Pizzové kornúty
Suroviny na 12 porcií (3x4 kusy)
- 12 tortíl
Na havajskú plnku:
- 1x400 g konzerva ananásu (kocky)
- 130 g tvrdého strúhaného syra
- 130 g nasekanej mozzarelly
- 250 g šunky pokrájanej na kocky
Na kuraciu plnku:
- 3-4 kuracie prsia (grilované alebo pečené naprírodno, pokrájané na kocky)
- 250 g mozzarelly
- 250 g konzervovanej sladkej kukurice

Na taliansku plnku:
- 200 g cherry paradajok (rozkrájaných)
- 130 g strúhaného tvrdého syra
- 250 g nasekanej mozzarelly
- Soľ, mleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Suroviny z konzerv nechajte odkvapkať. Ingrediencie na každú plnku zmiešajte v samostatných miskách. Každú tortillu narežte od stredu po vonkajší okraj jedným rezom, aby ste ich zvinuli do kornútov. Pripravené kornúty obaľte papierom na pečenie alebo až po upečení ich zabalíte do farebných baliacich papierov či servítok a previažte povrázkom. Lyžicou naplňte tortilly, uložte ich na plech vystlatý papierom na pečenie a krátko zapečte, kým sa syr neroztaví. Servírujte horúce.
Tip: Pre veľkých maškrtníkov môžete takéto kornúty pripraviť i na sladko s ovocím alebo vo forme palaciniek s rôznymi náplňami.
Zábavné sendviče s prekvapením
Suroviny na 12 porcií
- 1 balenie bieleho toastového chleba
- 125 ml marhuľového džemu
- 125 ml zmäknutého masla
- 3-4 PL medu
- 200 g sladkej sypkej zmesi (nasekané orechy, nastrúhané detské piškóty, kokos...)

Krajce zbavte kôrky. Zmäknuté maslo vymiešajte dohladka s marhuľovým džemom, nátierkou potrite polovicu chlebov a uzatvorte ich čistými krajcami na sendviče. Zo zlepených chlebov môžete formičkami vyrezať rôzne tvary. Povrch a boky zľahka potriete medom a posypte pripravenou sladkou zmesou podľa chuti. Pred servírovaním dozdobte.
Tip: Sendviče môžete pripraviť i zo sladkej vianočky. Obkrojené kôrky alebo zvyšky namrvte a pripravte z nich nepečené guľky.
Farebné pudingovo-želé poháre
Suroviny na 10-12 porcií
Na zelenú vrstvu:
- 1 egrešové želé (75 g balenie)
- 500 ml vody
Na ružovú vrstvu:
- 6 plátkov želatíny
- 400 ml šľahačkovej smotany
- 150 ml jahodového jogurtu
- 50 ml jahodového sirupu
- 60 g práškového cukru
- Studená voda
Na žltú vrstvu:
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 400 ml mlieka

Egrešové želé rozmiešajte v zohriatej vode, rozlejte ho na dno pohárov a nechajte stuhnúť v chladničke. Plátkovú želatínu nechajte napučať v troške vody. Postupujte podľa návodu na obale. Smotanu zahrejte a rozmiešajte v nej napučanú ale vyžmýkanú želatínu. Primiešajte sirup, cukor a jogurt. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť, ale nie úplne stuhnúť. Opatrne nalejte jahodovú vrstvu na egrešovú. Poháre odložte do chladničky, kým úplne nestuhnú. Nakoniec uvarte vanilkový puding a nalejte ho na stuhnuté želé. Poháre servírujte vychladené, podľa chuti dozdobené šľahačkou alebo ovocím.
Tip: Čítajte pozorne návody na obale. Kým tortové želé stuhne, až keď sa poriadne prevarí, naopak, tekutina pri príprave želatíny sa iba zahrieva a nikdy nesmie vrieť. Inak už pravá želatína nikdy nestuhne. Ak chcete dezert odľahčiť, namiesto šľahačkovej smotany použite smotanu na varenie alebo plechovkové nesladené kondenzované mlieko. Ak použijete mokré formičky, dezert sa bude dať vyklopiť.