Čo takto dať si špenát

Námorník Pepek mal pravdu. Špenát patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny.

(Zdroj: Autorka)

Námorník Pepek je v ohrození, nevládze odrážať útoky statnejšieho protivníka. Zrazu vytiahne z vrecka plechovicu špenátu, zhltne ju na jeden šup, svaly sa mu zázračne nafúknu a hneď rozdáva jeden úder za druhým. Hádam nikto neurobil pre popularizáciu „odporného“ špenátu toľko, ako práve kultová komiksová postavička. Možno ešte v našich končinách česká sci-fi komédia Což takhle dát si špenát.

„Zdroj vitamínů skýtá, to organismus vítá, elixír mládí skrývá, uvěří, kdo se dívá,“ spieva Jiří Schelinger v ústrednej pesničke z filmu a má svätú pravdu. Špenát, hoci deťmi, ale i mnohými dospelými nenávidený, patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny sveta. Je bohatý na vitamíny, minerály, ale i na ďalšie dôležité látky pre ľudské telo. Pepek, hoci to zrejme netušil, chránil vďaka špenátu svoje telo pred zápalom, srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou a problémami s kosťami.

Seriózne zoznámenie
Všetko ide ľahšie, keď ste na to dvaja
Nájdite skutočný vzťah na dvaja.sme.sk, serióznej zoznamke od SME.
dvaja_varenie.jpg

Pre kosti, srdce a oči

Špenát obsahuje extrémne veľa vitamínu K (viac ako 600 percent odporúčanej dennej dávky) aj vitamínu A (vyše 200 percent). Vitamín K dokáže jednak predchádzať nadmernému úbytku kostnej hmoty, čo spôsobuje osteoporózu, a zároveň zadržiava v kostiach vápnik, vďaka čomu sú pevnejšie. Okrem toho špenát obsahuje aj vápnik a horčík – ďalšie minerály dôležité pre zdravie kostí.

Špenát je unikátny aj pre svoj vysoký a pestrý obsah antioxidantov (karotenoidov a flavonoidov), ktoré chránia bunky pred starnutím a degeneráciou a tým pomáhajú predchádzať zápalom a pôsobia ako prevencia viacerých druhov rakoviny.

Prítomnosť ďalších vitamínov – A, C a E – v kombinácii so zinkom, už spomínaným horčíkom a selénom a špeciálnymi peptidmi, je zase výborným „kokteilom“ na predchádzanie chorôb srdca a ciev, ktoré pramenia zo stresu. Aby toho nebolo dosť, karotenoidy v špenáte zase ochraňujú oči pred chorobami súvisiacimi s vekom, ako je napríklad degenerácia makuly.

Na špenát by si mali dať pozor akurát ľudia s problémami obličiek, keďže obsahuje šťaveľany. Tie v tele kryštalizujú s inými prvkami a môžu tvoriť obličkové kamene.

Tmavozelená je dobrá

Hoci je dnes špenát dostupný celoročne, čerstvý je najlepší od mája do októbra. Teraz je ten pravý čas na zber mladých špenátových listov do šalátov, cestovín, rizota či do jedál ázijskej kuchyne. Pri nákupe vyberajte tmavozelené lístky plné života aj so stopkami bez známok zažltnutia.

Špenát je jednou z mála zelených zelenín, ktorú sa odporúča pred konzumáciou krátko spariť vriacou vodou. Z listov sa uvoľnia kyseliny a vystúpi sladšia chuť špenátu. Listy vhoďte na minútu do vriacej vody, zlejte, zbavte prebytočnej tekutiny a môžete ich používať na prípravu ďalších jedál. Do jarných šalátov však pokojne použite aj čerstvé listy.

Špenát pred uskladnením v chladničke alebo mrazničke neumývajte, listy sa po kontakte s vodou rýchlejšie kazia.

Špenát je výborný s cesnakom, mliečnymi produktmi (mliekom, smotanou, syrmi s modrou plesňou), slaninkou a nezabudnite do jedla so špenátom pridať aj štipku muškátového orieška.

Cestoviny so špenátom a slaninkou

  • 200 g cestovín rigatoni spenat1_res.jpg
  • 50 g slaninky (anglickej, oravskej alebo pancetty)
  • 2 hrste čerstvých špenátových listov
  • 1 hrsť čerstvého vylúpaného hrášku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 malá čili paprička
  • 1 žĺtok
  • kôra z bio pomaranča
  • soľ
  • čierne korenie
  1. V hrnci dajte zovrieť liter vody, vhoďte do nej špenátové listy a minútu povarte. Špenát zlejte do sitka a okamžite prepláchnite studenou vodou, aby listy zostali pekné zelené.
  2. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu na cestoviny. Medzitým si nakrájajte slaninku, cesnak i čili papričku na tenké prúžky. Bio pomaranč poriadne umyte v horúcej vode a škrabkou narežte z kôry tenké rezance.
  3. Keď voda vrie, dajte do nej variť cestoviny. Na panvici si na olivovom oleji 2 - 3 minúty opekajte, pridajte cesnak, čili papričku a na záver špenátové listy a hrášok. Premiešajte a stiahnite z plameňa.
  4. Do panvice pridajte uvarené zliate cestoviny a okamžite v nich rozmiešajte jeden rozšľahaný žĺtok z vajca. Podľa chuti osoľte, okoreňte a môžete servírovať. Cestoviny rozdeľte na taniere a ozdobte kôrou z pomaranča.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 874
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 580
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 084
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 088
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 058
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 521
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 286
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 208
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 198
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 651

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.