SME

Čo takto dať si špenát

Námorník Pepek mal pravdu. Špenát patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny.

(Zdroj: Autorka)

Námorník Pepek je v ohrození, nevládze odrážať útoky statnejšieho protivníka. Zrazu vytiahne z vrecka plechovicu špenátu, zhltne ju na jeden šup, svaly sa mu zázračne nafúknu a hneď rozdáva jeden úder za druhým. Hádam nikto neurobil pre popularizáciu „odporného“ špenátu toľko, ako práve kultová komiksová postavička. Možno ešte v našich končinách česká sci-fi komédia Což takhle dát si špenát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Zdroj vitamínů skýtá, to organismus vítá, elixír mládí skrývá, uvěří, kdo se dívá,“ spieva Jiří Schelinger v ústrednej pesničke z filmu a má svätú pravdu. Špenát, hoci deťmi, ale i mnohými dospelými nenávidený, patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny sveta. Je bohatý na vitamíny, minerály, ale i na ďalšie dôležité látky pre ľudské telo. Pepek, hoci to zrejme netušil, chránil vďaka špenátu svoje telo pred zápalom, srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou a problémami s kosťami.

SkryťVypnúť reklamu

Pre kosti, srdce a oči

Špenát obsahuje extrémne veľa vitamínu K (viac ako 600 percent odporúčanej dennej dávky) aj vitamínu A (vyše 200 percent). Vitamín K dokáže jednak predchádzať nadmernému úbytku kostnej hmoty, čo spôsobuje osteoporózu, a zároveň zadržiava v kostiach vápnik, vďaka čomu sú pevnejšie. Okrem toho špenát obsahuje aj vápnik a horčík – ďalšie minerály dôležité pre zdravie kostí.

Špenát je unikátny aj pre svoj vysoký a pestrý obsah antioxidantov (karotenoidov a flavonoidov), ktoré chránia bunky pred starnutím a degeneráciou a tým pomáhajú predchádzať zápalom a pôsobia ako prevencia viacerých druhov rakoviny.

Prítomnosť ďalších vitamínov – A, C a E – v kombinácii so zinkom, už spomínaným horčíkom a selénom a špeciálnymi peptidmi, je zase výborným „kokteilom“ na predchádzanie chorôb srdca a ciev, ktoré pramenia zo stresu. Aby toho nebolo dosť, karotenoidy v špenáte zase ochraňujú oči pred chorobami súvisiacimi s vekom, ako je napríklad degenerácia makuly.

SkryťVypnúť reklamu

Na špenát by si mali dať pozor akurát ľudia s problémami obličiek, keďže obsahuje šťaveľany. Tie v tele kryštalizujú s inými prvkami a môžu tvoriť obličkové kamene.

Tmavozelená je dobrá

Hoci je dnes špenát dostupný celoročne, čerstvý je najlepší od mája do októbra. Teraz je ten pravý čas na zber mladých špenátových listov do šalátov, cestovín, rizota či do jedál ázijskej kuchyne. Pri nákupe vyberajte tmavozelené lístky plné života aj so stopkami bez známok zažltnutia.

Špenát je jednou z mála zelených zelenín, ktorú sa odporúča pred konzumáciou krátko spariť vriacou vodou. Z listov sa uvoľnia kyseliny a vystúpi sladšia chuť špenátu. Listy vhoďte na minútu do vriacej vody, zlejte, zbavte prebytočnej tekutiny a môžete ich používať na prípravu ďalších jedál. Do jarných šalátov však pokojne použite aj čerstvé listy.

SkryťVypnúť reklamu

Špenát pred uskladnením v chladničke alebo mrazničke neumývajte, listy sa po kontakte s vodou rýchlejšie kazia.

Špenát je výborný s cesnakom, mliečnymi produktmi (mliekom, smotanou, syrmi s modrou plesňou), slaninkou a nezabudnite do jedla so špenátom pridať aj štipku muškátového orieška.

Cestoviny so špenátom a slaninkou

  • 200 g cestovín rigatoni

  • 50 g slaninky (anglickej, oravskej alebo pancetty)

  • 2 hrste čerstvých špenátových listov

  • 1 hrsť čerstvého vylúpaného hrášku

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 1 malá čili paprička

  • 1 žĺtok

  • kôra z bio pomaranča

  • soľ

  • čierne korenie

  1. V hrnci dajte zovrieť liter vody, vhoďte do nej špenátové listy a minútu povarte. Špenát zlejte do sitka a okamžite prepláchnite studenou vodou, aby listy zostali pekné zelené.

  2. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu na cestoviny. Medzitým si nakrájajte slaninku, cesnak i čili papričku na tenké prúžky. Bio pomaranč poriadne umyte v horúcej vode a škrabkou narežte z kôry tenké rezance.

  3. Keď voda vrie, dajte do nej variť cestoviny. Na panvici si na olivovom oleji 2 - 3 minúty opekajte, pridajte cesnak, čili papričku a na záver špenátové listy a hrášok. Premiešajte a stiahnite z plameňa.

  4. Do panvice pridajte uvarené zliate cestoviny a okamžite v nich rozmiešajte jeden rozšľahaný žĺtok z vajca. Podľa chuti osoľte, okoreňte a môžete servírovať. Cestoviny rozdeľte na taniere a ozdobte kôrou z pomaranča.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  2. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  3. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 641
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 9 456
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 3 483
  4. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 456
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 376
  6. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 010
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 571
  8. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 2 215
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  2. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  3. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  4. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  7. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  8. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 33 055
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 12 766
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 9 754
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 9 148
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 953
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 5 405
  7. Monika Albertiová: A vy? Už ste sa videli v zrkadle? Ja áno. Náhodou, mne sa ministerka Šimkovičová páči 4 205
  8. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 4 178
  1. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  2. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  3. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  4. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  5. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  6. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  7. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  8. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
SkryťZatvoriť reklamu