Čerešňami zaženiete chuť na sladké

Krvavočervená farba plodov je skutočným bohatstvom pre zdravie.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

„Neverte mládencom, keď sa vám zapáčia, vyjedia vám všetky čerešne z koláča,“ odporúča dievčatám Milan Lasica v texte piesne, ktorú v minulosti naspievali Hana Hegerová, Zuzana Kronerová i Emília Vášáryová. Hoci túto radu myslel skôr obrazne, dá sa brať aj doslovne. Najmä ak vyskúšate upiecť nadýchanú bublaninu z nášho receptu. Vyjedia vám nielen všetky čerešne, ale celý koláč zmizne z plechu, len sa tak zapráši.

Do koláčov i k mäsu

Čerešne sú pre mňa symbolom blížiacich sa letných prázdnin a najlepšie chutia priamo zo stromu. Kedysi čerešňové stromy lemovali menej frekventované cesty a chodili sme ich oberať na kilá, no dnes si ich vzhľadom na objem premávky nazbierajte radšej v záhrade alebo kúpte na trhu.

Čerešne
Čitateľské recepty
ceresnovy_sypany.jpg

Sladké, mäsité a chrumkavé plody sa hodia do koláčov z piškótového i kysnutého cesta, ale napríklad aj do guliek zo zemiakového cesta alebo do ryžového nákypu. Ak máte prebytky, zavarte si čerešňový kompót na zimu a veľmi sviežo a netradične chutí aj čerešňový džem. Najlepšie je, že čerešne sa hodia aj k mäsu a dajú sa z nich vyrobiť rôzne druhy likérov a alkoholov.

Červené „zlato“

Napriek tomu, že čerešne sú pomerne sladké, majú málo kalórií. A práve vďaka tomu môžete nimi zahnať chuť na sladké. Prispievajú k čisteniu organizmu, a preto sa ich konzumácia odporúča aj pri diétach zameraných na chudnutie.

Z najväčšej časti tvorí čerešne voda (80 percent), ale nezanedbateľná je aj prítomnosť vlákniny, ktorá je priaznivá na trávenie. Z vitamínov sú bohaté najmä na A a C, z minerálov sú to draslík, železo a jód.

Skutočným bohatstvom čerešní je však ich prenikavá krvavočervená farba. Teda prírodné farbivá – antokyaníny a karotény, ktoré túto farbu plodom dodávajú. Najnovšie štúdie ukázali, že antokyaníny znižujú zlý cholesterol v krvi a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru, čo je dôležité pri cukrovke.

Antokyaníny sú zároveň antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a tým zabraňujú ich predčasnému starnutiu. Vďaka tomu pomáhajú predchádzať rôznym zápalom v tele a mnohým ochoreniam vrátane rakoviny. Antokyaníny zlepšujú aj krvný obeh v tele, čím prispievajú k správnemu fungovaniu srdca i mozgu.

S vodou opatrne

Staré dobré odporúčanie, že po čerešniach sa nesmie piť voda, neberte na ľahkú váhu. V kontakte s vodou začínajú šťavnaté plody rýchlo kvasiť a môžu vám privodiť žalúdočné ťažkosti. Táto výstraha platí najmä pre deti.

A ešte jedna rada na záver. Ak sa vám čerešne hnusia pre biele červíky, ktoré sa do nich zvyknú zavŕtať, môžete ich vyhnať tak, že plody necháte chvíľu namočené v okyslenej vlažnej vode. Pridajte napríklad kyselinu citrónovu alebo vytlačenú šťavu z citróna a počkajte, kým červíky vylezú.

Čerešňová bublanina

  • 180 g kryštálového cukru ceresne5_res.jpg
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 dl studenej vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g čerešní
  • polovica citróna
  • kúsok masla a múku na vymastenie a vysypanie plechu
  1. Čerešne umyte, vykôstkujte a rozdeľte na polovice. Pokvapkajte ich šťavou z citróna a odložte do chladničky.
  2. Oddeľte žĺtky od bielkov do samostatných misiek. K žĺtkom pridajte kryštálový a vanilkový cukor a v mixéri šľahajte aspoň päť minút, kým sa hmota pekne nespojí. Za stáleho šľahania postupne pridávajte studenú vodu a po troške aj olej. Všetko poriadne vyšľahajte do penista.
  3. Umyte si metličky a v druhej miske vyšľahajte tuhý sneh z bielkov. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ju preosejte do žĺtkovej zmesi s cukrom. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver do cesta zľahka zamiešajte sneh z bielkov.
  4. Formu s rozmermi približne 35 x 25 cm vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Cesto nalejte do formy a jemne ho rovnomerne rozotrite. Na cesto poukladajte čerešne a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 10 minút. Potom teplotu stiahnite na 180 stupňov a dopekajte ďalších 20 až 25 minút. Bublanina je hotová, ak do nej pichnete špáradlom, vytiahnete ho a je suché. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom. Môžete vyskúšať aj obmenu a obaliť čerešne v škoricovom cukre alebo urobiť do bublaniny tvarohové škvrny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Dom od ES - bolo to fajn
  2. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  3. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  4. Obnova kaštieľa v Malinove
  5. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  6. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  7. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  8. Nové bývanie bez murovania
  9. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  10. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 15 232
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 728
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 9 542
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 575
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 643
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 233
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 173
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 455
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 275
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 215

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Zjednotené Írsko a škótsky sen. Prežije jednotná Británia?

Referendum o nezávislosti avizuje Škótsko, brexit sa nepáči ani severoírskym republikánom. Strach z hraníc podporil výzvy na zjednotenie Írska.

KOMENTÁRE

Mayová sa sama vohnala do časovej tiesne

S voľbou dátumu mohla Mayová naložiť aj menej symbolicky.

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa vznášajú pochybnosti.

PRIMÁR

Rakovina je náhoda, môžu za to chyby pri kopírovaní DNA

Vo väčšine prípadov nemožno vzniku zabrániť.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop