Pohostenie pod holým nebom

Ozdobte altánok, prestrite záhradný stôl a naservírujte hosťom obed i celé slávnostné pohostenie vonku...

(Zdroj: Isifa)

Pečená roštenka s korením a zelenou salsou
Suroviny na 6 porcií

  • 1,5 kg hovädzej roštenky alebo sviečkovej
  • 100 g dijonskej horčice
  • 3 PL červeného alebo ružového korenia
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Na salsu:

  • 100 g nasekanej zmesi rokety, bazalky a kôpru
  • 2 nasekané ančovičky
  • 1 PL nasekaných kapár
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Potrite mäso olivovým olejom a na povrchu nasoľte a okoreňte. Rozohrejte panvicu a sprudka mäso opečte z každej strany do zlatohneda. Po čiastočnom vychladnutí povrch mäsa potrite horčicou a vyváľajte v celom červenom korení. Mäso uložte na plech a dajte piecť na 20 – 25 minút. Všetky suroviny na salsu najemno nasekajte a zmiešajte. Servírujte plátok mäsa s trochou salsy spolu so zemiakmi alebo s čerstvým pečivom.

Tip: Ak sa vám žiada šťava, mäso podlejte troškou vody a po dopečení z výpeku a smotany pripravte jemnú omáčku. Salsu môžete podľa sezóny obmieňať. Skúste výrazné suroviny ako rozmarín, cesnak, zeler, namiesto servírovania salsy môžete mäso upiecť v chrumkavej kruste.


Zemiakový šalát s granátovým jablkom, šafranom a mätou
Suroviny na 6 porcií

Na zemiakový šalát:

  • 1,2 kg drobných nových zemiakov
  • 2 PL rasce
  • 6 stredne veľkých červených cibúľ
  • 1 – 2 granátové jablká
  • čerstvá mäta

Na zálievku:

  • 100 ml olivového oleja
  • 150 ml majonézy
  • štipka šafranu
  • 30 – 40 ml horúcej vody
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Šafran zalejte vriacou vodu a nechajte ho vylúhovať. Zemiaky uvarte a ošúpte, cibuľu ošúpte a rozkrájajte na tenké plátky. Na suchej panvici krátko opečte rascu, aby začala voňať. V miske zmiešajte vylúhovaný šafran, olivový olej, majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Vo väčšej miske premiešajte zemiaky, rascu, cibuľu a zálievku. Šalát premiešajte, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním dozdobte lístkami mäty a zrniečkami granátového jablka.

Tip: Ak sa bojíte surovej cibule, opečte ju spolu s rascou na troške olivového oleja, aby zmäkla. Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom alebo kyslou smotanou.


Klobásky v slaninovom župane a marmeládovej glazúre
Suroviny na 6 porcií

  • 2 – 3 PL ovocnej marmelády
  • 1 PL vody
  • 2 plátky masla
  • 12 – 18 tenkých plátkov prerastenej slaniny
  • 12 – 18 menších bylinkových grilovacích klobás
  • čerstvá šalvia
  • soľ, mleté čierne korenie

Marmeládu, vodu a maslo zahrejte a premiešajte. Predhrejte rúru na 180 stupňov alebo rozpáľte gril. Každú klobásu obaľte slaninou a špáradlami na klobásky pripichnite lístky šalvie. Potrite ich marmeládovou omáčkou, osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút a počas pečenia klobásy potierajte zvyšnou glazúrou. Servírujte s horčicou a čerstvým pečivom.

Tip: Ochutenie džemu alebo marmelády mení i ochuť výsledného jedla. Chuť ovplyvní aj ochutenie klobás. Môžete skúsiť slaninou obaliť i obyčajné párky alebo párky plnené syrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  4. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  6. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  7. Košickí športovci „pustili žilou“
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku
  1. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  4. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  5. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  6. 8 krokov k príprave na zdravé tehotenstvo
  7. Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov
  8. V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí
  9. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Daniela Hrudu
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 18 590
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 621
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 9 400
  4. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 8 789
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 844
  6. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 6 293
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 232
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 463
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 3 001
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku 2 772

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Dochádzali mi sily, tŕpli nohy. Prísť s vlajkou však bol môj sen

Kuzminová si pri streľbe opakovala: Ja som tá voda, ktorá ťa drží nad vodou.

ŠPORT

Slováci nevyužili pomoc Rusov. Je to sklamanie, priznal Graňák

Slováci mali šancu priamo preniknúť medzi najlepšiu osmičku.

TECH

Päť hier na telefón, s ktorými si precvičíte mozgové závity

Dokážete navrhnúť najlepšiu križovatku a mechanické puzzle?

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.

Justin Timberlake: Jeho osobnosť ho predurčovala k sólovej dráhe

Je všestranným umelcom, no v poslednom čase ho najviac teší najmä rola otca.