SME

Rebarbora už nie je ovocím chudobných

Kyslasté červeno-zelené mäsité stonky sa výborne hodia k jahodám.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Internetoví nadšenci v nej vidia odpoveď Barbore, botanici zeleninu a gastronomickí ignoranti burinu. Rebarbora kedysi nechýbala v žiadnej záhrade, potom sa na čas vyparila a dnes sa opäť vracia do ponuky najmä na farmárskych trhoch. Už nie ako „ovocie chudobných“, pretože trhovci si za kilogram rebarbory pýtajú aj štyri eurá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len do polky júna

Najlepšia je v máji a zbiera sa približne do polovice júna. Potom už obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej, ktorá môže byť pre organizmus vo väčších množstvách toxická.

SkryťVypnúť reklamu

Bráni vstrebávaniu vápnika a železa v tele, preto by sa rebarbore mali vyhýbať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a so žlčníkom. Najviac kyseliny šťaveľovej síce obsahujú listy rebarbory, ktoré sa nekonzumujú, ale nachádza sa aj v stonkách, ktoré sa používajú v kuchyni a s postupom času sa jej obsah zvyšuje.

Prečo si treba dávať pozor práve na rebarboru, keď kyselinu šťaveľovú obsahuje väčšina „kyslastých“ druhov zeleniny či ovocia (napríklad špenát alebo šťaveľ)? Na rozdiel od rebarbory z nich človek na posedenie neskonzumuje také veľké množstvo. V jednej porcii koláča totiž býva nakrájaná jedna či dve stonky rebarbory.

Aby sme len nestrašili, tak rebarbora obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Napríklad nadpriemer vápnika, potrebného na zdravý vývin kostí. Nízkokalorická rastlina je bohatá aj na vlákninu, ktorá zlepšuje činnosť čriev a vyprázdňovanie. Z minerálov sú v rebarbore obsiahnuté ešte draslík, mangán a horčík.

SkryťVypnúť reklamu

Partia s jahodami

Keďže sa sezóna rebarbory do veľkej miery prekrýva s jahodami, tieto dve suroviny sa zvyknú kombinovať pri príprave marmelád, rôsolov či kompótov. Kyslastá rebarbora výborne dopĺňa sladké jahody, vznikne tak zaujímavá kombinácia chutí. Určite by ste mali vyskúšať uvariť si domáci jahodovo-rebarborový džem. Pre zmenu chuti môžete do niekoľkých pohárov pridať aj štipku vanilky alebo škorice.

Rebarbora je výborná náplň do tradičných koláčov z maslového lístkového či piškótového cesta, ale experimentovať s ňou môžete aj v nápojoch, šalátoch či v omáčkach k mäsu. Hodí sa napríklad ku kačke.

Pred konzumáciou treba stonky rebarbory ošúpať podobne ako špargľu. Koža ide pekne dole po vlase aj rukou. Ak ju neplánujete piecť v koláči, je dobré rebarboru krátko povariť, prípadne spariť. Keďže rebarborová sezóna trvá pomerne krátko, môžete si nakrájané stonky (predvarené alebo surové) aj zamraziť.

SkryťVypnúť reklamu

Rebarborový koláč z lístkového cesta

  • 1 plát hotového lístkového cesta

  • 500 g rebarbory

  • 80 g kryštálového cukru

  • šťava získaná z dvoch jabĺk a jedného pomaranča

  • 4 lyžice kukuričného škrobu

  • 20 g masla

  • trstinový cukor so štipkou škorice na posypanie

  1. Rebarboru očistite a nakrájajte kolmo na kúsky hrubé 1 až 2 centimetre. Okrúhlu formy s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom vysteľte lístkovým cestom a spodok popichajte vidličkou, aby sa cesto pri pečení nevydúvalo.

  2. Odšťavte dve jablká a jeden pomaranč a šťavu zmiešajte v miske s kukuričným škrobom a cukrom. Metličkou všetko poriadne rozmiešajte, aby vám neostali hrčky škrobu. Ak sa vám nechce odšťavovať, môžete použiť aj jablkový či pomarančový džús.

  3. Tekutú zmes vylejte do formy a bohato posypte kúskami rebarbory. Vrch posypte tromi lyžicami prírodného trstinového cukru so štipkou škorice a tenkými plátkami masla.

  4. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým cesto nechytí zlatistý nádych. Koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo lyžicou šľahačky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  3. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  5. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  1. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  2. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  3. Precvičte si mozog s Tréningom pamäti. Predplatné sa oplatí
  4. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  7. Hrady, zámky a zoologické záhrady. 100 tipov na výlety v Česku
  8. Máte po štyridsiatke? Tieto vyšetrenia netreba odkladať
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 25 211
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 12 546
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 7 820
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 7 171
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 165
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 5 083
  7. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 4 154
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 3 767
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 187 479
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 454
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 325
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 834
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 342
  6. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 058
  7. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 4 715
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 4 656
  1. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  3. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  4. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  5. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  6. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  7. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  8. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
SkryťZatvoriť reklamu