Čerešňami zaženiete chuť na sladké

Krvavočervená farba plodov je skutočným bohatstvom pre zdravie.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

„Neverte mládencom, keď sa vám zapáčia, vyjedia vám všetky čerešne z koláča,“ odporúča dievčatám Milan Lasica v texte piesne, ktorú v minulosti naspievali Hana Hegerová, Zuzana Kronerová i Emília Vášáryová. Hoci túto radu myslel skôr obrazne, dá sa brať aj doslovne. Najmä ak vyskúšate upiecť nadýchanú bublaninu z nášho receptu. Vyjedia vám nielen všetky čerešne, ale celý koláč zmizne z plechu, len sa tak zapráši.

Do koláčov i k mäsu

Čerešne sú pre mňa symbolom blížiacich sa letných prázdnin a najlepšie chutia priamo zo stromu. Kedysi čerešňové stromy lemovali menej frekventované cesty a chodili sme ich oberať na kilá, no dnes si ich vzhľadom na objem premávky nazbierajte radšej v záhrade alebo kúpte na trhu.

Čerešne
Čitateľské recepty
ceresnovy_sypany.jpg

Sladké, mäsité a chrumkavé plody sa hodia do koláčov z piškótového i kysnutého cesta, ale napríklad aj do guliek zo zemiakového cesta alebo do ryžového nákypu. Ak máte prebytky, zavarte si čerešňový kompót na zimu a veľmi sviežo a netradične chutí aj čerešňový džem. Najlepšie je, že čerešne sa hodia aj k mäsu a dajú sa z nich vyrobiť rôzne druhy likérov a alkoholov.

Červené „zlato“

Napriek tomu, že čerešne sú pomerne sladké, majú málo kalórií. A práve vďaka tomu môžete nimi zahnať chuť na sladké. Prispievajú k čisteniu organizmu, a preto sa ich konzumácia odporúča aj pri diétach zameraných na chudnutie.

Z najväčšej časti tvorí čerešne voda (80 percent), ale nezanedbateľná je aj prítomnosť vlákniny, ktorá je priaznivá na trávenie. Z vitamínov sú bohaté najmä na A a C, z minerálov sú to draslík, železo a jód.

Skutočným bohatstvom čerešní je však ich prenikavá krvavočervená farba. Teda prírodné farbivá – antokyaníny a karotény, ktoré túto farbu plodom dodávajú. Najnovšie štúdie ukázali, že antokyaníny znižujú zlý cholesterol v krvi a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru, čo je dôležité pri cukrovke.

Antokyaníny sú zároveň antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a tým zabraňujú ich predčasnému starnutiu. Vďaka tomu pomáhajú predchádzať rôznym zápalom v tele a mnohým ochoreniam vrátane rakoviny. Antokyaníny zlepšujú aj krvný obeh v tele, čím prispievajú k správnemu fungovaniu srdca i mozgu.

S vodou opatrne

Staré dobré odporúčanie, že po čerešniach sa nesmie piť voda, neberte na ľahkú váhu. V kontakte s vodou začínajú šťavnaté plody rýchlo kvasiť a môžu vám privodiť žalúdočné ťažkosti. Táto výstraha platí najmä pre deti.

A ešte jedna rada na záver. Ak sa vám čerešne hnusia pre biele červíky, ktoré sa do nich zvyknú zavŕtať, môžete ich vyhnať tak, že plody necháte chvíľu namočené v okyslenej vlažnej vode. Pridajte napríklad kyselinu citrónovu alebo vytlačenú šťavu z citróna a počkajte, kým červíky vylezú.

Čerešňová bublanina

  • 180 g kryštálového cukru ceresne5_res.jpg
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 dl studenej vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g čerešní
  • polovica citróna
  • kúsok masla a múku na vymastenie a vysypanie plechu
  1. Čerešne umyte, vykôstkujte a rozdeľte na polovice. Pokvapkajte ich šťavou z citróna a odložte do chladničky.
  2. Oddeľte žĺtky od bielkov do samostatných misiek. K žĺtkom pridajte kryštálový a vanilkový cukor a v mixéri šľahajte aspoň päť minút, kým sa hmota pekne nespojí. Za stáleho šľahania postupne pridávajte studenú vodu a po troške aj olej. Všetko poriadne vyšľahajte do penista.
  3. Umyte si metličky a v druhej miske vyšľahajte tuhý sneh z bielkov. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ju preosejte do žĺtkovej zmesi s cukrom. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver do cesta zľahka zamiešajte sneh z bielkov.
  4. Formu s rozmermi približne 35 x 25 cm vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Cesto nalejte do formy a jemne ho rovnomerne rozotrite. Na cesto poukladajte čerešne a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 10 minút. Potom teplotu stiahnite na 180 stupňov a dopekajte ďalších 20 až 25 minút. Bublanina je hotová, ak do nej pichnete špáradlom, vytiahnete ho a je suché. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom. Môžete vyskúšať aj obmenu a obaliť čerešne v škoricovom cukre alebo urobiť do bublaniny tvarohové škvrny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 744
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 484
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 952
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 278
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 824
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 494
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 448
  8. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 292
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 2 818
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 467

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Niektorí ľudia majú zvláštny dar, chutí im dúha a vidia zvuky

Ak vám vonia hudba alebo zapácha nejaká situácia, zrejme máte dobrú slovnú zásobu a radi sa vyjadrujete opisne. Alebo ste synestetik a myslíte to doslovne.

EKONOMIKA

Osem zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Ľudí čaká viac dokladovania a prísnejšie posudzovanie.

ŠPORT

Sagan pobavil otázkou na súpera aj odpoveďou, prečo bol na toalete

Špekulovalo sa o zdravotných problémoch.

Neprehliadnite tiež

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop