SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Paradajky zarodia aj v strede chodníka

Skúste vymeniť hriadku kyprej pôdy za tucet vreciek substrátu a môžete očakávať lákavú úrodu na miestach, kde sa zvyčajne zelenina nepestuje.

(Zdroj: Milan Gigel)

Je to ako živý sen o šťavnatých paradajkách, chrumkavých uhorkách a obrovských plodoch baklažánu. Bez okopávania, trhania buriny a ochranného krytu z fólie či skla. Všetko sa skrýva v taktike a správnom načasovaní.

Ak vymeníte hriadku kyprej pôdy za tucet vreciek substrátu, môžete očakávať lákavú úrodu na miestach, kde sa zvyčajne zelenina nepestuje. Na priedomí, na chodníku za verandou či po obvode terasy. Takpovediac, na dosah ruky. A to aj v chladnej podhorskej klíme, kde sa pôda iba zriedkakedy prehreje do hĺbky.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava na výsadbu

Záhradnícky substrát v 70-litrových baleniach sa javí byť atraktívnou voľbou. Má hrudkovitú štruktúru, je vzdušný a dobre zadržiava vodu. Na slnečnom mieste je pre korene ideálnou mikroklímou. Ak je dôkladne poliaty, rýchlo sa zahrieva a teplomilná zelenina má „nohy v teple“. Ak na prudkom slnku preschne, začne fungovať ako izolácia a zabraňuje prehrievaniu . To plodinám vyhovuje.

Plastový obal substrátu je pevný a odoláva pôsobeniu slnka. Preto stačí len z plochého vrecka vyformovať valec, usadiť ho na podklad a urobiť drobné prípravy. Najdôležitejší je oporný kolík, zapichnutý do celej hĺbky substrátu. Mal by byť dlhší ako 2,6 metra a mať dokonale zaoblené hrany. Iba tak unesie ťarchu násady plodov a nepoškodí vo vetre rastliny. Praktická je aj PVC rúra s priemerom 50mm na zalievanie, plytko zanorená do substrátu. Vo chvíli keď zeleň prikryje povrch vreca, krhla sa dostáva k substrátu iba neochotne. K tomu zopár otvorov na dne pre odtok nadbytočnej vody a všetko je pripravené.

Skryť Vypnúť reklamu

Výsadbu netreba uponáhľať

Slnkom prehriaty substrát stimuluje priesady k rastu intenzívnejšie ako chladná zem v hriadke. Preto okamžite po výsadbe získavajú náskok pred priesadami vo voľnej pôde. Korene prerastajú rašelinou omnoho rýchlejšie ako hlinou, takže v priebehu niekoľkých týždňov vytvoria rozsiahlu sieť, ktorá vyživuje priesadu. Rozdiel medzi priesadami na hriadke a vo vreciach je neuveriteľný.

Pravokorenné priesady sú fajn, štepené priesady od množiteľov však môžu rast ešte viac zefektívniť. Z uhoriek si pozornosť zaslúži odroda Ministars, z baklažánov Madona, z paradajok úspešne a bohato rodili hybridné odrody Dasher, Picolino, Dolce Vita, Santorange a Sportivo. V štedrom priestore veľkého vreca so substrátom je však dosť priestoru pre mohutný koreňový systém ľubovoľných odrôd.

Skryť Vypnúť reklamu

Sucho znamená stres

V priebehu mesiacov cítiť, ako sa nároky rastlín na vlahu menia. Kým uhorka s bohatou násadou plodov si vystačí s polievaním raz za dva dni, baklažány vyžadujú každodennú zálievku. Majú veľkú listovú plochu a sucho spôsobuje opadávanie kvetov. Osvedčilo sa, vyhradiť si na ňu čas v poobedných hodinách, kedy jej účinok potrvá najdlhšie.

Ak paradajky prekročia svojou výškou hranicu dvoch metrov a nasadia početné kvetenstvo a plody, nemožno sa vyhnúť polievaniu dvakrát denne. Ráno a poobede, aby bola dávka vody rovnomerne rozložená v priebehu dňa. Výkyvy vlhkosti na citlivých odrodách spôsobujú praskanie plodov. Ak predvídate svojej hriadke sparťanský režim, vyvarujte sa citliviek.

Keďže do vrecka nevidno, či je substrát vlhký alebo suchý, najlepším indikátorom je palec ruky. Ak dokáže formovať cez fóliu rašelinu, vlahy je dostatok. Ak je povrch rašeliny kompaktný, treba sa pustiť do polievania.

Skryť Vypnúť reklamu

Vašou stratégiou je výživa

Plodová zelenina je náročná na živiny a uprednostňuje prevahu draslíka a fosforu nad dusíkom. Zásobné vyhnojenie substrátu však vydrží iba na niekoľko týždňov. Preto treba živiny priebežne dopĺňať. Veľmi dobre sa osvedčil peletovaný ovčí hnoj Flovium. Možno ho nielen sypať na povrch substrátu pre zásobné hnojenie, ale aj vyrábať jeho výluh pre hnojenie zálievkou a postrekom. Aj keď nik z výrobcov granulovaných organických hnojív nepomýšľa na ich lúhovanie vo vode, funguje to výborne. Už naši dedovia používali počas vegetácie na hnojenie kompostový čaj. A ten je iba výluhom z tlejúceho kompostu.

Kým uhorky a baklažány rastú z vody, paradajky sú paradajkami iba vtedy, ak majú dostatok chuti a vône. Slniečko je kľúčové, avšak pomôcť možno aj výživou. Ak ste si v ponuke výrobcov všimli špeciálne substráty pre bylinky, môžu sa stať súčasťou vašej stratégie. Obsahuje minerálne látky, ktoré sú potrebné pre tvorbu voňavých silíc. A tie sú pri paradajkách rovnako dôležité ako pri bylinkách. Vysypte obsah 5-kilogramového vrecka na povrch substrátu v čase kvitnutia a vaša snaha sa zúročí na chuti. Je to tá najprírodnejšia vec, ktorú môžete spraviť pre dosiahnutie brilantnej chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Zber prebieha cez celú sezónu

V dobrej starostlivosti výpestky bohato rodia po celú sezónu a takmer niet dňa, kedy by nebola nová nádielka zrelých plodov na oberanie. Pri vyväzovaní výhonov je výhodné prepletať ich medzi jednotlivými rastlinami vzájomne. Vytvoria tak kompaktnú zelenú stenu, ktorá lepšie odoláva vetru. A ak je nad chodníkom či fasádou aj krátky presah strechy, ktorý chráni pred rosou a dažďom, paradajky i uhorky sa vyhnú hubovým ochoreniam. Je to drobnosť, ktorá zaváži.

Postupný zber je pre dosiahnutie maximálnej úrody kľúčový. Ak rastliny investujú energiu do výživy plodov bez toho, aby vynakladali energiu na dozrievanie semien, početné plody dorastajú rýchlejšie a vyfarbujú sa s predstihom.

Dve mocné rastliny baklažánu, päť paradajok a jedna uhorka poskytnú dostatok úrody pre trojčlennú rodinu. S tuctom priesad môžete pomyslieť dokonca i na zaváranie. Nároky na priestor vzrastú minimálne a vašou úlohou je stále iba polievanie a zber plodov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 301
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 991
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 281
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 713
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 916
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 379
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 428
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 288
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 206
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 964
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.