Obdobie, keď kvitne baza, patrí medzi najkrajšie v roku. Ak vám tento životaschopný ker rastie na pozemku alebo v záhrade, určite si v týchto dňoch vychutnávate prenikavú vôňu drobných smotanovožltých kvetov. Vezmite do ruky košík a nazbierajte si poriadnu dávku. Poradíme vám, aké dobroty si z kvetov bazy čiernej môžete vyrobiť na celý rok.
Baza
Vyskúšajte čitateľské recepty
Baza kvitne od mája do júla. Zbierajú sa kvety aj plody, na výrobu bazového sirupu zbierame kvety.
Čitateľské recepty na domáci bazový sirup >>
Foto: Fotolia.com
Čaj na prechladnutie
Najjednoduchšie a nenáročné na čas je rozkvitnuté bazové kvety vysušiť. Získate výbornú surovinu na čaj, ktorý sa bude hodiť na sychravé jesenné dni a dlhé zimné večery. Zápar z bazových kvetov sa totiž používa na prevenciu a liečbu nachladnutia, kašľa a bolestí hrdla. V čajových zmesiach sa baza dobre kombinuje s mätou piepornou, lipou alebo echinaceou. Má protivírusové účinky, posilňuje imunitu a skracuje trvanie chrípky.
Sirup proti chrípke
Ak ste si na jeseň stihli nazbierať a vysušiť aj plody bazy – čierne bobule – môžete si v kombinácii s čerstvými kvetmi nachystať sirup ako prevenciu proti chrípke.
Do jedného litra vody nasypte 50 g čerstvých kvetov a 100 g sušených bobúľ bazy čiernej, ktoré ste si deň predtým namočili do vody. Pridajte jednu paličku celej škorice, lyžičku anízu a väčšiu lyžicu čerstvo nastrúhaného zázvoru. Hrniec prikryte, priveďte zmes do varu a nechajte vrieť na miernom ohni pol hodiny. Tekutinu preceďte, odmerajte 600 ml a pridajte 450 g cukru. Vráťte na oheň a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte šťavu z polovice citróna a povarte ďalšiu štvrťhodinu.
Ešte horúci sirup nalejte do sterilizovanej fľaše, pevne uzavrite a nechajte v teple vychladnúť. Skladujte v chladničke. V rizikovom období postačí polievková lyžica denne alebo môžete sirup zamiešať do jogurtu.
Osviežujúca limonáda a sirup
Džús je asi najobľúbenejšia bazová rýchlovka. Existujú desiatky receptov, ako ho pripraviť, no základ je zhruba rovnaký. Stačí kvety 24 hodín macerovať (lúhovať) v prevarenej a vychladnutej vode. Na druhý deň kvety precediť cez sitko alebo gázu, pridať cukor, šťavu z citrónov a osviežujúca limonáda je na svete. Džús zlejte do fliaš a skladujte v chladničke.
Na liter vody postačí 300 až 500 g cukru, dva citróny a 10 až 15 kvetov. Čím viac kvetov necháte vo vode vylúhovať, tým bude chuť šťavy intenzívnejšia, pretože jej základ tvorí peľ z rozkvitnutých kvietkov. Snažte sa preto zbierať kvety na miestach mimo ciest a neumývajte ich.
Ak necháte kvety lúhovať s kolieskami citrónu niekoľko dní na slnečnom mieste, limonáda začne mierne kvasiť a získate šumivý bazový nápoj.
Podobným spôsobom si pripravíte aj trvácnejší sirup. Macerát prelejte do hrnca, pridajte cukor (750 g až 1 kg na liter macerátu podľa toho, aký sladký chcete mať sirup), kyselinu citrónovú (15 g na liter) a priveďte do varu. Ešte vriaci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš a poriadne uzatvorte. Fľaše nechajte vychladnúť v deke, aby viečko poriadne priľnulo. Sirup skladujte na tmavom chladnom mieste. Ak sa neminie skôr, mal by vydržať do novej úrody. So sirupom môžete ďalej experimentovať, pripraviť si napríklad bazový sorbet alebo želé, prípadne ním ochutiť plnky do piškótového cesta.
Bazové kvety v župane
6 až 8 rozkvitnutých bazových kvetov
150 ml mlieka
1 vajce
80 g hladkej múky
štipka prášku do pečiva
štipka soli
2 cl pomarančového likéru alebo iného tvrdého alkoholu
slnečnicový olej na smaženie
Nazbierajte si rozkvitnuté kvety bazy čiernej mimo cesty, aby ste ich nemuseli umývať. Odstráňte nečistoty, prípadne hmyz a nastrihajte si súkvetia približne vo veľkosti dlane.
Do misky nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom celé vajce. Postupne pridávajte hladkú múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Všetko poriadne rozmiešajte, aby v cestíčku nezostali hrčky. Na záver pridajte pomarančový likér alebo iný tvrdý alkohol. Ten zabráni, aby cestíčko nasalo priveľa tuku. Ak chcete bazové kvety podávať deťom, môžete namiesto alkoholu použiť vineu alebo perlivú minerálku.
V hlbšej panvici poriadne rozohrejte dostatok slnečnicového oleja, aby sa v ňom dalo vyprážať. Bazové súkvetie chyťte za stopku dolu hlavou a ponorte ho do cestíčka. Vložte do rozpáleného oleja a stopku odstrihnite nožnicami. Smažte z oboch strán dozlatista. Vyberte dierovanou lyžicou a presuňte na tanier s papierovou utierkou, ktorá vsaje prebytočný olej.
Vyprážané bazové kvety podávajte ešte teplé so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom. Výborne chutia aj na sladko s medom alebo škoricovým cukrom.