Rýchlovky z grilu

Jednoduché recepty z grilu spestria každé rodinné posedenie. Pripravte si aj vy poriadnu záhradnú párty.

(Zdroj: Isifa)

Hovädzí hamburger v obloženej žemli
Suroviny na 6 porcií

Na mäsový hamburger:

  • 750 g mletého hovädzieho
  • 1 kopcová ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL sušeného tymianu alebo majoránky
  • 1 PL worcestrovej omáčky alebo francúzskej horčice
  • 1/2 ČL soli

Na servírovanie:

  • 6 väčších žemlí
  • 6 plátkov toastového syra
  • Omáčka podľa chuti (dresing, horčica, kečup... )
  • Zelenina podľa chuti (cibuľa, šalát, paradajky, kyslá uhorka...)
  • Opečené plátková slanina

V miske zmiešajte všetky suroviny na hamburgery. Poriadne rukou mäso masírujte a premiešavajte. Rozdeľte ho na šesť bochníčkov, trošku ich rukami vytvarujte, uložte na tácku alebo tanier a prikryté fóliou odložte do chladničky. Medzitým si pripravte všetko na prílohu a grilovanie. Do správne rozpáleného grilu vložte hamburgery a grilujte ich 3 - 5 minút z každej strany. Podľa chuti ugrilujte do veľmi chrumkava i slaninu. Pri konci prípravy môžete asi minútu opiecť i prekrojené žemle. Mäso položte na spodnú časť, aby mala kam vsiaknuť šťava, na horúce mäso uložte syr, aby sa stihol prehriať a rozpúšťať, ostatné suroviny navrstvite podľa chuti. Nakoniec pridajte omáčku alebo dresing, prikryte vrchom žemle a rýchlo jedzte.

Tip: Používajte kvalitné mäso bez prebytočnej šťavy i zápachu. Pri hamburgeroch platí, že menej je viac. Určite do mäsa nepridávajte múku, strúhanku ani vajíčka. I s ochutením to nepreháňajte. Vynechajte cesnak i pálivé čili. Kvalitné mäso chutí dobre i bez množstva korenín. Pestrosť chutí dodá obloha pri servírovaní.


Domáce vínne klobásy
Suroviny na viac porcií
Z uvedeného množstva pripravíte 5 kg surových klobás

  • 2 kg chudého bravčového mäsa (stehno, plece)
  • 2 kg tučného bravčového mäsa (bôčik bez kosti, mastnejšia krkovička)
  • 350 g žemlí
  • 300 ml chladeného bieleho vína
  • 350 ml mlieka
  • 75 g soli
  • 5 g mletého čierneho korenia
  • 2 g muškátového kvetu
  • 2 g sušenej citrónovej kôry
  • tenké bravčové alebo baranie črevá

Voliteľne podľa chuti:

  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky

Mäso podľa potreby zbavte kostí, šliach a blán a rozkrájajte ho na kocky. Pomeľte na mlynčeku, najskôr chudé a potom tučné mäso, každé zvlášť, podľa potreby i dvakrát po sebe. Do veľkej misy vlejte mlieko, namočte doň žemle, aby nasiakli. Pridajte mleté chudé mäso a premiešajte. Pridajte víno a koreniny a dôkladne premiešajte. Nakoniec primiešajte tučné mäso. Z trošky mäsa urobte placku a opečte ju na panvici. Po ochutnaní doplňte koreniny podľa potreby a mäsovú zmes plňte do premytých črievok. Nakoniec jednotlivé klobásy viažte na uzly. Klobásy nie sú určené na skladovanie, keďže je v nich žemľa. Hotové klobásky upečte, vyúďte alebo ugrilujte a servírujte.

Tip: Klobásy môžete pri plnení nechávať i oveľa dlhšie a pred grilovaním ich stočiť do tvaru slimáka, zaistiť špajdľou a ugrilovať, tak ako ich poznáte z rôznych trhov v stánkoch. Mäso by malo byť pred mletím dobre vychladené, aby nezačal povoľovať v tomto prípade chcený tuk.


Jednoduchý grilovaný hotdog
Suroviny na 4 porcie

  • 1 veľkú bagetu
  • 4 paprikové párky alebo 4 kúsky tenkého kabanosu
  • šalátové listy
  • plátky uhorky, reďkovky, cibule
  • horčica
  • kečup

Ako prvé si nachystajte plátky zeleniny. Bagetu rozkrojte na 4 rovnaké časti bez končekov. Každý kus pozdĺžne z jednej strany rozkrojte, aby sa dali odklápať. Párky alebo kabanosy ugrilujte do zlatohneda. Pred koncom prípravy položte na gril alebo rozpálenú panvicu rozkrojené bagety a opražte im krátko vnútro do chrumkava. Vrch bagety potrite kečupom, spodok horčicou a pomedzi navrstvite plátky zeleniny a klobásu.

Tip: Na tento hotdog sa výborne hodia i štrasburské párky. Ak máte radi paradajky, skúste každú rozkrojiť na tri hrubšie kolieska, tak aby sa nerozpadávali, a krátko ich ugrilujte a servírujte spolu s hotdogom.


Rady pre každého:

  • Pri grilovaní je najdôležitejšia organizácia a správne načasovanie. Príloha by mala byť hotová súčasne s grilovaným pokrmom, ktorý by sa mal po pripravení okamžite podávať. Ohrievaním alebo udržiavaním v teple stráca na kvalite.
  • Pri príprave grilovaného mäsa sa zvyčajne ešte za surova odstráni nechcený tuk. Zabudnite na chvíľu na povery o zbytočnom kvapkaní a preháraní dymiacej pahreby. Práve ponechaný tuk na mäse zaručí jeho šťavnatosť a nevysušenie. Odstrániť ho môžete až tesne pred servírovaním.
  • Ak máte istotu, že mäso na mleté hamburgery je úplne čerstvé, alebo ak máte mäso z vlastného chovu, nemusíte ho vôbec ochucovať. Rukami vytvarujte hrubé placky a jemne ich nasoľte a okoreňte z obidvoch strán. Narábajte s ním ako s obyčajným plátkom rezňa. Výrazné grilovacie korenia čerstvé mäso skôr pokazia ako ochutia.
  • Udržujte svoj gril v dobrom stave. Pravidelne odstraňujte zvyšky pripáleného mäsa, prehoreného tuku a iných nánosov tak z roštov, ako i zo zbernej nádoby, či už ide o plynový, elektrický, alebo gril na drevené uhlie. Zabránite tak nepríjemnému starému zápachu pri príprave nového jedla a zároveň predĺžite svojmu grilu životnosť.
  • „Griloví šéfkuchári“ grilujú mäso zásadne bez marinády. Prebytočné, i keď lákavo znejúce suroviny ako kečup, med, i horčica pre obsah cukrov spôsobujú zbytočné preháranie. Hotový kus dobre ugrilovaného mäsa môžete dochutiť výrazným dresingom alebo omáčkou až na tanieri. Ak chcete marinovať, urobte to napríklad 24 hodín vopred, aby sa chute dostali do mäsa, a pred grilovaním marinády zmyte alebo naopak, potrite marinádou na 90 percent ugrilované mäso až tesne pred vybratím z grilu, aby sa zľahka pripiekla k povrchu.
  • Gril by mal mať svoje miesto vždy v závetrí. Výhodou je nastaviteľnosť sily plameňa i polohovací rošt. Vždy majte po ruke trochu čistej vody pre prípadné vzplanutie štiav.
  • Ryby negrilujte iba tak položené. Radšej ich zabaľte do alobalu, ešte lepšie je siahnuť po grilovacej mriežke na ryby, kde sa ryba nerozpadne ani pri častom otáčaní.
  • Ak chcete grilovačku ešte viac umocniť, na oheň prihoďte čerstvé alebo sušené bylinky alebo voňavé kúsky drevnej štiepky.
  • Správne ugrilované mäso sa vždy z roštu odlepí bez ujmy, no ak máte poškrabaný alebo nedobre očistený povrch roštu, pred každým novým grilovaním ho jednoducho potrite trochou oleja alebo tukom z mäsa. Mäso sa už nikdy neprilepí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 752
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 553
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 280
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 041
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 716
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 575
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 323
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 872
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 619
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 994

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

TECH

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop