SME

Zelený šalát po celý rok

Na balkóne, v debničke aj na záhrade. Urodí sa vám všade.

(Zdroj: mg)

Nezáleží na tom, či si na balkóne nájdete miesto pre veľký hrantík, k zadným dverám verandy pristavíte starú drevenú debničku alebo sa rozhodnete vybudovať na plote vegetačnú stenu zo samozavlažovacích nádob. Na každom z týchto miest sa môžete tešiť z bohatej úrody krehkých, šťavnatých lístkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Listová zelenina toleruje tieň severného balkóna, miluje chladnejšie časti roka a vytvára bohatý koreňový systém, ktorý pátra po živinách. Ľahký substrát v prvých dňoch klíčenia vyvoláva rozpaky slabým ukotvením rastliniek, len čo ho však prikryje zeleň, ukáže všetky svoje prednosti.

SkryťVypnúť reklamu

Chrumkavé lístky z Ázie

Mibuna, mizuna a čínska horčica sú rekordérmi v rýchlosti rastu. Kým v skorej jari a neskorej jeseni vyrastú v priebehu 30 dní v hustý vysoký koberec šťavnatých lístkov, v sparnom lete to stihnú za polovičný čas. Majú krehké, šťavnaté stonky, ktoré svojou chrumkavosťou dopĺňajú jemnú chuť listov.

Najlepšia taktika výsevu je husté rozsýpanie semienok na povrch zrovnaného substrátu, tak aby na každom centimetri bolo jedno semienko. Potom už len vziať do ruky sitko a jemne ich zasypať tenkou preosiatou vrstvičkou, aby boli v neustálom vlhku. Rosenie a prikrytie fóliou urýchli klíčenie, pozor však na krhličku. Mladé rastlinky líhajú pod tenkými prúdmi vody a trvá im deň či dva, kým sa postavia na nohy.

V stocentimetrovom hrantíku narastie dostatok lístkov pre početnú rodinu na dva zbery. Osvedčilo sa mať dva hrantíky s výsevmi s 2-, resp. 1-týždenným odstupom, k spokojnosti im stačí univerzálny substrát.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát na rez

Kto by nemiloval jemnú chuť listového šalátu na rez. Dvojfarebné zmesi Lolo a Bowl rastú s takým intenzívnym nasadením, že kedykoľvek pretrháte z hustého porastu za misku lístkov, do dvoch dní sa uvoľnené miesto opäť zaplní.

Prírodný substrát s ílmi a organickým predhnojením je zárukou toho, že dosiahnu typickú sladkastú chuť šalátu. Nesmú však pri pestovaní utrpieť stres zo sucha či horúčav. Jar a jeseň sú ideálnym obdobím na ich pestovanie a samozavlažovací hrantík by mal byť samozrejmosťou. Nespália ho ani prízemné mrazíky.

Výhodné je pri výseve povrch substrátu utužiť tlakom, aby klíčne rastlinky, ktoré sa objavia po 4 až 6 dňoch, mali oporu. V hustom výseve rastie najrýchlejšie, trvá približne šesť týždňov, kým vás zahrnie bohatou úrodou. V hrantíku 40 x 100 centimetrov narastie v dobrom počasí až 1,5 kilogramu lístkov. A to je také množstvo, že chvíľami nebudete možno vedieť, čo s ním.

SkryťVypnúť reklamu

Korenisté dobroty

Pre koho je šalát príliš fádny, toho viac nadchnú rukola a dánska žerucha. Tušili ste o tom, že žeruchu možno pestovať aj inak ako na vate pre jej klíčne lístky? Jej štipľavá korenistá chuť sa pri vyššom vzraste nevytráca a je úplne iná ako rukola s jej korenistou horkosťou.

Obe rastlinky milujú teplo a nerobia si ťažkú hlavu z tienistého stanovišťa. Len žeruchu treba pre jej jemný vzrast chrániť pred vetrom, pri ktorom intenzívne polieha. Vyrobiť horčiny a aromatické látky z fádnej zeme nie je jednoduché. Obom svedčí substrát s vermikompostom, ktorý rozvinie ich arómu naplno.

Vďaka tomu, že im stačí päťcentimetrová hĺbka pestovateľskej nádoby s podmiskou, v ktorej je neustále voda, pri ich pestovaní si vystačíte na celú sezónu s jediným 50-litrovým vreckom. Potrvá dva cykly, kým vyčerpajú živiny a ich chuť sa stane fádnejšou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

K úrode sa prepracujú približne za šesť týždňov. Kým úroda rukoly je takmer zhodná s mizunou, žeruchy je o poznanie pomenej. Nestojí však za to vyčkávať ďalšie týždne na prírastky. Akoby dosiahla svoj vrchol.

Čo poviete na špenát?

V marci je všetka zelenina vzácnejšia ako špenát a tak zostáva bez povšimnutia. Keď sa však rok preklopí a v druhej polovici augusta sú dni opäť kratšie, nastal čas na pestovanie jesenných odrôd. Možno sa vám to zdá nezvyčajné, ale špenátu sa predsa len v hrantíkoch darí a tienisté miesto im neprekáža. Záleží však na odrode, či budete chcieť, aby skončil pod pokrievkou v hrnci, alebo v studenej šalátovej mise.

Monores má jemné svieže lístky, ktoré priam lákajú na odtrhnutie a zjedenie, Emilia F1 je typicky tmavá, pevná, na tepelnú úpravu. Matador je kdesi uprostred svieži i s typickou špenátovou chuťou zároveň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Siať špenát je ako hrať sa na vojačikov. Semienko k semienku naukladáte na urovnaný rašelinový substrát, tak aby boli 2 či 3 centimetre vzdialené od seba. Každé z nich potom ceruzkou zatlačíte dva centimetre pod zem a o niekoľko dní začnú spod zeme vykúkať pevné rastlinky s dlhými klíčnymi listami. Mohutnejú, hustnú a ak príroda chce, začnú pre kvet vybiehať i do výšky. Nie je to však na škodu, k listom sa dostane viac svetla.

Zo 60-centimetrového hrantíka zozbierate približne 100 gramov úrody, čo pri výraznej chuti špenátu nie je na zahodenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 004
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 607
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 829
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 646
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 904
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 355
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 174
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 384
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 776
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 566
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu