Pestré cukrové pukance
Suroviny viac porcií (na 4 poháre)
- 50 g pukancovej kukurice
- 230 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 2 PL javorového sirupu alebo melasy
- potravinárske farbivo

Pukance pripravte podľa návodu na obale v mikrovlnke alebo v pukancovači či v hrnci s troškou masla. V panvici alebo nepriľnavom hrnci zmiešajte vodu, sirup, cukor a potravinárske farbivo. Za stáleho miešania prevarte. Nemusíte sirup variť dlho, pretože nepotrebujete tuhý karamel. Za stáleho premiešavania pomaličky lejte vychladnutý sirup na pukance, kým sa všetky neofarbia. Pukance môžete rozložiť na plech, aby sa príliš nepolepili dokopy.
Tip: Ak použijete gélové farby, môžete sirup rozdeliť na niekoľko menších častí, do každej časti chladnúceho sirupu primiešať inú kvapku farby a pripraviť tak viacfarebnú pestrú zmes pukancov. Pukance môžete doplniť o praclíky namáčané v čokoláde.
Orieškovo-karamelová pochúťka
Suroviny na 12 porcií
- 70 g sušených marhúľ
- 100 g sušených hrozienok
- 200 g zmesi orechov (lieskovce, mandle, kešu...)
- 40 g sušených brusníc alebo lesných plodov
- 230 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 2 PL medu
- (forma, papier na pečenie, maslo)

Formu vystlatú papierom na pečenie dôkladne vymastite maslom. Zmiešajte všetky druhy nasekaného ovocia a orieškov a vysypte ich do formy. Na panvici alebo v hrnci začnite rozpúšťať cukor s vodou za stáleho miešania až vytvoríte karamel. Nakoniec primiešajte med a horúcou zmesou zalejte pripravené ovocie a orechy. Nechajte vychladnúť a stuhnúť. Pred servírovaným rozkrájajte.
Tip: Takúto chrumkavo-sladkú pochúťku môžete pripraviť i do malých papierových košíčkov. Pofŕkanie roztopenou čokoládou cukríky oživí.