Dezerty plné jahôd

Láka vás samozber alebo vám stačí pár plodov z vlastnej záhradky. V každom prípade vyskúšajte naše jahodové recepty.

(Zdroj: Isifa)

Kokosový koláč s jahodami
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 175 g bielej čokoládovej polevy
  • 100 g kukuričných lupienkov
  • 50 g strúhaného kokosu

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 6 plátkov želatíny
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 500 g jemného tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 cl kokosového likéru
  • 75 g práškového cukru
  • tortová forma s priemerom 24 cm
  • kokosové hoblinky

Tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Na parou alebo vo vodnom kúpeli rozpustite polevu, pridajte do nej kukuričné lupienky a kokos. Hmotu rozotrite na dno formy a odložte do chladničky. Želatínu namočte do vody, aby napučala. Držte sa návodu na obale. Kokosové mlieko zmiešajte s cukrom, tvarohom a strúhaným kokosom . Šľahačku zahrejte, rozpustite v nej želatínu a likér. Po vychladnutí ju vyšľahajte. Šľahačku zmiešajte s tvarohovým krémom a odložte do chladničky. Na korpus naukladajte pokrájané jahody, trochu si odložte bokom na dozdobenie. Na jahody navrstvite plnku . Dozdobte, jahodami a jahodovým sirupom a odložte do chladničky. Servírujte studené, dozdobené kokosovými hoblinkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Do krému môžete pridať i citrónovú alebo limetovú šťavu a kôru. Kukuričné lupienky môžete podrviť alebo ich nahradiť podľa chuti burizónmi či pomletými sušienkami.


Nebeská jahodová torta s mandľovými pusinkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 125 g kryštálového cukru
  • Nastrúhaná citrónová kôra
  • 4 žĺtky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 2 PL mlieka
  • Tuk na vymastenie formy
  • Okrúhla forma s priemerom 26 cm

Na snehovo-mandľovú kôrku:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 500 g kyslej smotany
  • 75 g práškového cukru
  • 8 plátkov želatíny
  • 500 g šľahačkovej smotany

Bielky vyšľahajte s cukrom do tuha a odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 230 stupňov. Maslo vymiešajte dohladka, pridajte cukor a citrónovú kôru a miešajte alebo šľahajte do penista. Nakoniec primiešajte po jednom žĺtky , mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto preložte do vymastenej tortovej formy a dajte piecť.
Po chvíľke na zatiahnutý povrch navrstvite bielky s mandľami a dopečte. Po vychladnutí prerežte. Želatínu namočte do trošky vody. Šľahačku ušľahajte do tuha a odložte do chladničky. Zmiešajte kyslú smotanu s cukrom a postupne do hmoty zapracúvajte želatínu a šľahačku. Spodný korpus vložte späť do formy, potrite krémom, naukladajte jahody, opäť krém a takto proces niekoľko krát zopakujte. Nakoniec priložte vrchný korpus a odložte vychladiť. Servírujte dozdobené jahodami.

Tip: Ak si netrúfate na prekrajovanie vysokého korpusu, pokojne upečte z polovičnej dávky najskôr spodný korpus a potom vrchný korpus so snehom.


Tvarohové knedle s jahodami a strúhankovou posýpkou
Suroviny viac 4 - 6 porcií

  • 600 g jahôd
  • 600 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 70 g polohrubej múky
  • 40 g detskej krupice
  • 120 g strúhanky
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 100 masla
  • mletá škorica
  • múka na pomúčenie

Z tvarohu, vajíčka, múky a krupice vypracujte cesto. Cesto nechajte schladiť, aby sa pri práci nelepilo. Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Na pomúčenej doske z cesta vypracujte valček, z ktorého odkrajujte tenké plátky. Do každého kruhu zabaľte čistú, odstopkovanú jahodu tak, aby sa pri varení cesto nepretrhlo. Knedle vkladajte do vriacej vody, premiešajte, aby sa neprilepilo o dno a varte kým nevyplávajú, približne osem minút. Hotové knedle zlejte, preložte do misky a polejte polovicu roztopeného masla. Na druhej polovici masla opražte strúhanku s cukrom. Servírujte horúce.

Tip: Zo zvyšných jahôd a lyžice cukru a citrónovej šťavy vymixujte jahodovú omáčku, ktorá jedlo doplní nielen chuťovo, ale i esteticky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Kreditná karta – áno alebo nie
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 25 702
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 568
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 182
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 510
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 973
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 527
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 865
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 081
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 4 833
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 058

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

DOMOV

Minúta po minúte: Farmári chceli Pellegriniho, prijal ich prezident Kiska

Prijali aj ponuku ministerky Matečnej, chcú ísť ale všetci.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

Ako vzniká genocída, a kde je Maďarsko

Nedokážeme sa poučiť z dejín. Toto je len ďalší príklad.

DOMOV

Traktory v Bratislave. V hlavnom meste protestujú farmári

Traktory sú už zaparkované pred prezidentským palácom.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.