SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Čerešňami zaženiete chuť na sladké

Krvavočervená farba plodov je skutočným bohatstvom pre zdravie.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

„Neverte mládencom, keď sa vám zapáčia, vyjedia vám všetky čerešne z koláča,“ odporúča dievčatám Milan Lasica v texte piesne, ktorú v minulosti naspievali Hana Hegerová, Zuzana Kronerová i Emília Vášáryová. Hoci túto radu myslel skôr obrazne, dá sa brať aj doslovne. Najmä ak vyskúšate upiecť nadýchanú bublaninu z nášho receptu. Vyjedia vám nielen všetky čerešne, ale celý koláč zmizne z plechu, len sa tak zapráši.

Do koláčov i k mäsu

Čerešne sú pre mňa symbolom blížiacich sa letných prázdnin a najlepšie chutia priamo zo stromu. Kedysi čerešňové stromy lemovali menej frekventované cesty a chodili sme ich oberať na kilá, no dnes si ich vzhľadom na objem premávky nazbierajte radšej v záhrade alebo kúpte na trhu.

Čerešne
Čitateľské recepty
ceresnovy_sypany.jpg

Sladké, mäsité a chrumkavé plody sa hodia do koláčov z piškótového i kysnutého cesta, ale napríklad aj do guliek zo zemiakového cesta alebo do ryžového nákypu. Ak máte prebytky, zavarte si čerešňový kompót na zimu a veľmi sviežo a netradične chutí aj čerešňový džem. Najlepšie je, že čerešne sa hodia aj k mäsu a dajú sa z nich vyrobiť rôzne druhy likérov a alkoholov.

Červené „zlato“

Napriek tomu, že čerešne sú pomerne sladké, majú málo kalórií. A práve vďaka tomu môžete nimi zahnať chuť na sladké. Prispievajú k čisteniu organizmu, a preto sa ich konzumácia odporúča aj pri diétach zameraných na chudnutie.

Z najväčšej časti tvorí čerešne voda (80 percent), ale nezanedbateľná je aj prítomnosť vlákniny, ktorá je priaznivá na trávenie. Z vitamínov sú bohaté najmä na A a C, z minerálov sú to draslík, železo a jód.

Skutočným bohatstvom čerešní je však ich prenikavá krvavočervená farba. Teda prírodné farbivá – antokyaníny a karotény, ktoré túto farbu plodom dodávajú. Najnovšie štúdie ukázali, že antokyaníny znižujú zlý cholesterol v krvi a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru, čo je dôležité pri cukrovke.

Antokyaníny sú zároveň antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a tým zabraňujú ich predčasnému starnutiu. Vďaka tomu pomáhajú predchádzať rôznym zápalom v tele a mnohým ochoreniam vrátane rakoviny. Antokyaníny zlepšujú aj krvný obeh v tele, čím prispievajú k správnemu fungovaniu srdca i mozgu.

S vodou opatrne

Staré dobré odporúčanie, že po čerešniach sa nesmie piť voda, neberte na ľahkú váhu. V kontakte s vodou začínajú šťavnaté plody rýchlo kvasiť a môžu vám privodiť žalúdočné ťažkosti. Táto výstraha platí najmä pre deti.

A ešte jedna rada na záver. Ak sa vám čerešne hnusia pre biele červíky, ktoré sa do nich zvyknú zavŕtať, môžete ich vyhnať tak, že plody necháte chvíľu namočené v okyslenej vlažnej vode. Pridajte napríklad kyselinu citrónovu alebo vytlačenú šťavu z citróna a počkajte, kým červíky vylezú.

Čerešňová bublanina

  • 180 g kryštálového cukru ceresne5_res.jpg
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 dl studenej vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g čerešní
  • polovica citróna
  • kúsok masla a múku na vymastenie a vysypanie plechu
  1. Čerešne umyte, vykôstkujte a rozdeľte na polovice. Pokvapkajte ich šťavou z citróna a odložte do chladničky.
  2. Oddeľte žĺtky od bielkov do samostatných misiek. K žĺtkom pridajte kryštálový a vanilkový cukor a v mixéri šľahajte aspoň päť minút, kým sa hmota pekne nespojí. Za stáleho šľahania postupne pridávajte studenú vodu a po troške aj olej. Všetko poriadne vyšľahajte do penista.
  3. Umyte si metličky a v druhej miske vyšľahajte tuhý sneh z bielkov. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ju preosejte do žĺtkovej zmesi s cukrom. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver do cesta zľahka zamiešajte sneh z bielkov.
  4. Formu s rozmermi približne 35 x 25 cm vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Cesto nalejte do formy a jemne ho rovnomerne rozotrite. Na cesto poukladajte čerešne a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 10 minút. Potom teplotu stiahnite na 180 stupňov a dopekajte ďalších 20 až 25 minút. Bublanina je hotová, ak do nej pichnete špáradlom, vytiahnete ho a je suché. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom. Môžete vyskúšať aj obmenu a obaliť čerešne v škoricovom cukre alebo urobiť do bublaniny tvarohové škvrny.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  2. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  5. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  10. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 349
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 009
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 929
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 15 216
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 458
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 774
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 133
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 883
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 734
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 067
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď zverejnil podrobnosti plošného testovania (minúta po minúte)

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 prípadov nákazy novým koronavírusom pri 5 899 testoch. Pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, celkový počet obetí je 176. Aktívnych prípadov nákazy je aktuálne 34 872.

Minister obrany SR Jaroslav Naď.
Boris Kollár.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Na obranu deduškov

Vláda seniorom „odporúča“ zákaz vychádzania.

Peter Tkačenko
Scenáristka a spisovateľka Hana Lasicová.

Neprehliadnite tiež

Životný priestor len pár metrov štvorcových. Prečo sú drobné domy veľký fenomén?

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou