SME

Čo takto dať si špenát

Námorník Pepek mal pravdu. Špenát patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny.

(Zdroj: Autorka)

Námorník Pepek je v ohrození, nevládze odrážať útoky statnejšieho protivníka. Zrazu vytiahne z vrecka plechovicu špenátu, zhltne ju na jeden šup, svaly sa mu zázračne nafúknu a hneď rozdáva jeden úder za druhým. Hádam nikto neurobil pre popularizáciu „odporného“ špenátu toľko, ako práve kultová komiksová postavička. Možno ešte v našich končinách česká sci-fi komédia Což takhle dát si špenát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Zdroj vitamínů skýtá, to organismus vítá, elixír mládí skrývá, uvěří, kdo se dívá,“ spieva Jiří Schelinger v ústrednej pesničke z filmu a má svätú pravdu. Špenát, hoci deťmi, ale i mnohými dospelými nenávidený, patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny sveta. Je bohatý na vitamíny, minerály, ale i na ďalšie dôležité látky pre ľudské telo. Pepek, hoci to zrejme netušil, chránil vďaka špenátu svoje telo pred zápalom, srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou a problémami s kosťami.

SkryťVypnúť reklamu

Pre kosti, srdce a oči

Špenát obsahuje extrémne veľa vitamínu K (viac ako 600 percent odporúčanej dennej dávky) aj vitamínu A (vyše 200 percent). Vitamín K dokáže jednak predchádzať nadmernému úbytku kostnej hmoty, čo spôsobuje osteoporózu, a zároveň zadržiava v kostiach vápnik, vďaka čomu sú pevnejšie. Okrem toho špenát obsahuje aj vápnik a horčík – ďalšie minerály dôležité pre zdravie kostí.

Špenát je unikátny aj pre svoj vysoký a pestrý obsah antioxidantov (karotenoidov a flavonoidov), ktoré chránia bunky pred starnutím a degeneráciou a tým pomáhajú predchádzať zápalom a pôsobia ako prevencia viacerých druhov rakoviny.

Prítomnosť ďalších vitamínov – A, C a E – v kombinácii so zinkom, už spomínaným horčíkom a selénom a špeciálnymi peptidmi, je zase výborným „kokteilom“ na predchádzanie chorôb srdca a ciev, ktoré pramenia zo stresu. Aby toho nebolo dosť, karotenoidy v špenáte zase ochraňujú oči pred chorobami súvisiacimi s vekom, ako je napríklad degenerácia makuly.

SkryťVypnúť reklamu

Na špenát by si mali dať pozor akurát ľudia s problémami obličiek, keďže obsahuje šťaveľany. Tie v tele kryštalizujú s inými prvkami a môžu tvoriť obličkové kamene.

Tmavozelená je dobrá

Hoci je dnes špenát dostupný celoročne, čerstvý je najlepší od mája do októbra. Teraz je ten pravý čas na zber mladých špenátových listov do šalátov, cestovín, rizota či do jedál ázijskej kuchyne. Pri nákupe vyberajte tmavozelené lístky plné života aj so stopkami bez známok zažltnutia.

Špenát je jednou z mála zelených zelenín, ktorú sa odporúča pred konzumáciou krátko spariť vriacou vodou. Z listov sa uvoľnia kyseliny a vystúpi sladšia chuť špenátu. Listy vhoďte na minútu do vriacej vody, zlejte, zbavte prebytočnej tekutiny a môžete ich používať na prípravu ďalších jedál. Do jarných šalátov však pokojne použite aj čerstvé listy.

SkryťVypnúť reklamu

Špenát pred uskladnením v chladničke alebo mrazničke neumývajte, listy sa po kontakte s vodou rýchlejšie kazia.

Špenát je výborný s cesnakom, mliečnymi produktmi (mliekom, smotanou, syrmi s modrou plesňou), slaninkou a nezabudnite do jedla so špenátom pridať aj štipku muškátového orieška.

Cestoviny so špenátom a slaninkou

  • 200 g cestovín rigatoni

  • 50 g slaninky (anglickej, oravskej alebo pancetty)

  • 2 hrste čerstvých špenátových listov

  • 1 hrsť čerstvého vylúpaného hrášku

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 1 malá čili paprička

  • 1 žĺtok

  • kôra z bio pomaranča

  • soľ

  • čierne korenie

  1. V hrnci dajte zovrieť liter vody, vhoďte do nej špenátové listy a minútu povarte. Špenát zlejte do sitka a okamžite prepláchnite studenou vodou, aby listy zostali pekné zelené.

  2. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu na cestoviny. Medzitým si nakrájajte slaninku, cesnak i čili papričku na tenké prúžky. Bio pomaranč poriadne umyte v horúcej vode a škrabkou narežte z kôry tenké rezance.

  3. Keď voda vrie, dajte do nej variť cestoviny. Na panvici si na olivovom oleji 2 - 3 minúty opekajte, pridajte cesnak, čili papričku a na záver špenátové listy a hrášok. Premiešajte a stiahnite z plameňa.

  4. Do panvice pridajte uvarené zliate cestoviny a okamžite v nich rozmiešajte jeden rozšľahaný žĺtok z vajca. Podľa chuti osoľte, okoreňte a môžete servírovať. Cestoviny rozdeľte na taniere a ozdobte kôrou z pomaranča.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 971
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 592
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 785
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 606
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 998
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 520
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 106
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 198
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 027
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 525
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 864
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 692
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 020
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 542
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu