dopekajte ďalších 20 až 25 minút. Bublanina je hotová, ak do nej pichnete špáradlom, vytiahnete ho a je suché. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom. Môžete vyskúšať aj obmenu a obaliť čerešne v škoricovom cukre alebo urobiť do bublaniny tvarohové škvrny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  2. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  5. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  6. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  7. Modern luxury next to the Blue Church
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  9. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  10. Moskva alebo Petrohrad?
  1. Moskva alebo Petrohrad? 8 115
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 200
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 3 641
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 128
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 436
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 385
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 335
  8. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 168
  9. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 136
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 120

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Neprehliadnite tiež

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.