Dezerty plné jahôd

Láka vás samozber alebo vám stačí pár plodov z vlastnej záhradky. V každom prípade vyskúšajte naše jahodové recepty.

(Zdroj: Isifa)

Kokosový koláč s jahodami
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 175 g bielej čokoládovej polevy
  • 100 g kukuričných lupienkov
  • 50 g strúhaného kokosu

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 6 plátkov želatíny
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 500 g jemného tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 cl kokosového likéru
  • 75 g práškového cukru
  • tortová forma s priemerom 24 cm
  • kokosové hoblinky

Tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Na parou alebo vo vodnom kúpeli rozpustite polevu, pridajte do nej kukuričné lupienky a kokos. Hmotu rozotrite na dno formy a odložte do chladničky. Želatínu namočte do vody, aby napučala. Držte sa návodu na obale. Kokosové mlieko zmiešajte s cukrom, tvarohom a strúhaným kokosom . Šľahačku zahrejte, rozpustite v nej želatínu a likér. Po vychladnutí ju vyšľahajte. Šľahačku zmiešajte s tvarohovým krémom a odložte do chladničky. Na korpus naukladajte pokrájané jahody, trochu si odložte bokom na dozdobenie. Na jahody navrstvite plnku . Dozdobte, jahodami a jahodovým sirupom a odložte do chladničky. Servírujte studené, dozdobené kokosovými hoblinkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Do krému môžete pridať i citrónovú alebo limetovú šťavu a kôru. Kukuričné lupienky môžete podrviť alebo ich nahradiť podľa chuti burizónmi či pomletými sušienkami.


Nebeská jahodová torta s mandľovými pusinkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 125 g kryštálového cukru
  • Nastrúhaná citrónová kôra
  • 4 žĺtky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 2 PL mlieka
  • Tuk na vymastenie formy
  • Okrúhla forma s priemerom 26 cm

Na snehovo-mandľovú kôrku:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 500 g kyslej smotany
  • 75 g práškového cukru
  • 8 plátkov želatíny
  • 500 g šľahačkovej smotany

Bielky vyšľahajte s cukrom do tuha a odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 230 stupňov. Maslo vymiešajte dohladka, pridajte cukor a citrónovú kôru a miešajte alebo šľahajte do penista. Nakoniec primiešajte po jednom žĺtky , mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto preložte do vymastenej tortovej formy a dajte piecť.
Po chvíľke na zatiahnutý povrch navrstvite bielky s mandľami a dopečte. Po vychladnutí prerežte. Želatínu namočte do trošky vody. Šľahačku ušľahajte do tuha a odložte do chladničky. Zmiešajte kyslú smotanu s cukrom a postupne do hmoty zapracúvajte želatínu a šľahačku. Spodný korpus vložte späť do formy, potrite krémom, naukladajte jahody, opäť krém a takto proces niekoľko krát zopakujte. Nakoniec priložte vrchný korpus a odložte vychladiť. Servírujte dozdobené jahodami.

Tip: Ak si netrúfate na prekrajovanie vysokého korpusu, pokojne upečte z polovičnej dávky najskôr spodný korpus a potom vrchný korpus so snehom.


Tvarohové knedle s jahodami a strúhankovou posýpkou
Suroviny viac 4 - 6 porcií

  • 600 g jahôd
  • 600 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 70 g polohrubej múky
  • 40 g detskej krupice
  • 120 g strúhanky
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 100 masla
  • mletá škorica
  • múka na pomúčenie

Z tvarohu, vajíčka, múky a krupice vypracujte cesto. Cesto nechajte schladiť, aby sa pri práci nelepilo. Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Na pomúčenej doske z cesta vypracujte valček, z ktorého odkrajujte tenké plátky. Do každého kruhu zabaľte čistú, odstopkovanú jahodu tak, aby sa pri varení cesto nepretrhlo. Knedle vkladajte do vriacej vody, premiešajte, aby sa neprilepilo o dno a varte kým nevyplávajú, približne osem minút. Hotové knedle zlejte, preložte do misky a polejte polovicu roztopeného masla. Na druhej polovici masla opražte strúhanku s cukrom. Servírujte horúce.

Tip: Zo zvyšných jahôd a lyžice cukru a citrónovej šťavy vymixujte jahodovú omáčku, ktorá jedlo doplní nielen chuťovo, ale i esteticky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 837
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 176
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 545
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 916
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 670
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 823
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 801
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 416
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 210
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 840

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Matúša Krčmárika

K riešeniu utečencov sme neprispeli ničím a ešte sa tým chválime

Po rokoch hovoríme stále to isté.

EKONOMIKA

Semafory majú tajné tlačidlo. Na čo slúži

Nie každý gombík spustí zelenú.

ŠPORT

Udrel súpera. Froome prišiel o pomocníka, vylúčili ho z Tour

Gianni Moscon v úvode 15. etapy udrel Elieho Gesberta.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.