Z voňavých jahôd sa pečie jedna radosť

Jahodové dezerty sú božské. Užite si sezónu a vyskúšajte čo najviac legendárnych receptov

(Zdroj: Autorka)

Predstavte si radosť cukrárky, ktorá po dlhých mesiacoch pečenia s čokoládou, makom, orechmi, alebo prinajlepšom zazimovanými jablkami, nazbiera v záhrade alebo kúpi na trhu prvý košík ozajstných jahôd. Takých, ktoré skutočne voňajú a naozaj chutia.

Nie je nič krajšie, ako pripraviť zákusok či ozdobiť tortu s čerstvými jahodami. Netreba ani príliš vymýšľať. Veď jahody samotné sú dezertom. A vylepšené kúskom smotany dokonca kráľovským. Takto ich servírujú aj na legendárnom tenisovom turnaji vo Wimbledone. Nie však so šľahačkou, ako je zvykom u nás, ale iba poliate sladkou smotanou na šľahanie. Zvyk má korene v dobách vlády Tudorovcov v 15. storočí, kedy túto kombináciu prvýkrát servírovali na kráľovských hostinách. V súčasnosti diváci na tenisových kurtoch zdolajú počas dvoch týždňov okolo 28 ton jahôd a 7 000 litrov smotany.

Jahody v kuchyni
Čitateľské recepty
Vyskúšajte overené recepty používateliek webov Naničmama.sk a Tortyodmamy.sk.

jahodove_rezy.jpg
Foto: Naničmama.sk/anjeli

Zdravá pochúťka

Jahody nielenže krásne vyzerajú a úžasne chutia, sú aj bohatým zdrojom vitamínu C. Ľudské telo si potrebnú dennú dávku pokryje porciou približne 100 gramov čerstvých surových plodov. Nezanedbateľný je aj obsah mangánu, stopového prvku, ktorý je dôležitý pre metabolické procesy v kostiach a nervovom tkanive a má antioxidačné účinky. Mangán sa podieľa aj na tvorbe interferónu, dôležitej protivírusovej látky účinnej proti vzniku niektorých nádorov.

Unikátna kombinácia antioxidačných a protizápalových látok v jahodách z nich robí účinného bojovníka v prevencií proti srdcovo cievnych ochoreniam a tiež pomáhajú regulovať cukor v krvi, čím znižujú riziko cukrovky typu 2.

Šťavnaté červené jahody sú najpopulárnejším drobným ovocím. Podľa prieskumu medzi deväťročnými Američanmi si ich za vôbec najobľúbenejšie ovocie zvolila viac ako polovica. Hoci sú v súčasnosti dostupné už po celý rok, v našom regióne trvá sezóna jahôd od apríla do augusta a vtedy sú najchutnejšie a obsahujú najviac vitamínov. Vlastne je to prvé ovocie, ktoré na jar dozrieva.

Jahody sú jediné medzi ovocím, ktoré majú semená na svojom povrchu. Sú to tie drobné žlté bodky, ktoré sa nám dostávajú medzi zuby. V priemere sa na jednej jahode nachádza približne 200 semienok.

Krehké krásky

Po odtrhnutí sú jahody veľmi háklivé na manipuláciu. Rýchlo sa otlačia a začnú sa kaziť, preto ich zbierajte a kupujte až tesne pred použitím či konzerváciou. Po odtrhnutí plody čo najrýchlejšie presuňte do chladu a neukladajte ich na seba. Ak pestujete jahody vo vlastnej záhrade, trhajte ich aj so stopkou a najlepšie hneď ráno. Umývajte ich až tesne pred spotrebou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke.

Jahody sa výborne hodia k mliečnym produktom, preto sa hojne pridávajú do kokteilov, zmrzliny, pripadne do dezertov so smotanovou alebo tvarohovou plnkou. Perfektná je tiež kombinácia jahôd s čokoládou.

Jahodová sezóna sa práve rozbieha a vy môžete vyskúšať niektorý z tradičných jahodových dezertov. Napríklad ľahkú nadýchanú tortu Pavlova z vaječných bielkov inšpirovanú ruskou balerínou Annou Pavlovou, ktorú jej údajne pripravili v hoteli v novozélandskom Welllingtone počas jej turné. Alebo vyskúšajte anglickú špecialitu - jahodovú šarlotu. Tento nepečený dezert sa pripravuje v mnohých variáciách s pečenou piškótou alebo piškótovými sušienkami, nadýchaným smotanovým krémom, ale aj pudingom. Základom sú však chutné a voňavé jahody. My vám prinášame jednoduchá recept z nášho regiónu – tvarohové guľky s jahodami a strúhankou.

Tvarohové guľky s jahodami a strúhankou

  • 250 g plnotučného hrudkovitého tvarohu jahody1_res.jpg
  • 1 vajce
  • 3 až 4 lyžice hrubej múky alebo detskej krupice
  • štipka soli
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 100 g strúhanky
  • 75 g masla
  • lyžica medu
  • práškový cukor na posypanie
  1. Tvaroh si v miske popučte vidličkou, aby sa prevzdušnil. Pridajte celé vajíčko, štipku soli a postupne pridávajte krupicu. Stačí toľko, aby sa hmota spojila a dali sa z nej tvarovať guľky. Nedávajte veľa múky alebo krupice, inak budú guľky tvrdé.
  2. Dajte si variť väčší hrniec s vodou a vopred si pripravte aj jahodovú zmes. Polovicu jahôd rozmixujte na kašu a druhú polovicu pokrájajte na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. Zopár si nechajte na ozdobenie. V malej rajničke priveďte k varu tri lyžice vody s lyžicou medu. Pridajte rozmixované jahody a chvíľku ich prehrejte. Pridajte nakrájané jahody, všetko premiešajte a stiahnite z plameňa.
  3. Z misky si malou lyžičkou odoberajte kúsok tvarohovej hmoty a v rukách z nej vytvarujte guličku. Je dobré si ruky navlhčiť vodou, aby sa vám príliš nelepili. Guľky ukladajte na tácku alebo plytký tanier poprášený hrubou múkou alebo krupicou.
  4. Keď voda začne vrieť, môžete urobiť malý test. Vhoďte do hrnca jednu guľku a počkajte, či sa nerozvarí. Ak nie, môžete dať variť aj ostatné guľky. Občas ich opatrne premiešajte vareškou, aby sa nezlepili. Počkajte, kým vyplávajú na povrch a ešte dve-tri minúty ich povarte.
  5. Medzitým si na panvici nechajte roztopiť maslo. Keď sa začne pražiť, pridajte strúhanku. Všetko poriadne premiešajte, aby sa strúhanka s maslom spojila a ešte chvíľu nechajte na miernom ohni pražiť do zlatista. Pred záverom pridajte práškový cukor podľa chuti.
  6. Uvarené guľky povyberajte dierkovanou naberačkou do misky a ešte horúce ich posypte strúhankou. Podávajte s teplou jahodovou zmesou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 072
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 260
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 231
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 935
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 663
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 793
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 407
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 812
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 576
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 381

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenské kosatce sú hodné Oscara

Babičkina čipka, Zlatovláska či Bratislavský princ nie sú názvy rozprávok, ale originálne odrody irisov a gladiol, ktoré získali prestížne svetové ocenenia.

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

TECH

Pozerať ale, nedotýkať sa. Pľuzgiernik je náš najjedovatejší chrobák

O prvé miesto sa delí so svojimi príbuznými.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.