„Neverte mládencom, keď sa vám zapáčia, vyjedia vám všetky čerešne z koláča,“ odporúča dievčatám Milan Lasica v texte piesne, ktorú v minulosti naspievali Hana Hegerová, Zuzana Kronerová i Emília Vášáryová. Hoci túto radu myslel skôr obrazne, dá sa brať aj doslovne. Najmä ak vyskúšate upiecť nadýchanú bublaninu z nášho receptu. Vyjedia vám nielen všetky čerešne, ale celý koláč zmizne z plechu, len sa tak zapráši.
Do koláčov i k mäsu
Čerešne sú pre mňa symbolom blížiacich sa letných prázdnin a najlepšie chutia priamo zo stromu. Kedysi čerešňové stromy lemovali menej frekventované cesty a chodili sme ich oberať na kilá, no dnes si ich vzhľadom na objem premávky nazbierajte radšej v záhrade alebo kúpte na trhu.
Čerešne
Čitateľské recepty
Vyskúšajte overené recepty používateľov Nanicmama.sme.sk.
Sladké, mäsité a chrumkavé plody sa hodia do koláčov z piškótového i kysnutého cesta, ale napríklad aj do guliek zo zemiakového cesta alebo do ryžového nákypu. Ak máte prebytky, zavarte si čerešňový kompót na zimu a veľmi sviežo a netradične chutí aj čerešňový džem. Najlepšie je, že čerešne sa hodia aj k mäsu a dajú sa z nich vyrobiť rôzne druhy likérov a alkoholov.
Červené „zlato“
Napriek tomu, že čerešne sú pomerne sladké, majú málo kalórií. A práve vďaka tomu môžete nimi zahnať chuť na sladké. Prispievajú k čisteniu organizmu, a preto sa ich konzumácia odporúča aj pri diétach zameraných na chudnutie.
Z najväčšej časti tvorí čerešne voda (80 percent), ale nezanedbateľná je aj prítomnosť vlákniny, ktorá je priaznivá na trávenie. Z vitamínov sú bohaté najmä na A a C, z minerálov sú to draslík, železo a jód.
Skutočným bohatstvom čerešní je však ich prenikavá krvavočervená farba. Teda prírodné farbivá – antokyaníny a karotény, ktoré túto farbu plodom dodávajú. Najnovšie štúdie ukázali, že antokyaníny znižujú zlý cholesterol v krvi a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru, čo je dôležité pri cukrovke.
Antokyaníny sú zároveň antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a tým zabraňujú ich predčasnému starnutiu. Vďaka tomu pomáhajú predchádzať rôznym zápalom v tele a mnohým ochoreniam vrátane rakoviny. Antokyaníny zlepšujú aj krvný obeh v tele, čím prispievajú k správnemu fungovaniu srdca i mozgu.
S vodou opatrne
Staré dobré odporúčanie, že po čerešniach sa nesmie piť voda, neberte na ľahkú váhu. V kontakte s vodou začínajú šťavnaté plody rýchlo kvasiť a môžu vám privodiť žalúdočné ťažkosti. Táto výstraha platí najmä pre deti.
A ešte jedna rada na záver. Ak sa vám čerešne hnusia pre biele červíky, ktoré sa do nich zvyknú zavŕtať, môžete ich vyhnať tak, že plody necháte chvíľu namočené v okyslenej vlažnej vode. Pridajte napríklad kyselinu citrónovu alebo vytlačenú šťavu z citróna a počkajte, kým červíky vylezú.
Čerešňová bublanina
180 g kryštálového cukru
200 g hladkej múky
4 vajcia
1 dl slnečnicového oleja
1 dl studenej vody
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
500 g čerešní
polovica citróna
kúsok masla a múku na vymastenie a vysypanie plechu
Čerešne umyte, vykôstkujte a rozdeľte na polovice. Pokvapkajte ich šťavou z citróna a odložte do chladničky.
Oddeľte žĺtky od bielkov do samostatných misiek. K žĺtkom pridajte kryštálový a vanilkový cukor a v mixéri šľahajte aspoň päť minút, kým sa hmota pekne nespojí. Za stáleho šľahania postupne pridávajte studenú vodu a po troške aj olej. Všetko poriadne vyšľahajte do penista.
Umyte si metličky a v druhej miske vyšľahajte tuhý sneh z bielkov. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ju preosejte do žĺtkovej zmesi s cukrom. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver do cesta zľahka zamiešajte sneh z bielkov.
Formu s rozmermi približne 35 x 25 cm vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Cesto nalejte do formy a jemne ho rovnomerne rozotrite. Na cesto poukladajte čerešne a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 10 minút. Potom teplotu stiahnite na 180 stupňov a dopekajte ďalších 20 až 25 minút. Bublanina je hotová, ak do nej pichnete špáradlom, vytiahnete ho a je suché. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom. Môžete vyskúšať aj obmenu a obaliť čerešne v škoricovom cukre alebo urobiť do bublaniny tvarohové škvrny.