Pohostenie pod holým nebom

Ozdobte altánok, prestrite záhradný stôl a naservírujte hosťom obed i celé slávnostné pohostenie vonku...

(Zdroj: Isifa)

Pečená roštenka s korením a zelenou salsou
Suroviny na 6 porcií

  • 1,5 kg hovädzej roštenky alebo sviečkovej
  • 100 g dijonskej horčice
  • 3 PL červeného alebo ružového korenia
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Na salsu:

  • 100 g nasekanej zmesi rokety, bazalky a kôpru
  • 2 nasekané ančovičky
  • 1 PL nasekaných kapár
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Potrite mäso olivovým olejom a na povrchu nasoľte a okoreňte. Rozohrejte panvicu a sprudka mäso opečte z každej strany do zlatohneda. Po čiastočnom vychladnutí povrch mäsa potrite horčicou a vyváľajte v celom červenom korení. Mäso uložte na plech a dajte piecť na 20 – 25 minút. Všetky suroviny na salsu najemno nasekajte a zmiešajte. Servírujte plátok mäsa s trochou salsy spolu so zemiakmi alebo s čerstvým pečivom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak sa vám žiada šťava, mäso podlejte troškou vody a po dopečení z výpeku a smotany pripravte jemnú omáčku. Salsu môžete podľa sezóny obmieňať. Skúste výrazné suroviny ako rozmarín, cesnak, zeler, namiesto servírovania salsy môžete mäso upiecť v chrumkavej kruste.


Zemiakový šalát s granátovým jablkom, šafranom a mätou
Suroviny na 6 porcií

Na zemiakový šalát:

  • 1,2 kg drobných nových zemiakov
  • 2 PL rasce
  • 6 stredne veľkých červených cibúľ
  • 1 – 2 granátové jablká
  • čerstvá mäta

Na zálievku:

  • 100 ml olivového oleja
  • 150 ml majonézy
  • štipka šafranu
  • 30 – 40 ml horúcej vody
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Šafran zalejte vriacou vodu a nechajte ho vylúhovať. Zemiaky uvarte a ošúpte, cibuľu ošúpte a rozkrájajte na tenké plátky. Na suchej panvici krátko opečte rascu, aby začala voňať. V miske zmiešajte vylúhovaný šafran, olivový olej, majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Vo väčšej miske premiešajte zemiaky, rascu, cibuľu a zálievku. Šalát premiešajte, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním dozdobte lístkami mäty a zrniečkami granátového jablka.

Tip: Ak sa bojíte surovej cibule, opečte ju spolu s rascou na troške olivového oleja, aby zmäkla. Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom alebo kyslou smotanou.


Klobásky v slaninovom župane a marmeládovej glazúre
Suroviny na 6 porcií

  • 2 – 3 PL ovocnej marmelády
  • 1 PL vody
  • 2 plátky masla
  • 12 – 18 tenkých plátkov prerastenej slaniny
  • 12 – 18 menších bylinkových grilovacích klobás
  • čerstvá šalvia
  • soľ, mleté čierne korenie

Marmeládu, vodu a maslo zahrejte a premiešajte. Predhrejte rúru na 180 stupňov alebo rozpáľte gril. Každú klobásu obaľte slaninou a špáradlami na klobásky pripichnite lístky šalvie. Potrite ich marmeládovou omáčkou, osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút a počas pečenia klobásy potierajte zvyšnou glazúrou. Servírujte s horčicou a čerstvým pečivom.

Tip: Ochutenie džemu alebo marmelády mení i ochuť výsledného jedla. Chuť ovplyvní aj ochutenie klobás. Môžete skúsiť slaninou obaliť i obyčajné párky alebo párky plnené syrom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 005
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 825
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 785
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 178
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 602
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 259
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 324
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 397
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 284
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 117

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

A čo majú urobiť, aby boli dobrí Francúzi?

Národnosť sa neurčuje podľa DNA.

Neprehliadnite tiež