Z voňavých jahôd sa pečie jedna radosť

Jahodové dezerty sú božské. Užite si sezónu a vyskúšajte čo najviac legendárnych receptov

(Zdroj: Autorka)

Predstavte si radosť cukrárky, ktorá po dlhých mesiacoch pečenia s čokoládou, makom, orechmi, alebo prinajlepšom zazimovanými jablkami, nazbiera v záhrade alebo kúpi na trhu prvý košík ozajstných jahôd. Takých, ktoré skutočne voňajú a naozaj chutia.

Nie je nič krajšie, ako pripraviť zákusok či ozdobiť tortu s čerstvými jahodami. Netreba ani príliš vymýšľať. Veď jahody samotné sú dezertom. A vylepšené kúskom smotany dokonca kráľovským. Takto ich servírujú aj na legendárnom tenisovom turnaji vo Wimbledone. Nie však so šľahačkou, ako je zvykom u nás, ale iba poliate sladkou smotanou na šľahanie. Zvyk má korene v dobách vlády Tudorovcov v 15. storočí, kedy túto kombináciu prvýkrát servírovali na kráľovských hostinách. V súčasnosti diváci na tenisových kurtoch zdolajú počas dvoch týždňov okolo 28 ton jahôd a 7 000 litrov smotany.

Jahody v kuchyni
Čitateľské recepty
Vyskúšajte overené recepty používateliek webov Naničmama.sk a Tortyodmamy.sk.

jahodove_rezy.jpg
Foto: Naničmama.sk/anjeli

Zdravá pochúťka

Jahody nielenže krásne vyzerajú a úžasne chutia, sú aj bohatým zdrojom vitamínu C. Ľudské telo si potrebnú dennú dávku pokryje porciou približne 100 gramov čerstvých surových plodov. Nezanedbateľný je aj obsah mangánu, stopového prvku, ktorý je dôležitý pre metabolické procesy v kostiach a nervovom tkanive a má antioxidačné účinky. Mangán sa podieľa aj na tvorbe interferónu, dôležitej protivírusovej látky účinnej proti vzniku niektorých nádorov.

Unikátna kombinácia antioxidačných a protizápalových látok v jahodách z nich robí účinného bojovníka v prevencií proti srdcovo cievnych ochoreniam a tiež pomáhajú regulovať cukor v krvi, čím znižujú riziko cukrovky typu 2.

Šťavnaté červené jahody sú najpopulárnejším drobným ovocím. Podľa prieskumu medzi deväťročnými Američanmi si ich za vôbec najobľúbenejšie ovocie zvolila viac ako polovica. Hoci sú v súčasnosti dostupné už po celý rok, v našom regióne trvá sezóna jahôd od apríla do augusta a vtedy sú najchutnejšie a obsahujú najviac vitamínov. Vlastne je to prvé ovocie, ktoré na jar dozrieva.

Jahody sú jediné medzi ovocím, ktoré majú semená na svojom povrchu. Sú to tie drobné žlté bodky, ktoré sa nám dostávajú medzi zuby. V priemere sa na jednej jahode nachádza približne 200 semienok.

Krehké krásky

Po odtrhnutí sú jahody veľmi háklivé na manipuláciu. Rýchlo sa otlačia a začnú sa kaziť, preto ich zbierajte a kupujte až tesne pred použitím či konzerváciou. Po odtrhnutí plody čo najrýchlejšie presuňte do chladu a neukladajte ich na seba. Ak pestujete jahody vo vlastnej záhrade, trhajte ich aj so stopkou a najlepšie hneď ráno. Umývajte ich až tesne pred spotrebou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke.

Jahody sa výborne hodia k mliečnym produktom, preto sa hojne pridávajú do kokteilov, zmrzliny, pripadne do dezertov so smotanovou alebo tvarohovou plnkou. Perfektná je tiež kombinácia jahôd s čokoládou.

Jahodová sezóna sa práve rozbieha a vy môžete vyskúšať niektorý z tradičných jahodových dezertov. Napríklad ľahkú nadýchanú tortu Pavlova z vaječných bielkov inšpirovanú ruskou balerínou Annou Pavlovou, ktorú jej údajne pripravili v hoteli v novozélandskom Welllingtone počas jej turné. Alebo vyskúšajte anglickú špecialitu - jahodovú šarlotu. Tento nepečený dezert sa pripravuje v mnohých variáciách s pečenou piškótou alebo piškótovými sušienkami, nadýchaným smotanovým krémom, ale aj pudingom. Základom sú však chutné a voňavé jahody. My vám prinášame jednoduchá recept z nášho regiónu – tvarohové guľky s jahodami a strúhankou.

Tvarohové guľky s jahodami a strúhankou

  • 250 g plnotučného hrudkovitého tvarohu jahody1_res.jpg
  • 1 vajce
  • 3 až 4 lyžice hrubej múky alebo detskej krupice
  • štipka soli
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 100 g strúhanky
  • 75 g masla
  • lyžica medu
  • práškový cukor na posypanie
  1. Tvaroh si v miske popučte vidličkou, aby sa prevzdušnil. Pridajte celé vajíčko, štipku soli a postupne pridávajte krupicu. Stačí toľko, aby sa hmota spojila a dali sa z nej tvarovať guľky. Nedávajte veľa múky alebo krupice, inak budú guľky tvrdé.
  2. Dajte si variť väčší hrniec s vodou a vopred si pripravte aj jahodovú zmes. Polovicu jahôd rozmixujte na kašu a druhú polovicu pokrájajte na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. Zopár si nechajte na ozdobenie. V malej rajničke priveďte k varu tri lyžice vody s lyžicou medu. Pridajte rozmixované jahody a chvíľku ich prehrejte. Pridajte nakrájané jahody, všetko premiešajte a stiahnite z plameňa.
  3. Z misky si malou lyžičkou odoberajte kúsok tvarohovej hmoty a v rukách z nej vytvarujte guličku. Je dobré si ruky navlhčiť vodou, aby sa vám príliš nelepili. Guľky ukladajte na tácku alebo plytký tanier poprášený hrubou múkou alebo krupicou.
  4. Keď voda začne vrieť, môžete urobiť malý test. Vhoďte do hrnca jednu guľku a počkajte, či sa nerozvarí. Ak nie, môžete dať variť aj ostatné guľky. Občas ich opatrne premiešajte vareškou, aby sa nezlepili. Počkajte, kým vyplávajú na povrch a ešte dve-tri minúty ich povarte.
  5. Medzitým si na panvici nechajte roztopiť maslo. Keď sa začne pražiť, pridajte strúhanku. Všetko poriadne premiešajte, aby sa strúhanka s maslom spojila a ešte chvíľu nechajte na miernom ohni pražiť do zlatista. Pred záverom pridajte práškový cukor podľa chuti.
  6. Uvarené guľky povyberajte dierkovanou naberačkou do misky a ešte horúce ich posypte strúhankou. Podávajte s teplou jahodovou zmesou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Bayer posilňuje svoju značku
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  7. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  4. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  5. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  6. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  7. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  10. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 919
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 803
  3. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 14 991
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 017
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 11 858
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 051
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 041
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 314
  9. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 3 106
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 973

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majského péenky sa Najvyššiemu súdu nezdajú. Dal ich posúdiť znalcom

Podnikateľ môže dosiahnuť aj prerušenie súdu, ktorý sa ťahá už roky. Jeho spoluobžalovaný Brtva nedávno po verdikte ušiel.

KOMENTÁRE

Jozef Majský dokazuje, že si nie sme všetci rovní

Radový smrteľník by mal proces aj s vymeraným trestom dávno za sebou.

Neprehliadnite tiež

PR manažérka slovenských hviezd: Úspech umelcov je vykúpený množstvom driny

Adriána Čahojová tvrdí, že alfou a omegou dobrého PR je propagovať iba to, čomu veríte.

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen. Kate a William majú svojho tretieho potomka.

Briti majú o následníka trónu viac. Pozrite si kráľovské deti

Ako vyzerali členovia britskej kráľovskej rodiny na detských snímkach?

Pippa Middleton čaká svoje prvé dieťa

Mladšia sestra vojvodkyne Kate porodí v októbri.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.