Pohostenie pod holým nebom

Ozdobte altánok, prestrite záhradný stôl a naservírujte hosťom obed i celé slávnostné pohostenie vonku...

(Zdroj: Isifa)

Pečená roštenka s korením a zelenou salsou
Suroviny na 6 porcií

  • 1,5 kg hovädzej roštenky alebo sviečkovej
  • 100 g dijonskej horčice
  • 3 PL červeného alebo ružového korenia
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Na salsu:

  • 100 g nasekanej zmesi rokety, bazalky a kôpru
  • 2 nasekané ančovičky
  • 1 PL nasekaných kapár
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Potrite mäso olivovým olejom a na povrchu nasoľte a okoreňte. Rozohrejte panvicu a sprudka mäso opečte z každej strany do zlatohneda. Po čiastočnom vychladnutí povrch mäsa potrite horčicou a vyváľajte v celom červenom korení. Mäso uložte na plech a dajte piecť na 20 – 25 minút. Všetky suroviny na salsu najemno nasekajte a zmiešajte. Servírujte plátok mäsa s trochou salsy spolu so zemiakmi alebo s čerstvým pečivom.

Tip: Ak sa vám žiada šťava, mäso podlejte troškou vody a po dopečení z výpeku a smotany pripravte jemnú omáčku. Salsu môžete podľa sezóny obmieňať. Skúste výrazné suroviny ako rozmarín, cesnak, zeler, namiesto servírovania salsy môžete mäso upiecť v chrumkavej kruste.


Zemiakový šalát s granátovým jablkom, šafranom a mätou
Suroviny na 6 porcií

Na zemiakový šalát:

  • 1,2 kg drobných nových zemiakov
  • 2 PL rasce
  • 6 stredne veľkých červených cibúľ
  • 1 – 2 granátové jablká
  • čerstvá mäta

Na zálievku:

  • 100 ml olivového oleja
  • 150 ml majonézy
  • štipka šafranu
  • 30 – 40 ml horúcej vody
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Šafran zalejte vriacou vodu a nechajte ho vylúhovať. Zemiaky uvarte a ošúpte, cibuľu ošúpte a rozkrájajte na tenké plátky. Na suchej panvici krátko opečte rascu, aby začala voňať. V miske zmiešajte vylúhovaný šafran, olivový olej, majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Vo väčšej miske premiešajte zemiaky, rascu, cibuľu a zálievku. Šalát premiešajte, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním dozdobte lístkami mäty a zrniečkami granátového jablka.

Tip: Ak sa bojíte surovej cibule, opečte ju spolu s rascou na troške olivového oleja, aby zmäkla. Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom alebo kyslou smotanou.


Klobásky v slaninovom župane a marmeládovej glazúre
Suroviny na 6 porcií

  • 2 – 3 PL ovocnej marmelády
  • 1 PL vody
  • 2 plátky masla
  • 12 – 18 tenkých plátkov prerastenej slaniny
  • 12 – 18 menších bylinkových grilovacích klobás
  • čerstvá šalvia
  • soľ, mleté čierne korenie

Marmeládu, vodu a maslo zahrejte a premiešajte. Predhrejte rúru na 180 stupňov alebo rozpáľte gril. Každú klobásu obaľte slaninou a špáradlami na klobásky pripichnite lístky šalvie. Potrite ich marmeládovou omáčkou, osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút a počas pečenia klobásy potierajte zvyšnou glazúrou. Servírujte s horčicou a čerstvým pečivom.

Tip: Ochutenie džemu alebo marmelády mení i ochuť výsledného jedla. Chuť ovplyvní aj ochutenie klobás. Môžete skúsiť slaninou obaliť i obyčajné párky alebo párky plnené syrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 565
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 061
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 429
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 936
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 540
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 534
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 494
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 338
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 297
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.