Rýchlovky z grilu

Jednoduché recepty z grilu spestria každé rodinné posedenie. Pripravte si aj vy poriadnu záhradnú párty.

(Zdroj: Isifa)

Hovädzí hamburger v obloženej žemli
Suroviny na 6 porcií

Na mäsový hamburger:

  • 750 g mletého hovädzieho
  • 1 kopcová ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL sušeného tymianu alebo majoránky
  • 1 PL worcestrovej omáčky alebo francúzskej horčice
  • 1/2 ČL soli

Na servírovanie:

  • 6 väčších žemlí
  • 6 plátkov toastového syra
  • Omáčka podľa chuti (dresing, horčica, kečup... )
  • Zelenina podľa chuti (cibuľa, šalát, paradajky, kyslá uhorka...)
  • Opečené plátková slanina

V miske zmiešajte všetky suroviny na hamburgery. Poriadne rukou mäso masírujte a premiešavajte. Rozdeľte ho na šesť bochníčkov, trošku ich rukami vytvarujte, uložte na tácku alebo tanier a prikryté fóliou odložte do chladničky. Medzitým si pripravte všetko na prílohu a grilovanie. Do správne rozpáleného grilu vložte hamburgery a grilujte ich 3 - 5 minút z každej strany. Podľa chuti ugrilujte do veľmi chrumkava i slaninu. Pri konci prípravy môžete asi minútu opiecť i prekrojené žemle. Mäso položte na spodnú časť, aby mala kam vsiaknuť šťava, na horúce mäso uložte syr, aby sa stihol prehriať a rozpúšťať, ostatné suroviny navrstvite podľa chuti. Nakoniec pridajte omáčku alebo dresing, prikryte vrchom žemle a rýchlo jedzte.

Tip: Používajte kvalitné mäso bez prebytočnej šťavy i zápachu. Pri hamburgeroch platí, že menej je viac. Určite do mäsa nepridávajte múku, strúhanku ani vajíčka. I s ochutením to nepreháňajte. Vynechajte cesnak i pálivé čili. Kvalitné mäso chutí dobre i bez množstva korenín. Pestrosť chutí dodá obloha pri servírovaní.


Domáce vínne klobásy
Suroviny na viac porcií
Z uvedeného množstva pripravíte 5 kg surových klobás

  • 2 kg chudého bravčového mäsa (stehno, plece)
  • 2 kg tučného bravčového mäsa (bôčik bez kosti, mastnejšia krkovička)
  • 350 g žemlí
  • 300 ml chladeného bieleho vína
  • 350 ml mlieka
  • 75 g soli
  • 5 g mletého čierneho korenia
  • 2 g muškátového kvetu
  • 2 g sušenej citrónovej kôry
  • tenké bravčové alebo baranie črevá

Voliteľne podľa chuti:

  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky

Mäso podľa potreby zbavte kostí, šliach a blán a rozkrájajte ho na kocky. Pomeľte na mlynčeku, najskôr chudé a potom tučné mäso, každé zvlášť, podľa potreby i dvakrát po sebe. Do veľkej misy vlejte mlieko, namočte doň žemle, aby nasiakli. Pridajte mleté chudé mäso a premiešajte. Pridajte víno a koreniny a dôkladne premiešajte. Nakoniec primiešajte tučné mäso. Z trošky mäsa urobte placku a opečte ju na panvici. Po ochutnaní doplňte koreniny podľa potreby a mäsovú zmes plňte do premytých črievok. Nakoniec jednotlivé klobásy viažte na uzly. Klobásy nie sú určené na skladovanie, keďže je v nich žemľa. Hotové klobásky upečte, vyúďte alebo ugrilujte a servírujte.

Tip: Klobásy môžete pri plnení nechávať i oveľa dlhšie a pred grilovaním ich stočiť do tvaru slimáka, zaistiť špajdľou a ugrilovať, tak ako ich poznáte z rôznych trhov v stánkoch. Mäso by malo byť pred mletím dobre vychladené, aby nezačal povoľovať v tomto prípade chcený tuk.


Jednoduchý grilovaný hotdog
Suroviny na 4 porcie

  • 1 veľkú bagetu
  • 4 paprikové párky alebo 4 kúsky tenkého kabanosu
  • šalátové listy
  • plátky uhorky, reďkovky, cibule
  • horčica
  • kečup

Ako prvé si nachystajte plátky zeleniny. Bagetu rozkrojte na 4 rovnaké časti bez končekov. Každý kus pozdĺžne z jednej strany rozkrojte, aby sa dali odklápať. Párky alebo kabanosy ugrilujte do zlatohneda. Pred koncom prípravy položte na gril alebo rozpálenú panvicu rozkrojené bagety a opražte im krátko vnútro do chrumkava. Vrch bagety potrite kečupom, spodok horčicou a pomedzi navrstvite plátky zeleniny a klobásu.

Tip: Na tento hotdog sa výborne hodia i štrasburské párky. Ak máte radi paradajky, skúste každú rozkrojiť na tri hrubšie kolieska, tak aby sa nerozpadávali, a krátko ich ugrilujte a servírujte spolu s hotdogom.


Rady pre každého:

  • Pri grilovaní je najdôležitejšia organizácia a správne načasovanie. Príloha by mala byť hotová súčasne s grilovaným pokrmom, ktorý by sa mal po pripravení okamžite podávať. Ohrievaním alebo udržiavaním v teple stráca na kvalite.
  • Pri príprave grilovaného mäsa sa zvyčajne ešte za surova odstráni nechcený tuk. Zabudnite na chvíľu na povery o zbytočnom kvapkaní a preháraní dymiacej pahreby. Práve ponechaný tuk na mäse zaručí jeho šťavnatosť a nevysušenie. Odstrániť ho môžete až tesne pred servírovaním.
  • Ak máte istotu, že mäso na mleté hamburgery je úplne čerstvé, alebo ak máte mäso z vlastného chovu, nemusíte ho vôbec ochucovať. Rukami vytvarujte hrubé placky a jemne ich nasoľte a okoreňte z obidvoch strán. Narábajte s ním ako s obyčajným plátkom rezňa. Výrazné grilovacie korenia čerstvé mäso skôr pokazia ako ochutia.
  • Udržujte svoj gril v dobrom stave. Pravidelne odstraňujte zvyšky pripáleného mäsa, prehoreného tuku a iných nánosov tak z roštov, ako i zo zbernej nádoby, či už ide o plynový, elektrický, alebo gril na drevené uhlie. Zabránite tak nepríjemnému starému zápachu pri príprave nového jedla a zároveň predĺžite svojmu grilu životnosť.
  • „Griloví šéfkuchári“ grilujú mäso zásadne bez marinády. Prebytočné, i keď lákavo znejúce suroviny ako kečup, med, i horčica pre obsah cukrov spôsobujú zbytočné preháranie. Hotový kus dobre ugrilovaného mäsa môžete dochutiť výrazným dresingom alebo omáčkou až na tanieri. Ak chcete marinovať, urobte to napríklad 24 hodín vopred, aby sa chute dostali do mäsa, a pred grilovaním marinády zmyte alebo naopak, potrite marinádou na 90 percent ugrilované mäso až tesne pred vybratím z grilu, aby sa zľahka pripiekla k povrchu.
  • Gril by mal mať svoje miesto vždy v závetrí. Výhodou je nastaviteľnosť sily plameňa i polohovací rošt. Vždy majte po ruke trochu čistej vody pre prípadné vzplanutie štiav.
  • Ryby negrilujte iba tak položené. Radšej ich zabaľte do alobalu, ešte lepšie je siahnuť po grilovacej mriežke na ryby, kde sa ryba nerozpadne ani pri častom otáčaní.
  • Ak chcete grilovačku ešte viac umocniť, na oheň prihoďte čerstvé alebo sušené bylinky alebo voňavé kúsky drevnej štiepky.
  • Správne ugrilované mäso sa vždy z roštu odlepí bez ujmy, no ak máte poškrabaný alebo nedobre očistený povrch roštu, pred každým novým grilovaním ho jednoducho potrite trochou oleja alebo tukom z mäsa. Mäso sa už nikdy neprilepí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  2. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  3. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  4. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  5. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  6. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  7. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  9. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  10. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 289
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 21 775
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 220
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 050
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 795
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 016
  7. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 566
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 212
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 285
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 4 895

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Opustili stranu, prešli do inej. Prečo niektorí poslanci menia stranícke tričká

Nebolo by správne, ak by strana mohla kontrolovať, ako jej poslanec vykonáva mandát, hovorí politológ Pavol Baboš.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Koľko máme na Slovensku nezávislých poslancov a kto to je

Nezávislý neznamená neplatný.

Stĺpček Jakuba Fila

Nikto by nechcel byť od júla v koži Kalavskej

Žiadna čiastková motivácia nebude fungovať pre vyhoreného lekára.

PLUS

Slovenskí penzisti budú aj naďalej chorí a chudobní

Žiaden dôchodkový strop nepomôže. Toto je vysvetlenie.

Neprehliadnite tiež

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len na oko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.