Čo takto dať si špenát

Námorník Pepek mal pravdu. Špenát patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny.

(Zdroj: Autorka)

Námorník Pepek je v ohrození, nevládze odrážať útoky statnejšieho protivníka. Zrazu vytiahne z vrecka plechovicu špenátu, zhltne ju na jeden šup, svaly sa mu zázračne nafúknu a hneď rozdáva jeden úder za druhým. Hádam nikto neurobil pre popularizáciu „odporného“ špenátu toľko, ako práve kultová komiksová postavička. Možno ešte v našich končinách česká sci-fi komédia Což takhle dát si špenát.

„Zdroj vitamínů skýtá, to organismus vítá, elixír mládí skrývá, uvěří, kdo se dívá,“ spieva Jiří Schelinger v ústrednej pesničke z filmu a má svätú pravdu. Špenát, hoci deťmi, ale i mnohými dospelými nenávidený, patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny sveta. Je bohatý na vitamíny, minerály, ale i na ďalšie dôležité látky pre ľudské telo. Pepek, hoci to zrejme netušil, chránil vďaka špenátu svoje telo pred zápalom, srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou a problémami s kosťami.

Seriózne zoznámenie
Všetko ide ľahšie, keď ste na to dvaja
Nájdite skutočný vzťah na dvaja.sme.sk, serióznej zoznamke od SME.
dvaja_varenie.jpg

Pre kosti, srdce a oči

Špenát obsahuje extrémne veľa vitamínu K (viac ako 600 percent odporúčanej dennej dávky) aj vitamínu A (vyše 200 percent). Vitamín K dokáže jednak predchádzať nadmernému úbytku kostnej hmoty, čo spôsobuje osteoporózu, a zároveň zadržiava v kostiach vápnik, vďaka čomu sú pevnejšie. Okrem toho špenát obsahuje aj vápnik a horčík – ďalšie minerály dôležité pre zdravie kostí.

Špenát je unikátny aj pre svoj vysoký a pestrý obsah antioxidantov (karotenoidov a flavonoidov), ktoré chránia bunky pred starnutím a degeneráciou a tým pomáhajú predchádzať zápalom a pôsobia ako prevencia viacerých druhov rakoviny.

Prítomnosť ďalších vitamínov – A, C a E – v kombinácii so zinkom, už spomínaným horčíkom a selénom a špeciálnymi peptidmi, je zase výborným „kokteilom“ na predchádzanie chorôb srdca a ciev, ktoré pramenia zo stresu. Aby toho nebolo dosť, karotenoidy v špenáte zase ochraňujú oči pred chorobami súvisiacimi s vekom, ako je napríklad degenerácia makuly.

Na špenát by si mali dať pozor akurát ľudia s problémami obličiek, keďže obsahuje šťaveľany. Tie v tele kryštalizujú s inými prvkami a môžu tvoriť obličkové kamene.

Tmavozelená je dobrá

Hoci je dnes špenát dostupný celoročne, čerstvý je najlepší od mája do októbra. Teraz je ten pravý čas na zber mladých špenátových listov do šalátov, cestovín, rizota či do jedál ázijskej kuchyne. Pri nákupe vyberajte tmavozelené lístky plné života aj so stopkami bez známok zažltnutia.

Špenát je jednou z mála zelených zelenín, ktorú sa odporúča pred konzumáciou krátko spariť vriacou vodou. Z listov sa uvoľnia kyseliny a vystúpi sladšia chuť špenátu. Listy vhoďte na minútu do vriacej vody, zlejte, zbavte prebytočnej tekutiny a môžete ich používať na prípravu ďalších jedál. Do jarných šalátov však pokojne použite aj čerstvé listy.

Špenát pred uskladnením v chladničke alebo mrazničke neumývajte, listy sa po kontakte s vodou rýchlejšie kazia.

Špenát je výborný s cesnakom, mliečnymi produktmi (mliekom, smotanou, syrmi s modrou plesňou), slaninkou a nezabudnite do jedla so špenátom pridať aj štipku muškátového orieška.

Cestoviny so špenátom a slaninkou

  • 200 g cestovín rigatoni spenat1_res.jpg
  • 50 g slaninky (anglickej, oravskej alebo pancetty)
  • 2 hrste čerstvých špenátových listov
  • 1 hrsť čerstvého vylúpaného hrášku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 malá čili paprička
  • 1 žĺtok
  • kôra z bio pomaranča
  • soľ
  • čierne korenie
  1. V hrnci dajte zovrieť liter vody, vhoďte do nej špenátové listy a minútu povarte. Špenát zlejte do sitka a okamžite prepláchnite studenou vodou, aby listy zostali pekné zelené.
  2. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu na cestoviny. Medzitým si nakrájajte slaninku, cesnak i čili papričku na tenké prúžky. Bio pomaranč poriadne umyte v horúcej vode a škrabkou narežte z kôry tenké rezance.
  3. Keď voda vrie, dajte do nej variť cestoviny. Na panvici si na olivovom oleji 2 - 3 minúty opekajte, pridajte cesnak, čili papričku a na záver špenátové listy a hrášok. Premiešajte a stiahnite z plameňa.
  4. Do panvice pridajte uvarené zliate cestoviny a okamžite v nich rozmiešajte jeden rozšľahaný žĺtok z vajca. Podľa chuti osoľte, okoreňte a môžete servírovať. Cestoviny rozdeľte na taniere a ozdobte kôrou z pomaranča.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Klima efekt bez klimatizácie
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  1. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  2. Klima efekt bez klimatizácie
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  6. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  7. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  10. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 292
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 650
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 814
  4. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 11 071
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 9 773
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 9 190
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 675
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 4 386
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 551
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 264

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Slovensko pripomína jeden veľký kontajner na odpad

Niektorí si tu žijú ako prasce v žite. A niektorí len ako prasce.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

KOMENTÁRE

Na východ nás neunesú, ale môžeme tam zostať

Naša kamenistá hruda je azda dobrým priestorom na vychádzky, ale geopoliticky je takmer bezcenná.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.