SME

Pochúťky z bazových kvetov

Pripravte si čaj, sirup či limonádu do zásoby na celý rok

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Obdobie, keď kvitne baza, patrí medzi najkrajšie v roku. Ak vám tento životaschopný ker rastie na pozemku alebo v záhrade, určite si v týchto dňoch vychutnávate prenikavú vôňu drobných smotanovožltých kvetov. Vezmite do ruky košík a nazbierajte si poriadnu dávku. Poradíme vám, aké dobroty si z kvetov bazy čiernej môžete vyrobiť na celý rok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Baza

Vyskúšajte čitateľské recepty

Baza kvitne od mája do júla. Zbierajú sa kvety aj plody, na výrobu bazového sirupu zbierame kvety.

Čitateľské recepty na domáci bazový sirup >>

SkryťVypnúť reklamu

Foto: Fotolia.com

Čaj na prechladnutie

Najjednoduchšie a nenáročné na čas je rozkvitnuté bazové kvety vysušiť. Získate výbornú surovinu na čaj, ktorý sa bude hodiť na sychravé jesenné dni a dlhé zimné večery. Zápar z bazových kvetov sa totiž používa na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. V čajových zmesiach sa baza dobre kombinuje s mätou piepornou, lipou alebo echinaceou. Má protivírusové účinky, posilňuje imunitu a skracuje trvanie chrípky.

Sirup proti chrípke

Ak ste si na jeseň stihli nazbierať a vysušiť aj plody bazy – čierne bobule – môžete si v kombinácii s čerstvými kvetmi nachystať sirup ako prevenciu proti chrípke.

Do jedného litra vody nasypte 50 g čerstvých kvetov a 100 g sušených bobúľ bazy čiernej, ktoré ste si deň predtým namočili do vody. Pridajte jednu paličku celej škorice, lyžičku anízu a väčšiu lyžicu čerstvo nastrúhaného zázvoru. Hrniec prikryte, priveďte zmes do varu a nechajte vrieť na miernom ohni pol hodiny. Tekutinu preceďte, odmerajte 600 ml a pridajte 450 g cukru. Vráťte na oheň a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte šťavu z polovice citróna a povarte ďalšiu štvrťhodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte horúci sirup nalejte do sterilizovanej fľaše, pevne uzavrite a nechajte v teple vychladnúť. Skladujte v chladničke. V rizikovom období postačí polievková lyžica denne alebo môžete sirup zamiešať do jogurtu.

Osviežujúca limonáda a sirup

Džús je asi najobľúbenejšia bazová rýchlovka. Existujú desiatky receptov, ako ho pripraviť, no základ je zhruba rovnaký. Stačí kvety 24 hodín macerovať (lúhovať) v prevarenej a vychladnutej vode. Na druhý deň kvety precediť cez sitko alebo gázu, pridať cukor, šťavu z citrónov a osviežujúca limonáda je na svete. Džús zlejte do fliaš a skladujte v chladničke.

Na liter vody postačí 300 až 500 g cukru, dva citróny a 10 až 15 kvetov. Čím viac kvetov necháte vo vode vylúhovať, tým bude chuť šťavy intenzívnejšia, pretože jej základ tvorí peľ z rozkvitnutých kvietkov. Snažte sa preto zbierať kvety na miestach mimo ciest a neumývajte ich.

SkryťVypnúť reklamu

Ak necháte kvety lúhovať s kolieskami citrónu niekoľko dní na slnečnom mieste, limonáda začne mierne kvasiť a získate šumivý bazový nápoj.

Podobným spôsobom si pripravíte aj trvácnejší sirup. Macerát prelejte do hrnca, pridajte cukor (750 g až 1 kg na liter macerátu podľa toho, aký sladký chcete mať sirup), kyselinu citrónovú (15 g na liter) a priveďte do varu. Ešte vriaci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš a poriadne uzatvorte. Fľaše nechajte vychladnúť v deke, aby viečko poriadne priľnulo. Sirup skladujte na tmavom chladnom mieste. Ak sa neminie skôr, mal by vydržať do novej úrody. So sirupom môžete ďalej experimentovať, pripraviť si napríklad bazový sorbet alebo želé, prípadne ním ochutiť plnky do piškótového cesta.

Bazové kvety v župane

  • 6 až 8 rozkvitnutých bazových kvetov

  • 150 ml mlieka

  • 1 vajce

  • 80 g hladkej múky

  • štipka prášku do pečiva

  • štipka soli

  • 2 cl pomarančového likéru alebo iného tvrdého alkoholu

  • slnečnicový olej na smaženie

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Nazbierajte si rozkvitnuté kvety bazy čiernej mimo cesty, aby ste ich nemuseli umývať. Odstráňte nečistoty, prípadne hmyz a nastrihajte si súkvetia približne vo veľkosti dlane.

  2. Do misky nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom celé vajce. Postupne pridávajte hladkú múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Všetko poriadne rozmiešajte, aby v cestíčku nezostali hrčky. Na záver pridajte pomarančový likér alebo iný tvrdý alkohol. Ten zabráni, aby cestíčko nasalo priveľa tuku. Ak chcete bazové kvety podávať deťom, môžete namiesto alkoholu použiť vineu alebo perlivú minerálku.

  3. V hlbšej panvici poriadne rozohrejte dostatok slnečnicového oleja, aby sa v ňom dalo vyprážať. Bazové súkvetie chyťte za stopku dolu hlavou a ponorte ho do cestíčka. Vložte do rozpáleného oleja a stopku odstrihnite nožnicami. Smažte z oboch strán dozlatista. Vyberte dierovanou lyžicou a presuňte na tanier s papierovou utierkou, ktorá vsaje prebytočný olej.

  4. Vyprážané bazové kvety podávajte ešte teplé so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom. Výborne chutia aj na sladko s medom alebo škoricovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 567
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 922
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 054
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 4 774
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 680
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 158
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 143
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 751
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 778
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 454
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 616
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 383
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 370
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 940
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 12 436
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 504
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu