Rebarbora už nie je ovocím chudobných

Kyslasté červeno-zelené mäsité stonky sa výborne hodia k jahodám.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Internetoví nadšenci v nej vidia odpoveď Barbore, botanici zeleninu a gastronomickí ignoranti burinu. Rebarbora kedysi nechýbala v žiadnej záhrade, potom sa na čas vyparila a dnes sa opäť vracia do ponuky najmä na farmárskych trhoch. Už nie ako „ovocie chudobných“, pretože trhovci si za kilogram rebarbory pýtajú aj štyri eurá.

Seriózne zoznámenie
Všetko ide ľahšie, keď ste na to dvaja
Nájdite skutočný vzťah na dvaja.sme.sk, serióznej zoznamke od SME.
dvaja_varenie.jpg

Len do polky júna

Najlepšia je v máji a zbiera sa približne do polovice júna. Potom už obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej, ktorá môže byť pre organizmus vo väčších množstvách toxická.

Bráni vstrebávaniu vápnika a železa v tele, preto by sa rebarbore mali vyhýbať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a so žlčníkom. Najviac kyseliny šťaveľovej síce obsahujú listy rebarbory, ktoré sa nekonzumujú, ale nachádza sa aj v stonkách, ktoré sa používajú v kuchyni a s postupom času sa jej obsah zvyšuje.

Prečo si treba dávať pozor práve na rebarboru, keď kyselinu šťaveľovú obsahuje väčšina „kyslastých“ druhov zeleniny či ovocia (napríklad špenát alebo šťaveľ)? Na rozdiel od rebarbory z nich človek na posedenie neskonzumuje také veľké množstvo. V jednej porcii koláča totiž býva nakrájaná jedna či dve stonky rebarbory.

Aby sme len nestrašili, tak rebarbora obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Napríklad nadpriemer vápnika, potrebného na zdravý vývin kostí. Nízkokalorická rastlina je bohatá aj na vlákninu, ktorá zlepšuje činnosť čriev a vyprázdňovanie. Z minerálov sú v rebarbore obsiahnuté ešte draslík, mangán a horčík.

Partia s jahodami

Keďže sa sezóna rebarbory do veľkej miery prekrýva s jahodami, tieto dve suroviny sa zvyknú kombinovať pri príprave marmelád, rôsolov či kompótov. Kyslastá rebarbora výborne dopĺňa sladké jahody, vznikne tak zaujímavá kombinácia chutí. Určite by ste mali vyskúšať uvariť si domáci jahodovo-rebarborový džem. Pre zmenu chuti môžete do niekoľkých pohárov pridať aj štipku vanilky alebo škorice.

Rebarbora je výborná náplň do tradičných koláčov z maslového lístkového či piškótového cesta, ale experimentovať s ňou môžete aj v nápojoch, šalátoch či v omáčkach k mäsu. Hodí sa napríklad ku kačke.

Pred konzumáciou treba stonky rebarbory ošúpať podobne ako špargľu. Koža ide pekne dole po vlase aj rukou. Ak ju neplánujete piecť v koláči, je dobré rebarboru krátko povariť, prípadne spariť. Keďže rebarborová sezóna trvá pomerne krátko, môžete si nakrájané stonky (predvarené alebo surové) aj zamraziť.

Rebarborový koláč z lístkového cesta

  • 1 plát hotového lístkového cesta rebarbora1_res.jpg
  • 500 g rebarbory
  • 80 g kryštálového cukru
  • šťava získaná z dvoch jabĺk a jedného pomaranča
  • 4 lyžice kukuričného škrobu
  • 20 g masla
  • trstinový cukor so štipkou škorice na posypanie
  1. Rebarboru očistite a nakrájajte kolmo na kúsky hrubé 1 až 2 centimetre. Okrúhlu formy s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom vysteľte lístkovým cestom a spodok popichajte vidličkou, aby sa cesto pri pečení nevydúvalo.
  2. Odšťavte dve jablká a jeden pomaranč a šťavu zmiešajte v miske s kukuričným škrobom a cukrom. Metličkou všetko poriadne rozmiešajte, aby vám neostali hrčky škrobu. Ak sa vám nechce odšťavovať, môžete použiť aj jablkový či pomarančový džús.
  3. Tekutú zmes vylejte do formy a bohato posypte kúskami rebarbory. Vrch posypte tromi lyžicami prírodného trstinového cukru so štipkou škorice a tenkými plátkami masla.
  4. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým cesto nechytí zlatistý nádych. Koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo lyžicou šľahačky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Klima efekt bez klimatizácie
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  1. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  2. Klima efekt bez klimatizácie
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  6. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  7. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  10. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 294
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 650
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 841
  4. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 10 984
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 10 000
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 8 907
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 619
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 4 315
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 500
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 264

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Slovensko pripomína jeden veľký kontajner na odpad

Niektorí si tu žijú ako prasce v žite. A niektorí len ako prasce.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

KOMENTÁRE

Na východ nás neunesú, ale môžeme tam zostať

Naša kamenistá hruda je azda dobrým priestorom na vychádzky, ale geopoliticky je takmer bezcenná.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.