SME

Pochúťky z bazových kvetov

Pripravte si čaj, sirup či limonádu do zásoby na celý rok

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Obdobie, keď kvitne baza, patrí medzi najkrajšie v roku. Ak vám tento životaschopný ker rastie na pozemku alebo v záhrade, určite si v týchto dňoch vychutnávate prenikavú vôňu drobných smotanovožltých kvetov. Vezmite do ruky košík a nazbierajte si poriadnu dávku. Poradíme vám, aké dobroty si z kvetov bazy čiernej môžete vyrobiť na celý rok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Baza

Vyskúšajte čitateľské recepty

Baza kvitne od mája do júla. Zbierajú sa kvety aj plody, na výrobu bazového sirupu zbierame kvety.

Čitateľské recepty na domáci bazový sirup >>

SkryťVypnúť reklamu

Foto: Fotolia.com

Čaj na prechladnutie

Najjednoduchšie a nenáročné na čas je rozkvitnuté bazové kvety vysušiť. Získate výbornú surovinu na čaj, ktorý sa bude hodiť na sychravé jesenné dni a dlhé zimné večery. Zápar z bazových kvetov sa totiž používa na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. V čajových zmesiach sa baza dobre kombinuje s mätou piepornou, lipou alebo echinaceou. Má protivírusové účinky, posilňuje imunitu a skracuje trvanie chrípky.

Sirup proti chrípke

Ak ste si na jeseň stihli nazbierať a vysušiť aj plody bazy – čierne bobule – môžete si v kombinácii s čerstvými kvetmi nachystať sirup ako prevenciu proti chrípke.

Do jedného litra vody nasypte 50 g čerstvých kvetov a 100 g sušených bobúľ bazy čiernej, ktoré ste si deň predtým namočili do vody. Pridajte jednu paličku celej škorice, lyžičku anízu a väčšiu lyžicu čerstvo nastrúhaného zázvoru. Hrniec prikryte, priveďte zmes do varu a nechajte vrieť na miernom ohni pol hodiny. Tekutinu preceďte, odmerajte 600 ml a pridajte 450 g cukru. Vráťte na oheň a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte šťavu z polovice citróna a povarte ďalšiu štvrťhodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte horúci sirup nalejte do sterilizovanej fľaše, pevne uzavrite a nechajte v teple vychladnúť. Skladujte v chladničke. V rizikovom období postačí polievková lyžica denne alebo môžete sirup zamiešať do jogurtu.

Osviežujúca limonáda a sirup

Džús je asi najobľúbenejšia bazová rýchlovka. Existujú desiatky receptov, ako ho pripraviť, no základ je zhruba rovnaký. Stačí kvety 24 hodín macerovať (lúhovať) v prevarenej a vychladnutej vode. Na druhý deň kvety precediť cez sitko alebo gázu, pridať cukor, šťavu z citrónov a osviežujúca limonáda je na svete. Džús zlejte do fliaš a skladujte v chladničke.

Na liter vody postačí 300 až 500 g cukru, dva citróny a 10 až 15 kvetov. Čím viac kvetov necháte vo vode vylúhovať, tým bude chuť šťavy intenzívnejšia, pretože jej základ tvorí peľ z rozkvitnutých kvietkov. Snažte sa preto zbierať kvety na miestach mimo ciest a neumývajte ich.

SkryťVypnúť reklamu

Ak necháte kvety lúhovať s kolieskami citrónu niekoľko dní na slnečnom mieste, limonáda začne mierne kvasiť a získate šumivý bazový nápoj.

Podobným spôsobom si pripravíte aj trvácnejší sirup. Macerát prelejte do hrnca, pridajte cukor (750 g až 1 kg na liter macerátu podľa toho, aký sladký chcete mať sirup), kyselinu citrónovú (15 g na liter) a priveďte do varu. Ešte vriaci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš a poriadne uzatvorte. Fľaše nechajte vychladnúť v deke, aby viečko poriadne priľnulo. Sirup skladujte na tmavom chladnom mieste. Ak sa neminie skôr, mal by vydržať do novej úrody. So sirupom môžete ďalej experimentovať, pripraviť si napríklad bazový sorbet alebo želé, prípadne ním ochutiť plnky do piškótového cesta.

Bazové kvety v župane

  • 6 až 8 rozkvitnutých bazových kvetov

  • 150 ml mlieka

  • 1 vajce

  • 80 g hladkej múky

  • štipka prášku do pečiva

  • štipka soli

  • 2 cl pomarančového likéru alebo iného tvrdého alkoholu

  • slnečnicový olej na smaženie

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Nazbierajte si rozkvitnuté kvety bazy čiernej mimo cesty, aby ste ich nemuseli umývať. Odstráňte nečistoty, prípadne hmyz a nastrihajte si súkvetia približne vo veľkosti dlane.

  2. Do misky nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom celé vajce. Postupne pridávajte hladkú múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Všetko poriadne rozmiešajte, aby v cestíčku nezostali hrčky. Na záver pridajte pomarančový likér alebo iný tvrdý alkohol. Ten zabráni, aby cestíčko nasalo priveľa tuku. Ak chcete bazové kvety podávať deťom, môžete namiesto alkoholu použiť vineu alebo perlivú minerálku.

  3. V hlbšej panvici poriadne rozohrejte dostatok slnečnicového oleja, aby sa v ňom dalo vyprážať. Bazové súkvetie chyťte za stopku dolu hlavou a ponorte ho do cestíčka. Vložte do rozpáleného oleja a stopku odstrihnite nožnicami. Smažte z oboch strán dozlatista. Vyberte dierovanou lyžicou a presuňte na tanier s papierovou utierkou, ktorá vsaje prebytočný olej.

  4. Vyprážané bazové kvety podávajte ešte teplé so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom. Výborne chutia aj na sladko s medom alebo škoricovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  6. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  7. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  8. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  1. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  2. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  3. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  4. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  5. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  6. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  7. Precvičte si mozog s Tréningom pamäti. Predplatné sa oplatí
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 23 252
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 12 204
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 8 053
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 407
  5. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 6 561
  6. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 4 923
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 4 651
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 185
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 189 088
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 161
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 463
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 895
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 5 840
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 549
  7. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 358
  8. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 3 563
  1. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  3. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  4. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  5. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  6. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  7. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  8. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
SkryťZatvoriť reklamu