Rebarbora už nie je ovocím chudobných

Kyslasté červeno-zelené mäsité stonky sa výborne hodia k jahodám.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Internetoví nadšenci v nej vidia odpoveď Barbore, botanici zeleninu a gastronomickí ignoranti burinu. Rebarbora kedysi nechýbala v žiadnej záhrade, potom sa na čas vyparila a dnes sa opäť vracia do ponuky najmä na farmárskych trhoch. Už nie ako „ovocie chudobných“, pretože trhovci si za kilogram rebarbory pýtajú aj štyri eurá.

Seriózne zoznámenie
Všetko ide ľahšie, keď ste na to dvaja
Nájdite skutočný vzťah na dvaja.sme.sk, serióznej zoznamke od SME.
dvaja_varenie.jpg

Len do polky júna

Najlepšia je v máji a zbiera sa približne do polovice júna. Potom už obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej, ktorá môže byť pre organizmus vo väčších množstvách toxická.

Bráni vstrebávaniu vápnika a železa v tele, preto by sa rebarbore mali vyhýbať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a so žlčníkom. Najviac kyseliny šťaveľovej síce obsahujú listy rebarbory, ktoré sa nekonzumujú, ale nachádza sa aj v stonkách, ktoré sa používajú v kuchyni a s postupom času sa jej obsah zvyšuje.

Prečo si treba dávať pozor práve na rebarboru, keď kyselinu šťaveľovú obsahuje väčšina „kyslastých“ druhov zeleniny či ovocia (napríklad špenát alebo šťaveľ)? Na rozdiel od rebarbory z nich človek na posedenie neskonzumuje také veľké množstvo. V jednej porcii koláča totiž býva nakrájaná jedna či dve stonky rebarbory.

Aby sme len nestrašili, tak rebarbora obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Napríklad nadpriemer vápnika, potrebného na zdravý vývin kostí. Nízkokalorická rastlina je bohatá aj na vlákninu, ktorá zlepšuje činnosť čriev a vyprázdňovanie. Z minerálov sú v rebarbore obsiahnuté ešte draslík, mangán a horčík.

Partia s jahodami

Keďže sa sezóna rebarbory do veľkej miery prekrýva s jahodami, tieto dve suroviny sa zvyknú kombinovať pri príprave marmelád, rôsolov či kompótov. Kyslastá rebarbora výborne dopĺňa sladké jahody, vznikne tak zaujímavá kombinácia chutí. Určite by ste mali vyskúšať uvariť si domáci jahodovo-rebarborový džem. Pre zmenu chuti môžete do niekoľkých pohárov pridať aj štipku vanilky alebo škorice.

Rebarbora je výborná náplň do tradičných koláčov z maslového lístkového či piškótového cesta, ale experimentovať s ňou môžete aj v nápojoch, šalátoch či v omáčkach k mäsu. Hodí sa napríklad ku kačke.

Pred konzumáciou treba stonky rebarbory ošúpať podobne ako špargľu. Koža ide pekne dole po vlase aj rukou. Ak ju neplánujete piecť v koláči, je dobré rebarboru krátko povariť, prípadne spariť. Keďže rebarborová sezóna trvá pomerne krátko, môžete si nakrájané stonky (predvarené alebo surové) aj zamraziť.

Rebarborový koláč z lístkového cesta

  • 1 plát hotového lístkového cesta rebarbora1_res.jpg
  • 500 g rebarbory
  • 80 g kryštálového cukru
  • šťava získaná z dvoch jabĺk a jedného pomaranča
  • 4 lyžice kukuričného škrobu
  • 20 g masla
  • trstinový cukor so štipkou škorice na posypanie
  1. Rebarboru očistite a nakrájajte kolmo na kúsky hrubé 1 až 2 centimetre. Okrúhlu formy s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom vysteľte lístkovým cestom a spodok popichajte vidličkou, aby sa cesto pri pečení nevydúvalo.
  2. Odšťavte dve jablká a jeden pomaranč a šťavu zmiešajte v miske s kukuričným škrobom a cukrom. Metličkou všetko poriadne rozmiešajte, aby vám neostali hrčky škrobu. Ak sa vám nechce odšťavovať, môžete použiť aj jablkový či pomarančový džús.
  3. Tekutú zmes vylejte do formy a bohato posypte kúskami rebarbory. Vrch posypte tromi lyžicami prírodného trstinového cukru so štipkou škorice a tenkými plátkami masla.
  4. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým cesto nechytí zlatistý nádych. Koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo lyžicou šľahačky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 135
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 915
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 950
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 369
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 966
  6. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 4 836
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 424
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 616
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 910
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 699

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop