Citrónový jogurt s jahodovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie
- 4 plátky želatíny
- 350 g bieleho jogurtu
- šťava a kôra z citróna
- 2 cl citrónového likéru
- 3 PL práškového cukru
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 250 g jahôd
- 1 balíček vanilkového cukru

Želatínu nechajte napučať v troche vody podľa návodu. Zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou a kôrou, primiešajte cukor. Šľahačkovú smotanu zahrejte, rozmiešajte v nej želatínu a nechajte vychladnúť. Do šľahačky pridajte likér, vanilkový cukor, vyšľahajte ju a zmiešajte ju s jogurtom. Naservírujte do misiek a dajte schladiť. Jahody rozmixujte dohladka. Servírujte jogurt preliaty jahodovou omáčkou, dozdobené citrónom a mätou.
Tip: Ak sa vám zdajú jahody príliš kyselkavé, dosypte do nich cukor podľa chuti. Práve v kyslosti jahôd je však ukryté ich osvieženie.
Bylinkovo-jahodový punč
Suroviny na 6 porcií
- 250 g jahôd
- 4 PL lyžice bazového sirupu
- 4 PL ovocného alebo bylinkového likéru
- 0,7 l bieleho vína alebo sektu
- 300 - 500 ml minerálky
- ľad
- bylinky podľa chuti

Zmiešajte víno s minerálkou, likérom a sirupom. Punč nechajte vychladiť. Servírujte v pohároch spolu s ľadom, jahodami a bylinkami podľa chuti. Ak chcete zvýrazniť sviežosť nápoja, zvoľte citrusový likér alebo naopak horkastý bylinkový likér.