SME

Pohostenie pod holým nebom

Ozdobte altánok, prestrite záhradný stôl a naservírujte hosťom obed i celé slávnostné pohostenie vonku...

(Zdroj: Isifa)

Pečená roštenka s korením a zelenou salsou
Suroviny na 6 porcií

  • 1,5 kg hovädzej roštenky alebo sviečkovej
  • 100 g dijonskej horčice
  • 3 PL červeného alebo ružového korenia
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Na salsu:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 100 g nasekanej zmesi rokety, bazalky a kôpru
  • 2 nasekané ančovičky
  • 1 PL nasekaných kapár
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Potrite mäso olivovým olejom a na povrchu nasoľte a okoreňte. Rozohrejte panvicu a sprudka mäso opečte z každej strany do zlatohneda. Po čiastočnom vychladnutí povrch mäsa potrite horčicou a vyváľajte v celom červenom korení. Mäso uložte na plech a dajte piecť na 20 – 25 minút. Všetky suroviny na salsu najemno nasekajte a zmiešajte. Servírujte plátok mäsa s trochou salsy spolu so zemiakmi alebo s čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám žiada šťava, mäso podlejte troškou vody a po dopečení z výpeku a smotany pripravte jemnú omáčku. Salsu môžete podľa sezóny obmieňať. Skúste výrazné suroviny ako rozmarín, cesnak, zeler, namiesto servírovania salsy môžete mäso upiecť v chrumkavej kruste.


Zemiakový šalát s granátovým jablkom, šafranom a mätou
Suroviny na 6 porcií

Na zemiakový šalát:

  • 1,2 kg drobných nových zemiakov
  • 2 PL rasce
  • 6 stredne veľkých červených cibúľ
  • 1 – 2 granátové jablká
  • čerstvá mäta

Na zálievku:

  • 100 ml olivového oleja
  • 150 ml majonézy
  • štipka šafranu
  • 30 – 40 ml horúcej vody
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Šafran zalejte vriacou vodu a nechajte ho vylúhovať. Zemiaky uvarte a ošúpte, cibuľu ošúpte a rozkrájajte na tenké plátky. Na suchej panvici krátko opečte rascu, aby začala voňať. V miske zmiešajte vylúhovaný šafran, olivový olej, majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Vo väčšej miske premiešajte zemiaky, rascu, cibuľu a zálievku. Šalát premiešajte, podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním dozdobte lístkami mäty a zrniečkami granátového jablka.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa bojíte surovej cibule, opečte ju spolu s rascou na troške olivového oleja, aby zmäkla. Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom alebo kyslou smotanou.


Klobásky v slaninovom župane a marmeládovej glazúre
Suroviny na 6 porcií

  • 2 – 3 PL ovocnej marmelády
  • 1 PL vody
  • 2 plátky masla
  • 12 – 18 tenkých plátkov prerastenej slaniny
  • 12 – 18 menších bylinkových grilovacích klobás
  • čerstvá šalvia
  • soľ, mleté čierne korenie

Marmeládu, vodu a maslo zahrejte a premiešajte. Predhrejte rúru na 180 stupňov alebo rozpáľte gril. Každú klobásu obaľte slaninou a špáradlami na klobásky pripichnite lístky šalvie. Potrite ich marmeládovou omáčkou, osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút a počas pečenia klobásy potierajte zvyšnou glazúrou. Servírujte s horčicou a čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ochutenie džemu alebo marmelády mení i ochuť výsledného jedla. Chuť ovplyvní aj ochutenie klobás. Môžete skúsiť slaninou obaliť i obyčajné párky alebo párky plnené syrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, rozhodne strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu