SME

Dezerty plné jahôd

Láka vás samozber alebo vám stačí pár plodov z vlastnej záhradky. V každom prípade vyskúšajte naše jahodové recepty.

(Zdroj: Isifa)

Kokosový koláč s jahodami
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 175 g bielej čokoládovej polevy
  • 100 g kukuričných lupienkov
  • 50 g strúhaného kokosu

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 6 plátkov želatíny
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 500 g jemného tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 cl kokosového likéru
  • 75 g práškového cukru
  • tortová forma s priemerom 24 cm
  • kokosové hoblinky

Tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Na parou alebo vo vodnom kúpeli rozpustite polevu, pridajte do nej kukuričné lupienky a kokos. Hmotu rozotrite na dno formy a odložte do chladničky. Želatínu namočte do vody, aby napučala. Držte sa návodu na obale. Kokosové mlieko zmiešajte s cukrom, tvarohom a strúhaným kokosom . Šľahačku zahrejte, rozpustite v nej želatínu a likér. Po vychladnutí ju vyšľahajte. Šľahačku zmiešajte s tvarohovým krémom a odložte do chladničky. Na korpus naukladajte pokrájané jahody, trochu si odložte bokom na dozdobenie. Na jahody navrstvite plnku . Dozdobte, jahodami a jahodovým sirupom a odložte do chladničky. Servírujte studené, dozdobené kokosovými hoblinkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Do krému môžete pridať i citrónovú alebo limetovú šťavu a kôru. Kukuričné lupienky môžete podrviť alebo ich nahradiť podľa chuti burizónmi či pomletými sušienkami.


Nebeská jahodová torta s mandľovými pusinkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 125 g kryštálového cukru
  • Nastrúhaná citrónová kôra
  • 4 žĺtky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 2 PL mlieka
  • Tuk na vymastenie formy
  • Okrúhla forma s priemerom 26 cm

Na snehovo-mandľovú kôrku:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 500 g kyslej smotany
  • 75 g práškového cukru
  • 8 plátkov želatíny
  • 500 g šľahačkovej smotany

Bielky vyšľahajte s cukrom do tuha a odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 230 stupňov. Maslo vymiešajte dohladka, pridajte cukor a citrónovú kôru a miešajte alebo šľahajte do penista. Nakoniec primiešajte po jednom žĺtky , mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto preložte do vymastenej tortovej formy a dajte piecť.
Po chvíľke na zatiahnutý povrch navrstvite bielky s mandľami a dopečte. Po vychladnutí prerežte. Želatínu namočte do trošky vody. Šľahačku ušľahajte do tuha a odložte do chladničky. Zmiešajte kyslú smotanu s cukrom a postupne do hmoty zapracúvajte želatínu a šľahačku. Spodný korpus vložte späť do formy, potrite krémom, naukladajte jahody, opäť krém a takto proces niekoľko krát zopakujte. Nakoniec priložte vrchný korpus a odložte vychladiť. Servírujte dozdobené jahodami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak si netrúfate na prekrajovanie vysokého korpusu, pokojne upečte z polovičnej dávky najskôr spodný korpus a potom vrchný korpus so snehom.


Tvarohové knedle s jahodami a strúhankovou posýpkou
Suroviny viac 4 - 6 porcií

  • 600 g jahôd
  • 600 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 70 g polohrubej múky
  • 40 g detskej krupice
  • 120 g strúhanky
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 100 masla
  • mletá škorica
  • múka na pomúčenie

Z tvarohu, vajíčka, múky a krupice vypracujte cesto. Cesto nechajte schladiť, aby sa pri práci nelepilo. Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Na pomúčenej doske z cesta vypracujte valček, z ktorého odkrajujte tenké plátky. Do každého kruhu zabaľte čistú, odstopkovanú jahodu tak, aby sa pri varení cesto nepretrhlo. Knedle vkladajte do vriacej vody, premiešajte, aby sa neprilepilo o dno a varte kým nevyplávajú, približne osem minút. Hotové knedle zlejte, preložte do misky a polejte polovicu roztopeného masla. Na druhej polovici masla opražte strúhanku s cukrom. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Zo zvyšných jahôd a lyžice cukru a citrónovej šťavy vymixujte jahodovú omáčku, ktorá jedlo doplní nielen chuťovo, ale i esteticky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 002
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 604
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 824
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 641
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 287
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 911
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 385
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 129
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 405
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 413
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 878
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 765
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 562
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu