SME

Rebarbora už nie je ovocím chudobných

Kyslasté červeno-zelené mäsité stonky sa výborne hodia k jahodám.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Internetoví nadšenci v nej vidia odpoveď Barbore, botanici zeleninu a gastronomickí ignoranti burinu. Rebarbora kedysi nechýbala v žiadnej záhrade, potom sa na čas vyparila a dnes sa opäť vracia do ponuky najmä na farmárskych trhoch. Už nie ako „ovocie chudobných“, pretože trhovci si za kilogram rebarbory pýtajú aj štyri eurá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len do polky júna

Najlepšia je v máji a zbiera sa približne do polovice júna. Potom už obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej, ktorá môže byť pre organizmus vo väčších množstvách toxická.

SkryťVypnúť reklamu

Bráni vstrebávaniu vápnika a železa v tele, preto by sa rebarbore mali vyhýbať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a so žlčníkom. Najviac kyseliny šťaveľovej síce obsahujú listy rebarbory, ktoré sa nekonzumujú, ale nachádza sa aj v stonkách, ktoré sa používajú v kuchyni a s postupom času sa jej obsah zvyšuje.

Prečo si treba dávať pozor práve na rebarboru, keď kyselinu šťaveľovú obsahuje väčšina „kyslastých“ druhov zeleniny či ovocia (napríklad špenát alebo šťaveľ)? Na rozdiel od rebarbory z nich človek na posedenie neskonzumuje také veľké množstvo. V jednej porcii koláča totiž býva nakrájaná jedna či dve stonky rebarbory.

Aby sme len nestrašili, tak rebarbora obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Napríklad nadpriemer vápnika, potrebného na zdravý vývin kostí. Nízkokalorická rastlina je bohatá aj na vlákninu, ktorá zlepšuje činnosť čriev a vyprázdňovanie. Z minerálov sú v rebarbore obsiahnuté ešte draslík, mangán a horčík.

SkryťVypnúť reklamu

Partia s jahodami

Keďže sa sezóna rebarbory do veľkej miery prekrýva s jahodami, tieto dve suroviny sa zvyknú kombinovať pri príprave marmelád, rôsolov či kompótov. Kyslastá rebarbora výborne dopĺňa sladké jahody, vznikne tak zaujímavá kombinácia chutí. Určite by ste mali vyskúšať uvariť si domáci jahodovo-rebarborový džem. Pre zmenu chuti môžete do niekoľkých pohárov pridať aj štipku vanilky alebo škorice.

Rebarbora je výborná náplň do tradičných koláčov z maslového lístkového či piškótového cesta, ale experimentovať s ňou môžete aj v nápojoch, šalátoch či v omáčkach k mäsu. Hodí sa napríklad ku kačke.

Pred konzumáciou treba stonky rebarbory ošúpať podobne ako špargľu. Koža ide pekne dole po vlase aj rukou. Ak ju neplánujete piecť v koláči, je dobré rebarboru krátko povariť, prípadne spariť. Keďže rebarborová sezóna trvá pomerne krátko, môžete si nakrájané stonky (predvarené alebo surové) aj zamraziť.

SkryťVypnúť reklamu

Rebarborový koláč z lístkového cesta

  • 1 plát hotového lístkového cesta

  • 500 g rebarbory

  • 80 g kryštálového cukru

  • šťava získaná z dvoch jabĺk a jedného pomaranča

  • 4 lyžice kukuričného škrobu

  • 20 g masla

  • trstinový cukor so štipkou škorice na posypanie

  1. Rebarboru očistite a nakrájajte kolmo na kúsky hrubé 1 až 2 centimetre. Okrúhlu formy s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom vysteľte lístkovým cestom a spodok popichajte vidličkou, aby sa cesto pri pečení nevydúvalo.

  2. Odšťavte dve jablká a jeden pomaranč a šťavu zmiešajte v miske s kukuričným škrobom a cukrom. Metličkou všetko poriadne rozmiešajte, aby vám neostali hrčky škrobu. Ak sa vám nechce odšťavovať, môžete použiť aj jablkový či pomarančový džús.

  3. Tekutú zmes vylejte do formy a bohato posypte kúskami rebarbory. Vrch posypte tromi lyžicami prírodného trstinového cukru so štipkou škorice a tenkými plátkami masla.

  4. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým cesto nechytí zlatistý nádych. Koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo lyžicou šľahačky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu