SME
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Pochúťky z bazových kvetov

Pripravte si čaj, sirup či limonádu do zásoby na celý rok

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Obdobie, keď kvitne baza, patrí medzi najkrajšie v roku. Ak vám tento životaschopný ker rastie na pozemku alebo v záhrade, určite si v týchto dňoch vychutnávate prenikavú vôňu drobných smotanovožltých kvetov. Vezmite do ruky košík a nazbierajte si poriadnu dávku. Poradíme vám, aké dobroty si z kvetov bazy čiernej môžete vyrobiť na celý rok.

Baza
Vyskúšajte čitateľské recepty
Baza kvitne od mája do júla. Zbierajú sa kvety aj plody, na výrobu bazového sirupu zbierame kvety.
baza_nanicmama.jpg
Foto: Fotolia.com

Čaj na prechladnutie

Najjednoduchšie a nenáročné na čas je rozkvitnuté bazové kvety vysušiť. Získate výbornú surovinu na čaj, ktorý sa bude hodiť na sychravé jesenné dni a dlhé zimné večery. Zápar z bazových kvetov sa totiž používa na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. V čajových zmesiach sa baza dobre kombinuje s mätou piepornou, lipou alebo echinaceou. Má protivírusové účinky, posilňuje imunitu a skracuje trvanie chrípky.

Sirup proti chrípke

Ak ste si na jeseň stihli nazbierať a vysušiť aj plody bazy – čierne bobule – môžete si v kombinácii s čerstvými kvetmi nachystať sirup ako prevenciu proti chrípke.

Do jedného litra vody nasypte 50 g čerstvých kvetov a 100 g sušených bobúľ bazy čiernej, ktoré ste si deň predtým namočili do vody. Pridajte jednu paličku celej škorice, lyžičku anízu a väčšiu lyžicu čerstvo nastrúhaného zázvoru. Hrniec prikryte, priveďte zmes do varu a nechajte vrieť na miernom ohni pol hodiny. Tekutinu preceďte, odmerajte 600 ml a pridajte 450 g cukru. Vráťte na oheň a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte šťavu z polovice citróna a povarte ďalšiu štvrťhodinu.

Ešte horúci sirup nalejte do sterilizovanej fľaše, pevne uzavrite a nechajte v teple vychladnúť. Skladujte v chladničke. V rizikovom období postačí polievková lyžica denne alebo môžete sirup zamiešať do jogurtu.

Osviežujúca limonáda a sirup

Džús je asi najobľúbenejšia bazová rýchlovka. Existujú desiatky receptov, ako ho pripraviť, no základ je zhruba rovnaký. Stačí kvety 24 hodín macerovať (lúhovať) v prevarenej a vychladnutej vode. Na druhý deň kvety precediť cez sitko alebo gázu, pridať cukor, šťavu z citrónov a osviežujúca limonáda je na svete. Džús zlejte do fliaš a skladujte v chladničke.

Na liter vody postačí 300 až 500 g cukru, dva citróny a 10 až 15 kvetov. Čím viac kvetov necháte vo vode vylúhovať, tým bude chuť šťavy intenzívnejšia, pretože jej základ tvorí peľ z rozkvitnutých kvietkov. Snažte sa preto zbierať kvety na miestach mimo ciest a neumývajte ich.

Ak necháte kvety lúhovať s kolieskami citrónu niekoľko dní na slnečnom mieste, limonáda začne mierne kvasiť a získate šumivý bazový nápoj.

Podobným spôsobom si pripravíte aj trvácnejší sirup. Macerát prelejte do hrnca, pridajte cukor (750 g až 1 kg na liter macerátu podľa toho, aký sladký chcete mať sirup), kyselinu citrónovú (15 g na liter) a priveďte do varu. Ešte vriaci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš a poriadne uzatvorte. Fľaše nechajte vychladnúť v deke, aby viečko poriadne priľnulo. Sirup skladujte na tmavom chladnom mieste. Ak sa neminie skôr, mal by vydržať do novej úrody. So sirupom môžete ďalej experimentovať, pripraviť si napríklad bazový sorbet alebo želé, prípadne ním ochutiť plnky do piškótového cesta.

Bazové kvety v župane

  • 6 až 8 rozkvitnutých bazových kvetovbaza1_r671_res.jpg
  • 150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 80 g hladkej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 cl pomarančového likéru alebo iného tvrdého alkoholu
  • slnečnicový olej na smaženie
  1. Nazbierajte si rozkvitnuté kvety bazy čiernej mimo cesty, aby ste ich nemuseli umývať. Odstráňte nečistoty, prípadne hmyz a nastrihajte si súkvetia približne vo veľkosti dlane.
  2. Do misky nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom celé vajce. Postupne pridávajte hladkú múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Všetko poriadne rozmiešajte, aby v cestíčku nezostali hrčky. Na záver pridajte pomarančový likér alebo iný tvrdý alkohol. Ten zabráni, aby cestíčko nasalo priveľa tuku. Ak chcete bazové kvety podávať deťom, môžete namiesto alkoholu použiť vineu alebo perlivú minerálku.
  3. V hlbšej panvici poriadne rozohrejte dostatok slnečnicového oleja, aby sa v ňom dalo vyprážať. Bazové súkvetie chyťte za stopku dolu hlavou a ponorte ho do cestíčka. Vložte do rozpáleného oleja a stopku odstrihnite nožnicami. Smažte z oboch strán dozlatista. Vyberte dierovanou lyžicou a presuňte na tanier s papierovou utierkou, ktorá vsaje prebytočný olej.
  4. Vyprážané bazové kvety podávajte ešte teplé so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom. Výborne chutia aj na sladko s medom alebo škoricovým cukrom.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 642
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 718
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 830
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 520
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 255
  6. Po Slovensku na motorke 6 192
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 5 817
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 277
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 231
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 3 707
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marek Hamšík v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Slováci prehrali so Švédmi gólom z penalty.


Pavol Spál 2 h
Poslanec Robert Fico počas odvolávania Mikulca.

Matovič opäť raz premrhal príležitosť mlčať.


10 h
Štefan Tarkovič a Michal Ďuriš  zápase Slovensko - Švédsko na EURO 2020 (2021).

Tréner Slovenska reaguje po zápase so Švédskom.


Juraj Berzedi 27m

Predsedníčka súdu si s rebelujúcim zamestnancom nevedela dať rady.


4 h

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


2 h

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún