Rebarbora už nie je ovocím chudobných

Kyslasté červeno-zelené mäsité stonky sa výborne hodia k jahodám.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Internetoví nadšenci v nej vidia odpoveď Barbore, botanici zeleninu a gastronomickí ignoranti burinu. Rebarbora kedysi nechýbala v žiadnej záhrade, potom sa na čas vyparila a dnes sa opäť vracia do ponuky najmä na farmárskych trhoch. Už nie ako „ovocie chudobných“, pretože trhovci si za kilogram rebarbory pýtajú aj štyri eurá.

Seriózne zoznámenie
Všetko ide ľahšie, keď ste na to dvaja
Nájdite skutočný vzťah na dvaja.sme.sk, serióznej zoznamke od SME.
dvaja_varenie.jpg

Len do polky júna

Najlepšia je v máji a zbiera sa približne do polovice júna. Potom už obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej, ktorá môže byť pre organizmus vo väčších množstvách toxická.

Bráni vstrebávaniu vápnika a železa v tele, preto by sa rebarbore mali vyhýbať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a so žlčníkom. Najviac kyseliny šťaveľovej síce obsahujú listy rebarbory, ktoré sa nekonzumujú, ale nachádza sa aj v stonkách, ktoré sa používajú v kuchyni a s postupom času sa jej obsah zvyšuje.

Prečo si treba dávať pozor práve na rebarboru, keď kyselinu šťaveľovú obsahuje väčšina „kyslastých“ druhov zeleniny či ovocia (napríklad špenát alebo šťaveľ)? Na rozdiel od rebarbory z nich človek na posedenie neskonzumuje také veľké množstvo. V jednej porcii koláča totiž býva nakrájaná jedna či dve stonky rebarbory.

Aby sme len nestrašili, tak rebarbora obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Napríklad nadpriemer vápnika, potrebného na zdravý vývin kostí. Nízkokalorická rastlina je bohatá aj na vlákninu, ktorá zlepšuje činnosť čriev a vyprázdňovanie. Z minerálov sú v rebarbore obsiahnuté ešte draslík, mangán a horčík.

Partia s jahodami

Keďže sa sezóna rebarbory do veľkej miery prekrýva s jahodami, tieto dve suroviny sa zvyknú kombinovať pri príprave marmelád, rôsolov či kompótov. Kyslastá rebarbora výborne dopĺňa sladké jahody, vznikne tak zaujímavá kombinácia chutí. Určite by ste mali vyskúšať uvariť si domáci jahodovo-rebarborový džem. Pre zmenu chuti môžete do niekoľkých pohárov pridať aj štipku vanilky alebo škorice.

Rebarbora je výborná náplň do tradičných koláčov z maslového lístkového či piškótového cesta, ale experimentovať s ňou môžete aj v nápojoch, šalátoch či v omáčkach k mäsu. Hodí sa napríklad ku kačke.

Pred konzumáciou treba stonky rebarbory ošúpať podobne ako špargľu. Koža ide pekne dole po vlase aj rukou. Ak ju neplánujete piecť v koláči, je dobré rebarboru krátko povariť, prípadne spariť. Keďže rebarborová sezóna trvá pomerne krátko, môžete si nakrájané stonky (predvarené alebo surové) aj zamraziť.

Rebarborový koláč z lístkového cesta

  • 1 plát hotového lístkového cesta rebarbora1_res.jpg
  • 500 g rebarbory
  • 80 g kryštálového cukru
  • šťava získaná z dvoch jabĺk a jedného pomaranča
  • 4 lyžice kukuričného škrobu
  • 20 g masla
  • trstinový cukor so štipkou škorice na posypanie
  1. Rebarboru očistite a nakrájajte kolmo na kúsky hrubé 1 až 2 centimetre. Okrúhlu formy s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom vysteľte lístkovým cestom a spodok popichajte vidličkou, aby sa cesto pri pečení nevydúvalo.
  2. Odšťavte dve jablká a jeden pomaranč a šťavu zmiešajte v miske s kukuričným škrobom a cukrom. Metličkou všetko poriadne rozmiešajte, aby vám neostali hrčky škrobu. Ak sa vám nechce odšťavovať, môžete použiť aj jablkový či pomarančový džús.
  3. Tekutú zmes vylejte do formy a bohato posypte kúskami rebarbory. Vrch posypte tromi lyžicami prírodného trstinového cukru so štipkou škorice a tenkými plátkami masla.
  4. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia 35 až 40 minút, kým cesto nechytí zlatistý nádych. Koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo lyžicou šľahačky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 797
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 420
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 083
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 600
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 787
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 204
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 057
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 710

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.